2. cudzí jazyk a výber strednej školy

sofia_15
8. apr 2024

Dobrý deň, chcela by som zistiť či máte problémy s druhým cudzím jazykom. Študujem francúzsky jazyk, no príde mi to priveľmi ťažké. Nemali sme na výber. Chcela som sa učiť nemčinu alebo španielčinu, a preto nemám ani len motiváciu na učenie. Učím sa aj hodiny niekedy, ale nič si nezapamätám. Anglický jazyk mi ide veľmi dobre aj zvažujem bilingválne gymnázium/školu. Len by ma zaujímalo či aj vám, prípadne vašim priteľom a príbuzným, robil alebo stále robí problém učenie 2. cudzieho jazyka. Chodíte na doučovanie? Doučovanie online alebo z očí do očí? Poznáte nejaké dobré doučká francúžštiny v TT okrese? Myslíte si, že je blbosť si zmeniť cudzí jazyk za skoršie spomínanú nemčinu alebo španielčinu keď sa budem francúžstine musieť 3 roky venovať? Myslíte, že mám na gymnázium a OAK v TT stále, kedže by mi to zhoršilo priemer? Nemala by som dostať horšie ako 2, skôr som na prelome medzi 1 a 2, ale naozaj ja už ani len silu nemám na učenie tohoto jazyka. Máte nejaké informácie alebo skúsenosti s týmito školami a odbormi: gymnázium Jána Hollého (aj bilingváné anglické), gymnázium Angely Merici, gymnázium Jozefa Herdu (som tenistka už 8 rokov ale necítim sa na športovú triedu...musím sa naozaj len venovať športu ako v kariére alebo tam idú aj športovci, ktorí to beria vážne ale nie až tak veľa, že by to brali ako ich budúcu profesiu), Obchodné akadémium v TT (aj bilingválné anglické), Zdravotná škola (masér). Budem rada, aj keď mi napíšete skúsenosti a informácie z rôznych iných škôl, no najlepšie bude v okrese TT. Ďakujem dopredu za všetky odpovede a prajem pekný deň.

liz_lemon
8. apr 2024

aj na slovencinu si niekoho zozen

sofia_15
autor
8. apr 2024

@liz_lemon Aj to chcem, ale myslím, že by ste mali ísť taktiež.

deti95060810
8. apr 2024

zdr. škola nie je problém... za masérku sa isto dostaneš . dokonca naša škola ešte masérov aj po druhom kole mala málo...
moje dcéry nadávajú na nemčinu. Angl. super, nemčina podstatne horšie.

petronellla87
9. apr 2024

@sofia_15 neviem sa vyjadriť za francúzštinu, ale teda ja som sa učila angličtinu, nemčinu a arabcinu a nemčina z nich bola suverénne najťažšia, čiže ak tí príde francúzština ťažká, aby to nebolo tak že z dažďa pod odkvap😁

simca06022011
9. apr 2024

nie je problem zmenit jazyk, aspon myslim, druhy jazyk na strednej casto isiel od zakladov. Francuzstina je tazka, akurat sa ju uci dcera, ma doucovanie a kvoli casu = online a individualne. Anglicky vie vyborne uz teraz. Najvacsi problem preco sa FJ tak tazko uci, je podla mna, vyslovnost a to teda ja ako nemcinar poviem, ze nemcina je v tomto lahka. Ked sa jazyky porovnavaju s anglictinou, tak casto vyjdu z toho zle, lebo to je proste (aspon podla mna) lahky jazyk.
do sportovych tried nejdu iba "karierny sportovci"... a dalsia vec, mas tam velky rozptyl.. gymnazia, oa, a zdravotna = maser?? to fakt kvoli tomu ze by si mala 2 z francuzstiny by si uvazovala o taktomto obore? ;)
na tvojom mieste sa poradim v skole, a poradim sa s rodicmi... na gymnaziu ti bude suma fuk aky budes mat priemer aj keby si hned FJ mala... ak by si isla na bilingvalne, tak ten druhy jazyk by ste ako aj v beznej triede, mali len ako doplnok a to naozaj. My smena to nadavali, ajdnes na to nadavaju urcite studenti, ale ked to tak vezmem, nic take katastrofalne to nebolo. A jemoznost = neviem cestve info, ako to funguje teraz - ze mozes ist na strednu a mat AJ a FJ, a prost efrancuzstinu si dat ako menej pokrocily jazyk. Nemusis nikomu vesat na nos ako ju vies. A hned mas priemer vylepseny :D na vysokej sme to robili :D

kaktusik007
9. apr 2024

@sofia_15 no ja zistujem ze s druhym jazykom maju deti vo vseobecnosti problem, a neorzumiem preco... asi to bude tym ze anglictina je naozaj lahka a potom tie druhe jazyky su problem.

