Ahojte. Chcem sa opýtať ako by ste riešili situáciu, alebo či aj vaše dospelé deti sa správajú podobne.
S dcérou nikdy nebol problém. Máme dobrý vzťah, možno aj trochu viac mäkká som na ňu. Ako dosiahla 18 rokov nám dáva najavo, že nás nepotrebuje. Peniaze má svoje, brigáduje už pár rokov. Takže v skratke: chodí domov prespávať, stále je buď v práci, u kamarátky alebo vonku. Nám sa doslova vyhýba. Áno kopla by som ju najradšej do zadku ale ja viem, že by išla a neviem, či by sa vrátila. Potom by ma to mrzelo. Akoby chytila druhú pubertu tá 18 ju takto zmenila. Chýba mi a je mi to ľúto že sa takto vzdiaľuje. Každý deň ju objímam a hovorím jej že ju mám rada. Ona stojí ako stĺp. Takto dokáže chýbať človek, ktorý stojí vedľa vás.
Ak sa raz odstahuje uplne (osamostatni, nie ze ju vykopnes), tak je dost dobre mozne, ze vas vztah bude najlepsi od jej detstva... nebudete uz spolubyvajuci, ale rada vas obcas uvidi a bude si to vazit...
Ja som v 18 zmaturovala, išla pracovať, žiť s priateľom, otehotnela som a vydala sa. Takže áno, 18 ročný človek sa dokáže o seba postarať. Na druhej strane, píšeš, že možno si na ňu príliš mäkká - ja by som povedala, že si na ňu príliš naviazaná. Každý deň ju objímaš a vyznávaš jej materinskú lásku, ona stojí ako stĺp. Preboha, nechaj ju aj trochu dýchať. Moja dcéra v 18 odišla do USa študovať VŠ. To posledné, čo by som robila ak by ostala doma je, že by som ju každý deň objímala, ak by to evidentne nechcela. To, že stojí ako stĺp, neznamená, že ťa nemá rada. Ale možno nemá potrebu to takto dávať najavo. Je dospelá,zarába, možno ju nechaj trochu viac dýchať a ty si začni hľadať aj iný zmysel života ako dieťa. Pretože ak ho nemáš, budeš to mať náročné, keď jedného dňa odíde z domu.
Úplne normálne podľa mňa. Ja som tiež bola taka. A teda objatia a nič podobné není pre mňa. Neznamená to ale ze rodičov menej ľúbim. Proste si žijem svoj život. Nevolame si, ani napíšeme. Raz za týždeň sa stretneme na 2 h ked pridu pozriet svoje vnucata. A pre mňa to je dostatočne. Tak funguje život.
@ina2405 áno asi s tým prestanem lebo už je to z mojej strany doslova vynucovanie. Musím sa s tým zmieriť že chce byť samostatná a raz sa mi "vráti"
@autumm musím to prijať. Tiež som iná nebola 🤷🏻♀️
@melanta našla som si. Od septembra idem do školy splniť si môj sen 😉
Ďakujem vám za odpovede... nedajú sa mi "lajknut" príspevky tak chcem všetkým poďakovať. Pomôže mi keď vidím že je to normálne a nakoniec, som pyšná že je samostatná a vie si všetko vybaviť.
a čo chceš od samostatnej 18-nástky? aby ti sedela doma pri zadku a pozerala s tebou telenovely? to, že má svoje záujmy neznamená, že vás neľúbi, nepotrebuje alebo sa vám vyhýba. Len už nie je malé decko, ktorému treba plienky meniť a sople utierať a má iné záujmy ako vymaľovánky, plastelínu a drevené kocky.
Je super, že má brigádu, neťahá z vás peniaze. Navyše je leto, prázdniny, nechaj ju, nech si užije všetko čo k tomuto veku patrí, ešte sa dosť nastojí pri hrncoch a nadrie v práci.
A ja mám doma to isté - je 22.7. a videla som si dcéru tak 3x od začiatku júla 😀 brigáduje, kamošky, výlety... kedy si to má užiť keď nie teraz? po svadbe a s dvoma deťmi?
