17 ročná dcéra sa sebapoškodzuje - reže sa

14. feb 2022

Dobry den. Mam dceru, 17 rokov, navštevuje strednú školu, ktorú si vybrala. Učí sa dobre. Myslela som si že mame kamaratsky vzťah. Pred rokom si začala dopisovat s rovnako starým kamarátom. Neviem, či kvoli nemu, alebo sama od seba sa začala vyhybat kamaratom, prestala chodit von, mimo skoly komunikuje len s nim, cez telefon. Horsie je, že som si včera nahodou vsimla ze sa sebapoškodzuje, reže sa. Nevie o tom že to viem. Neviem čo mam robit.

aliaray1
14. feb 2022

Ejha, kym ma este 17r by som radila milo a jemne sa s nou diskretne pozhovarat ako sa ma, ci ju nieco netrapi a co...prehlbit este dovernejsie vas vztah a navalat do programu spolocne aktivity, komedie, prechadzky, vylety, kavicku, na zakusok, k rodine ist atd.
Ak to bude pokracovat, kym ma 17 s nou potom spolocne k psychologicke. Od 18 uz to pojde tazsie...plnoletost.

Velmi velmi ti drzim palce 🤗💐

veronikavaneska
14. feb 2022

Pre niečo s tým začala a niečo ju trápi. Pri rezani sa uvoľní ukľudní a má pocit že to všetko odišlo čo ju trápi... Je to ako napríklad alkohol máš ťažký deň tak sa opijes... Kde sa reze? Do akej hĺbky? Ako často?

mamina1419
14. feb 2022

Skús poprosiť psychologickú aby ti pomohla a dala rady ako sa s ňou o tom porozprávať.

0martina0
14. feb 2022

rozhovor z dcérou,kontrola telefonu a čo najskôr psychologa a psychiatra,

denisa340
14. feb 2022

Noo mala som spolužiačky co sa poskodzovali ale cca okolo 13 14 alebo 15 je ten kriticky vek. 17 ročná baba..to sa jej muselo stať fakt niečo vážne ze trpí alebo je fakt niekym ovplyvnená.

selena_luna
14. feb 2022

toto jedine so psychologom, sebaposkodzovanie je vazna vec, to nevylieci uprimny rozhovor. drzim palce! nech to prehrmi.

kacena4
14. feb 2022

sebaloskodzovanie sa riesi s psychologom popr. psychiatrom kde nasadi liecbu aby sa to nezhorsovalo

mauduska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andreatytler
14. feb 2022

@mauduska Preco si sa rezala? A ako si s tym prestala? Ako sa k tomu postavila tvoja mama? Snazila sa vytvorit a prehlbit vztah alebo ta len zobrala k tym odbornikom? Nechcem vyzvedat, ale mozno autorke pomoze ak pochopi co sa moze diat v hlave jej dcery.

mauduska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vler
14. feb 2022

@aliaray1 nesuhlasim; toto je prilis vazne byt mila a jemna, treba zakrocit. Jednak si moze vazne ublizit, a ak nie, riskuje viditelne jazvy ktore jej budu komplikovat sukromny aj profesionalny zivot dlhe roky

autor
14. feb 2022

Dcera von nechodí. Vobec. Ziletku som našla, prehrabala som jej veci ale nekonfrontovala som ju. Neviem co mam robit. Či čakat kym mi sama nepovie nieco, ci zautocit ze vsetko viem... nespim odvtedy vobec, v praci som nervozna, doma vrcim...

andreatytler
14. feb 2022

@mauduska Ved prave ze autorka pise ze odkedy si pise s tym chlapcom tak uz nie je v kontakte s kamaratmi. Viem ze to moze byt u jej dcery ine ako u teba ale zatial je tam dost vela spolocnych crt... je dost mozne ze to robi koli tomu chalanovi... tak ako si ty zacala koli kamaratom. Podla mna je tvoj postreh velmi uzitocny pre autorku. Dakujem ze si sa s nim podelila. Ako si s tym prestala?