ja som z generacie, kedy som mala ako prvy jazyk nemcinu - ta ma jasne logicke pravidla, co ocenuju najma matematici. francuzstina mi pride rovnako systematicky jazyk, akurat teda diktaty mi pridu brutalne.. ale to bude skor tym, ze v anglictine a francuzstine je vela podobnosti, akurat sa to inak cita... Jedna francuzstinarka vravievala - anglictina je pokazena francuzstina zo 16teho storocia 🙂

k bilingvalu - osobne nerozumiem trendu ist studovat na anglicky bilingval. Je tam natresk a ono dnes su zaklady anglictiny uplne inde ako boli za mojich cias. Dnes je anglictina na skole standardom, takze dieta by podla mna malo ist na iny bilingval, nie anglicky.

co sa tyka doucovania francuzstiny - rozhodne francuzsky institut. Robia aj online a robia to naozaj dobre.

sofia_15
autor
14. máj 2024

@deti95060810 U nás každého tretieho berú

zuzana76
14. máj 2024

@liz_lemon zda sa ti, ze to napisala chybne? mozno par ciarok a nejake konstrukcie skratila, ale ja som teda nic nenasla, predpokladam, ze ide o osmacku a na tu to je podla mna dost vyzrety prejav

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzana76
14. máj 2024

@sofia_15 na strednej skole mozes ist aj od zaciatku, nemusis pokracovat vo francuzstine, samozrejme, ak budu otvarat iny jazyk, ale nemcinu si myslim, ze sa otvara vzdy

sense
14. máj 2024

Tiež mi príde francúzština ťažšia ako nemčina, ale zrejme to buď eaj tým ze nemčinu som mala na strednej kdezto francúzsky som sa začínala učiť už v dospelosti.... Ale určite by som neprechádza la z francúzštiny na nemčinu... Ak nechceš ist od začiatku a vedieť každý jazyk len čiastočne tsk radšej záber a popracuj na tej francúzštine.

sofia_15
autor
3. jún 2024

@zuzana76 Áno, máte pravdu. Pozerala som všetký školy o ktoré mám záujem a všade sa študuje nemčina.

sofia_15
autor
3. jún 2024

@petronellla87 Ako gramatika je určite ťažšia, lenže mne naozaj vadí ta výslovnosť a tie výnimky všade vo FRJ. Dúfam že budúce 2 roky ešte nejako prebojujem.

sofia_15
autor
3. jún 2024

@sense O tomto hovorím že či vlastne tieto 3 roky štúdia vlastne budú mať zmysel do budúcna ak by som si zmenila cudzí jazyk na strednej škole.

sofia_15
autor
3. jún 2024

@kaktusik007 bilingualné školy slúžia na rozšírenie daného cudzieho jazyka. V každom prípade som siedmačka, takže na budúci rok by som chcela skúsiť skúšky na bilingualné štúdia na GJH a OA v Trnave. Aspoň budem mať prehľad či mám na tieto školy. Ak by som bola v prvej stovke, rozhodne by som ten rok obetovala aj na angličtinu.

erika237
3. jún 2024

@sofia_15 pre mna je cudzi jazyk aj o zaujme o kulturu, krajinu, krajiny kde sa danym jazykom hovori.
Francuzstiana nie je najlahsia ale urcite sa da zvladnut ak si k nej nevybudujes odpor. FR je aj dobra ak by ta to lakalo do diplomatickej sfery napriklad. Zaroven ak budes vediet vyborne po francuzsky otvori ti to moznosti aj neskor v pracovnom svete, myslim ze taka spanielcina je asi skor “preflaknuta” lebo je “lahsia” ako francuzstina.
Pochopila som, ze ti vadi vyslovnost vo FR, co chapem, ale aj francuzska vyslovnost ma svoje pravidla a prave vyslovnost ju pre mna robi atraktivnou.

Na strednej mozes nabehnut na iny jazyk avsak ono je tiez otazka, na aku uroven sa za tie roky strednej dostanes. Som z generacie ludi, co mali AJ na zakladnej, na strednej a vysledok je vselijaky.

Ak mas dobru AJ vyskusaj bilingvalnu skolu a uvidis aky druhy jazyk ponukaju. Za mojich cias na OA TT spanielcina nebola, ale to bolo pradavno takze zmena moze byt. Osobne inklinujem viac k romanskym jazykom, cize aj francuzstina mi pride logickejsia v porovnani s nemcinou, ale to je iba osobna preferencia.

Z geografickeho hladiska je asi vyuzitelnejsia nemcina, ak by to cloveka zavialo v buducnosti napr do Rakuska, Nemecka, ktore su nam blizsie.

Ak mas aspon trochu zaujem o frankofonny svet, tak by som sa zamyslela nad doucovanim urcite osobne a hlavne podla mna treba mat na pamati, ze to co “biflujeme” na hodinach slovenciny, syntax, vetny rozbor, slovosled aplikuje aj v cudzich jazykoch, my mame muzsky a zensky rod, to iste ma aj francuzstina 🙂