16 ročný syn nemá kamarátov

ivvet69
30. okt 2021

Ahojte, som už skutočne zúfalá. Doma mám 16 ročného syna, čerstvého gymnazistu, ktorý nemá kamarátov a stále len vysedáva doma. Ani na základnej ich moc nemal. Niekoľkokrát som sa ho pýtala, prečo nikam nechodí, či je spokojný s tým, že je sám a prečo je vlastne sám. Odpovedal, že nemá kamarátov a spokojný s tým nie je. Problémy v škole nemá s nikým žiadne. Nefajčí, nepije, nedroguje a poslúcha. Ale vidím, že ho to trápi a ja neviem, čo s tým mám spraviť. Už sa ani tak neusmieva ako zvykol, nič ho nebaví. Je mi to ľúto, keď vidím ostatné deti, ako pobehujú po vonku a tento môj je len sám. Chcela by som sa spýtal, či nemáte nejakú podobnú skúsenosť alebo ako by ste to riešili?

lenka1993
30. okt 2021

Ja nechcem byt teraz za zlu ale “nefajčí, nepije, nedroguje”. Ja si pamätám ako 15 ročná som prišla na strednú a práve tá cigareta utuzila vzťahy 😀. Teraz už nefajcim a kamošky zo školy stále mám 🙂. Nech hľadá cez záujmy nejaké spoločne. Krúžky alebo niečo.

margaretka_
30. okt 2021

Tiez mi napadol nejaky kruzok, kde sa stretnu ludia s rovnakymi zaujmami 🙂

pribinak
30. okt 2021

Daj ho na krúžky, tam si nájde

lucka_ke
30. okt 2021

a čo ho baví? športuje? kreslí, píše, je dobrý v matike? treba nájsť krúžok alebo nejakú skupinu ľudí s rovnakými záujmami a tam si nájde aj kamarátov

anne_mary2
30. okt 2021

@ivvet69 ahoj, presne - kruzok. Vela kruzkov mavaju aj skoly, urcite aj na gymnaziu - tam budu z rocnika / spoluziaci.. nejaky sport po skole, it, literatura neviem co ho bavi 🙂)
Staci ze tam najde 1-2 partakov, netreba 20. Zalezi od povahy, ja som taka cely zivot, od zs som fungovala za 1-2-3 kamaratkach, teraz asi tak na troch ( nie zname ale ozaj kamosky ), mne ti ale nikdy nevadilo, som rada aj sama 🙈.
Ale nejaku zaujmovu cinnost by som skusila.. a tak aj medzi spoluziakmi v triede, predpokladam ze vacsina sa tam nepoznaju, mozno to este pride, je ken oktober.. ale vela zalezi aj na tom ako sa k kolektive sprava, ak ho chalani volaju niekam a on povie ze nejde, alebo kto ide po skole na ihrisko ( ak tam este chodia decka dnes 😀?) a nikdy nic, tak zase este mesiac a uz sa ho nebude pytat nikto, veela zalezi od povahy no 🙂.
Je velmi dolezite zapojit sa na zaciatkoch, potom to uz ide tazsie, ked sa vytvoria partie

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lylyjana
30. okt 2021

@ivvet69 nejaky kruzok, ale asi nie IT, kde zas bude sediet za PC. Mozno nejaky roboticky kruzok? Ja som chodila na vytvarnu od ZS az po strednu (aj pocas nej) a najviac sme kecali tam, bola to taka terapia. V piatok podvecer, viac sme nakecali ako malovali, ale ved pointa bola, ze sme vsetci zresetovali, nenormalne sa nasmiali. Mozno nejaka jazykova skola, sport.

