Ahojte.. pisem sem s problemom, kt mame s priatelovym 15r synom, ktory s nami zije.. som v tejto rodine uz 3 roky a uz na zaciatku som si vsimla, ze vtedy este maly strasne klame a podvadza.. vo vsetkom.. dokonca si vymysla rozne pribehy, len aby bol zaujimavy a vzdy ten najlepsi.. samozrejme vdaka tomuto bol v skole stredovodom vysmech. vzdy sme sa velmi hnevali, ked nas znova a znova oklamal.. vela veci priatel nevidel, no ja ako zena som vzdy videla, ze nas neustale klame.. vo vsetkom.. vela sme sa kvoli tomu hadali aj stalr hadame.. ja som ho vzdy lubila a mala ako za svojho.. no priatel mi vzdy vytykal, aka som macocha a vkuse do neho nieco mam.. tie pribehy a klamstva v skole som si s nim osamote a pekne vsetko prediskutovala, vysvetlila som mu, preco je na smiech atd.. a zmenili sme mu uplne skolu.. no scenar rovnaky.. potom sme sa prestahovali, zase nastupil do novej skoly, zase sme mali doma debatu a dnes je za svoje pribehy a klamstva zase len na posmech.. pritom je to atraktivny, svalnaty chlapec, ktory nema mat z coho konplexy..
doma mame momentalne farmu.. priatel je stale v praci, mame male babo.. je logicke, ze doma musi pomahat.. nic extra od neho nechceme.. doma upratovat nemusi.. riady si neumyva ani po sebe.. Robotu, ktoru ma spravit za den, je casovo na 15min rano, cca hodinku po skole a pol az tristvrte vecer.. ostatne by mal volno, keby sa stale niekde nezasival, neschovaval.. a potom mu tato robota trva aj 5 hodin.. samozrejme, ze su dni, kedy sa robi viacej a treba viacej pomoct, ale to je tak raz za.2 tyzdne.. snazime sa mu dat vsetko, co je v nasich silach.. venujeme sa mu, atd... a teraz zlaty klinec programu.. jedna z jeho povinnosti je nakrmit kozy rano, ked pride zo skoly a vecer.. zakazdym sa ho opytam, ci su nakrmene.. vzdy mi vysmiaty odpovie, ze ano, vsetko som porobil a este caka aj pochvalu.. realita? Sedi za rohom na sene a pozera do blba.. kozy nikdy nekrmi!!!! Prisli sme na to postupnymi indiciami, zial posledna z nich bola, ze kozenky nam zacali rad za radom kapat od hladu a smadu.. A on mi 3x denne vysmiaty pride povedat, aky on je sikovny a co vsetko porobil???? Pritom nepohol ani prstom a nechal hladom zahynut bez mihnutia oka a s usmevom zive tvory??? Zakazdym, ked so. vysla von poobede, nevedela som ho najst.. ked som vykrikovala tak sa po case ozval z konskej pastviny, ze bol pozerat ohradniky a tolko mal roboty, lebo boli vsetky posklbane.. realita??? Sedel 2 hodiny za prvym stromom a "ratal chrobaky"..
