....slaboch,mäkkýš,citlivka,sralo....tak by mnohí nazvali mojho syna. Je to úžasný mladý 15 ročný mladý muž ale nemá v sebe bojovnosť ( len v športe počas zapasu) a keď sa objaví agresor nechá sa biť,urážať. Všade riešim jeho šikanu a som dosť unavená z toho. Pre jeho nízke sebavedomie navštevujeme i psychológa. Samozrejme že o šikane sa dozvieme vždy z druhej ruky. Čo s ním? Starší syn mu dal facku aby vyskúšal jeho reakciu...nevratil ju,slzy v očiach. Ak pôjde na strednú tam si ho kolektív vychutná (((
@taodsusedov chudak chlapec, v skole ho sikanuju a este ani doma nema pochopenie :(
Odporucam knihu od Johna Graya "Deti su z neba"...pise tam ako naucit byt deti sebavedome a zdravo priebojne.
Za seba by som mozno odpocurila nejaky kruzok karate, aikido alebo nieco podobne, to tiez vie dodat sebavedomie, ked sa citi ze je v niecom zvlastnom dobry.
@taodsusedov urcite treba popracovat na tom aby sa vedel branit,mozno aj nejaky kurz asertivneho spravania by mu pomohol. Ziaden extrem nieje dobry a nemoze nechat so sebou manipulovat,to nieje dobre ani pre jeho buducnost. A treba zacat doma,pomoct mu budovat sebavedomie.
@taodsusedov Chapem- deti som viedla k tomu aby boli uctivy a spravodlivy aby inym neublizovali svojim spravanim a ked vidim ked im niekto ublizuje tak ma to privadza do zurovosti. Na jednej strane je dobre ze nieje agresor ale na druhej strane trpi. Sama niekedy neviem co je pre to dieta lepsie. Obavam sa aby sa to vsetko v tom dietati nenahromadilo a potom si to neodniesli ty ktory za to nemozu. Spravnym pristupom mu dohovorit aby nedovolil zo seba robit fackovacieho panaka.
Ziaden extrem nie je bohuzial dobry, treba pracovat s psychologom a to pravidelne, dat otestovat stitnu zlazu a hodnotu testosteronu v krvi, ze co to s toho vyjde. Ono to nie je problem len sikany v skole, toto sa bude tiahnut do zivota... je rozdiel bitkar-agresor, normalny "standard chalan" a potom vseobecna obet, ktora sa do tejto pozicie dostava sama a opakovane svojim spravanim. Tam sa uz treba pytat, ze preco?
@tanecnica82 má má ho az moc,toho pochopenia. Mám o neho strach,rada by som aby bol viac do života inak ho budú stále ponizovat,urážať.
@taodsusedov Možno práve na strednej stretne tých pravých kamarátov a zmení sa jeho postoj k životu. Získa sebavedomie. Často deťom pomôže zmena.
@zooeynka
@tanecnica82
@ewelyn3
@mummy01
@hivanik
@anjelicek26 baby syn sa venuje hadzanej.I tam to mal ťažké zo zaciatku,ale ako ma informovali treneri,je to teraz super.Problém má v skole,kde má spolužiaka grázla No1 a ten sa na nom vyvršuje. Syn nie je utiahnutý ťuťko,len je taký,no nevie sa brániť voči doslova pravidelnej šikane. Je prosto milý láskavý slušný čo sa v dnešnom svete nenosí
@muffinka8 to by bolo super,na škole su mizerny kolektiv,13 chalanov.
na strednej sa to urcite zmeni k lepsiemu
taki, ako mu teraz robia zle, mu budu raz hajzle vo firme umyvat, neboj
@taodsusedov pre chlapcov je dobrá zdravá agresivita a je to pre nich aj prirodzené. Žena sa cíti istejšie pri mužovi, u ktorého vie, že ju ochráni ako u muža, ktorý sa sám bojí a nechá si ublížiť. Riešite to so psychológom, tak niečo v tom smere robíte. Mňa tiež napadol bojový šport, karate, aikido. V jeho prípade asi skôr individuálny ako kolektívny. Ono sa to vôbec nemusí zmeniť keď sa dostane na inú školu, lebo on to zo seba vyžaruje a priťahuje to agresorov. To, že je milý, slušný, láskavý ok ale zdravú agresivitu potrebuje. No alebo ho dajte na buddhizmus, tam môže svoje kvality nenásila uplatniť v duchovnom napredovaní .-)
Tiež mám citlivého panacika doma, teraz ma 8, rozmýšľam, že skúsime aikido.
