16-ročný syn začal chodiť po baroch a fajčí

24. aug 2024

Ahojte priatelia. Môj vcelku pokojný život sa včera obrátil naruby. A som veľmi nešťastná, utrápená. Máme 16 ročného syna, ktorý sa po ťažkom školskom roku dostal na gymnázium. Vždy to bol dobrý chlapec, mal krúžky, učil sa. Teraz v lete nechodí po baroch, iba s kamarátmi na bicykle, zahrať si basketbal, chodili opekať, varili si u niektorého doma. Večer sa vždy včas vrátil. Ale, začala som mať predtuchu, či nefajčia. A veru, včera večer som cigarety našla v jeho izbe. Vôbec som v noci nespala. V hlave mi bežali hrôzostrašné scenáre. Poraďte prosím skúsení rodičia, ako sa máme s manželom zachovať. Možno toto máte za sebou. Možno viete poradiť ako postupovať. A tiež ma trochu psychicky upracete. Viem, že nastúpi do školy, bude mať menej času na stretávanie s kamarátmi.
S manželom pred ním nikdy nefajčíme, zriedka pijeme nejaký oslavový alkohol. Snažíme sa dať dobrý príklad. Ako rodičia s mužom držíme spolu.

pribinak
24. aug 2024

Pred ním nefajčite …..ale fajčíte ? Ak áno, tak treba ísť vlastným príkladom. Nefajčiar ani vy
Idete mu zakazovať niečo čo vy samy robíte? No smiešne

elizita
24. aug 2024

Aké hrôzostrašné scenáre? Moji rodičia nefajčili preto mnou v živote a ja v puberte som skúšala. Bola som o to horšia dcéra?

mamutka
24. aug 2024

A vy ste fajčiari? Tak to považuje za normálne a skúša. Radšej sa ho normálne spýtaj prečo to robí a či mu to chuti, miesto celonočných hrôz

candii
24. aug 2024

Všetci skúšali. Nepoznám nikoho kto nie

0silvia0
24. aug 2024

Moji rodicia fajcili obaja a my, tri sestry nefajcime ani jedna. Mali sme ich ako negativny priklad. Ja som skusala ako teenager, ale ked mi to zacinalo chutit, som to usekla, nechcela som byt ako moji zavisli rodicia.
Nie je to vzdy o priklade rodicov, niekedy ten priklad je vyhodnoteny detmi ako negativny.

autor
24. aug 2024

@mamutka práve preto, že aj my sme takto skušali. A čiastočne nám to ostalo. Máme ako rodičia neresť, občas si zapalime. V práci, niekedy pri posedení. Nikdy nás nevidel. Chcela by som od vás radu, ako sa zachovať, aby s tým zlozvykom v budúcnosti nebojoval aj on. Zakrociť, možno ešte včas. Nie vrieskať, ale rozhovorom, odsledovanim?

januska12323
24. aug 2024

No vidíš robí presne to isté čo vy, tiež si ho doteraz fajčiť nevidela a fajčí. Najlepšie urobíš keď mu povieš pravdu.

@candii tak už poznáš, cigarety a drogy som nikdy neskúšala.

pribinak
24. aug 2024

Väčšina rodičov si mysli že ich deti nikdy nevideli fajčiť kupovať cigy a že nesmrdia od cigariet

Fakt naivne ….

Môžeš mu akurát rak povedať o vlastnej slabosti, že ty sama sa nevieš celé roky zbaviť závislosti a preto mi radis nefajčiť

autor
24. aug 2024

@mamutka celonočné hrôzy nemám len z cigariet. Mladí skúšajú aj horšie veci s následkami. Jeho spoluziaci chodili už od siedmeho ročníka fajčiť, žuli tabak. On ich odsudzoval. Dnes sa s ním porozprávame. Musím sa ukľudniť, je to predsa mladý muž, len ma to ohromilo. Je to čerstvé a veľmi ho ľúbime.

jaskolka
24. aug 2024

@candii ja 😊. Nikdy v živote som neskúšala

candii
24. aug 2024

@januska12323 stále nepoznám 🙂 anonymné účty na sociálnych sieťach ,neberiem ako niekoho koho poznám.

januska12323
24. aug 2024

Ja viem len hovorím že sú aj takí ľudia

candii
24. aug 2024

@januska12323 ale to ja ani nikde nepíšem.

marcelka367
24. aug 2024

Ja som tiež skúsila, keď som mala 16. Mamka ma konfrontola, tiež mi ich našla. Povedala mi, že mi to zakazuje. Vieš ako som sa zákazu držala? Nijako. Sama som si po pár mesiacoch povedala, že to robiť nechcem, lebo mi to nič nedáva, fajčenie mi teda aktívne trvalo 2-3 mesiace. Odvtedy ubehlo skoro 15 rokov a zapálim si veľmi príležitostne. Pointou je, to, že skúša, z neho nerobí zlého syna. To mladí radi. Skús si sadnúť, vysvetliť mu riziká, nevýhody, hlavne mu povedz, že to iba lezie do peňazí a úžitok žiaden. On sám po čase pochopí, dospeje. A keď bude dospelý, nuž, sám bude vedieť, čo je naj. Držím palce.

candii
24. aug 2024

@jaskolka v mojom okolí snáď všetci skúsili 😁 ale teraz je doba napríklad aj vape cigariet a na tie už ťažšie prídu rodičia, keďže to nesmrdí. Ak je dieťa vynaliezave a vie si to dobre schovať

monita357
24. aug 2024

ja by som kupila dlhe tazke , posadila ho vonku a uplne s kludom sa spytala chces fajcit ? fajci.. tak sa dogrca a zoserie, ze uz nepomysli😂😂😂

autor
24. aug 2024

Ďakujem žienky za rady. Pomohlo by mi, keby napísala aj nejaká, ktorá túto situáciu zažila so svojím dieťaťom a ako to riešili (s odstupom ako to dopadlo).