Autorka, skus zajst za psychologom... mozno ich budes musiet navstivit niekolko kym najdes toho ktory ti sadne a porad sa ako pokracovat. (vid ake zle skusenosti mala @mauduska s nimi).
Kedze mate kamaratsky vztah a mas chladnu hlavu, mas dobru sancu na uspech, pretoze to nebudes riesit bitkou ako u @mauduska). Zatial, je asi najdolezitejsie ju vytiahnut z ulity, aby videla ze zivot je o vela veciach, nasla spat cestu ku kamaratom a hlavne jej byt oporou aby vedela ze sa moze na teba vzdy obratit.

selena_luna
14. feb 2022

Autorka naozaj zajdite za psychologom a poradte sa ako postupovat dalej. Skuste napisat aj sem https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna... odborne rady su viac ako nase rozumy.

mauduska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mauduska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andreatytler
14. feb 2022

@mauduska No asi to tak bolo lepsie ze ta vyhodili. Kto vie kde by to skoncilo. Vdaka za zivotny pribeh.

0martina0
15. feb 2022

@mauduska ja ti verim,aj ja som sa zo závislosti dostala cez Ježiša❤👏

christie11
15. feb 2022

Obrat sa na ipcko.sk, tam poskytuju zadarmo odbornu pomoc. Pripadne poskytni dcere kontakt.
Aj toto je super
https://ipcko.sk/krabicka-bezpecia/

janetinka27
15. feb 2022

akurat citam knizku, vola sa od strachu k laske, je dostupna volne na internete v pdf.
akurat vcera som citala cast, kde sa deti poskodzuju. pozri si to ty sama, ale je tam vysvetlene, ze sa to stava napriklad u deti, ktore su apaticke, otupene a zranenie im prinesie aspon na moment urcite "vzrusenie", dobry pocit. my tomu nemusime rozumiet. podla knihy to robia deti, ktore prezili v minulosti traumu a nemaju ju spracovanu.
neviem, ci je to aj pripade tvojej dcery, asi bude potrebny psycholog a treba zistit, co je pricinou tohto spravania.

janetinka27
15. feb 2022

a este dodam, ze raz som kracala z vlaku na autobusovu zastavku s hufom ludi a kracali medzi nami dve dievcata v puberte a rozpravali sa o nejakom chlapcovi, ze je velmi zlaty. a jedna hovori druhej: ja si urobim len malu jazvicku a druha ju prekrikovala, nie, ja si urobim malu jazvicku, iba taku malicku. a obe sa tam dohadovali, ktora si tu jazvicku urobi v suvislosti s tym chlapcom. ja som tomu nerozumela, ale to poskodzovanie malo nieco spolocne s tym chlapcom, ale musel tam byt nejaky dovod preco to robili.

dory11
3. mar 2022

Rada poradím nápis mi sem súkromnú ja som to robila aj zas robím ale to neriešim
Ale viem poradiť čo mu sa vyhnúť aby sa neuzavrela ako sa ku nej správať a postaviť sa k tomu viem že je to už niejaky pár dní späť čo ste sem pisali

misa2009
9. mar 2023

@dory11 Dobrý večer,zistila som to u mojej 13rocnej dcéry🥺Prečo ste to robila? A robíte?

simisi
11. apr 2023

@misa2009 dobrý večer, dcérka sa reze?Ja som našla tiez u dcery 12 r,a priznala sa mi,ze si ubližuje 😔

misa2009
12. apr 2023

@simisi áno,zatiaľ len 2x to urobila,takže budem ju sledovať,sama sa mi priznala,že bola psychicky na dne,ponúkla som jej,že zájdeme za psychologičkou,ale o tom ani pocut,má ešte sestru ,dvojča a tá mi prezradila,že to videla u jedného dievčaťa z inej triedy,takže nemala to zo svojej hlavy

misa2009
12. apr 2023

@simisi ešte je v tom asi aj chlapec,že aj on to robil,tak neviem či nechce byť pred ním zaujímavá,chcela som zájsť sama za psychológom,ale zatiaľ sa mi nikde nepodarilo dostať,sme z NR