Uz len ten nadpis hovorí za všetko.Ako si nazivate doma s pubertou?Ide o syna učí sa výborne, krúžky nemá pred koronou sekol s florbalom.Introvert, ktory sedí doma kamaráti mu nechýbajú stačia mu spolužiaci.Ked idú spolužiaci do kina on nejde.Von vôbec nechodí iba domov a to je len na mobile a počítači, číta knihu....Mozem sa snažiť koľko chcem nič ho nebaví, doma pomôže...cez víkend ide s nami von máme 2 psov, ale som z neho nešťastná.
Čo povieme to je zle, stále v opozícii pritom vonku by si pomaly ani zmrzlinu nevypytal.Volakedy ho bavilo všetko lepil modely to je už nuda, má skejt, kolobežku všetko trčí v garáži....ja viem, že nemôže plniť moje predstavy o tom ako by mal žiť pubertak
Moj syn ma 14,5r. Zda sa mi uz celkom rozumny a samostany. Myslim, ze aj tvoj uz taky bude. Neries jeho volny cas, mozno nie je extrovert, aby mu kamarati chybali. Ani nemusia byt vsetky deti extra aktivne. Moj sice kruzok ma, kazdy den v tyzdni, ale teda je to taky lenivcek teraz. Nic sa mu nechce. Ale teda premaha sa, skolu celkom plni, aj ked ako za trest 😅. Myslim si, ze to je normalne. Akceptuj ho takeho aky je, potrebuje skor prijatie ako sklamanie v tvojich ociach.
Ale...stále byť doma???Kamaráta si zavolať nechce, k niekomu ísť nechce, tak o seba zakopavame.Jeho spolužiaci vsetci vedia kde chcú ísť na školu on nie, venovala som mu až nad rámec čo je možno aj chyba...teraz ako je pandémia nechodíme do kina, plaváreň a pod....ráno vstane už sedí na gauči s mobilom večne hádky doma kvôli sieťam a počítačovým hrám.Viem, že sú deti, ktoré sa tulaju, jeho spolužiaci už aj fajčia, pijú...ale mrzí ma, že si posledný rok vôbec nerozumieme.Mysli len na svoj prospech, žiadne emócie nič.Kazdy deň je u nás krik za neumyte ruky zo školy, že sa neprezlecie, že o 20 hod si zmyslí, že má úlohy, že nechce jesť co je navarené a zoberie si radšej keksík...baby som zrelá na psychiatriu celá moja výchova, nejaké smerovanie bolo na nič.On nemá žiadne ciele, túžby vôbec žiadne.S mužom bojuje...a s tým sa nakoniec pohadam ja🙂Snažím sa mu porozumieť je otvorený povie mi všetko, ale toto je život pubertiaka?do školy a domov sadnúť na zadok?a zase ďalší deň a tak dookola.
Skoro ako by si pisala o nasom :D tiez ma 14r. tiez sa dobre uci a sedi len doma, mobil, pc, no tu knihu si nevezme, s jedlom tiez vymysla, pojde na gympel. Na futbal prestal chodit uz v 4triede.
Boze prehanas 🙄...akoze 15r chalanovi hovoris, ze si ma ruky umyt? Ja ked som v tomto veku nechala kruzok synchronizovaneho plavania, tak som cele poobedie pozerala v telke serialy 😂😂. Ani s kamoskami von nechcelo chodit. Potom na strednej sa to zmenilo, nove kamosky, cigaretky a vino 😅. Normalne som vystudovala, aj VS, pracujem a mam vela priatelov. Ved ho nechaj.
@dadis no vidíš každý deň v týždni má nejakú povinnosť zábavu....môj má doučovanie z matematiky a iné dni nič.Nikdy ho nebavil šport nikdy som v ňom nevidela nejaké nadšenie pre niečo.Co treba to spravím a dajte mi pokoj.Mne je do plaču, že celé dni sedí doma jeho pohyb je zo školy domov.Potom ho ako koza ťahám von aspoň s tými psami🙂)On dokáže sedieť v rifliach do večera áno som už unavená z neustáleho upozorňovanie prezlec sa, máš už úlohy?stále niečo...akonáhle to nechám na ňom nespraví, alebo mi povie, že cez prestávku v škole a celý deň má čas.Viem som šťastná, že sa dobre učí napriek tomu, že bol rok aj pol skoro doma, ale čo má z takého dňa?ja odmietam, aby denne cumel do mobilu a žil životy druhých.Keby si našiel jednu vec ktorej sa venuje neviem hoc aj nech vari, alebo čokoľvek...jednoducho jeho vôbec reálny život nezaujíma.Muz škoda reči ten mi povie, že tak žijú všetci a nemám sa nervovat, lebo on chce mať kľud a on neprejde do protiútoku.
