16 ročná dcéra nechce chodiť do školy

26. jan 2022

Mám 16 ročnú dceru,čoskoro bude mať 17..Problém je v tom,že sa zaťala že povinnu školsku dochadzku ma skončenu a viac do školy chodiť nebude..Je mi jasné že nemozeme ju ani vyhodiť z domu,lebo do 18 sa o nu musím starat..Čo by ste robili s dieťaťom,ktoré vám v 16 vyhlasi že so školou skončilo?

sima338
26. jan 2022

A na akej škole? Ona nechce mať ani len učňovku, maturitu? Nič?

caroline_
26. jan 2022

Nech skonci. Bud zacne pracovat a neskor mozno podnikat, alebo si skor ci neskor tu skolu dokonci. Na tuto temu je na youtube video od Urzu anarchokapitalizmus vzdelanie, alebo take nieco. Ja by som dieta nenutila.

janewithane
26. jan 2022

Asi by som sa jej veľa pýtala- akú to ma príčinu (šikana, depresia ), čo chce robiť v živote, aké má ciele... aké pravidlá teda navrhuje ona...

Snažila by som sa zistiť co najviac, možno ju motivovať k zmene školy, odboru...

autor
26. jan 2022

@sima338 odbor kadernicka..vraj v triede nemá kamaratky ale to nemala ani na zakladnej

loginexistuje
26. jan 2022

ja by som jej povedala ze este domonci tento rocnik a od 1.7. nech sa paci na vlastnu kost vyrubilanby som jej najomne stravne atd dala by som jej pridavky 25 eur plus vyzivne 150 eur z toho by som hned strhla najomne a energie 150 eur a stravu nech si riesi sama nech brigaduje atd

elizabet173
26. jan 2022

zrejme chce skončiť so školou úplne, nie že prestúpiť na inú školu, dôvod, že tam nemá kamarátky, je na úrovni družiny ☹. Skús si s ňou sadnúť a povedať jej, že ju chápeš, že by to bolo pre ňu ľahšie, keby mala v škole spriaznenú dušu, ale ani v zamestnaní, do ktorého pôjde, ju nemusí mať. Lebo ty si síce povinná ju ešte živiť, ale to znamená, že môže u vás ešte rok do 18 bývať, môže sa najesť, osprchovať, ale nekúpiš jej ani nové rifle, ani nové topánky, kým sa zamestná, vydrží s tým, čo má, nebudeš jej platiť mobil to nie si povinná robiť a pozrite si spolu stránku Profesia, aby videla, aký bude mať plat so základnou školou a do akého zamestnania ju zoberú. Potom môže smutne pozerať na spolužiačky, ktoré školu dokončia, zamestnajú sa a ešte si aj pomimo zarobia. Tie šikovnejšie budú mať vlastný salón, kým ona v ňom môže robiť upratovačku. Ešte jej vypíš, koľko stoja náklady na život - nájom, energie, hygiena, lieky, zubár, strava, aby videla, koľko jej z biedneho platu zostane a zároveň jej povedz, že keď sa zamestná, zdarma u vás bývať nebude, mesačne bude prispievať na bývanie, stravu, smeti... 300 eur.

hederamonstera
26. jan 2022

Tiez by som sla do rozhovoru (nie typickeho rodicovskeho “mudrackeho” monologu) a uvidis. Opytat sa jej, ze co ma v plane, ci nechce skusit inu skolu a pod. Myslim si, ze mate hlbsie problemy, nie ze si zrazu nieco vymyslela.
Ale myslim, ze ked jej vymenujes co vsetko vam bude musiet platit, tak si to rozmysli ;)

elizabet173
26. jan 2022

@hederamonstera nemusí to mať vždy hlbšie problémy, to mladým v tom veku niekedy prepne, majú pocit že už sú dostatočne dospelí na to, aby si riadili svoj život. Majú pocit, že aj minimálka je neuveriteľne veľa, lebo vreckové také zďaleka nemajú, nedopne im, čo všetko treba platiť a že ich rodičia už nebudú dotovať, keď sa zamestnajú. Preto ich treba dostať späť do reality. Tak, ako píšeš, nie formou rodičovského "mudráckeho" monológu, ale priateľského rozhovoru.

