Ahojte,riesili ste uz niekto takyto problem? Prisiel domov opity,lebo ze oslavovali narodenie kamaratovho brata a staval sa k tomu ako keby to bolo normalne a v poriadku..co s tym?
dik,tiez sme sa teraz porozpravali,asi si neuvedomil,co sa moze vsetko stat,ci uz jemu,alebo nam,ak by ho niekto "pristihol"..Vzdy sme sa s nim bavili skor o drogach,alkohol nam nejako "vypadol",kedze som prepokladala,ze pozna moj negativny postoj k alkoholu..ale pre istotu som dohodla termin u psychologicky,aby sa nieco nezanedbalo..je tam totiz aj dost vazny problem z minulosti,ktory sa teraz vynoril,a bojim sa,ci ho vie spracovat..ale aj tak uz tie deti dost skoro zacinaju.. ☹ fakt som necakala,ze ma to prekvapi uz v 14-tich rokoch..skoda,ze neviem zistit,kde im ten alkohol predali... 😠
zákaz predaja alkoholu mladistvým ako kedy neplatil,to je na tom najhoršie.Ty predsa nemôžeš byť s deckom 24hod.denne,len aby si dávala pozor,a podaktorým predajcom je to jedno,hlavne že sú tržby. ☹ držím palce.
ved to,akoby sa bali ich opytat,ci uz maju 18...hlavne v dnesnej dobe,ked tie decka vyzeraju tak vyspelo..dik.. 😉
Mam 13 rocnu sestru, rozpravali sme sa o tom a povedala, ze ono je to tak, ze kto chce si da a kto nechce nie. Zaujimalo, ze ci si mysli, ze je to aj o výchove a trochu suhlasila, ona si to este neuvedomuje, ze vychova ju ovplyvnuje, skor si mysli, ze ona sa samostatne rozhoduje. V ich skole teraz na zachodoch fajcili a pili a to siedmaci. dostanu sa k tomu lahko, velmi lahko. Ci uz alkohol cigarety, trava, ecko, hocico. Ja som jej od malicka vstepovala lasku k prirode, k zivotnemu prostrediu a teraz ked sme mali taku vacsiu akciu cistenia neriadenej skladky odpadu v lese, tak sa zapojila. Povedala to aj spoluziakom a typnite si, kolko prislo?Ani jeden! Nic, nikto, kaslu na to!!! Nevedu ich k tomu? Jednoznacne. Ja svoju dcerku k tomu tiez povediem a som zvedava na výsledok. U sestry to vyslo, mozno to vyjde aj u dcerky...
A tí, čo im to predavaju...zatvoriť až budú čierni. Napisala by som iné, ale asi by sa to nedalo uverejnit... 😠
ahoj no ja ked som mala 14tiez som dosla na mol opita oslavovali sme kamoskine narodka nastastie ked som dosla domou mama bola este v praci a alkohol nam kupil za 20sk navise chalan co mal uz 18 no tak mi bolo zle ze dovi ale nastastie sa mic vazne nestalo co som velmi rada a teraz sa na to poozeram s hozou ked si to tak vezmem do tej 18som bola viac krat opita ako teraz za poslednych 8rokou dokonca posledne 3 roky som nic nepila ani na svoje narodenini ani na silvestra ani ma to nelaka:o)co sa ale neda povedat o mojom bratovi jeho otec zomrel na to kolko pil a on tiez slope ako duha a nikto mu v tom nevie zabranit a mi si ani nevieme rady skus mu dat niaky konkretny pripad s okolia ako moze dopadnut ale kazdopadne je to na nom a hlavne pozor na kamaratou jedna vec je ze clovek sa sam rohodne ale na druhej strane kazdy chce niekde v takom veku patrit a velmi velku ulohu zohrava partia rodic sa moze snazit kolko chce ale ak si dieta najde zlu partiu je to koniec nepomoze si vyrastala som na sidlisku a viem ocom hovorim aj ty najlepsi rodicia co sdali detom uplne vsetku lasku a dobre ich zabezpecovali dopadli tak ze s ich deti ostalo to co ostalo a to len vdaka tomu ze si nasli zle partie...drzim palce
dik baby,a je to tak,ked sme mladi,tak sme "mudri"..az ked mame deti spozname,co je to strach o deti,co sme nevedeli pochopit u rodicov...ja som sa prvykrat opila v 16-tich,a aj to moj syn vie, a operoval tym argumentom,ale nepochodil-lietaju tam dva roky 😀 ,ale samozrejme,je to skoro,ci 16 alebo 18..takisto chapem,ze chcu niekam patrit,do nejakej partie,horsie je,ze to nemame ako skontrolovat,vidime uz len vysledok..je tam aj vplyv prostredia-do akej partii sa dostane,aj ako sa mu rodicia venuju,i ked aj dobre dieta sa vie dostat na sikmu plochu..akurat s tym rozdielom,ze teraz je uz ten vyber drog velky a lahsie pristupnejsi..kedysi som pocula iba o "fetakoch" toluen a tak,a v tejto dobe kto nefajci marisku,tak je pomaly cudny..je to velmi smutne,ze deti potrebuju taketo ulety,ze im nestaci vlastna fantazia,kruzky,sporty-i ked aj to je drahe...jedno musim komunistom uznat-vtedy sme sa naozaj mali cim zaoberat,aj ako pisala Ivankaalenka,cistili sme prirodu,chodili do kruzkov,sportovali,v skolskej druzine sme furt nieco robili a na tabory mam najkrajsie spomienky,chodila som z jedneho do druheho,cele prazdniny som bola prec a este boli aj jarne a zimne tabory..je to v cloveku,ja napr nedokazem hodit papier na zem a pod..a dnes ked nejde nic v telke alebo ma zakaz PC tak je to hotova tragedia..