Uci sa super, nepije, nefajci, nedroguje... a ze jeho nove konicky su PC, ze cita knihu?? Co je na tom zle? Ved to mozes byt vdacna, ze ta puberta je takato. Vzdorovanie, hladanie svojej identity je normalne. To mas este super syna doma. Kazdy sme nejaky, vyzera, ze je introvertnejsi - preco by si za to mala byt nestastna? Nestastna by si mala byt, ak je aj on a kamarati mu chybaju, ale ty pises, ze on je spokojny.... neprenasaj na neho svoje naroky, kolko ma podla teba clovek mat kamaratov atd. Kazdy clovek to ma inak. Chapem tvoju starostlivost, ale zda sa mi, ze sa privelmi trapis
Naozaj nechaj tomu volny priebeh. Fakt ma normalne prejavy pubertalneho chalana
@dadis no áno som taká smiešna, že polka školy pozitívna a, keď ide jesť mu poviem či si ruky umyl ver, že mi vadí, že ho treba peckovat ako malé dieťa.
@missviolet vieš, keď budeš mať dieťa tiež nebudeš nadšená, že Ti zalezie do izby a vylezie len sa najesť a bude do večera hrať hry a surfovať po primitívnych videách.Jeho spolužiaci sa chodia kúpať už sa zgrupuju a on sedí na PC.Ja som bola dosť trpezlivá, ale mne to vadí.Toto nie je život všetci tolerujú závislosť na mobile, PC ja viem, že to k puberte patrí, ale potom tu čítame ako chlapi nič nerobia len sa hrajú.Pre mňa to je úbohý život mimo reality a potom ho pošlem niečo kúpiť a nevie ako sa do košíku dáva žetón🙂
Tak mu vezmi mobil😄
Inak prilis ho riesis. Ze prezlec sa 🙈. Ma 15 rokov, o chvilu bude klatit nejaku spoluziacku a ty sa k nemu spravas ako k decku. Vies, ze mu znizujes sebavedomie, ked ho takto podcenujes? Nechaj ho dychat. On je normalny, len nesplna tvoju predstavu o dokonalom synovi.
Moj syn nema obmedzenie na pc ani mobil a funguje to. Ani nemam odkial vediet, ci si po navrate zo skoly umyje ruky (som v praci). Do obchodu chodieva sam uz par rokov, ked treba. Tiez som mala pocit, ze je taky strateny a bezcielny. Ale prave vcera mi hovoril, ze byvskusil ist bud na sportovu alebo umelecku skolu. (je na 8r gymnaziu) Cim ma teda dost sokoval 😂, lebo podla mna na sport nadany velmi nie je, chodi do klubu len preto, ze ho to bavi a su tam dobra partia. A kresli krasne, ale nikdy tento talent nerozvijal. No ale teda po dlhej dobe sa nejako odpichol. Som mu povedala, ze ano, nech skusi.
