14-ročný syn sa pobil

claudia42
1. apr 2024

Potrebujem sa poradiť. Syna slovne napadol spolužiak zo školy, nadával mu, čo urobil už niekoľko krát predtým. Syn sa chcel s ním porozprávať, že prečo mu bezdôvodne nadáva, no spolužiak zoskočil z bicykla a do neho sotil. Syn to vzal ako útok a udrel ho. Spolužiakovi spadli dioptrické okuliare a rozbili sa. Spolužiak sa išiel postazovat oteckovi a spolu s mojim synom prišli za mnou domov. Otecko spustil: Vas syn napadol môjho syna a rozbill mu okuliare. Ja v šoku, že čo? Pozrela som na syna v tej chvili mi len povedal, ze ho udrel, lebo mu chlapec nadával. Zbehlo sa to prirýchlo, otecko sa stazoval ze musi kupit nove okuliare, tak som mu povedala ze mu ich zaplatím, hned na to odisiel, ze mi prinesie bloček. Potom som si so synom sadla a ked sa upokojil, povedal, ze spoluziak donho sotil, co jeho otcovi nepovedal lebo bol v šoku. Čo dosť mení situáciu, nakolko zacal spoluziak a syn sa iba branil, i ked je pravda ze ho nemusel udriet tak ze mu rozbil okuliare, no neodhadol situáciu. Teraz ked som si to ulezala v hlave, nevidim dovod, aby som platila za okuliare, ked zacal spoluziak a nie môj syn. Pripadne by som prispela len časť, neviem posudiť situáciu. Chcem byť ferova? Čo by ste robili vy?

anjelicek26
1. apr 2024

Sadla by som si s otcom, vysvetlila situáciu poriadne - aj to,co mu synacik doma nepovedal...,požiadala, nech dohovorí synovi, ze nech neprovokuje konflikty, lebo proste nakoniec dostane po ustach,ked tomu druhemu rupnu nervy... ze na vine sú obaja a zaplatila polovicu okuliarov...ani cent menej,ani cent viac.. 13-14 ročne chalaniska plne testosterónu si vždy budú niečo dokazovať,našťastie s toho vyrastú.

pribinak
1. apr 2024

@claudia42 zaplatila by som polovicu. Druhu polovicu nech si zaplatí spolužiak

Synovi by dom povedala nech sa nebojí ani spolužiaka ani jeho otca

ropucha6
1. apr 2024

@claudia42 asi by som ich zaplatila (ak by teda nedosiel s ramom za x stoviek), ale oteckovi by som poriadne vytmavila situaciu.

deti95060810
1. apr 2024

ja by som nezaplatila... nemal si čo začínať...

gribka1
1. apr 2024

Máte svedkov? Ináč, ponaučením je, že syn musí ovládať svoje emócie, lebo to mohlo dopadnúť aj horšie. Našťastie sú to len okuliare. Ale ako vravia baby, porozprávať sa s otcom ako to bolo, a že keď bude ich syn provokovať naďalej, zariadite sa.

dzulli1980
1. apr 2024

Nezaplatila by som nič ... prečo ho provokoval? Čo čakal? ... to mi pripomenulo, môj mladší brat bol strašné dobráčisko, tiež do neho stále jeden zo sídliska furt slovne skákal, strkal do neho ... raz, zrejme už pohár trpezlivosti pretiekol, ho brat po takomto útoku a strkaniciam napadol ale tak, že ho zmlátil do krvi ... tam ale bolo kopu svedkov, kopu chalanov vedelo, že ho roky provokoval ... naši si to s jeho rodičmi vydiskutovali ... proste treba si to normálne v kľude vyrozprávať ... nevidím dôvod, aby Tvoj syn doplácal na nejakého "debilka", ktorý sa nevie vpratať do kože.

martinkatinka
1. apr 2024

Navrhla by som zaplatit maximalne polovicu toho, co stali rozbite okuliare. Urcite nie nove a cele.

cyberk
1. apr 2024

Tiez by som nezaplatila nic, a vypytala si kamerovy zaznam z toho incidentu. Nema? No smola, verila by som svojmu synovi. A povedala im, nech ich syn sa nauci, ze AKCIA spusti reakciu. Ak nechce dostat cez drzku, nech si nezacina - ani slovne, ani fyzicky ;)

deti95060810
1. apr 2024

mojej dcére v škole cez prestávku skočilo jedno dievča na okuliare.. nechtiac...
dokonca aj učit. bola v triede.
okuliare sme vyhodili, kúpili nové, ale od cigánky som e pýtať nešla...
stalo sa.