ja ani nepoznam pojem zdrava agresia
je dobre, ked je niekto skutocne asertivny, cize dokaze komunikovat konstruktivnym sposobom so svojim okolim v akejkolvek situacii, co vsak nezvlada vacsina dospelej populacie na slovensku, nieto este dieta
niekedy je dobre so superiacimi chalanmi spravit nejaku akciu, vylet, ono sa to podda
ale ak je niekde agresivny zmrdko, co niekomu sustavne opakovane robi zle, kvoli dobremu pocitu z dna, to je potrebne riesit razne
@taodsusedov Ak ta to trosku potesi tak moj drahy bol kedysi na skole tiez sikanovany spoluziakom a nevedel sa branit a bol za slusnaka a biflosa. A dnes je z neho jeden slusny,uspesny a milujuci clovek. Takyto ludia to maju v detstve tazsie ale vedia to v dospelosti zurocit.
@hivanik veru tak ako pises to je v zivote
@celasapremenim nooo toto je agresívny zmrdko,čo trápi viac detí a učiteľský zbor má z neho v hlavu smútku.Teda chalan,čo robí synovi zle. Je paradox,že napadol ho fyzicky i mimo školu a pomohol mu chalan,ktorý mu kedysi robil zle ale vztahy sa im upravili a teraz sú kamarati. O synovi vravia mnohí dospelí že je úžasný,milý,idú sa z neho rozpustiť. A to možno tí málo obľúbení vycitia. Raz ho mal brať zo zápasu kamaratkyn manžel. Syn podišiel k nemu,podal mu ruku a vravi:Dobrý večer,som XY a vy ma beriete domov. Ja som cumela,keď mi o tom hovorili,nikdy som ho to neucila,to je v ňom.
@hivanik Ďakujem dufam v to)))
@taodsusedov tvoj syn raz bude iste uzasny muz...len trosku toho sebavedomia mu je treba samozrejme, aby aj zeny od neho neutekali ako od makkysa..ale iste bude zdvorily, mily a empaticky clovek, co je super...ale vedit sa branit sa s tym nevylucuje.
Ale on taky hadam musel byt odjakziva nie? Ked chodite k psychologovi, tak to muselo byt uz davno...lebo ja toto vidim z u nasich 6-7 rocnych prvakov a jasne typy na obete sikany a ukazali uz v skolke...syn ma kamarata, ktory bol sikanovany uz v skolke..teraz v skole je to omnoho lepsie, lepsi kolektiv a zatial pomahaju take veci ako - Karate -- jednoznacne bojove umenie pre tieto deti je super plus....a tiez to, ze si navzajom viaceri pomahaju..maju agresora v triede co vsetkym robi zle, ale chlapci sa zacali mobilizovat viaceri proti nemu a ten stahuje chvost..sami sme radili synovi nasmu, aby sa vzdy postavili viaceri ako svorka ked niekomu bude ublizovat, ze on sa zlakne..a viacmenej to takto funguje..ono aj ten sikanovany chlapcek potrebuje nabrat sam odvahu, ale napriklad moj syn s nim chodi vzdy na WC, lebo na vecku ho zvykol ten agresor ponizovat a deptat, otvarat mu dvere a vysmievat sa a ublizovat, tak sa bal chodit aj na vecko...chodi teda stale s niekym, najcastejsie s mojim synom, ten sa neda...ma taku ochranu...je pravda, ze nie navzdy ho bude niekto ochranovat, ale jemu to napriklad velmi pomaha..ked sa zmobilizuju a navzajom si pomahaju a plus to bojove umenie, tak to ide
U 15 rocneho je to uz mozno tazsie..ale mozno zmena kolektivu pomoze, moze byt ale aj horsie...kazdopadne ale aj tu plati, ze viaceri ked su proti jednemu-dvom, tak sila je na ich strane...tym sa deti ucia aj pomahat si navzajom...neviem ako tito pubertaci, ale je smutne ak 15 rocny sa takto nedokaze vobec branit..
@taodsusedov staviaš nejako na tej jeho milote a slušnosti, len očividne je niekde nejaká chyba ak už chodíte k psychológovi a napriek tomu si pýtaš rady na MK. Len často práve matky bránia chlapcom v prejave . Mi prišiel do hlavy tento článok: https://psychologie.cz/zbrane-v-detskych-rukou/
@mandala77 Názor životom získaný môže obohatit či potvrdiť radu psychologa. A k tvojmu článku.Starší syn je vojak,maskáce,prilba,to vsetko je sučasť našej domacnosti. K psychologovi chodime cca 3 sedenia,co je 2 mesiace aj s mojou peenkou,kedy bola pauza.