@sissy27 😅 je to tak, iná som nebola len som akási prispatá a možno som v bubline a potrebujem počuť že aj inde je to tak a je to ok.
No neviem, su tu vselijake studene cumaky a pisu svoje studene nazory.
To, ze som bola samostatna a zarabala som mi nikdy nenarusilo vztah s mamou, vzdy som ju vystiskala a rozpravala sa s nou, dopriala som jej ked som uz zarabala...vzdy som si uvedomovala, ze tu nebude večne 🥰
@babulkomale nie každý je "stískací" typ. Ja moje deti milujem, dve z nich sú už dospelí chalani a stískame sa, len keď sa lúčime pred dlhou cestou. Inak nie. A dala by som za nich život a nemám pochybnosti, že aj oni ma majú radi. Takisto sú skôr tichšie typy a keď majú náladu na rozhovor, tak som moc rada. Netrápi ma, že sa mi nechodia s každou maličkosťou zdôverovať. To som nerobila ani ja pri mojej mame. Ak to zo mňa robí studený čumák, čo už🤷
A dcéra ešte študuje ? Alebo teraz zmaturovala?
Ide ešte pokračovať v štúdiu ?
ak si ju dobre vychovala, tak TERAZ je ten správny čas ju nechať ísť 😉 a ak si ju naozaj dobre vychovala, tak sa ti raz niekedy vráti 😉 už nie ako dievčatko, ale žena. no bude ťa stále potrebovať. teraz ju nechaj keď to chce.
@babulkomale ❤ to je pekne
@zuzanka.zuzu 🙏
@klip0 ano, este ma dva roky na strednej ktore ju drzia pri nas 😀 ma aj ciele nepobehuje zivotom len tak
Neboj ono tato fáza prejde. Mozno by som ju sem tam zobrala na nejake babské veci ako masaz, nechty, welnes, kino, vecera. Ze len vy dve. Alebo by som ju zobrala s kamoskami sa kupat. Aby si si s nou urdrziavala uz taky kamarátsky vztah. Samozrejme by som jej stale pripomínala, ze ju lubim ale necakaj spatnu vazbu. To je taky vek, kedy si uz dospela a ciastocne chces slobodu od rodico aj ked ti dobre padne, ze sa mas kam vratit a dat si doma ten nedeľný obed 😉.
Úplne normálne vec. Už potrebuje vlastné súkromie
Ona ma 18, nie 8! Správa sa úplne na svoj vek normalne
dakujem dievcata pomohli ste mi 🙂
Aké bolo detstvo? Výchova? Nebila si ju? Nekričala na ňu, ak niečo vyviedla? Vždy sa ti mohla zdôveriť, alebo sa bála? Bola si kontaktná ty? Ak vyžadovala pozornosť, venovala si sa? To všetko sa môže prejaviť ako následok generačnej traumy. Pre niekoho maličkosti, pre deti veľké veci, ktoré sa v dospelosti presne takto prejavujú.
Tvoja dcera je vo veku, ked ty ako matka jej mas dat pusu na celo a nechat ju zit svoj zivot. Je samostana, to je predsa ucelom vychovy dietata. Vychovat z neho dospeleho, zodpoedneho, samostatneho a sebestacneho cloveka, co tvoja dcera zjavne je. Mozes byt so svojou vychovou spokojna. Uz nemas male dievcatko, mas dospelu slecnu. Uz si s tebou nepotrebuje vymienat vsetky nalezitosti co sa jej stanu a napriek tomu mozte mat dobry vztah. Len ten vas vztah je uz iny.
Nechaj ju vyletieť z hniezda. Možno sa ti chvíľu bude zdať, že sa neozýva, alebo ozýva málo. Ale ak si jej urobila šťastné detstvo, tak jej to docvakne a začne zase chodiť častejšie domov a uvidíš, že váš vzťah naberie úplne iný rozmer. Ak budeš na ňu akokoľvek tlačiť, tak to len pokazíš.