lucka_ke
30. okt 2021

častokrát je problém aj v tom, že na základke nechodia na krúžky, nechodia do táborov, nevenujú sa športu ani nijakej činnosti a potom na strednej sú prekvapení... kamaráti za nimi domov neprídu, oni sami musia vyvinúť nejakú snahu
môj má 14 a chodí do dvoch krúžkov + semináre z matiky (aj pobytové), v lete bol na dvoch táboroch (jedno bolo sústredenie mládeže čo sa venuje elektrotechnike, 3D tlač a pod.), od 6. ročníka chodia s vedúcim na súťaže (robotika) a bude v tom pokračovať aj na strednej
nie je to lacné, ale dieťa nemôže sedieť len doma... môj je športové drevo ale teraz bol s kamošmi na bowlingu a stolnom tenise, aj keď v tom nie je dobrý proste ide, v soboty sa stretávajú s inou partiou a hrajú D&D (to je zase jeho aktivita, on dal dokopy skupinku ktorá sa stretáva)
treba zistiť čo máte vo svojom okolí - všade sú športové kluby, na školách sú krúžky, sú umelecké školy, sú online vzdelávania, musí si nájsť to svoje sám a kamaráti budú

bluka2
30. okt 2021

Ja mám svoju vernú skupinku kamarátiek z letného tábora v Dánsku, kde som bola na 2 mesiace práve v 16tich. Už skoro 20 rokov a stále sme v aktívnom kontakte, stretávame sa pravidelne a teraz máme zas videocall. Už aj naše deti sa poznajú 🙂 takže pošli ho na niečo takéto. V polovici sveta mám vždy pripravenu posteľ kvôli týmto babám z tábora

janka1011
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucka_ke
30. okt 2021

@janka1011 "krúžky sú pre malé deti" a keď bol malé dieťa čo ho bavilo? na aké krúžky chodil? tu treba začať a zistiť čo by ho bavilo, npĺňalo, čím by chcel vyplniť voľný čas

tncka
30. okt 2021

@ivvet69 problem je v tom ze nefajci,nepije🙈pamatam si zs,potom strednu,ked som chcela do partie zapadnut,zapalila som si s nimi a hned som bola v partii,stacilo obcas cigy kupit,ponuknut,mat zapalovac...blba teoria ale toto zabralo. A potom aj v prvej praci som si prave tymto nasla kamosov. A potom tie kruzky,vidim to na dcere,chodi na 4kruzky a pozna polovicu mesta😅Vdaka nej mam aj ja nove kamosky,maminky🤣🤭

matabb73
30. okt 2021

Nástup na strednú je často takýto. Príde do nového kolektívu a kým sa dobre spoznajú nejaký čas to trvá. Tiež som to zažila a môj syn tiež. On je tiež skôr introvert. Vždy mal tak jedného alebo dvoch kamarátov. Dobré je začať s nejakým športom alebo niečím, čo by ho bavilo a našiel by tam ludi s rovnakým záujmom. Moja dcéra teraz začala chodiť na volejbal a hneď má lepšiu náladu. Aj veľa dievčat tam spoznala. Počas zavretie škôl aj z nej stávala introvertka, našťastie teraz sa to zmenilo.

babalenka
30. okt 2021

Ani moje deti nemajú ,že super kamoša s ktorým si rozumejú a idú vonka.Dcera je mladšia tak sa ešte ako tak vymota vonka ,ale kamošku ako dievča nemá väčšinou je s chalanmi vonka.Ked som sa pýtala triednej ako v škole tak ,že sa baví zo všetkými je obľúbená v triede ale naj kamoša kamošku nemá Tiež mám pocit že je samotár.Syn má 12 vyhnať vonka je umenie.Tiez nemá s kým a ked ide vonka tak sa moce proste sám a potom ho prestane baviť a príde do polhodiny domov.Obaja chodia na džudo krúžok ale ani stade nemajú veľmi kamošov .Baviť sa bavia ,ale nič viac.Syn má síce spolužiaka s ktorým si rozumie ,ale bývajú na samote kde nechodia autobusy takže vonka s ním sa nedá ísť.Su spolu len v škole a doma sú v kontakte len cez počítač je si pomáhajú s úlohami.Ale ja som bola taká istá tiež som nemala kamošky a ani teraz nemám žiadnu s ktorou by som vybehla niekde vonka .Rozumiem si s maminou toho synovho spolužiaka čo bývajú na samote tak že sme len v telefonickom kontakte.