Po tom nadpise som čakala všeličo ale toto veru nie… mozes byt rada že je tvoj syn taky aky je. Ja mam 14r synovca, ktorý robi v kuse samé problémy. Našiel si partiu s ktorou začal piť, fajčiť, utekať z domu, začal chodit poza skolu. Bola by si spokojnejšia ak by si mala takéhoto pubertiaka? Inak moja puberta bola taka ista, prisla som zo skoly, porobila si úlohy a potom som bola za TV alebo PC, obcas som pomohla mame s nejakou prácou a ani neviem ako mi ubiehali dni stale takto rovnako.. potom som si nasla frajera a hneď som mala vyplnený program :D takze zatiaľ bud rada a užívaj si že mozes kludne spat a nemusis sa trápiť nad tým čo ti vystrája dieťa niekde von
Úplne normálny puberťák. Ja mám 13 ročnú dcéru a tú by si mala zažiť. Ona síce von chodi, aj športuje, ale aká je drzá, to je hrôza. Tiež sa jej nechce učiť, musím ju do toho tlačiť. Jedlo tiez vymýšľa. Ono je to také sebecké obdobie. Neber to osobne. Ja som s dcérou mala výborný vzťah a teraz sa stále hádame, ked nechce plniť svoje povinnosti. Ale viem, že to prejde. Mám 22 ročného syna a aj s nim som si užila. U neho to bolo najhoršie okolo 16 rokov. Tiež prestal športovať, stále sedel doma a hral hry. Dosť som sa s nim hádala a aj tak to nebolo na nič. Niekedy je lepšie menej tlačiť na pílu, ako sa hovorí. Skús zvolniť, nerieš ako trávi voľný čas, ak mu to takto vyhovuje. Časom to bude lepšie. Ja mám teraz so synom dobrý vzťah. Každý raz dospeje a dostane rozum.
@paulinka17 Presne. Tiez som mala take "temne" obdobie v zivote. Ze som sa oo skole ponahlala domov, aby som si pozrela serial Vrezedne pobrezie 🤦♀️, potom dalsi a dalsi...asi 4 hodiny som poobede do telky cumela, jeden den za druhym takto prechadzal..potom to preslo. Alebo som citala knihy...dve knihy za vikend som precitala, cely den v pyzame a v posteli. A s mojimi rodicmi by som urcite nikam nesla 😂😂😂. Ja som bola asi spokojna, akoze necitila som nejake nadsenie, alebo euforiu...tak som to brala, ze tak je to ok..potom sa to same od seba zmenilo
to pises o mojom? akurat ten moj ani knihy necita, von ho vyhaname, ide zduty
Máme doma 13,5 ročného domaseda..chodí na dramatický krúžok raz do týždňa a na skautov každý piatok a podľa akcií aj víkend..inak von chodiť nechce,nemá s kým..má taký h divných spolužiakov,ktorí sedia len pri Pc..ale vieš čo? Nevadí mi to,ja som bola rovnaká a manžel detto..trávime čas spolu,dnes sme boli na 15 km prechádzke a teraz si číta..
Súhlasím s tým, čo už baby písali. Buď rada, že sedí doma, nafláka sa, nepije a nefajčí. Moja dcéra je dosť ukecaná a keď mi rozpráva čo stvárajú jej rovesníci, tak som v šoku. Alkohol a cigarety sú bežné. Ja nič iné nerobím, iba jej stále vysvetľujem aké je to škodlivé. A to som zvedavá kedy príde s tym, že detská fajčili marihuanu. Preto som ju dala na volejbal. Aby nemala čas túlať sa.
Vies, ty si malujes urcitu predstavu... ja som sa ti to snazila vysvetlit, ako to asi chlapec ma - ja sama som presedela teenagerske roky doma, chodila som na biligvalne, musela sa vela ucit, milovala som citanie - tak som vkuse citala. A neviem, co je na tom zle. Ak je chalan sikovny s PC, este bude mat mozno super karieru vdaka tomu. Absolutne ma nezaujimalo flakanie sa po.vonku s nejakou partiou. Preco ma byt toto jeho ciel?? Nechapem. A teda ak by si si myslela, ze toto sedenia doma sposobi cloveku nejaku ujmu - nemala som ziaden problem zaradit sa do bezneho zivota, bez pomoci rodiny, nasla som si pracu, vybudovala karieru (myslim, ze za tych par rokov dost slusnu), pracujem s ludmi a natolko uspesne, ze vediem vlastny tim. A nepisem to tu, aby som si mazala ego, len ti chcem ukazat, ze aj introverti si vedia zariadit zivot a byt v nom pouzitelni. Mne je za chlapca trochu smutno, ze nevies akceptovat, ze je introvertnejsi. Odvravanie a tak, to samozrejme chapem, ze ti prekaza, isto to niekedy nie je lahke. Ale fixovat sa prave na to, ako casto chodi von, ci ma partiu.... nuz budis. Ja a ostatne sme ti len napisali nazor, ze.to mohlo byt omnohi, omnoho horsie. Podla mna je super, ze na tu vychadzku s tebou aspon cez vikend ide, to je pekne.
