17 ročný syn chodí domov opitý

annamarcon
3. aug 2018

Ahojte maminky. Neviem ci je to normálne, či som ako matka piatich detí zlyhala alebo je to len mladícka nerozvážnost...Problém je s najstarším. Ako má 17 tak sme ho začali viac púšťať von- predsa len je za necelý rok dospelý. Nemyslím si že by bol v nejakej zlej partii- tancuje vo folklornom súbore v ktorom sme a my s manželom tancovali nuž vieme ako to tam ohladom alkoholu chodí.no už pár krát nám prišiel domov opitý. Neviem ako situáciu riešiť. Nepúštať ho s kamarátmi von? Z hľadiska súboru to neovplyvníme. Na druhej strane však ruku na srdce kto sa z nás takto v tomto veku nesprával 😄 aj s mojou vsedajšou láskou- dnešným manželom sme si povyvádzali svoje s neraz tiež prišli takto domov. Zatial nič nevyviedol ale mám obavy. Isto niektorá z vás riesila podobny problem, ako?

bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
3. aug 2018

@bianka532 15rocna pripita každý 3.den?! No prvy den by dostala fesanda preplesk a viac by na festival ci disko nesla kym by sa nezacala spravat ako treba....Btw.ty to zvalujes na zakon v AT?

bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
3. aug 2018

@bianka532 Tak to im zelam vela šťastia.

bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
3. aug 2018

@bianka532 A prečo sa do toho staras? Nech si žijú svoj zivot.

bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
3. aug 2018

@bianka532 Nechapem. Prečo si si pustila do domu o 3rano dve opite cudzie-teda nie tvoje ako pises- deti?! Mala si zavolať policajtov nech ich odvezu tam kam patria.

hettinka
3. aug 2018

ja mám 17-ročnú dcéru, donov neprišla opitá ani raz ešte, ani že by z nej bolo cítiť alkohol, cigarety, ani cigaretový smrad z oblečenia, takže ani v baroch nevysedáva ... ja mám na toto taký čuch, že by som vedela hned.
A vie, že keby sa to raz stalo pred 18-kou, tak skončila s výletmi, krúžkami, peniažkami na vlastnom účte, môže zabudnúť na vodičák, všetky výhody... A v tomto budem striktná, už len preto, že keby sa opila a skončila v nemocnici, tak taký pobyt platí rodič komplet celý, čo môže ísť kľudne do tisícok eur.
Chalana treba poriešiť, zamestnať, ak sa vo folklórnom súbore pije prvá liga, tak mu povedz, že bud bude rešpektovať pravidlá a nebude piť, alebo tam proste nepôjde. Prípadne postrašiť aj vedúceho súboru, že na neho pošleš policajtov, ked chlapec chodí z vystúpení (alebo aj tréningov???) opitý.

Ako si doteraz reagovala, ked prišiel opitý? A čo na to jeho otec?

Inak, ja som sa v tom veku tak nesprávala, ani som nepila tak, že by som prišla domov niekedy opitá ... to by som si dovolila tiež len raz a naši by ma asi prizabili. A nepijem ani teraz, nefajčím, nedrogujem. Ani na VŠ na intráku ma nenaučili.

hettinka
3. aug 2018

@evittam ja som to pochopila tak, že to je dcéra jej (@bianka532) partnera, takže asi ju musí pustiť, nie je cudzia, ale nevlastná dcéra.

bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
3. aug 2018

@hettinka Aha, vidis to som z jej príspevkov nepochopila. Tak super tatinko... príklad pre dalsie dieta.🙄

bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eeffka
3. aug 2018

@annamarcon co je to "opity"? Za tackal splietal vracal ? Ok1x sa stane ale urcite by som sa k tomu nestavala ze haha folkloristi radi slopu... aky mate vztah k alkoholu v rodine? U nas bol liberalny. Chces? Ti ulejeme. Cca od 15tich mi tety dali deco vina a deco sody a som vypila a bola kludna. A na akciach kde sa decka isli zblaznit z chlastu ma ani nehlo... necitila som potrebu zakazaneho. Doteraz ma nejak netrha. Sem tam si dam ale vyslovene spolocensky

ebi88
3. aug 2018

Ja si myslim, ze musis sama vediet, nakolko je syn uvedomely a inteligentny, aby to zvladol. Toeto nazory ze preplesk, a domace vazenia a neviem co, tragedie...
aj my sme vystrajali, aj popili, uz od 15, ale kazdy z partie je dnes riadne dostudovany, zamestnany a normalny. Patri aj toti k mladosti.
Decka ltore boli drzane na kratko vacsinou si to vynahradzali neskor v dospelosti, a to bolo horsie.. aj to horsie v konecnom dosledku dopadlo

nistika
3. aug 2018

zdravím ja mám deti ešte malé tak neviem ako to riešiť, alebo ako to v budúcnosti riešiť budem. ale zo svojej mladosti viem že kamošky to riešili tak, že keď boli opité radšej domov nešli. respektíve keď boli mladšie (14-13) mali taký režim, že skoro ísť von, aby sa stihli opiť, vytriezvieť a potom domov. rodičia samozrejme boli v tom že tá ich určite nepije. neviem čo je lepšie. na jednej strane mladí mali pred rodičmi "rešpekt" a teda zariadili si to tak aby ich neštvali, na duhej strane možno lepšie vedieť čo sa deje...ale zákazom chodeniv von by som to neriešila, deti raz budú plnoleté potom čo? asi len nejak dohovorom spôsobom ako verím že máš na viac...

