Ahojte, mám na vás otázku. Mám brata 19 rokov máme s mamou o neho strach že zacal uzivať drogy. Úplne sa zmenil nespoznávame ho. Chova sa velmi zvlastne neskoro chodi von príde rano domov prestal chodit na brigady cele dni spava aj pochudol. Zmenil partiu a myslime ze ti ho do toho zatiahli. Nechce nam povedat kam chodi co robi. S mamou sa musime znizit uz tak ale robime to len pre jeho dobro chcem mu dat nieco do auta aby sme ho vedeli sledovat kam chodi. Neviete nám nieco poradit ? Nejakú gps alebo nieco s cim mate skusenost tak aby to nezistil? Dali sme mu air tag to auta ale to nas odhalil lebo sa mu to pripojilo na telefon iphone. Dakujem za kazdu radu sme uz zufale.
Nebuďte zúfalé a zakročte hneď. A to takým spôsobom že mu začnete vypĺňať čas. Naplánujte si s ním výlety atrakcie zážitky. Nech nato nemá čas.
@bronkax nechce s nami traviť čas absolutne nic. Ignoruje nas stahuje sa z domu. Skusali sme uz vsetko. Neni to 15rocne dieta ze ho dotiahneme niekam na vylet alebo ako pani vyssie spominala na testy. Uz sme ho prosili vsetko co sa da vyskusali po dobrom aj po zlom nic nezabera
Však práve preto povedal svoje stanovisko je svojprávny dospelý je to jeho život.Ak mu date niečo do auta na sledovanie a zisti to môže to ísť oznamiť na políciu aby s toho neboli potom problémy áno mama myslí to dobre len aby sa toto neobrátilo proti nej.
@katusha_
1. "Zmenil partiu a myslime ze ti ho do toho zatiahli." - brat je svojpravny a on sa rozhodol. Žiadna partia. Keby nechcel, tak do partie nevstupi.
2. Dal vám jasne najavo, že ho mate nechať tak. Pekne nech sa odstahuje a žije si svoj život. Ak niečo bude chcieť urobiť, tak to urobí. Nechajte ho tak...ak robí niečo zlé, musí na to prísť sám
Velmi ste vsetky premudrele.. nechajte ho tak nech zisti sam.. Bola by som zvedava ci by ste tak hovorili keby sa jedna aj o vase dieta. Chcela by som co by ste vy robili . Áno je to Svojprávny clovek nikto ho nenutil ale nikdy neviete co vyraste z vaseho dietata a mozte byt najdokonalejsia matka na svete. Partia robi vela lebo s kym si taky si. Ano je to jeho hlupost ale zdrzte sa hlupych komentarov lebo nikdy neviete kto tak skonci z vase rodiny🙏🏻 pekny vecer
Emócie sú jedna vec. Správne riešenie je ďalšia. Áno, musí padnúť sám na zadok, a prísť prosiť o pomoc, lebo ináč pomoc neprijme. Je to nepríjemne, no iné riešenie sa zatiaľ nevymyslelo..
Brat je na SŠ, či už zmaturoval? Z čoho žije, financuje byvanie(pises ze prispieva) benzín, atď. Keď sa odstahuje ako sa bude živiť ak nechodí na brigády?
@janage uz zmaturoval mal ist aj na vysoku skolu ale rozhodol sa ze nenastupi. Chodil na brigady aj ked nemusel od 15 rokov. Mal nieco nasetrene pretoze bol aj v zajranici minuly rok cez leto a otec nas mu dava peniaze. ( Naši sú Rozvedený) Neviem ako si predstavuje teraz zivot povedal ze sa nemame do neho starat nic nevieme o nom co robi kde chodi. Najlepsieho kamarata co mal od 3 rokov aj toho odstrihol ten tiez nechape co sa s nim deje
@janage skusali. Ale povedal nam psychiater ze ak on sam nechce ze mi ho nedonutime. Ze neni to uz dieta ze bolo by ine keby je este matka za neho zodpovedna. Skusali sme fakt vsetko co sa len da. Toto sme chceli skusit uz poslednu ze aspon zistime kam chodi. Nechceme aby sa jemu nieco stalo alebo jeho hlupostou a nezodpovednostou niekomu ublizi napriklad na aute. Fakt nevieme co uz robit.. bojime sa ze dopadne velmi zle
Choďte za otcom a povedzte mu to....musí sa aj on zapojiť...
ak sa vaše podozrenie potvrdí, tak veľa možností nemáte... donútiť ho nedonutite, musí chcieť sám...