claudia42
autor
1. apr 2024

fuuu vidim ze kazdy ma iny nazor. kamerovy zaznam sice nie je ale su svedkovia. ja som sice zareagovala tak ze mu okuliare zaplatim, lebo to bolo take narychlo a sama som bola v soku, ale potom som na vec mala iny nazor, tak musim si dobre premysliet co urobim no cele okuliare urcite nezaplatim, nejde o peniaze ale o spravodlivost. dakujem vsetkym za rady, i ked ich mate rozdielne :D

gemerka17
1. apr 2024

Neplatila by som nič. Keď otecko donesie bločik, treba mu povedať ako sa incident stal a odkázať ho na svojho syna, nech si okuliare zaplatí, keď provokuje a nevie sa spratať do kože. Aby niekto tvojmu dieťaťu nadával a aj ho prvý fyzicky napadol (sotil ho) a keď sa on začne brániť a stane sa vyššie spomenuté, za to môže jedine a jedine útočník. Nonsens, aby si sa zamýšľala, že dáš čo i len cent za rozbité okuliare útočníka. Ak synovi veríš, tak sa ho zastaň a je dobre, keď sa naučí, že sa musí brániť, aby si na neho nedovolal nikto iný a neostal takým somárikom alebo fackovacím panáčikom. Samozrejme dôrazne aj vysvetliť, že násilie nie je riešenie, ale keď sa inak nedá a sú to takto chalani, no čo už. Útočník musí niesť za svoje činy zodpovednosť.

luxus10
1. apr 2024

@claudia42 a dnes su skla polykarbonatove prakticky nerozbitne, co sa mu rozbilo na okuliaroch?ram? aky? kovovy, plastovy? videla si ho, videl to aj syn?

sagitta33
1. apr 2024

Navrhla by som zaplatiť polovicu. Ak by nesúhlasil chcela by som staré rozbité okuliare av optike sa spýtala na ich cenu.

isis234
1. apr 2024

@martinkatinka presne, zaplatiť polovicu starých okuliarov. Čo mu rozbil. Ak by mal svedkov neplatiť nič, Lebo bola to odplata

isis234
1. apr 2024

Chodte za ním i so synom, povedzte mu ako to bolo. Nie, až keď prinesie bloček. Že začal jeho syn. Ak sa mu rozbili okuliare, môže si za to on sám.
Na zváženie, ale zaplatiť len polovicu starých okuliarov, čo sa mu rozbili. Nie nových. Upozorniť, nech nezačína v budúcnosti vyvolávať konflikt. ( v optike povedia približne cenu starých okuliarov ) alebo nech ti dá bloček, koľko za staré platil. Ak nemá, má smolu. Neplatila by som.
Dobre skkontrolvoať bloček, lebo on môže špekulovať a dať na preplatenie iných, drahších okuliarov.
Ako píšu vyššie,,, najskôr zistiť, aké to boli okuliare,, lebo sklá sa ťažko rozibjú

luxus10
1. apr 2024

tiez si myslim, ze ked prvy sotil okuliarnik, musi si dobre uvedomovat, ze tie okuliare ma...

neviditelnypes
1. apr 2024

14-ročný asi má nejaké vreckové, však? Tak nech si to vyrieši ako chce. 🙂

portret7
1. apr 2024

@claudia42 kontaktovala by som otca a povedala presne to, co si tu napisala…syn ma pravo sa branit. Idealne, ak by boli svedkovia. Ty si najviac poznas syna. Ak si si ista, ze neklame, neplat.

basulaak
2. apr 2024

@claudia42 nezaplatila ani cent. Je to ponaucenie, ze si zacal s nespravnym. V zivote to tak chodi, nrmal provokovat a uz toboz zacinat fyzicky utok sotenim.
Ja byt tatko tak tomu svojmu este struhnem jeden pohlavok.
Zato, ze provokoval a mlzil a teraz je zbabely niest zodpovednost.

michellemary
2. apr 2024

@neviditelnypes má, ale určite nie také, že by ním pokryl zaplatenie nových okuliarov...

vifoncitta
26. apr 2024

@deti95060810 musela si poznamenat ze to bola ciganka 😂😂😂

luxus10
26. apr 2024

@claudia42 a ako to dopadlo?