zuzanita1609
24. aug 2024

Asi každý v období puberty vyskúšal od cigariet po alkohol. Tiež veľmi neverím,že existuje niekto,kto nikdy nevyskúšal cigarety ,či alkohol v tomto veku 😏. Treba mu len vysvetliť,že je to zlý zlozvyk,ktorého sa ťažko zbavuje. A o zhoršení zdravia, zápachu a všetkého zlého,čo v budúcnosti môže nastať, treba prizvukovat. Ale ťažko sa bude argumentovať,keď sami fajčíte ako rodičia 😏.

ninusa221
24. aug 2024

Môžem ti napísať len toľko že tiež prvé čo rodičia moji riešili boli cigarety. Škatuľku paramontiek dlhých mi dala vyfajčiť mamina, bila ma, dohovárala. Prešlo 10 rokov a už fajčím snou. Môžeš zakazovať koľko chceš to je na tom decku či si vstupy do svedomia. Zas skúša zachvilku príde alkohol ak už neprišiel. Podľa mňa je to tá lepšia strana puberty ako by si mala riešiť psychické problémy a rôzne rezanie a psycho stavy ako teraz rieši 90% rodičov.

zuzanita1609
24. aug 2024

A mne našiel tatko cigarety,si pamätám. Vtedy som mala 17nast a skúšala s to len medzi partiou. Dostala som jednu po papuli a zaracha na mesiac 🤭. A dnes mu ďakujem za to 😆.

mamutka
24. aug 2024

@candii ani ja som nikdy neskúšala, nevidím na tom absolutne nič zaujímavé, čo by ma mohlo priťahovať. A fajčiari smrdia, ďakujem, neprosím

autor
24. aug 2024

@zuzanita1609 v mojom a mužovom detstve rodičia fajčili pred nami. Pri návštevách aj v byte. Mohli by mi oni nadávať. Biť má. Ale ako kamarát fajčiar povedal svojmu synovi " Fajči, ale až keď budeš sam zarábať. Za moje fajčiť nebudeš". Mladý má 25 a nefajčí

konikmodry111
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
drago12587
24. aug 2024

Každy skusi, tomu sa neda zabranit.. skor ho len obozmamit s dosledkami fajčenia, zakazovanie nema zmysel.. lepsie skryje..

luccija
24. aug 2024

Ja fajčím a som negatívny príklad pre dcéru a preto povedala, že radšej minie peniaze na kozmetiku, výlety ako na cigarety a alkohol.Alkoholu sa boji, lebo od malička neznášala zvracanie a má to nejako spojené, že z alkoholu by grcala🙂plus ja som jej povedala niekoľko zlých zážitkov zo strednej školy nie mojich.Aj od drogách mne zomrel spolužiak v 19 r.
Ona je inteligentná, ale vo veľa veciach zasadova a prísna na seba, ale na jej vek ešte taká detinska?
Zatiaľ nemá pubertálne vrtochy a odsudzuje aj spolužiakov, ktoré sa na školskom výlete opili ešte v autobuse, zablúdili v meste atď...
Ale o rok, dva, tri to môže byť inak.Ma 17 r.
Nic, normálne by som išla za ním a spýtala si či mu to chutí a, že nerobí dobre a, že si sklamana.Zakazat nepomôže....tiež som v tom veku skúšala cigarety, roky fajčila, roky nefajcila...to len tebe zrazu prišlo, že to malé dieťa je preč a bude skúšať všeličo.

autor
24. aug 2024

@luccija ďakujem, upokojila si ma. Aj ostatní, ďakujem vám za povzbudzovanie. Ešte nedávno ohrnal nosom keď cítil niekde cigaretový dym. Och

luccija
24. aug 2024

Ešte nás veľa veci prekvapí.Gymnazisti:)najlepší žiaci z jej triedy si zobrali na výlet do autobusu do zahraničia colu zriedenu s alkoholom.Zabludili v metre, nestihli prísť na čas k miestu odchodu....tiež som bola prekvapená, že len vystrčia päty z domu bez dohľadu rodičov a sú urvani z reťaze a mohli veľmi spraviť zle učiteľke, ktorá v 32 st s nimi išla na výlet a ešte k tomu tehotná.

lakebabe
24. aug 2024

Ja som v 16 tích začala fajčiť, lebo aj baby v partii fajčili. Nič sofistikované za tým nehľadaj. Doma nefajčíl nikto , rodina slušná, ale kamošky sa rozhodli to skúsiť nič viac. Som rada , ze som o desať rokov s tým prestala. To isté diskotéky, alkohol, opekacky, zurovali sme hlava nehlava, tiež z nás mali hlavu v smútku. Ale mam pre teba dobre spravy, ta co vymyslela začať fajčiť a ťahala prvá fľašu z kabelky je dnes veľmi dobra lekárka, druhá z partie právnicka, a my zvyšok sa mame tiež veľmi dobre😃 Je to len obdobie neboj sa, tým co najviac zakazujú, ti boli najhorší ako urvani z reťaze. Skus sa s ňim len v kľude porozprávať, ale nestresuj. Nebude z neho kriminálnik.

autor
24. aug 2024

@lakebabe ďakujem

autor
24. aug 2024

Môj názov témy bol úžasne upravený. Syn ešte v bare nebol.