Mnohokrat sme s nim riesili, ze to a to neurobil, ze zvierata su na nas odkazane a treba im dat zrat a vodu.. Robili sme to po dobrom aj po zlom.. nikdy sme ho vsak neudreli.. nepomohol krik, zakazy, nic.. zakazdym len zahra divadielko, rozplace sa, naslubuje ako sa.zmeni a na druhy den robi to iste.. neplni si svoje povinnosti a klame, klame a klame aby nemusel vobec nic.. uz sme mu slubili ze ak sa bude dobre starat, tak mu budeme davat polovicu peniazkov z predaja vajicok, kuriatok a kozliatok, mlieka.. aj tak to je stale to iste.. a vzdy sa opakuje divadielko, ako mu je to luto, ako nas lubi a ze slubuje, ze to zmeni.. uz snad 20.x dookola a ja uz na neho naozaj nemam sil.. Absolutne.. ani tu svoju posranu izbu si nemoze raz do tyzdna poriadit
@paola86 k mame chodi na vikendy tak, ako chce on.. nikdy sme mu nebranili.. ona je sice podla vsetkeho mierne "divna", ale tazko sa mi sudi, kedze to, aka je dnes, poznam len z ust nasho "basnickara".. ja som sa k nemu vzdy spravala, ako keby bol moj vlastny.. Davala som mu lasku, starala som sa o neho, ked nieco chcel alebo potreboval tak sme isli spolu kupit.. ale on sa chova sposobom, ze co jemu vyhovuje a z coho ma on prospech.. proste vsetko robi len tak, aby bolo jemu co najlepsie, aby nic nemusel, aby bol vzdy ten naj.. proste nikdy nespravi nic, aby z toho nemal on prospech.. neviem, ci som to dobre opisala, aby da to dalo spravne pochopit.. proste napr pride vysmiaty, ze mi ide nieco nezistne pomoct.. No nikdy to nie je nezistne.. narozprava mi, co vsetko doma robil, ked sme tu neboli a sam od seba, ze sme mu to ani nekazali, no pritom lezal na gauci.. ani neviem, ako to mam proste cele napisat.. podla mna sme mu dobri rodicia.. snazime sa s nim o vsetkom komunikovat, vysvetlovat.. vzdy ho pochvalime ked nieco urobi.. teraz uz viem, ze casto neurobil.. mne to pride z jeho strany ako absolutna bezohladnost, zakernost a vypocitavost.. doslova tak ako pisem..
A farmu chcel on, alebo vy?A druhá vec, čo mi na tomto príbehu nesedí je to, že vy ste si celé týždne nevšimli, že kozy nie sú kŕmené? ste ich vy celý čas nevideli? A kto sa o ne staral? ani na množstve mlieka sa to neprejavilo?
No vobec neviem co si mam o tom mysliet... neviem co take vystraja v skole, takze na to reagovat nejdem.
Ale ta farma ma trosku zaujala. Vies, mozno som trosku divna, ale ked raz nebolo 15 dieta vedene k staraniu sa o zvierata (teda ak ste nemali zvierata aj predtym), tak sa u pubertiaka tazko buduje vztah k tomu a pocit zodpovednosti voci zvieratam. Ma 15, mozno ma ine zaujmy, noe kazdy ma vztah k prirode, zvieratam...bohuzial..
A ja mam trochu pocit, ze je to nejaky strajk alebo bojkotovanie z jeho strany. Akoby nemal nieco co chcel..
Ja by som sa skor poradila s nejakym odbornikom.
A hlavne by to chcelo asi pevnejsiu ruku. Po tolkych razoch by ma asi placom uz neobmakcil..
@radinka2 mozno ze nieco v dectve zazil alebo ze s niecoho ma strach :/ neviem poradit.. chapem ta ako sa citis :/ je to blby pocit.. nechapem ze co sa moze djat u nho ved je mlady chlap celý zivot pred nim.. mozno ked troska viac rokov bude mat tak dorastie s rozumom a prestane stym 🙂 drzim palceky a hlavne zelam dost sil 🙂
@radinka2 z toho, co pises, chlapec evidentne nie je v poriadku. myslim, ze toto nie je v tvojej moci zvladnut, toto je uz pripad pre odbornikov ☹ Vymyslanie a klamstvo u zdraveho dietata patri do mladsieho skolskeho veku... a nemyslim to v zlom, len ta chcem povzbudit, aby si to riesila s psychologom/psychiatrom. inac utrapi celu rodinu 😔
@cairka spravne otazky
@loliki ale 15r skoro dospely clovek???? Vzdy sa tvaril, ze zvierata miluje.. on sa s nimi skrabka, mojka, vyhladkava, mazna.. a potom toto??
