17-ročný pubertiak

daniela2607
17. nov 2024

Ahojte, poprosím o váš názor alebo radu.
Som slobodná mama s tromi synmi, 17, 15,15. Žijem s nimi sama, otec sa nezaujíma absolútne dvojičky ani nevidel, alimenty platí ako sa mu chce , proste je všetko na mne. Nemám s tým problém, dobre zarábam, chalanom nič nechýba, majú všetko - asi to je chyba.
Problém je u nás puberta najstaršieho, ktorý je samozrejme najmúdrejší na svete, nerešpektuje ma, rozpráva sa so mnou ako s odpadom, vynecháva školu, zhoršil si prospech, na pol roku zatiaľ tri päťky. S kým sa stretáva, telefonuje neviem - odvrkne mi, že do toho má nič nie je, je to jeho súkromie. U psychologičky už bol - povedala mi že je to rozmaznané, nafúkané decko čo si nič neváži. Internát odmieta, že on tam nebude. Zobrala som mu aj herný notebook od babky - tá mu ho kúpila mne napriek. Teraz som mu vybavila brigádu, lebo stále pýtal peniaze - kupuje si hry do mobilu, nefajčí, nepije. - ale chodí tam sporadicky.
Problémom je moja matka s ktorou sa nebavím - tá ho podporuje, rozpráva mu nezmysly - vykričal mi totižto že nevie kde je pravda a že som had a ho klamem, v čom mi ale nepovedal. Bojím sa že ho vyhodia zo školy a že si zničí budúcnosť. Rozprávanie, diskusia nepomáha, povedal mi veľmi škaredé veci, ktoré zaboleli - údajne som ako matka skončila, že mi neverí. Ďakujem za prečítanie nepovedal

deti95060810
17. nov 2024

chýba otcovská ruka...
to už nedáš, už len počkať kým troška zmúdrie... chce to čas.
upriamila by som sa aby chodil do školy ako má a aby školu dokončil.

daniela1911
17. nov 2024

Ty môžeš nastaviť hranice akokoľvek, pokiaľ sám nedostane rozum a nedostane facku od života, neviem či niečo zmôžeš. A zvlášť ak babka bude zasahovať a motať mu sladké motúziky okolo úst. Nemyslim si, že toto je absencia otca - koľko detí žije len s jedným rodičom a nemajú všetci takýto vzdor.
Už potom jedine to zobrať z druhého konca - neospravedlňovať ho v škole, nechať ho prepadnúť a nech škola upovedomí ÚP a odporúčia ho do nejakého nápravného zariadenia - neviem ako to funguje a možno je už na to “strarý”… zachvilu dospelý.

namornicka
17. nov 2024

Zredukuj mu peniaze na jeho výstrelky. Bez toho, aby si ho na to upozorňovala. Proste nedáš a keď sa bude pýtať, tak mu s kľudom anglicana povedz, že veď si predsa u neho skončila. A bodka. A nie, že mu budeš hľadať brigádu, nech si nájde sám. Kľudne nech sa ide vyplakať k babke, určite ti aj šplechne, že sa tam odsťahuje, sa ho opýtaj, či mu pomôžeš pobaliť sa, alebo to zvládne sám. Myslím, že takto nastaviť mu zrkadlo je jediný spôsob, ako si môže uvedomiť realitu.

mira0611
17. nov 2024

@daniela2607 ahoj, moj sa pokusal od 14tich až teraz zaciatkom leta prestal. Teraz bude mat 16.
Ja som sa s nim nesrala dala som mu vypnut sim kartu, normalne som zavolala do orange a blokla kartu, nedavala som mu vreckove, nevyzehlila som mu veci (myslela som si, ze toto ho nebude zaujimat, ale zacal zehlit), nevozila som ho nikam, musel vsade autobusom....spamatal sa, on sice len na trojky, ale z jednotkara 3kar...o tom ani nehovorim, ked som sa ho spytala, ze co sa stalo preco ma 3ku, tak vyletel, ze co sa ja staram...3ka je dobra znamka, len mne to nie je dobre a ja chcem stale 1ku...tak som sa nadychla, a povedala som mu, ze dobre syncek, mne bude 3ka dobre, ked aj tebe budu dobre topanky z deichmanu, a ked ty chces stale jordan tak ti toto iste poviem. Aj xiaomi je dobry telefon, len ty chces stale apple...takze sa mozeme dohodnut. A bolo ticho.
Ked ho babka tak podporuje, tak nech ide byvat k babke. Este by som zavolala aj poskytovatelovi netu a zmenila by som heslo, resp.by som vybrala kartu z wifi zariadenia, alebo by som so sebou zobrala wifi napajaci kabel, a net je pristupny len ak sa chlapec naucil. Kym som bola v praci, moj syn sa naucil, lebo vecer sa chcel hrat a vedel, ze wifi nebude.