maminuska
3. aug 2018

@annamarcon ja mám 18,5 ročného syna, domov mi prišiel asi 4 krát opitý z toho dvakrát sťatý pod obraz boží . stalo sa to medzi 16- 18 rokom . Teraz v podstate nepije vôbec, málokde chodí ..vraj ho to prestalo baviť , pripadá si tam " staro " !!! . Takže skutočne sú tam ožraté deti , na Pohode bol raz a povedal že nikdy viac, že to je tam strašné .
Myslím , že on si to už odbil .
Za seba a na základe vlastnej skúsenosti musím povedať že treba aby si to tí mladí odžili . Mne rodičia stále niečo zakazovali a nikam som nemohla , žiadne diskotéky , žiadne bary ...no a na výške som sa doslovne utrhla z reťaze a povystrájala kadečo v prvom ročníku . Povymetala bary, spala s kamarátkou opitá v parku ....

adula12
3. aug 2018

Skus s nim pokec dat. Ukaz mu reportaz z televiznych novin kedy chodia teraz policajti do barov a dávajú fukat deckam pred 18r. A spytaj sa ho ci chce zazit tu hanbu a mat problém on aj vy. 😂 Ja osobne som mala respekt pred rodicmi, ked som do 18r pila, tak proste len minimum, aby som mohla v pohode ist domov a nezistili to. Nemala som potrebu sa ozierat a hlavne som chodila nacas domov. Lebo som vedela, ze ked pridem načas, mozem ísť aj nabuduce von večer.
Pokial chodi domov len s lesklymi ocami ale vie v pohode rozprávať, tak nechaj ho tak. Ale ked pride tackavo, tak Hod s nim rec ako kamoska. Ale az rano. 😂

pribinak
3. aug 2018

@annamarcon s kadiaľ ma ten 17 rocny peniaze na chlast?
Ked pride opitý, aky ma trest?

mnamko
3. aug 2018

No co ti napisat presla som si tym u syna skoro kazdy vikend nic nepomahalo,a zrazu prislo 18.a zacal sedavat vacsinou doma,vraj nejak ho to nelaka,teraz ma 27r.a zeby nejak pil neviem otom aj ked ja teraz zijem v nemecku ,ja si myslim ze to najhorsie obdobie prejde,drzim palce

annamarcon
autor
3. aug 2018

@hettinka doteraz som to nejako neriešila- pretože spomínam si ako som sa ja cítila v jeho veku. Čo sa týka súboru tak zakazovať nemá zmysel, je šikovny a tancuje od 4 rokov, trestala by som samú seba kebyze to zakazem. Domov chodí opitý najcastejsie po vystúpení kedy sú celá partia. Ani s manzelom sme sa k tomu nejako nevyjadrovali. Vydiskutovali sme si s ním aby nič neprehánal- ako si spomínala pobyt v nemocnici. Nezašlo to do takých extrémov naštastie.

annamarcon
autor
3. aug 2018

@eeffka sme doma takí že ulejeme, nie veľa, nech chlapec niečo vyskúša. Alkoholici isto niesme😂 ako ja matka 5 detí nemam na toto cas. Manžel tiez ziaden extrem. Opitý bol chalan tak ze nevracal, iba sa tackal- no proste hned bolo poznat ze nieco v sebe mal

annamarcon
autor
3. aug 2018

@adula12 jasne, nechodí do barov alebo niekam do mesta, skor ked maju niekde vystupenie (nejaky amfiteater napriklad, alebo takto v prirode) tak tam si vypiju. On je v podstate vo vysokoskolskom subore(nebudem menovat konkretne) cize je tam jeden z najmladsich. A ked vsetci tak aj on.

annamarcon
autor
3. aug 2018

@mnamko práve pre toto zvazujem ci maju zákazy nejaky zmysel. Ja ho plne chápem že to robí ale nemôzem mu to samozrejme ako matka plne tolerovať😄 poznam syna a verim ze toto obdobie prejde

annamarcon
autor
3. aug 2018

@pribinak nemá žiaden trest. Brigáduje+ čo tancuje tak sem tam niečo dostanú za odmenu. Tak isto dostáva od nás vreckové, nie veľa

jana_eyre
3. aug 2018

ked pises, ze si sama pamatas co si povyvadzala v podobnom veku, tvoji rodicia to ako riesili? ja som prisla viac krat opita.. raz moc, to bola doma hanba na 100rokov.. ale potom som si na mnozstvo davala pozor, takze kym som prisla uz to asi nebolo vidiet, mozno citit, ale to uz mama nekomentovala.. alkoholik sa zomna nestal, alkohol vobec nepijem, nefajcim, zijem zdravo a na ulety uz len spominam, k zivotu ich uz vobec nepotrebujem.. bola som tazka a hrozna pubertacka, mama si somnou uzila starosti, co mi je teraz luto.. ale vela ma ten zivot aj naucil a videla som aka byt nechcem..

hettinka
3. aug 2018

@annamarcon ak ste to nechali tak, chlapec si mysli, že ste s tým v pohode, že ste mu to “dovolili”.