Len vies, niektore veci sa daju skontrolovat, ine nie.. tiez sa mi od maleho neda vzdy odist.. velakrat som bola kontrolovat neskor a tvrdil mi, ze dal a ze uz zozrali.. no neda sa mi chodit za nim zakazdym ako policajt.. uz sme mu velakrat aj pekne dohovarali, ze proste ak sa mu to protivy, nech to nerobi, ale nech to aspon pocie.. ze vsak to su zvieratka.. Nevedia sa o seba postarat same v zajati.. Vzdy nasluboval a opakovalo sa to iste.. on stale len slubuje a rozprava o tom, ako to on strasne chce.. Aj s jazdenim na koni.. chcela som predat kone tak, aby ostalo len pre mna, mm a maleho.. normalne sme sa o tom bavili, ze ak ho to nebavi, nikto sa na neho hnevat nebude, len zbytocne ich krmime.. tak mi zase narozpraval ako to jeho bavi a ako to chce robit.. jazdil 2 dni a ubehli 2 mesiace a zase nic..
a to nie je len so zvieratami.. je to tak s uplne vsetkou robotou.. proste nepohnut ani prstom.. prist sa najest na hotove, tanier nechat na stole, obliect si ciste ozehlene ulozene veci, vypytat si peniaze, ist von, vecer sa znova prist najest na hotove az pod nos, zase nechat tanier na stole a ist spat.. toto je jeho predstava a vo vsetkom, co ma byt naviac, klame.. keby bol aspon drzy, alebo rovno povedal, seriem na vas.. ale toto zakerne podl
@radinka2 nechcel by byt radsej s mamou?
@radinka2 už podľa nadpisu som vedela, že pôjde o mužovho syna...žiadna milujúca mama by takto nenazvala svojho syna...
s tými zdochnutými kozami je to čudné. ako dlho vydrží koza bez vody a jedla? neviem...to nikto iný z rodiny, dvora, tie kozy nevidel tak dlho? podľa mna bud by robili neskutočný krik, niekto by si to všimol...alebo nejaké 2-3 týždne nik z dospelých nebol pri nich? muž cez víkend, ty, tie kozy sa nepásli? ved museli najprv vychudnúť a to si tiež musel niekto všimnúť...celé je to čudné....
možno má chalan málo lásky. vyrastá bez mamy, vlastne aj bez otca, neviem,či z teba cíti toľko lásky, koľko by chcel, potreboval...skús mu ráno napísať na papier, čo všetko má urobiť, nech nezabudne...u nás toto fungovalo, ale tu bude problém inde...akoby potreboval viac pozornosti, to by vysvetlovalo aj správanie v škole...
@radinka2 a nerobila si toto presne takto doteraz? Ze ste mu vsetko pchali pod nos, nemusel pohnut ani prstom, prisiel si na hotove a vo vsetkom sa ustupovalo? Len aby si nemyslel ze ked nie si jeho mama aby nemal pocit, ze ho nemas tak rada? Teraz to nemyslim v zlom. Ci si na to velmi nezvykol, doteraz nemusel robit nic, vsetko mu prechadzalo, vsak zahram divadielko, a zase bude pokoj...
Ma uz dost rokov, zrejme je riadne prespekulovany, coze by neskusal? Len by vam uz konecne mala dojst trpezlivost. A hlavne otcovi, trecha chlapsku ruku nanho.
ahoj, ja mam presne takuto 20rocnu neter.. je mi ako sestra, pretoze somnou vyrastala a mam ju velmi rada.. od 18tich rokoch strasne klame, vymysla si pribehy a vobec ma velmi problemovy zivot.. stratila tym vela kamaratov, pokradla kopu penazi, oblecenia, blbosti co nikdy nepotrebovala, atd..
odisla zo strednej, z domu, potom sa zubozena a spinava vratila, vymyslela si kopu pribehov, ktore vobec nesedia a da sa lahko prist na to, ze nie su pravda.. nikto presne nevie co sa jej v zivote naozaj stalo, co mohlo byt spustac..