mala_zabka
30. okt 2021

@ivvet69 bola som taká istá. Mamka mi tiež pchala múdre reči či som spokojná a prečo sa s nikým nebavíš a ani sa nedivím, že nemáš kamarátky keď nikam nechodíš blablabla... Je fajn ale, že sa oňho aspoň zaujímaš. Ja by som ho v tomto veku niekam vytiahla (alebo s otcom) podľa toho, čo ho baví alebo zaujíma. Bola mu kamarátkou a oporou, na ktorú sa môže spoľahnúť a možno sa sám otvorí, čo ho trápi... Taký ten výsluch s lampičkou na koberčeku čo a ako a prečo je mega kontraproduktívny... Tiež som im nič nepovedala, iba ma s tým sr#li..

janinah
30. okt 2021

Práve sa tu pýtam môjho 16r. syna čo s tým? vraj musí sám sa "angažovať" ,najlepšie v škole,sám nech s aprihovára najlepšie ľuďom s rovnakými záujmami,dá sa to naučiť. Ak príde do krúžku,kde je už "partia" tak sa nebude cítiť dobre,ak ho neprijmú.A pýtam sa aj na tú cigaretu v partii,tak vraj áno,funguje to,tí cigaretkoví sú priateľskí k tomu,čo im cigu ponúkne.A ešte mu odporúča si niečo o psychologii popozerať- to som bars nepochopila,asi aby lepšie porozumel ľuďom.

tajy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slovakboy
30. okt 2021

@ivvet69 určite nemusí utužovať vzťahy cigaretami. Hral by sa na niekoho kto nie je. Stačí jeden dobrý priateľ a dvaja kamaráti s ktorými sa porozpráva. Možno je introvert. Keď sa otvorí pred iným introvertom budú si rozumieť. Spoločne záujmy zbližujú. Niekedy sme vyšli vonku pred panelák a niekto sa tam vždy našiel.

janinah
30. okt 2021

@slovakboy pýtala som sa syna,vraj nie je introvert,ak je s takým stavom nespokojný

jana_eyre_2
30. okt 2021

Určite by som mu poradila nejaké krúžky čo by ho bavili, kde by mohol spoznat iných ľudí s podobnými záujmami.. ja som nikdy veľa kamarátov nemala, ale vždy sa nejaký našiel.. jedno obdobie som nemala tuším fakt nikoho, mohlo to byť tak v cca 15-16rokoch, mama ma prihlásila na gitaru.. nebol to žiaden prevrat v kariére ale kamaráta a kamaratku som si tam našla..

derdia
30. okt 2021

@ivvet69 ahoj ty musis syna poznat najlepsie. Nevim ci mas kriticke oko, alebo si ho skor obranujes. Vacsinou kamaratov nemaju deti, rozmaznane, ktore sa nevedia prisposobit. Take ktorym to doma vsetko zlahcovali a oni si myslia, ze tak sa k nim budu spravat vsetci. Ja som tiez nemala velmi silne a pevne priatelstva... Ale vzdy som sa niekam pichla, do nejakej partie. Moje slovo vsak nikdy vyznam nemalo a led som tam chcrla patrit musela som drzat hubu a krok. Ked som sa pohdala s jednou, isla som za druhou a tak dokola🤦‍♀️😂
Takze ak nema kamaratov, niekde je problem, ale nemusi byt velky, len proste neni taky ako ostatni, tak nezapada...proste nevie s nimi komunikovat, je nezaujimavy... Moja dcera tiez ma teraz 14nast,pomaly, a ma konecne ako taku pattiu... Ze 5ti chodia von.ale doeteraz nemala. Ale to preto lebo ona je dost povahovo narocna... Ale to mje uz iny pribeh. Takze asi nestretol este toho clovela ktory by mu sadol....

