8-ročná povinná školská dochádzka

huginek
23. okt 2024

Čaute, v roku 1976 som ako prvý experimentálny ročník ukončila povinnú školskú dochádzku a z 8 triedy som išla na strednú školu. V tomto roku som išla do dôchodku a svete div sa
štát mi neuznal 1 rok na strednej škole. To čo Vám zákon umožnil v roku1976 tak teraz Vás štát za to potrestal. Dôvod ?? - povinná školská dochádzka bola 9 ročná. Predložila som im vysvedčenie z 8 triedy, kde bolo napísané "ukončená školská dochádzka" a dnes mi nárok zamietli. Super, že...
Takže, vy všetci čo ste ako ja tak čakajte to isté.
Iveta

tanyan
23. okt 2024

Nerozumiem... Aktuálne je povinná školská dochádzka 10 rokov (alebo dňom 31. augusta príslušného školského roka, v ktorom žiak dovŕšil 16. rok veku) a ZŠ je 9 rokov, takže aj v súčasnosti sú väčšinou prváci na strednej s tým, že plnia povinnú školskú dochádzku.
Ja mám na vysvedčení z ôsmeho ročníka z roku 1995 napísané: "Žiačka splnila osem rokov povinnej školskej dochádzky a získala vzdelanie poskytované základnou školou." ZŠ sa vyjadrila ku svojej časti a v plnení povinnej školskej dochádzky som potom pokračovala na strednej škole.

belllinka
23. okt 2024

@huginek veď to nieje povinná školská dochádzka na ZŠ. Aj teraz je povinná dochádzka 10 rokov, ale na základke si iba 9.

zuzitko74
23. okt 2024

Si ročník 1976 a už si išla do dôchodku? Veď ešte nemáš ani 50.

janocka
23. okt 2024

@zuzitko74 píše, že v roku 1976 ukončila ZŠ, nie že sa vtedy narodila

tanyan
23. okt 2024

https://www.epi.sk/zz/1984-29
PIATA ČASŤ
POVINNÁ ŠKOLSKÁ DOCHÁDZKA
§ 34
Začiatok, dĺžka a plnenie povinnej školskej dochádzky
(3) Povinná školská dochádzka je desaťročná a trvá najdlhšie do konca školského roku, v ktorom žiak dovŕšil 16 rokov veku, ak tento zákon neustanovuje inak (§ 61a ods. 1).

*** a tu je napríklad explicitne uvedené (pri konkrétnej kategórii), že sa splní povinná školská dochádzka až na strednej:
ŠIESTY DIEL
ŠTÚDIUM NA STREDNÝCH ŠKOLÁCH
Prijímanie na štúdium na stredných školách
§ 19
(4) Žiakov, ktorí úspešne skončia ôsmy ročník základnej školy, možno prijať do prvého ročníka strednej školy, v ktorej sa uskutočňuje výchova a vzdelávanie v cudzom jazyku (§ 3a ods. 3), do tried s päťročným štúdiom. Títo žiaci splnia povinnú školskú dochádzku skončením druhého roku štúdia na strednej škole (§ 34 ods. 3).

ivetz
23. okt 2024

@janocka V r. 1976 skoncila 8. triedu na zakladnej...!

janocka
23. okt 2024

@ivetz veď áno, skončila 8., poslednú triedu na ZŠ. Vyjadrovala som sa k predch. príspevku, kde užívateľka písala, že nemá ešte ani 50 rokov

betulinka1
23. okt 2024

@huginek Ved podaj odvolanie alebo ako sa to vola. Medzitym si vyžiadaj stanovisko z ministerstva skolstva. Oni tam musia mat info o nejakych skolach, kde to bolo a v ktorych rokoch.

katka700
23. okt 2024

@huginek To je čo za o*eb, však tu povinnú dochádzku si ukončila na strednej.

h2
23. okt 2024

@huginek Ja nechápem, čo nechápeš. Keď bola povinná školská dochádzka 9 ročná, tak je úplne jedno, či chodíš 9 rokov na ZŠ a máš ju tým pádom ukončenú, alebo na ZŠ chodíš len 8 rokov, potom ale potrebuješ chodiť ešte 1 rok na SŠ, aby si ju mala ukončenú. Tak, ako aj teraz, keď je ZŠ deväťročná a povinná školská dochádzka je 10 rokov.

betulinka1
23. okt 2024

@huginek tu je to tiez napisane, ze od roku 1976 bola opat 8 rocna ZS ale 10 rocna povinna skolska dochádzka. Netreba si zamieňať pojmy ZS a povinna skolska dochádzka. Lebo to je nieco uplne ine.

ivetz
23. okt 2024

@janocka sorry, to nepatrilo tebe, ale tiez "zuzitko74"

zuzitko74
23. okt 2024

@ivetz
@janocka Ok, baby, zle som to prečítala, máte pravdu.

