15-ročný syn prestal s nami komunikovať

27. feb 2024

Syn má 15 rokov. Prestal s nami úplne komunikovať. Odpovede sú: áno, nie, ďakujem, prosím, čo máme jesť? Nič.nebolo v škole, vonku som s nikým nebol...je toto správanie normalne? Soboty mame väčšinou pracovné. A dnes mi vraví, že nebude doma. Normálne som mu povedala, ze až po práci a ze keď si na sobotu plánuje program, ma sa opýtať. Opýtala som sa, že čo.mal v plane. Odpoveď: nič. A zavrel sa v izbe. Tak neviem, zdá sa mi, že sa až moc uzatvára

nelca84
27. feb 2024

Kazdu sobotu mate pracovnu? To by piclo aj mna, nie to este dieta 🤷‍♀️

deti95060810
27. feb 2024

áno...puberta.
len vydržať.

subartic
27. feb 2024

je to normálne. Ja mám 14 ročnú dcéru a jej odpovede sú tiež momentálne ano , nie , možno , čo sa stále vypytuješ, nič nebolo . Najčastejšia odpoveď je neviem a nepamätám si . Len nedávno so mnou piekla , počúvala ma , plne komunikovala . Nerieš to , prejde to . Treba ho len udržať v hraniciach normálnosti , zaťažiť športom aby sa ti nedostal do neželanej partie .

pribinak
27. feb 2024

Však si ho odpalkovala až to pekne nebolo a potom sa cudujes že s tebou nekomunikuje

…. Normálne som mu povedala, ze až po práci a ze keď si na sobotu plánuje program, ma sa opýtať……

Mohla si byt ústretovejšia …..aký máš program? Nedá sa ti to preložiť? Vieš že soboty mame pracovne…

subartic
27. feb 2024

@pribinak no hlavne syn by nemal oznamovať že dnes nebude doma. To by sa nestretlo ani u mňa s pochopením . Mňa sa dcéra opýta či môže a čo má preto spraviť.

pribinak
27. feb 2024

@subartic veď nepíšem že syn komunikuje zrovna ideálne, ale ona ho tiež nemusela hneď odpalkovat

luccija
27. feb 2024

@pribinak podľa mňa to bola odozva na to, že nič nepovedal a spravil si svoj program
Autorka normálne 😀nejednoznačné odpovede a úplne ako píšeš.Ale bude to lepšie u nás už svitá na lepšie časy.Isla by som za ním, že čo si naplánoval na sobotu a dohodla sa.Nech sa necíti, že nič nemoze

januska12323
27. feb 2024

Pracovné soboty? Čo je na vojne? Jeho odpovede sú normálne na vek.

nelca84
27. feb 2024

Podla mna je najvacsi problem rodicov pubertiakov ten, ze sa k nim stale spravaju ako k nesvojpravnym detom. Lenze oni uz maju sakramentaky blizko k dospelosti. Aby sa to potom nevypomstilo, ked si 18-rocny zbali svestky, lebo mamka mu zakaze aj dychat samemu.
Mate aj spolocne aktivity, ktore ho bavia, ci len praca?

tykat
27. feb 2024

Pouziva prosim a dakujem? Tak to este nie je ta uplne prava "orechova" puberta, to si este pockaj.

mabenn
27. feb 2024

Budem zla: v prvom rade mas svoje dieta poznat ty. Ty poznas jeho povahu, bezne spravanie aj odchylky. Puberta nie je o tom, ze dieta je arogantne bez priciny, ale preto, ze nie je respektovany jeho posun/potreby/vnimanie, cokolvek. Dava ti najavo, ze nema dojem, ze moze byt otvoreny voci tebe, moze riesit vnutorne nejaky externy problem. Hodit to na "pubertu" je ako tvarit sa, ze zmena spravania nema pricinu. Clovek sa od narodenia vyvija denne, neverim na nahlu a nicim nesposobenu zmenu, ktora by si nezasluzila preskumat.

alex49
27. feb 2024

Čo znamenajú pracovné soboty? Aj vy aj dieťa si potrebuje oddýchnuť. Možno si naplánoval oddych, kino, pizzu s kamošmi

daren1
27. feb 2024

Ako sa do hory vola tak sa z hory ozyva, moje heslo, čiže možme spolu vychádzať ano, nie, nebolo alebo budeme normalne komunikovať.