poopsie
26. jan 2022

Ukázala by som jej profesiu a ponuku práce, ich požiadavky na človeka a spýtala sa jej, že kde sa zamestná so ZŠ... Aj na živnosť potrebuje mať papiere.. Ja som tiež nemala kamaratky na strednej, končila som školu s'' naj '' kamaratkou... Tie vzťahy sa vyvíjajú...

poopsie
26. jan 2022

@elizabet173 🤣teraz som si všimla, že som napisala čo ty 😇

elizabet173
26. jan 2022

@poopsie to nevadí, naopak, riešili by sme to rovnako

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
renab
26. jan 2022

Najskor by prebehol dialog, aby som vedela dovod a keby si nedala povedat, tak nech prerusi skolu, ale do mesiaca bude mat pracu a prispievat na najomne a stravu.

panda21
26. jan 2022

A čo skúsiť nejaký hlbší rozhovor možno aj s psychologickou? Kamarátky nemá vôbec alebo iba v škole? Nemá depresiu?

mamina0078
26. jan 2022

Bud skola alebo ziaden mobil, TV, internet len jedlo (ranajky,obed,vecera nic navysle ze sladkosti, chipsy atd), postel, hygienicke potreby, zakladne oblecenie a obuv, ziadne vreckove, vylety, dovolenky na ktore by si sama neprispela a v 18 Bud praca a prispoevat na domacnost alebo "tam su dvere mozes ist". Podla mna velmi rychlo si uvedomi, ze nic jej len tak nespadne z neba. Niektorym pubertiakom zbytocne budes dohovarat a predpokladam, ze taky rezim by dala maximalne mesiac a potom sama by prisla s prosbou, ze chce ist naspat do skoly.

aaliyah2
26. jan 2022

Spýtaj sa, ako si predstavuje svoj život, ako chce fungovať, z čoho bude žiť, na akú pozíciu sa asi tak zamestná, či má nejaké sny a pod.... Skúsila by som sa asi obrátiť aj na školu, triedneho, aby sa jej ešte pokúsili "prehovoriť do duše".. Mala by vedieť, že takéto vážne rozhodnutia majú aj vážne dôsledky, ktoré si síce teraz možno neuvedomuje, ale o to krutejšie ju dobehnú... Si matka, nedaj sa obmäkčiť, lebo to jedného dňa dá možno nakoniec Tebe za vinu....

dusankomoj
26. jan 2022

Aj mňa prvé napadlo,že keď chce urobiť ,,dospelácke" rozhodnutie a skončiť so školou,tak nech je nachystaná dospelácky sa o seba postarať. Zavolaj na sociálku a skús zistiť,či sa o ňu musíš starať,keď už neštuduje(aby si mala informácie na dialóg so slečinkou) a potom sadnúť a zisťovať prečo,ako si to ďalej predstavuje...

bajka16
26. jan 2022

Posadiť si ju a vysvetliť jej rázne že do školy sa nechodí zabávať ale kvôli sebe a svojej budúcnosti. Takže tam kamarátky nepotrebuje.
A ak je taká frajerka a bude klásť odpor ďalej, tak nech sa páči vybav jej externé štúdium a nech sa učí sama doma. Do školy pôjde len na testy. Ak to zvládne klobúk dole.

anita6666
26. jan 2022

Keďže zrejme nebola vedená k nejakým ambíciám,niet sa čo čudovať...kaderníčka školu nepotrebuje, v tomto prípade je to jedno

w123
26. jan 2022

Skus jej vybavit individualny do skoly by chodila iba na skusky. Vysvetli jej ze s ukoncenim vzdelanim sa jej lahsie najde praca. Bude mat viac moznosti do buducnosti ak by este chcela niekedy v buducnosti na vysku. Porozpravaj sa s nou, ze sice ma ukoncenu povinnu dochadzku ale stale je neplnolete dieta ktore si nemoze najst pracu a musis ho zivit. Ze chodit do skoly je jej povinnost do 18 rokov. Potom nech sa rozhodne ako bude chciet.