ja mam podozrenie na bipolarnu poruchu, pretoze obdobie klamania nebyva cely rok, ale iba na jar a leto, cez zimu sa skludni.. sestra /jej mama/ s tym ale nemoze vraj nic urobit, lebo neter je uz dospela a nikto ju nemoze nutit aby vyhladala odbornu pomoc..
tvoj nevlastny syn je vsak este neplnolety, preto by som to na vasom mieste riesila detskym psychologom..
dusevne zdravie je dolezite /jedno z najdolezitejsich/ a ak chyba, je to taky isty problem ako akakolvek ina choroba..
mna velmi hneva, ze sestra niektore veci prehliadala, este ked bola neter mala.. keby mala nador, tak to riesi hned, ale ked mala "len" psychicke problemy, tak sa prehliadali..
@radinka2 : podla mna v takom veku uz by si mal vediet plnit svoje povinnosti a nie je to o tom ze ci farmu chcel alebo nie, musi sa naucit ze v zivote musi urobit aj veci ktore sa mu nechcu, mne sa tiez casto nieco nechce urobit, ale proste sa to musi..............ja by som skusila system aky pozicaj taky vrat, dohodla by som sa s partnerom, a proste prisiel by zo skoly a nenavarene, neupratane, neoprane,,,ak by vravel ze je hladny by som mu povedala sak som varila ved uz si jedol a smiala by som sa mu do tvare, ak by hladal svoje ciste veci, sak som prala, sak ich mas v skrini.........nech s pociti co robi na vlastnej kozi,,,,,pretoze podla mna ma prilis dobry luxus a preto vie ze si to moze dovolit take spravanie, alebo je sebec a neuvedomuje si to co sposobuje tak nech si to chlapec skusi.........ak by to nepomohlo tak jedine odborna pomoc
Nuž ak ti mám povedať čo si skutočne myslím, tak to nie je na psychologa, ale rovno na psychiatra. Zrejme má poruchu osobnosti. Trošku čo mám počítané na internete, tak najbližšie má k podobnému správaniu psychopat. Patologické klamanie, absencia svedomia, pretvárka... Ale cez internet sa to diagnostikovať nedá. Vyhľadajte odborníka. A k tej vašej farme: nepáči sa mi ak je dieťa - lebo on je ešte dieťa, má povinnosti ako dospelý. Neuprataná izba - OK máš právo byť naštvaná. Ale kozy si krmte sami s mužom a on nech vám s tým pomáha.
@cairka vzdy mali doma nejake zvierata.. Farmu sme chceli vsetci traja.. Rozpraval sam od seba, ako sa sem tesi.. samozrejme, ma.svoje zaujmy.. my mu v nich nebranime a snazime sa mu nechat co najviac priestoru.. ale.kazdy mlady clovek.v jeho veku predsa doma pomaha?!?! Ako son pisala, v domacnosti nemusi nic.. za to, ze pomaha vonku som ho od toho uplne odbremenila.. a aj to som pisala, ze to nie je vela ani fyzicky narocna praca.. rpride o 2 zo skoly, keby trosku chcel, o 3 ma volno az do vecera do 8, kedy treba krmit.. no vecer je to tak na pol hodinku maximalne.. on to robi aj 5-6 hodin!!!!! A milion krat sme mu to ukazali, ako sa to da rychlo spravit a ma pokoj.. a nie..
kozenky maju akurat male, nedojime ich.. a pokapali nam tie male, lebo nemali dost mlieka.. ja tam vzdy doobeda pridem, dohodim im seno, vymenim vodu.. ktoru o nevymeni, az kym nema zaracha.. potom 3 dni a znovu.. denno denne to iste, ten isty boj.. dostal uz aj zoznam, co vsetko treba.. vecer o krmi von, my mame dalsie povinnosti s kopec inyni zvieratami aj s malym.. velakrat so. uz isla namatkovo skontrolivat.. ani to nepomohlo.. seno sa berie od koni, tie ho tam maju nonstop, takze je tazko.skontrolovat, ci ho dal, ci nie.. A.ked sa do mastale dostanem za hodinu, uz ho maju kozeny zozrane.. Ako robim maximum pre to, aby som ho kontrolovala, ale.nie.vzdy sa to da a on si vzdy najde nejaku klucku, ako ma oklamat.. vzdy..