@missviolet ty si to zhrnula najlepšie máš pravdu ja som rada, že sa netula on bol už od detstva také iné dieťa vždy v úzadí, nerád videny.Ved som mu povedala, že ak chce môže ísť na krúžok programovania podporím ho nech ten PC využíva, ale nie nechce.Príde zo školy hneď pri obede zapnutý mobil jednoslovne odpoveda a potom sa zavrie do izby a svoj svet.Mne sa to zdá choré, že sme dvaja doma a nič z toho.Pomaly pol dňa ticho.Som veľký extrovert máš pravdu mám problém prijať?akceptovať?jeho povahu.Vies je rozdiel byť introvert a byť závislý na sieťach a mne sa to celé nepaci.Vsetci zľahčujú mobil, PC to robí každý, si premotivovana a čo tak ho nechaj...ja v tom vidím veľký problém samozrejme, že 15 r chalan nebude hrať so mnou pexeso, ale ja nebudem tolerovať, že niekto si ide umyť zuby a vedľa umývadla pozerá mobil.Zobrala som ho na 3 dni hneď si vedel nájsť zábavu.Ale to nie je cesta.
@dadis asi to je ten problém, že pracujem HO a všetko vidím🙂)ty si v práci a nevieš čo sa doma deje.A poviem mu, že sa má prezliecť ja nekupujeme drahé rifle a tričká, aby bolo vsetko od mandarínok, džúsu...celý deň sedi v opasku v škole a doma sa neprezlecie a potom mi povie, že ho boli brucho, tak asi som nenormálna, keď mi také veci vadia🙂ja mám latku ako má človek žiť, správať sa postavenú čo čítam úplne inak.A to nie je len v tejto diskusii.
@viestta nepíšem, že s ním chodím ja do kina, ale, že ako rodina sme travievali pred koronou čas zábavnejšie a spoločne.Muz netravi čas na gauči neviem prečo si útočná?A, keď už nevidím nič zle na tom, že by sme mali ísť spoločne do kina.On sám muža lanáril, že by mohli ísť.Ja si myslím, že tieto aktivity má robiť s kamarátmi o tom je táto diskusia chcela som vedieť ako žijú, správajú sa Vaše deti čo ich baví, aki sú....
@matabb73 áno, tiež počúvam take story.Len ma mrzí, že z dieťaťa na ktorom som videla emócie, snahu je teraz niekto čo si pozerá hodiny primitívne videá na tiktoku.Ja si pozriem niekedy s ním nie som žiadna hystérka, ktorá mu trhá mobil z ruky a stopuje čas ja som mu nikdy limity nedávala, lebo sa vždy dalo dohodnúť.Ja sa len zamýšľam, aký život žijú pubertaci.Nikdy sme neboli rodičia, ktorí nemajú čas na dieťa a rob si čo chces...