ninusa221
27. jan 2022

Asi by som jej taku jednu výchovnú dala. Lebo ked vidím tieto dnešné deti tak ja si k toto mame nedovolím doteraz a to zas 16 som nemala tak davno. Keď som mala svoje maniere v puberte, tak najprv pekne potom bitka noa čo decko musí mať aj daky rešpekt nie len pekne pekne a pomaly každé decko chodí k psychologičke lebo mu niečo je 🤷🏽‍♀️

elizabet173
27. jan 2022

@ninusa221 bitka nie je vôbec nutná, nutné je vychovávať od útleho veku, keď má takmer 17, tak je to už skoro nemožné. Fackou môžeš spôsobiť, že utečie z domu, bude sa flákať s nejakou pochybnou partiou a zarábať si ....

lintu
27. jan 2022

Chápem, že spojenie "ukončenie povinnej školskej dochádzky" môže znieť v ušiach mladého človeka priam idylicky. Otázkou je ale či si uvedomuje, čo všetko to preňho znamená. Čiže treba to uhrať nejako sem. Možno by ešte pomohlo sprízvukovať, že ak sa v živote bude chcieť mať lepšie, tú školu si raz bude musieť dorobiť len či to bude popri iných dospeláckych činnostiach všetko stíhať. Aj nedávno tu jedna len so zš vzdelaním čosi podobné riešila.

nikyball
27. jan 2022

Nech prestupi na inú školu, iný odbor , ale na skole by som trvala. Musíš si s ňou spraviť poriadky a nedať jej veľmi na výber. Proste skola je základ.
Ako to máte doma? Má nejaké povinnosti? Brigadovala niekedy? Davas jej peniaze na kozmetiku, oblečenie a tak?

anita6666
27. jan 2022

@lintu myslím,že aj decko v puberte si uvedomuje,že v živote sa bude mať rovnako (na h*vno) s ucnovkou alebo bez, takže argument mať sa "lepšie" by teoreticky mohol platiť na dieťa ktoré na to má, čo nie je tento prípad.

lintu
27. jan 2022

@anita6666 za pokus to stojí, ktovie čo na slečnu zaberie

poopsie
27. jan 2022

@anita6666 fíha , ty do toho nejako veľmi vidíš. Máš vešteckú guľu? Alebo si príbuzná? Ako vieš že je sprostá?

lenkapk2
27. jan 2022

Vyhlásiť môže čo chce🤣je to decko žijúce pod tvojou strechou o živote vie prd makový.Urobila by som rozhovor o živote,nákladoch na život + o tom načo je vzdelanie dobré (toto ste už mali absolvovať už dávno) ubezpečila by som ju že do maturity študovať bude či sa jej to páči alebo nie ako náhle zmaturuje - nech sa páči dvere sú otvorené.Osobne by som ju vozila do školy a chodila si po ňu + by som hodila pokec s triednym učitelom a vysvetlila o čo teda ide s akou múdrosťou slečna prišla,posvietila by som si taktiež na jej prospech v škole aj to s kým sa stretáva a odkiaľ tieto múdrosti pobrala.Všetky tieto veci si už mala urobiť /nie písat na MK ale namiesto toho konať.Decko v 16tich nemá páru o živote a predpokladám že ako každá matka chceš pre ňu tu najlepšiu budúcnosť a toto teda rozhodne nieje dobrá voľba.U mňa neakceptovatelná..

simca06022011
27. jan 2022

A co chce robit?

elizabet173
27. jan 2022

@lenkapk2 voziť do školy by si ju mohla, no neviem, či by si ju donútila aj sa učiť. Spolužiak môjho syna nechcel ísť na školu, na ktorú ho dokopali rodičia, ktorí si možno plnili svoje sny. Tak tam išiel, ale keď nemal za prvé dva mesiace inú známku, ako štvorku alebo päťku, tak rodičia rezignovali. K maturite ju nedokopeš, ak nebude chcieť, násilím vôbec nie. Tiež si myslím, že už mali mať dcéra s matkou za sebou kopu rozhovorov o živote, o hospodárení v domácnosti, o možnostiach mladých ľudí.