uz sme sa porozpravali a skocime pre istotu aj k psychologicke,vychadza mi sice z toho proste to "prve skusanie",ale nesmiem to zanedbat...
cora,moc sa mi páči tvoj prístup,že chceš hneď za psychologičkou.Fakt to netreba nechať tak a hneď v začiatkoch to poriešiť.A hlavne tým správnym spôsobom 😉 😉 😉 😉 😉
dadulka,dik,tiez si myslim,ze oni to vedia lepsie,a aj poradia rodicom,ako sa voci dietatu spravat,lebo prve co muza napadlo,bol absolutny zakaz vsetkeho,ale ja si myslim,ze sa o tom treba aj rozpravat a kedze syn to uzavrel a nechce sa viac o tom bavit,nie som spokojna..mozno tam vyplavu na povrch uplne ine veci,o ktorych nemame ani tusenia,a oni uz vedia ako na to,aby sa deti rozhovorili a niekedy sa clovek skor zdoveri cudziemu-hlavne ak vie davat tie spravne otazky,ako najblizsim..asi kazdy z nas ma v sebe nejake traumy z detstva o ktorych rodicia ani nevedeli...ja som napr doteraz mame neodpustila,ze ked som ako 12-rocna bola v Slov.rozhlase na takom rozhovore o uceni,a dostala som za to "honorar" 75 korun 😀 ,tak mi to zobrala-akoze sa o mna stara,tak jej musim dat "vyplatu".. 😀 😀 😀 riadna blbost,ale mna to trapilo... 😀 😀 😀 nakoniec su to prkotiny,ale dieta to moze prezivat intenzivnejsie a hlavne pubisi... 🙂
Neriesila,ale michal ma ponaucenie na cely zivot -na stanovacke mu pred ocami zomrel kamarat na otravu alkoholom ☹ ☹ ☹ ☹ ...Najstarsi syn zasa k takymto veciam neinklinoval nikdy.Michal ale bohuzial rad fajci a tiez s tym nic nenarobim ale viem o tom ☹ ☹
Synovi kamarati aj spoluziaci bezne piju ci uz na internate alebo v krcme-asi uplne zakazat sa to neda a myslim si ze skusit to chce kazdy...
mirka,fú,tak riadne silný zážitok 😕 ,ale zážitky akékoľvek dobré aj zlé z nás robia to,čo sme 😉 ...
cora,presne tak 😉
My sme teraz tiež riešili jeden problém u psychologičky.Proste som si nebola istá,či viem dcérke dobre poradiť(ohľadne jednej krutej spolužiačky a jej rodičov)a tak som behla po radu tam.A pomohla. 🙂 .Daj potom vedieť,čo poradila vám 😉
dam... 😉
Cora, ja síce dieťa v podobnom veku nemám a tiež nesúhlasím predajom alkoholu "deťom", ale podľa mňa zatiaľ stačí, keď sa s ním o tom vážne porozprávaš. Bolo to jeden krát, bola tam oslava -čo samozrejme nie je ospravedlnenie, ale osobne si myslím že "utekať hneď s prvou opicou" k psychologičke je trošku "zbrklé".