ahhola
27. feb 2024

No, co pamatam moju generaciu, husakovych deti🤣🙆toto by si decko dovolilo len raz. Druhy krat by neriskoval. Strasne, tito blahobytni mladi smradi.

subartic
27. feb 2024

@mabenn jéj nechoďme zas na to takto ťažko psychologicky . 15 rokov u chlapcov je vek kedy prebieha puberta, správanie je úplne v norme správaniu bežných klasických pubertálnych detí . Odpovede má asi také ako milón pubertálnych detí ktoré žijú v dobrých podmienkach .

mabenn
27. feb 2024

@subartic tak potom naco autorka zakladala temu?

subartic
27. feb 2024

@nelca84 dievčatá idú do puberty zhruba a v priemere od 10+. Chlapci troška neskôr . Nemajú veľmi blízko k dospelosti , len telo sa posúva, hlava ide pozadu . Pubertálne deti potrebujú podľa mňa ešte väčší dohľad ako malé deti , práve preto že nevedia domyslieť.

subartic
27. feb 2024

@mabenn no možno má len syna , alebo syn je prvý z detí a nemá skúsenosť . tak sa pýta tu .

mabenn
27. feb 2024

@subartic dobre, povedzme, ze moja odpoved bola viac psychologicka...a ako ty, alebo niekto iny, vie, ze chlapec nema nejaky problem? v skole, vonku, sikana, zalubenost, atd atd atd,...a rovno to zhodite na "pubertu"...myslim, ze keby matka vedela, ze je to jeho prechodna faza, tak sa ani neobtazuje nejaku temu vytvarat, lebo by si bola ista...hlada tu akesi potvrdenie, pricom jej syna, tu nikto z nas nepozna, neviem, co preziva alebo nepreziva, aky vztah ma k rodicom a preco

subartic
27. feb 2024

Ja už zažívam tretiu v poradí , a je to viac menej rovnaké . Bordel v izbe, jednoslovné odpovede ako som popísala , prevracanie očami , všetko je potrebné zopakovať aj trikrát, obliekanie na bezdomovca ( to len táto tretia ) , vlasy do tváre rozpustené .

subartic
27. feb 2024

@mabenn lebo je to puberta. Je tam vek , spôsob komunikácie . Vypichla aspoň typické znaky . Obzvlášť chlapci nemajú tendenciu sa zdôverovať a preberať každý prd s matkou , snažia sa od nej vzdialiť.

mabenn
27. feb 2024

@subartic ja ti blahozelam, ze zazivas tretiu pubertu svojich deti...aj keby si prezivala patnastu pubertu, naozaj nevies, co preziva dieta nejakej inej matky

subartic
27. feb 2024

@mabenn nepotrebujem to vedieť, stačia mi znaky ktoré tu popísala. Ešte ma čakajú ďalšie dve budúce pubertálne deti . Máš jedno malé dieťa, preto analyzuješ všetko takto , ešte si ju neprežila , my mnohé čo tu píšeme už áno. Je to normálna životná etapa kde ti dieta žerie nervy. V puberte ani vlastné dieťa nepoznáš , úplne sa ti vzdiali a tak je to v poriadku , je to predpríprava na osamostatnenie.

mabenn
27. feb 2024

@subartic to, ze si si pozrela moj profil, nezmena, ze ma poznas...venovala som sa pubertalnemu chlapcovi v rozsahu 14-16r sirote, takze nieco o tom viem

subartic
27. feb 2024

@mabenn no a mala si ho u seba nasťahovaného , žila si s ním v jednej domácnosti , financovala si jeho potreby , púšťala si ho von s kamarátmi , riešila si neporiadok v jeho izbe, prišiel ti domov opitý ? Ak nie , tak nevieš nič. Cudzie dieťa je len cudzie dieťa. Tam sa zdiaľky vychováva jedna radosť.

loliki
27. feb 2024

A syn je na ZŠ alebo na SŠ? O čom ste sa zvykli baviť doteraz? Vieš čo prežíva, čo ho trápi?

mabenn
27. feb 2024

@subartic tato debata si absolutne nevyzaduje pokracovanie

subartic
27. feb 2024

@mabenn presne tak .

vler
27. feb 2024

@ahhola uplne suhlasim, som rocnik 78 a taketo chovanie voci rodicom by som si nielen nedovolila, ale by ma ani nenapadlo

majkakvet
28. feb 2024

Ved je pubis, nechajte ho zit kym sa uplne odcudzi.