renesmee2
30. okt 2021

@ivvet69 - No hlavne nepočúvať rady typu nech si zapáli cigaretu a budem mať aj on kamarátov. 🤦

Buď rada že ti nechodí s nejakou blbou partiou, tipujem že je to slušáķ tak asi moc nezapadol medzi dnešnú mládež. Treba si nájsť nejakého koníčka a tak ako baby radia tak sa dostane k ľuďom s podobnými záujmami. Určite nie cez cigarety a alkohol. To buď rada že vášho syna to obišlo. V dnešnej dobe veľká vzácnosť.

taga
30. okt 2021

Kks kolko rad, ze cigarety 😱 nehovorim, ze som v 16 nefajcila, ale aby som takto navadzala dieta, len aby sa dostalo do partie? Co tak skauting?

luccija
30. okt 2021

@tncka tak to je rada za milión to má začať fajčiť a piť, aby zapadol do partie?🙂
@ivvet69 takých je okolo mňa veľa.Tiez ma to trápi a stále porovnávam aké som mala ja detstvo, pubertu...mám takú dcéru.Ma spolužiakov, spolužiačky, ale nebaví ju chodiť s nimi do nakupakov a fotiť sa na Instagram.Tiez je najradšej doma, ale vyzerá, že ju to vôbec netrápi.Kruzky mala rôzne aj športové tam sa priateľstva nenadvazovali každý po krúžku domov.Verim, že prestupmi na strednú školu bude mať iný kolektív možno iné záujmy a možno sa urve z reťaze🙂

tncka
30. okt 2021

@luccija hej,uz na kazdom co si z toho vezme🤣🤭

luccija
30. okt 2021

@tncka teraz to je už o inom žujú žuvaci tabak neviem čo je na tom také IN, ale posledné rodičovské sa nieslo v tomto duchu, lebo 2 deti sa zgrcali z toho v škole.Presne to, čo ty píšeš ja považujem za hlúposť a dávam kazania, že partie sú väčšinou o alkohole, cigaretách neskôr tráve a pod ..

tncka
30. okt 2021

@luccija no hej,toto bolo skusenost 20r.stara,verim ze teraz su uz decka originalnejsie😅🙈

elzusa
30. okt 2021

@ivvet69 najdôležitejšia je rešpektovať ho takého, aký je. Dať mu podporu, určite nepovažujem za dobré neustále vypytovanie, prečo nemá kamarátov a sedí doma. Tým mu ešte viac podkopete sebavedomie, ako keby bol niečo menej. Určite ani introverti, domasedi nie sú menej ako spoločenskí extroverti. Každý jednoducho inklinuje k tomu, čo mu je prirodzené. Vášmu je zrejme prirodzené byť menej s ostatnými ľuďmi. Ale z Vášho príspevku cítiť, že vy sama nie s touto jeho povahou, ako keby zmierená. Tak by som asi skôr rozmýšľala, prečo mi až tak vadí, že je môj syn doma? Lebo on sám určite cíti tento váš strach, či nespokojnosť a aj z toho môže prameniť jeho smútok. Že nie je pre Vás dosť dobrý a nespĺňa VAŠU predstavu o tom , kým má byť. Takže som zase na začiatku. Rešpektujte a ľúbte ho takého aký je, a nepretvárajte ho na svoj obraz či predstavu- aký by mal byť, podľa Vás. Ak ho budete podporovať, nájde si svoju cestu, na ktorej bude šťastný a spokojný a to chce hádam každá mama.

macekovam
30. okt 2021

@ivvet69 mohol by zacat chodit na nejaky kruzok alebo len tak do posilovne.. alebo zahrat si futbal alebo tak..