AK sa syn nechce o tom rozprávať, "postraš ho tým" ale určite by som sa snažila to riešiť najskôr doma. Možno o tom nerozpráva pretože sa hanbí a vtedy by som sa snažila s ním hovoriť aspoň sa (musel b prežiť môj monológ 😀 ) a očakávala by som, že minimálne prisľúbi, že sa to nebude opakovať. A ak to sľúbil, skús mu dôverovať 😉
Ak by sa to stalo opäť, chcelo by to radikálnejšie riešenie.
jaaty,dik za radu,ale uz to bolo asi druhykrat,ten prvykrat som tomu neverila,ze by to bolo mozne,tak som sa len uspokojila s odpovedou,ze nie som opity...bohuzial syn ma este v sebe jeden velmi vazny problem-jeho pravy otec totiz zomrel,ked mal 3 roky a teraz sa mu-poza moj chrbat a bez mojho dovolenia- ozvala jeho otca rodina a chce sa s nim zacat stretavat-co nie je mozne,a nedovolim to,nakolko ta minulost bola velmi kruta,a donutili ma vlastne vsetko synovi o jeho otcovi povedat,co som chcela spravit,az ked bude mat 18 a nie v puberte..Doteraz sa ucil na jednotky,dvojky,teraz ma 3,4,5,cize ho to zasiahlo,ale nechce sa o tom so mnou rozpravat...takze potrebujem zistit,ci to opitie sa bolo len prvym skusanim,alebo ci to bolo kvoli tomu,co sa dozvedel a nebol na to este zrely a pripraveny... ☹
ak by sa totiz o tom vedel porozpravat,bola by som v pohode,lebo ho poznam,viem,aku ma povahu,a tu ma praveze citlivu,ale uzavrel to par vetami a ze uz sa o tom nemieni bavit..no a na to o 3 tyzdne mi dosiel opity...
Cora, tak po týchto ďalších súvislostiach je jasné, že mu asi sama nepomôžeš. Potom ti skutočne zostáva nájsť nejakého detského psychológa. Urob tak čo najskôr, pretože predpokladám, že Ti asi veľa o stretnutí s otcovou rodinou nepovedal.
Ono v puberte čím človek viac zakáže, tým to dieťa viacej láka, takže počítam, že ani psychológ Ťa veľmi nepodporí v názore nestretávať sa s nimi. Skôr je dôležité, aby syn poznal pravdu, aby dokázal mať nad vecou nadhľad a potom sa sám rozhodol, či sa s nimi stretne či nie. Niekedy zostane človek prekvapený ako múdro dokáže aj puberťák zvládnuť situáciu
Kedy sa situácia zmenila, koľko to asi trvá?
on sa s nimi nestretol,oni ziju v inej krajine,ale nasli si ho cez Facebook,tie decka tam o sebe napisu uplne vsetko,takze aj tel.cislo sme museli dat zmenit,aj som ich na FB zablokovala,este mi napisali par sms,ze maju na to pravo s nim komunikovat a podobne blafy,ale maju smolu,maly ho nema ani v RL uvedeneho a aj tak je to vzdialena rodina,cize pravo nulove..Skoda len,ze isli na to takto bezo mna,a zbytocne chlapca psychicky zatazili... 😠 😠
A ty sa nevieš s nimi skontaktovať a "požiadať ich o pomoc". Viem, že určite im nemôžeš povedať, že chlapec a potom "pokazil" ale možno niečo na spôsob, že určite by určite bol s nimi rád v spojení, ale teraz má napr. ťažké skúškové obdobie a nevie sa poriadne sústrediť?
Ale to už asi hľadám riešenia tam, kde sa nedajú nájsť. Však???
jaaty 😉 presne.... nechcem,aby sa s nimi stykal,myslim,ze kazdy normalny clovek by to nechcel,ak by zazil to,co ja..ale to uz je o inom... dnes mi volala ta psychologicka,tak mame termin 7.4..... 🙂
Tak ja mam teraz 17 a nikdy som nebola opita 😀 Tu sa vam mozem pochvalit, ale pred mojimi rovesnikmi je to "hanba" 😔
Jasne, ze alkohol som uz skusila, ale nikdy som nemala potrebu nejako sa spit do bezvedomia.
Najviac alkoholu v zivota - 3vodky 😀 som vypila v septembri na kamoskinej 18tke.
Inak u nas bol alkohol aj doma, na roznych rodinnych oslavach. Kym som nebola tehu, tak som si aj doma odchlipla z vina (popripade jeden pohar). Mozno tym, ze mi to nikto nezakazoval, som to nevyhladavala...