Normalne mi je toho chlapca luto..
@radinka2 jedna vec je ta,ze dieta sa na ten projekt tesi,a druha ta,ze realita ho dobehla,a starat sa o zvieratko je nieco ine ako o tomagociho v mobile/albo ako sa to najnovsie vola/
Aj my sme mali doma plno zvierat,lebo deto boli nadsene,ale starat sme nakoniec museli mi s muzom..
Preto nemame farmu.
@jonas17 ten nadpis by som nikdy pred tym takto nenapisala.. no dnes po tom vsetkom, po tych nekonecnych hadkach a sluboch sa to uz vo mne zlomilo..
U som to tu v komentaroch niekolkokrat pisala.. ja.k tym kozam chodim denne, aj jeho sa snazim co najviac kontrolovat.. aj som mala iste pochybnosti, ale nechcela som ho bez "dokazov" stale obvinovat, hoci som tusila, ze nieco nie je v poriadku..
bez otca nevyrasta.. to dieta vyrastalo s otcom ako maly klokan.. doslova.. tento stav je len od noveho roka a je docasny.. co on dobre vie..
Zoznam dostal uz niekolkokrat.. nepomohlo..
Myslim si, ze som mu dala a davam dost lasky.. brala som ho ako svojho.. a preto to tu dnes aj riesim.. pretoze ma to psychicky uplne zlomilo.. :(
@radinka2 mne deti odignorovali aj kvety..
Ale nebeham kvoli tomu po psychologoch.
@radinka2 chlapec je v klasickej puberte.Uberte plyn.Dodajte mu kyslik.
@anatalia77 : ono podla mna je rozdiel ak to odignoruju a ine ak zamerne klamu a robia zle ☹
@radinka2 nemože ťa psychicky zlomiť "neposlúchanie" 15-ročného pubertiaka! je to stále dieťa, hoci vyrastené, mala by si sa tak na neho aj pozerať, nie ako na partnera....neviem, aké je to u vás, možno treba zmeniť prístup, možno by si fakt mala zájsť po nejaké rady ku psychologičke..neviem posúdiť, či je to psychická porucha, lebo ja mám synov dvoch a jeden zodpovedný, druhý nie. ked si spomeniem na tento vek, jajajáj, mal prísť domov o siedmej, prišiel o jedenástej, nestihol proste, pes nevyvenčený, trávnik nepokosený, hoci nakoniec vždy všetko urobil,ale čo som sa navrieskala...dnes by som to riešila už inak...veľmi veľa mi dala kniha Rabr, od prvej strany som vedela, že som všetko robila zle...skús si ju pozrieť...
@anatalia77 preco ti ho je luto?? Vsak kazdy sme mali doma nejake povinnosti.. a snazime sa mu ich ulahcitaby mal toho co najmenej a mohol ist von za kamaratmi.. Keby tu mal cele dni driet, nepoviem.. ale lrmenie zaberie rovnako casu ako umytie riadov po obede.. dokonca menej casu ako povysavanie celeho domu...
ak by k mame chcel ist, kludne moze a on to vie. no o na nu nema pekneho slova.. ked pocujem, ako sa.s nou vybavuje, ja na jej mieste by som mu plesla.. aj som mu hovorila, ze nie je pekne, ako sa.k nej sprava.. ze je to jeho mama.. no ako keby si hrach o stenu hadzala..
@hameeda predpokladam,ze zakladatelka je v koncoch s nervami,dosli jej sily,tak nastupila zlost a vlcia tma..
Ked sa upokoji,nebude to az tak hrozne ako to teraz vypada..
@radinka2 Možno že mu chyba mama ? Snov je čo?