@mamamasama zvláštny názor. Moja ma tiež 18, správa sa presne tak isto. Tieto prázdniny som ju videla až 6 hodín. Stále je na brigáde alebo u frajera. Keď ma problém zavolá, vždy som sa jej venovala. Nikdy som ju nebila, od malička bola veľmi poslušná, no neviem kde je chyba. A sakra ešte chce ísť aj za hranice študovať. No neviem asi ma nechce vidieť. 🤦♀️
Buď rada ze máš mladú šikovnú holku, ktorá sa dokáže o seba postarať a nesedí ti pri zadku. Tiež mam takú doma. Cez školu je na internáte a teraz cez prázdniny som ju videla až 6 hodín. Bud je na brigáde alebo u frajera. Robí animátorku takže bola na hoteli 2 týždne a teraz už odišla zase.
Veď to je super.. je to taký vek, chápem že ti chyba, úplne si viem predstaviť že aj mne to bude ľúto že moje deti sa mi takto vzdialia a je to asi najťažšia skúška v rodičovstve (ak nehovoríme o vážnych chorobách) pustiť ich, ale je to potrebné a všetky vieme, že k tomu raz príde od momentu čo sme ich prvý krát držali v rukách.. jednoducho to tak musí byť a my si musíme zvyknúť..
Časom sa to opat zlepší.. a potom prídu vnúčatá.. 😁
Skús vymyslieť nejaké aktivity iba pre vas dve, skočte spolu na kávu, na kúpko, prechádzku, do kuna, pokecajte…užite si ten čas spolu, aj keby to ma byt len raz za mesiac
Nieje dôležitá kvantita, ale kvalita.
ved ale to je uplne super
nechapem.
Stazuju sa matky, ze ich 18 rocne deti sedia doma na riti,nezarabaju, nic , zle je
Dcera sikovna, samostatna, zle je
Ved je uz dospela pre pana... Len nerobit tu chybu, ze mat z decka cecok.a snazit sa ju vlastnit.
Vidim to v okoli. napr 35r zena neschopna samostatnosti a zivota. Mamkin cecok. Lebo pod maminkou vladou. V zivote nic nedosiahla, nedokazala, ani pracu si sama nenasla...
Vsetko je to uplne normalne, tvoje dieta sa zmenilo na mladu zenu, ktora sa pomaly od teba odputava (neobjima), aby ju potom menej bolelo, ked uplne odide. Všetko je to podvedome a spravne. Moja ma 23, sice so mnou travi vela casu, ideme na obed, do kina, na wellness, dovolenku spolu, ale nestiska ma kazdy den, chodi casto von, pracuje, zije si svoj zivot. Každé dieta je ine, ale kazde raz odide. Ty si ju vychovala dobre, je samostatna, vie sa o seba postarat, vlastne z casti pripravena na vlastny zivot. Stale ta lubi, ale uz to neni dieta a ty sa musis s tym zmierit, tak ako kazda jedna z nas ktora je matka. Isto je to lepsie, ako by mala byt neschopna, bez prace a len sediet doma. Tesme sa, ze mame také deti ako mame 😊.
V 18 som sa odsťahovala z domu na internát a domov som chodila možno každý mesiac prvý semester, potom každé 2, každé 3. Cez prázdniny som zas pracovala v zahraničí. Po škole som sa už osamostatnila a domov chodievam už len na navstevu. Ale stále máme fajn vzťah s rodičmi. Máte dospelú dcéru a buďte radi, že je samostatna. Pokiaľ nepije, nedroguje a šetrí si peniažky na vlastné bývanie, tak to už lepšie ani nemôže byť☺️
Je skvelé, že je samostatná a snaživá, v tomto ste ju vychovali dobre. Možno je menej kontaktná a prejavy citov ju skôr obťažujú než tešia. Neobjímala by som ju tak veľa, ak by som videla, že to neopätuje = nie je jej to príjemné. Ja som v 18 chodila domov tiež len spať a v 20 som už bola samostatná z domu preč. Ona sama dozrievaním zistí, aká hodnota je v rodičovskej láske, to príde. Ale dajte jej možnosť to zistiť.