sissy27
17. nov 2024

@daniela2607 ja by som na to asi isla tvrdo - ak som skoncila ako mama, tak nech sa neopovazi liezt do chladnicky, hadzat mi spinave oblecenie do prania, a uz vobec pytat peniaze. Kedze odteraz nebyva u mamy ale u cudzej zeny, tak najomne je xx €, ciastka za energie je yy €, oboje splatne do 15.dna v mesiaci. Ak na to nema, tak nech sa paci, tam su dvere.
A naposledy by som mu ponukla dohodu - bude ma respektovat ako matku a bude mat vsetky benefity z toho vyplyvajuce (v rozumnej miere), alebo teda sme skoncili ale so vsetkym.

simsalabim
17. nov 2024

@sissy27 ale uvedomujes si, ze ona ma voci nemu este vyzivovaciu povinnost? Nemoze od neho ziadat platbu za hocico. To skor sa mi paci to, co pisala
@mira0611.

mira0611
17. nov 2024

@daniela2607 u nas ho podporoval jeho otec, ze vyzivne bude posielat jemu a nie mne....slubil mu, ze ak sa k nemu nastahuje, tak mu da vyzivne ktore bude dostavat odomna + pridavky...
Obaja boli prekvapeny, ked som ani nemukla, ked si balil veci, medzitym si to aj otecko rozmyslel. Ked uz bol kufor pripraveny, povedal, nie dieta ma byvat s matkou, on nema cas varit, zehlit, prat, vozit ho...
Ani babka nebude vyskakovat, ked bude byvat u nej, bude nanho varit, prat, davat peniaze, babka lahko vyskakuje, nie ona sa musi starat o 3 deti!

alickapusinka
17. nov 2024

Problém vidim v dospelej osobe v tvojej matke tlači mu do hlavy klamstva somariny a potom to tak vyzera.Otcovska ruka mu chyba bude mať 18 rokov ak sa situácia nezlepšie otvorila by som mu dvere ak sa mu nepáči a nech ide ku babke ked je múdry.Tvoja matka ťa zhadzuje aj tvoju autoritu napriek tomu že robíš čo robiš a snažiš sa a ona TI podkopava nohy a ukazuje tvojmu synoví že čo ma robiť.Zasraný by letel na 18 až by sa po ňom zaprašilo nech sa živý sám jeho problém.Nech ide k tvojej matke ak je múdra že by to dokazala lepšie.

dskjhfdlkdjhl
17. nov 2024

@daniela2607 Ja by som asi najskor zariadila, aby nemal ziaden kontakt s Tvojou matkou.

sissy27
17. nov 2024

@simsalabim uvedomujem. Nikto netvrdi, ze k tomu dojde. Aj u nas bolo “preco ty mozes vsetko a ja nic” v urcitom obdobi, tak som si ju posadila, vysvetlila jej co kolko stoji a kde sa na to beru financie a dala jej vybrat jednu cinnost, pri ktorej ma nemusi respektovat ako matku vymenou za jeden ucet, ktory zaplati a jedlo ktore navari a kedy bude prat, upratovat atd. Ze ja teda budem suchat nohami ako ona povie, ale pridem domov a bude navarene, oprane, ozehlene, na vianoce mi kupi novy iphone a 3x rocne ma vezme na dovolenku. Co myslis, ako to dopadlo?

simsalabim
17. nov 2024

@sissy27 len tuto sa to zda horsie, ako “preco ty mozes vsetko a ja nic”, takze mam pocit, ze rozhovor, ako opisujes, by asi nebol moc ucinny. Neviem, nastastie mam vsetky tri deti uz dospele a nic podobne sme riesit nemuseli, tak viem iba teoretizovat. Urcite je dobry napad skusit sa spolu posadit, ukazat, co kolko stoji, ake su bezne vydaje, co by vedel zaplatit z brigady a co zo zamestnania iba s ukoncenou ZS... urcite situacii nenapomaha stara mama, ktora jej este podryva autoritu. Chybu urobila aj autorka, ze detom dava podla jej slov vsetko... deti treba od malinka zapajat do prace okolo domu, aby si viac vsetko vazili.