Prepac, ak som sa ta dotkla. Ale tvoja latka o obleceni...nuz mam dve deti (12,5r a 14,5r)a ziadne neposielam sa prezliekat a ziadne nema skrny na obleceni. Ak sa tak niekedy stalo, bolo im to luto a teda si davaju pozor, bez toho, aby som ich cepovala a upozornovala. Sami si to hned vyzlecu, postriekaju Vanishom, uz to iba najdem namocene. Na oblecenie si davaju velmi pozor. Ale takto. Nema zmysel robit pre taketo veci doma dusno. A moje deti sa tiez zatvaraju v izbach. Je to normalne, nie je to znamka introvercie. Ja mam svoj program, svoju pracu a konicky a toho casu uz prirodzene travime menej. Mozno mam latku nizsie ako ty 🤷♀️
Juj veru bud rada , ze mas takeho pubertiaka. Moj ma 14r ,bol celkom podobny tvojmu, a bol spokojný. On hlavne. Neskor sa mu zapacilo chodit vela von s kamosmi. Robit adrenalinove sporty. Bojim sa teraz ovela viac o neho. Ale on je spokojny. Ja jeho tuzby aj netuzby tolerujem. Nie je taky aky by som chcela aby bol. Chvalabohu. Je to jeho osobnost, on sa formuje sam, ja mu ukazem priamo nepriamo spravny nespravny smer. Co si z toho vezme on, je to na nom. Pochopila som, ze ked mu budem riadit zivot, v tej chvíli ked ma rast sam, znicim jeho osobnost. Iba on vie ake cinnosti ho robia stastnym, kludnym, spokojnym. Ked chce prelezat cely den? No nech ho prelezi, ked jemu nevadi ze mu jeden den len tak unikol. On si to ale este takto neuvedomuje ako to citim ja . Cim viac som to riesila, tym to bolo horsie. Ked je skola a povinnosti splnene, nevidim dovod mu zasahovať do jeho sposobu zivota pokial ho to neohrozuje na zivote . Keby si vedela co sme vsetko my v 15r vyvadzali, dakovala by si za takeho syna pubertiaka 🍀🤗
Všetko, čo popisuješ, je bežný život puberťáka. Aj moja dcéra hrá počítačové hry a to som si myslela, že len chlapci hrávajú. Tiež mi príde nezmyselné pozerať hodinu videá na Tik toku, ale robia to všetky deti čo poznám. Chápem, že ti je ľúto, že teraz nemáte spoločnú reč, ale ver mi, zmení sa to časom. Už to nebude ako keď bol malý, ale po čase sa zas bude chcieť rozprávať. V tomto veku sa oni potrebujú odpútať od rodičov, je to normálne. Mne sa to teraz prežíva ľahšie, lebo som to už raz zažila, ale aj tak mi je ľúto, že už nemám to prítulné dievčatko čo som mala. Moja dcéra je našťastie dosť ukecaná, tak sa so mnou rozpráva aj teraz, ale syn je introvert, ten sa v puberte so mnou nebavil vôbec. Teraz, keď už je dospelý, debatuje rád, ale musí sa mu chcieť. Tiež si niektoré dni najviac pokecám s naším morčaťom.
Ja mam o 2mesiace 15rocneho. Podla mna ho moc riesis. Pred koronou ste chodili do kina a na prechadzky, teraz nie. Asi to bude aj tou pubertou. Veeelmi ho riesis, vypusti paru. Ja sa mu ani necudujem, ze je zavrety v izbe a je ticho. Moj ma kazdy den treningy, 2 x aj rano. Kazdy vikend zapasy, je vela mimo domu. Som rada ked je doma. Tiez sa mu nechce robit ulohy,uci sa dobre. Keby mal viac casu, je viac aj vonku. Tiez ma kamosov len zo skoly a z basketu. Neriesim vsak ruky a prezliekanie a frfotanie. Vypnem zvuk a mam ho v pazi. Pofrfle a je klud. Na mobile ci pc je kolko uzna za vhodne. Buzeracia v tomto veku nie je vhodna, narusi to vase vztahy a bude ta nenavidiet. Pusti trochu opraty a zacni mu viac verit.
Presne ako pise @benit, mój škola ide na trening, nieço sa pouči, zaspi a dookola, vikend zapas. 2x do tyždňa jazykovka a kamaratov má spoluhračov.
Ale v jednom mäš pravdu, trochu samostatnosti mu chýba, lebo niektoré veci už robí automaticky môj piatak.
Ta pandemia trochu veľa veci narušila aj deckä odsocializovala. Ale ak sa nedalo do kina boli aj ine riešenia.
Daj mu pokoj a bud vdacna ze jr aky je. Sama puses ze si extrovertna... vies aka si pre neho otravna? Ja inklinujem k introvertom a taki premotivovani ludia ma otravuju, a ze spravi len co musi a zalezie... sak normalka, co od nech cakas? Vecerne chichotance v objati ? 🤣 a ze je prasa? A co... nech je, zaspini sa.. bude v tom chodit f-off synku, oper si abo sa nezaspin...
Mam skoro 17t dceru a tvoj syn je iplne normalny,len ty si nejaka nezaradena . Ja niekedy aj zabudnem ze je doma a nalakam sa jej 🤣
Tak troska je smutne,ze ho prestava bavit nieco,co ho niekedy bavilo. :/ Inac nechapem...kde je ta hrozna puberta. :D