17-ročná sestra má psychické problémy

5. sep 2022

Ahojte baby.Moja mladšia 17 ročná sestra má psychické problémy.Ona je velmi uzavretý a introvertný človek.Celé sa to začalo na strednej škole.Vela učiva.Učitelia,ktorí si svoje problémy vylievali na žiakoch(jeden profesor mal problémy v manželstve aj s alkoholom,profesorka mala problémy v rodine).Sestra sa mi zdala akási iná,tichšia,často plakávala tak som to začala riešiť.Rozprávala som sa s ňou a zdvoverila sa mi o všeličom.Nechcela to povedať našim,lebo sa bála ako zareágujú.Ja som im to však povedala a oni to chceli začať riešiť.Sestra ma však ukecala že ona to zvládne,že občas takto pokecáme a všetko bude v pohode.Trápila sa takto do konca Mája kým som ju nevypýtala zo školy a šla som s ňou priamo na oddelenie.Tam jej diagnostikovali depresiu s bipolárnou poruchou.Vyriešili sme to tak,že rodičia požiadali od školy individuálne štúdium,ktoré teda sestre mimoriadne vyhovovalo.Začali sa prázdniny a ja som sa snažila,aby si ich sestra čo najviac užila.Počítala som však s tým že jej nálady budú ako vždy na hojdačke..jednoducho to k tejto poruche patrí.Rodičia aj ja sme s ňou chodili na terapie.Neskôr jej boli aj predpísané lieky.Sestra ale musela prestúpiť na inú školu,sem do mesta.Ak by bola na intráku hrozilo by,že sa znovu začala sebapoškodzovať.Sestra sa však nevie zaradiť medzi ľudí.Každý tam má už svoju dvojicu a ona sa cíti odstrčená.Rodičia chcú aby normálne študovala,aby si vybudovala priateľstvá(má veľa kamarátiek,ktoré obe poznáme od malička,aj zo základnej školy,je ich fakt hodne).
V tomto majú pravdu,ale sestra mi sama povedala,že by bolo pre ňu lepšie keby ostala pri individuálnom štúdiu.Ja rodičom nechcem zasahovať do výchovy.O pár dní ideme s ňou ku psychiatrovi.Chcem to s ním prebrať a uvidím či sestre odporučí,aby ďalej pokračovala v individuálnom štúdiu,alebo nie.
Chcem však vedieť aký názor na to máte vy.Myslíte si,že je to pre sestru dobré,alebo jej až príliš uľahčujem život a štúdium?
S pozdravom Michelle S.

janinah
5. sep 2022

Ty si ži svoj život.o sestru sa postarajú rodičia.ty si tam max.na ten pokec s ňou.Ty nemáš čo s ňou chodiť k dr ani za ňu riešiť školu atď.... rodičia sú zodpovední a zvládnu to.

minilla
5. sep 2022

Neviem poradit ohladom tvojej sestry. Chcem ti len napisat, ze si uzasna sestra ❤️.

hilda08
5. sep 2022

Rodicia nemusia mat tak citlivý prístup, mozno sa s nimi nevie tak otvorene porozpravat ako s tebou, je velmi dobre, ze sa do toho zapajas a zalezi ti na tom. Rodicia sa niekedy nevedia tak kriticky pozriet na vlastne dieta a vtedy nemusia vidiet co skutočne potrebuje.

salamistka
5. sep 2022

@janinah nesúhlasím absolútne, aj my si pomáhame so sestrou vo všetkom v čom sa len dá, keď som bola mladšia, tiež mi pomohla z najhoršieho, takisto ona sa na mňa môže vo všetkom spoľahnúť

dagmarovita
5. sep 2022

Podla mna lepšie je ked bude v kolektíve. A mala by chodit na kvalitnu psychoterapiu, je sice draha, keby dobrá terapeutka aj do 50 eur hodina, ale možno pár sedení, pripadne kvalitná psychologicka. Lieky od psychiatra su len barlicka, treba dosrziavat denny rezim, zdravu zivotospravu, spanie, jedlo, šport, psychohygiena, na nejaké stretká medzi ludí

salamistka
5. sep 2022

Aj ja sa pridávam, lepšiu sestru si tá tvoja ani nemôže priať, keby sa všetci súrodenci takto k sebe správali, bolo by krásne na svete 🍀

janinah
5. sep 2022

@salamistka sestra nie je právny zástupca nedospelej osoby.nema právo ju vypytovať ci riešiť v škole ani riešiť jej stav s lekárom.Rozpravat sa môžu donekonečna.odvi3zt k dr ju moze tiez..dospela dcéra to tiež môže a má diskutovať s rodičmi.ved sú jedna rodina.ale na riešenie sú rodicia.
Ale k otázke autorky...všetko a teda aj individuálne štúdium aj ci vôbec teraz študovať záleží len od jej aktuálneho stavu a názoru jej lekára.urcite nie od názorov cudzích ludi a laikov z netu.Vidis.ze diskutuje sa tu už trochu o inom.

saraxyz
5. sep 2022

Ja osobne by som ju nechala nech sa rozhodne sama. Ved kamaratky ma a moze sa s nimi stretavat po škole.

lija22
5. sep 2022

mne sa tvoja starostlivost paci. ved tak to ma byt. starame sa predsa o tych, na ktorych nam zalezi. si super.
Teraz moze byt dost podstatne ako sa tento "problem" podchyti. Konkretne poradit neviem. Laicky by som pivedala nech studuje ako ona chce a neskor sa uvidi. Ale aby ju to zbytocne neodstrihlo od sveta. Naopak prilisny tlak jej rozhodne neprospeje. Verim, ze najdete kompromis. Hlavne drzte cela rodina, bavte sa o tom. Je tobezne, je to vsade. Netreba to skryvat ale liecit. Drzim vam palce

nataly420
5. sep 2022

@janinah prosím ? Sa zobuď z toho sna takéto kktiny trepat a ešte aj verejne hanba

autor
12. sep 2022

Baby ďakujem všetkým za odpoveď❤️velmi si to vážim,len som sa chcela poradiť z tej ludskej stránky,ako to vidia ostatní a nielen z pohladu mojej rodiny a odborníkov,aj keď odborníci vedia poradiť aspon v našej situácii najlepšie 🙂
Momentálne segra pravdepodobne prejde na individuálne,je v kontakte s kamošmi ❤️ Našli sme kvalitnejšie psychoterapie aj psychiatra.

autor
12. sep 2022

@minilla ďakujem❤️

autor
12. sep 2022

@salamistka ďakujem velmi pekne ❤️

petra735
25. okt 2022

Si úžasná sestra ! 🌹 podľa mňa by bolo lepšie nechať ju na tom individuálnom štúdiu. Síce niejsom žiadny psychológ, ale keď som bola malá tiež som mala menšie psychické problémy... Našťastie som mala v hlave dosť rozumu, a išla som za školskou psychologičkou ktorá mi pomohla. Mohla som mať 10 a už som premýšľala nad samo###ždou. Už som našťastie úplne v poriadku. Ale mám s takýchto veci už trošku strach 💕