@katusha_ tak počúvajte toho psychiatra. A myslím to v dobrom. Nechajte brata odsťahovať sa a nechajte ho padnúť na hubu. Ak lieta v drogách a vy to zistíte, tak čo? Čo spraví mama? Brat ju pošle do prdele, buchne dverami a povie neserte sa mi do života, lebo vy to nechápete... Psychiater vám dobre radí. Drogovo závislý človek sa vie z toho dostať len vtedy, ak bude sám chcieť sa z toho dostať. Zo správania tvojho brata to vyzerá tak, že chce mať od vás akurát tak pokoj a Z ničoho sa dostať nechce... To len vy by ste veľmi chceli ho z toho dostať, ale vy nie ste on, vy sa tým akurát tak zničíte, ak je závislý, on má na prvom mieste niečo iné, nie teba a/alebo mamku... Mrzí ma to. Najlepšie, čo môžete spraviť, je nechať ho odísť.
@katusha_ veď GPS lokátor kúpte za 10€.. tiež myslím, že Vám to moc nepomôže vedieť kde je, len sa zbytočne vyhrotia vzťahy, keď zasa na to príde..
Nedá sa tomu zabrániť, môžete mu povedať, že zle vyzerá, že je vychudnutý a že sa o neho bojíte, že to nie je správna cesta a chcete mu pomôcť..
@pribinak si to stale ty pod tymto nickom?
Ci sa lisi niecim, je to iny nick?
Kedysi si pisala k veci, v poslednej dobe neverim vlastnym ociam.
Boze, baby. Ak mu nepomoze rodina, kto mu pomoze ?Rady nechajte ho odist, to je jeho zivot ...ach... ved maju o neho strach. Z drog sa clovek len rak rychlo nedostane. Spoluziakovi keby nepomohli rodicia sko povedal, uz by bol zahrabany, najdemy na ulici ... a to uz si pichal kokain... teraz je z neho hrdy otec ..
Ak mate deti ,davajte si na nich pozor!!! V skole 7, 8 rocnik vo velkom fici na drochach a ani rodicia o tom nevedia. Niekde sa to zisti a hned rodicia riesia, niekde su len pochybnosti , ale da sa to este zastavit....
Ja by som skusala v centrach sa sa poradit, v pripade policia ma skusenosti ako postupovat, ked je niekde nejaka banda s drogami .. spoluziaka nasli policajti.
Pomoct dospelemu cloveku s vyriesenim problemu sa da len vtedy, ak sam chce. A je jedno, ci je to tyrana zena, ci je to muz alkoholik, ci je to brat na drogach. Musi si on sam uvedomit, ze ma problem.
Viem, ze to nechces pocut, ale aktualne nemas sancu aktivne zasiahnut do jeho zivota tak, aby ste sa este viac neodcudzili. Mozete leda tak analyzovat, co ho priviedlo na myslienku skusit drogu. Rozchod s frajerkou, ze pre nieco citi krivdu...? Podla mna je podstatne, aby vedel, ze doma ma bezpecne prostredie. A to nedocielis tak, ze budete nanho kricat a plakat a vesat ss mu okolo noh, tym sa mu mozete este viac zhnusit. Ak sa s nim neda priamo komunikovat, mozno mu napis kratky a vystizny odkaz, ze vies, ze berie drogy a je ti to luto.. ak je nieco, co prenho mozes urobit, tak to urobis... ak sa chce odstahovat, tak jasne, ma volnost, ale vzdy dvere otvorene...
Viem, ze to srdce trha, ale kazdy pripad je ako cez kopir.. neurobis nic.
@katusha_ nie, žiadnemu rodičovi to nie je jedno, keď sa spustí jeho dieťa.Ale ani každý rodič nemôže byť 24 hodín pri ňom.Teraz si nahnevaná, sklamaná, bojíš sa, ale čo chces spraviť zamknúť ho?strážiť?Musí sa s ním porozprávať niekto na koho názor sa.Otec, kamarát?
Nijako ho nedonutis byť doma, keď nechce a žiť taký život.
Kúpiť Multi drogovy test a keď pôjde z wc povedať mu ze nech nesplachuje ze súrne potrebuješ ísť. Spraviť test z moču a budete vedieť 👌🏻
@katusha_ toto je čo za cirkus? Čo tak otvorené sa porozprávať a ísť s bratom na testy?
Akoze pôjde na hlavnú ulicu potom na malú ulicu a co? Akú výpovednú hodnotu to pre teba bude mat?
Testy hovoria jasne, buď je negatívny alebo pozitívny