@taodsusedov ja mam dceru, aj dvoch synov, som velmi rada, ked pocujem, ze niekto vychovava svoje deti dobre a s laskou a s respektom voci ostatnym
dufam, ze takeho raz moja stretne
@taodsusedov spravila si veľmi dobre, že chodíte k psychologovi.Kazdy sme nejaká povaha nikdy nebude z neho ťahúň priebojný extrovert aspoň dúfam, že mu nekrivdim.Ale nesmie sa nechať ponižovať!Este aj záleží či to syna trapi, alebo či to prijal a nechal tak.Nesmie sa dať zaskatulkovat ten tutko....ten znesie všetko.Prosim Ťa ty mu musíš dodať sebavedomia nerobila si všetko za neho, nestála si mu vždy za chrbtom a teraz je bezradný?Mám takého syna dobraka má menej ako tvoj ale tiež mám obavy, že nie je priebojný.Kolektiv sú super, ale ide meniť školu a rada by som, aby mal ostrejšie lakte.
@eliska13 Áno,roky som mu stála za chrbtom.Má poruchu učenia vo velmi velkom rozsahu,vela som sa mu venovala,pomahala,aby ako tak dobehol spoluziakov v uceni a bol z neho plnohodnotný človek. Takže aj tym je malo priebojny,lebo som stale stala pri nom,aj preto,že sa hanbi za svoje poruchy a ze nevie spamati vyratat jednoduchy priklad.A ma to i v povahe.
@taodsusedov "starší syn mu dal facku aby vyskúšal jeho reakciu"... "..aby dobehol spolužiakov v učení a bol z neho plnohodnotný človek"... chodíte k psychológovi? ... myslím ty a starší syn... Nič v zlom, ale tvoj mladší syn je naozaj normálny. Mala by si sa zamyslieť nad svojím pohľadom na dnešný svet, na to, kto je v ňom naozaj šťastný a úspešný.... Nie sú to ani tí fyzicky silnejší, ani tí, ktorí vedia vrátiť okamžite facku. Najšťastnejší sú tí, ktorí sa cítia byť prijatí takí, akí sú. A to v prvom rade svojou rodinou a blízkymi. Rodina je to jediné kde môžeme byť skutočne takými akí sme a nemusíme sa na nič hrať. Poskytni ten pocit aj svojmu synovi a prežije aj v najhoršej džungli. Netlač už nanho a nechaj ho byť takým aký naozaj je. S láskou a pochopením. Toto by chcelo naozaj rodinnú terapiu
@papricka33 napisala si to super!chlapec sa cíti menejcenny už len tým, že má poruchu ucenia a ostatné sa nabaluje
@taodsusedov čakala som takú odpoveď neboj nič nie je stratené len moc sa spolieha na teba, že mu budeš kryt chrbát.A bez teba je bezradný istotne sa s psychologičkou k tomu dopracujete, že Ti to povie.
@eliska13 ďakujem.bohuzial, mám to odžité. Tiež som bola v rodine za "citlivku"... 🙂 Az kým som nezbalila kufre a "nepráskla do bot"... Viem si predstaviť ako sa chlapec cíti... 😥
@celasapremenim to su keci, poznas utiahnuteho, precitliveneho, ufnukaneho managera?
@taodsusedov myslím, že stredná škola bude lepšia ako základná... aspoň u nás to tak bolo. Nechcem aby to teraz vyznelo diskriminačne, ale fakt je taký, že väčšina tých grázlov No 1, ako píšeš, skončí niekde na učňovke na nejakom zúfalom odbore... a tam sa všetci stretnú. na gympel a na stredné školy, ktoré majú požiadavky na prospech, sa dostanú iné detí... Netvrdím, že sa nenájde vykuk, čo sa dobre učí ale chovanie je katastrofa... ale väčšinou to tie stredné školy odseparujú. U nás v tirde bol chlapec.. no vyložene nežný.. nebolo homosexuál, ale proste to bol veľmi citlivý a vnímavý človek... bol dokonca telesne postihnutý, musel nosiť korzet, keď chodil, pripomínal náhrobný kameň... ale nikto ho tam nešikanoval a to som nechodila na žiadnu super-extra výberovú školu. Obyčajná SOŠ s maturitou.
Bud rada ze to nie je bulo a bitkar, ale citlivy mlady muz. Nie kazdy ma v povahe priebojnost...