daniela2607
autor
17. nov 2024

@namornicka Dostávajú vreckové všetci traja rovnako po 30€ mesačne. Samozrejme že on ešte niekedy vydrnkal na desiatu, lebo je lenivý si ju urobiť. Ku babke som ho už posielala, keď si s ňou tak rozumie, ale nechce to ani ona, ani on. Ona len urobí zle, nech si to ja vyžeriem. Aj dnes som doma opäť objavila notebook čo mal byť u nej - dvojičky jej aj zavolajú a povedia čo sa deje, aj tak. Celé zle.

daniela2607
autor
17. nov 2024

@daniela1911 áno už aj toto bola varianta, aj profesor na škole mi to povedal. Psychologička mi tiež povedala v lete, aby som ho niekam dala cez prázdniny nech sa spamätá 🤔

petko81
17. nov 2024

@mira0611 super

daniela2607
autor
17. nov 2024

@dskjhfdlkdjhl, toto mu už ťažko zakážem. Pred 5 rokmi musel chodiť jeden z dvojičiek k psychológovi, lebo s ním robila to isté - 30x za deň mu volala - kontrolovala som výpisy a už som to chcela dať aj na súd na zákaz styku. Najsmutnejšie na tom, je to že to je moja vlastná matka - aj vďaka nej som skončila na liečení, kde mi jasné povedali, že pokiaľ s ňou neskončím tak sa zbláznim.

daniela2607
autor
17. nov 2024

@simsalabim Chalani majú všetko áno, ale pomáhať musia, teda až na najstaršieho, ktorému sa moc nechce. Od 1 triedy majú rozpis služieb, postupne som to menila podľa veku. Vedia si navariť, oprať, upratať aj kúpeľňu a toalety, samostatne cestujú od 8.rokov. Pomáhajú v záhrade, postarať sa o našich psíkov, všetci traja športovali, najstarší už skončil. Snažím sa ich viesť k samostatnosti, k láske prírode a zvieratám, kamaráti môžu u nás aj prespať - jednoducho som sa nastavila na takú chalansku vlnu. Dvojky už teraz hovoria ako pôjdu v lete brigádovať, takže nemôžem sa sťažovať, len toto ma veľmi ťaží😪

lucimax
17. nov 2024

@daniela2607 Skúsila si už individuálne poradenstvo s odborníkmi, ktorí majú skúsenosti v tejto oblasti? Jedna vec je ísť cez tresty druhá vec je použiť sofistikovanejšie metódy, na ktoré by si sama neprišla. Sú deti, na ktoré funguje trest, príp. pohrozit že príde o vyhody- mobil, TV, notebook... A sú deti, na ktoré neplatí ani to. Je to veľmi individuálne. Nebuď v tom sama. Skus pozrieť poradenstvo napr sem: https://martina.vagacova.sk/?page_id=883 príp.ineho odborníka. Držím ti palce, aby toto náročné obdobie skončilo co najskôr. Synovi zrejme tiež nie je dobre, niečo rieši, niečo sa deje.

daniela2607
autor
17. nov 2024

@lucimax áno, už som to vyššie spomenula. Dokonca mám dobrú známu psychologičku, s ktorou som to tiež konzultovala, dokonca aj ona sa s ním rozprávala ešte na ZŠ, najprv bolo všetko v poriadku, potom mi povedal že to je moja kamoška a že mi nadŕža stranu, preto som teraz volila niekoho iného, bohužiaľ bez úspechu. Ono nie je jednoduché ani pre dospelého a nieto ešte pre pubiša niekomu cudziemu o sebe rozprávať. A platiť 70€ za sedenie tiež nie je jednoduché.

mnamko
21. nov 2024

@daniela2607 joj toto som mala pred rokmi,neboj všetko prejde,musi sám pochopiť čo je život a povinnosti.Viac sa mi nechce rozpisovať tu,bolo to ťažké obdobie.