janci27
23. okt 2024

@huginek viaceri sme skoncili ZS v 8. rocniku, kedze nebol 9. rocnik tak ako napr. teraz a isli sme rovno na strednu skolu. Nevidim v tom nejaky problem do buducna co sa tyka potom dochodku. Jednoducho takto bol skolsky system nastaveny. Urcite obdobie malo 8 rocne studium na ZS, ine zase 9 rocne.

elanor
23. okt 2024

@huginek lebo potrebujes doklad zo strednej skoly, ze si ukoncila povinnu skolsku dochadzku. Minimalne vysvedcenie. Na zadnej strane by malo byt nieco v zmysle, ze dna toho a toho si ukoncila x-rocnu povinnu skolsku dochadzku.
Netreba si pliest pojmy dochadzka na zakladnu skolu a povinna skolska dochadzka, lebo to su 2 rozlicne veci.
Ty nedodas spravne doklady a moze zato byvala, minula a sucasna vlada? Akoze vazne?

tiezjedna
23. okt 2024

@tanyan napríklad ja som tiež končila základku v osmičke, úplne normálna vec.

marcellka32
23. okt 2024

@elanor a to odkiaľ mám vziať ten doklad?

Či sa ráta aj maturitné vysvedčenie?

diablikovci
23. okt 2024

Ja budem mať zase problém v dôchodku ? Ako to už nemyslia vážne tie úrady 😤😤. Pri mne sa zavádzala znova 9 trieda, ale tak že ak ťa nevzali na strednu alebo učňovku tak musel si ostať v 9 ročníku ZŠ .. Tak že časť už chodila na strednu a časť na základnú ..
To bude zase bordel 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

tanyan
23. okt 2024

@tiezjedna Očividne nie pre každého. 😉 Ja viem, že povinná školská dochádzka u väčšiny pokračuje na strednej škole.

januska12323
23. okt 2024

Keď bola povinná 9 ročná dochádzka nemohla si ju predsa ukončiť v 8.ročniku ak si nejaký neopakovala. Stačí dodať vysvedčenie z 1.ročníka na strednej škole kde budeš mať uvedené ukončená povinná školská dochádzka.

simsalabim
23. okt 2024

Fuha, to aby som si kukla vysvedcenia, co tam mam napisane. Tiez som mala iba 8r ZS, 9. trieda nebola. Podla mna sa treba odvolat, ved skolsky system bol aky bol, alebo dodat to vysvecko z 1.triedy. Co znamena, ze ti “stat neuznal 1 rok SS”?

elanor
23. okt 2024

@marcellka32 bud dolozit vysvedcenie na ktorom mas vzadu tu vetu o ukonceni povinnej skol. dochazky, alebo samostatne potvrdenie od danej skoly na zvladt papieri. To potvrdenie, ak skola existuje, si vies poziadat kedykolvek. Ak neexistuje, musis riesit s archivom.

tiezjedna
23. okt 2024

@tanyan
@januska12323
9-ročná školská dochádzka sa obnovila od roku 1998. Niekoľko rokov sa základná škola končila 8. ročníkom.

marcellka32
23. okt 2024

@elanor končila som 8. ročník a moja SS už neexistuje

gabu_lienka
23. okt 2024

Autorka ma problem s tymto:

“učebný pomer, ktorý vznikol na základe učebnej zmluvy podpísanej do 31. augusta 1984, je jedným z druhov pracovnoprávnych vzťahov, teda nie je obdobím štúdia, preto sa započítava do odpracovaných rokov”

Kedze chodila na ZŠ iba 8 rokov, povinnu skolsku dochadzku dokoncila na SŠ a z toho je ten rok “odratany”.

zana147
23. okt 2024

musí mať vysvedčenie s 1 ročníka SŠ na ktorom je na zadnej strane razítko a veta o ukončení povinnej školskej dochádzke . Ak nemá treba kontaktovať školu alebo archív. Muž tak potreboval na ID a krásne mu papiere poslali s archívu . a áno ten jeden rok sŠ sa neráta do dôchodku

elanor
23. okt 2024

@marcellka32 treba riesit s archivom a vyziadat si kopiu

h2
23. okt 2024

@gabu_lienka No áno, ale keďže povinná školská dochádzka bola 9 rokov a ona chodila na základnú školu len 8, tak prvý rok toho štúdia na strednej škole sa jej neráta do odpracovaných rokov, lebo sa ráta do povinnej školskej dochádzky. Ja v tom žiadnu nespravodlivosť nevidím.

kaktusik007
23. okt 2024

@h2 ja tiez nie, proste nema to zaratane v ramci studia, ale ma to zaratane ako odpracovany rok -- de facto doba dochodkoveho poistenia je identicka.

gabu_lienka
23. okt 2024

@h2 presne tak, ja tiez nie. Ved vsetci mali rovnaku dlzku PŠD.