Staci mi pri oslavach spomenut si na obrazy, ked alkohol dokazal s clovekom urobit divy a hned si urcim hranicu 😀
cora, tak fajn, že Vám dala termín tak skoro. Budem držať palce a daj vedieť ako ste dopadli 😉
natalie,to je fajn,a presne ta chapem,ze pred rovesnikmi hanba,a to je to najhorsie,ze si to este v tom veku nevieme uvedomit,ale kto to s nami nerobi,tak je out..toto som zazila na strednej s panenstvom,vsetky uz mali "po",a ja este nie,ale ani som sa nikam neponahlala,ale uz to stacilo na to,aby som bola z "urcitych" zasvatenych debat vylucena... 😀 😀 😀 😀 aj tak mi nic neutieklo.. 😀 ja som to synovi tiez nezakazovala,lebo viem,ze zakazane najviac chuti,iba sme sa niekedy o tom bavili,ale skor o mariske,to som velmi proti,alkohol ma az tak nenapadol,lebo ja som si tiez vedela popit a hlavne v tych 18-tich a ked som nastupila do prace,robila som v gastronomii,tak tam sa potom vecer chodievalo este na disco a tak,ale uz je to velmi vela rokov,co nepijem,teda dam si,ale ak 3x do roka fernet citrus je vela a mne to uz davno aj chutit prestalo..ja si tiez myslim,ze proste mlady skusil,len kedze je tam aj iny problem,tak som dostala strach,aby sa to nepohlo uplne zlym smerom...Fajcenie uz ma za sebou,to skusali s kamaratmi v 10-tich rokoch.. 😀 😀 😀 😀 zaujimave bolo aj vysvetlenie,ako sa dostali k cigaretam,tak si predtavte,ze na ceste nasli celu krabicku este aj so zapalkami.... 😀 😀 😀 tak potom musel predo mnou slukovat,ale ani neslukoval a zeleny bol este tyzden.. 😀
inac,mna najviac vzdy na alkohole odradzalo to,ako strati clovek sebakontrolu a vie zo seba spravit uplneho hlupaka a pajaca a hlavne pred niekym,kto vypite nema...
aj ja som prisla domov opita v 14 mala som 17 rocne kamosky v partii (mimochodom velmi zlu partiu) byvala som u tety (mamina bola v zahranici) no a vecer to nechali tak len mi teta povedala ze toto napise mame a rano ma pekne zobudili posadili do kuchyne a zacal rozhovor ze co ma to napadlo preco som to spravila atd no plakala som ako dazd a olutovala snad vsetko zle co som kedy spravila potom este telefonat od maminy na obed a hanba na sto rokov stalo sa to tesne pred koncom skolskeho roka mama pockala kym dokoncim zakladnu a prestahovala ma z meste k tete na dedinu panu bohu za chrbtom kde som nemala pol roka ani jedineho kamarata... zurila som plakala prve dva tyzdne skoro stale a teraz musim skonstatovat ze nic lepsie spravit nemohla a velmi jej za to dakujem lebo moja partia skoncila asi tak ze jedna je alkoholicka v 16 mala za sebou uz potrat niektori na drogach a vobec nie som s nimi v kontakte ani nechcem byt (hlavne ze vtedy boli pre mna idealy) no krasa ... dakujem mojej maminke ze zazila tolko rozumu a poslala ma veeeelmi daleko odtial ....
no tak ja mam uz cez 30 a opita som nebola nikdy ani som nikdy nefajcila 😀 inak skoro nikto mi neverí ale to ma netrapi vobec ja viem ze je to tak a som patricne na seba hrda jednoducho ma to nebalilo a nebaví dodnes
stalo sa to aj u nas doma,i ked syn mal viac ako 14....smiali sme sa mu....potom sa to opakovalo este zo 2 krat a tym to skoncilo
ahoj,zatial som takúto situáciu riešiť nemusela,ale skús sa s ním o všetkom v klude rozprávať,prečo to urobil,či mu alkohol chutil,či sa mu to páči.Skús mu v debate slušne vysvetliť,čo všetko sa mohlo stať,a že stále si zaneho zodpovedná,že Ti záleží na jeho zdraví a pod.Syn už má 17 r.,ale o týchto veciach sme debatovali už vo veku tvojho syna.Vtedy v tom mal jasno-žiadny alkohol a cigarety.Odvtedy sa to zmenilo,ked je v dobrej partii chalanov,tak si občas dá pohárik.Nie je to pravidlo,nepáči sa mi to,ale viem o tom,a nechcem ho v tom podporovať,ale ani striktne zakazovať.Onedlho bude mať 18.Nikdy domov neprišiel totálne opitý.Vždy sa vieme o takýchto veciach spolu porozprávať. 😉