13 ročný teenager odmieta jesť mäso

14. okt 2021

Ahojte,

idem si po radu, môj 13 ročný syn odmieta jesť akékoľvek mäso. Málokedy sa stane, že zje párku alebo kúsok šunky.
Má rád mliečne výrobky všetkého druhu.
Železo má úplne v norme.

Ako by som ho mohla motivovať, aby začal konzumovať aj mäso? Príde to vekom samé?

zivotgombicka
14. okt 2021

Tak to je asi individuálne, či to príde vekom, možno si to chce len skúsiť a možno mu to tak bude vyhovovať. Ja som asi od 5 rokov odmietala jesť mäso, pretože mi to proste nechutilo, jedine kuracinu som zniesla, a ešte aj teraz v dospelosti ma to drží 😀 bez problémov by som sa mäsa zriekla hneď, občas si dám dačo kuracie ... A už ani nikoho nebaví nútiť ma, resp. "motivovať" 😀

autor
14. okt 2021

@zivotgombicka myslím, že aj u nás to tak bude, on to mäso odmieta od malička

zivotgombicka
14. okt 2021

Hm, tak možno aj on bude z tých, ktorým to nejak prirodzene nešmakuje 🙂 ale ja by som za tým nevidela nič dramatické, pokiaľ si bude dávať pozor na to, aby mal dostatok živín z iných zdrojov 🙂

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
syslik81
14. okt 2021

nenut ho .. radsej si nastuduj cim maso nahradit .. viac strukovin etc ... ty ked nieco neznasas -jes to len preto ze okolie to ziada???

canis_lupus
14. okt 2021

Ja som sa v 11tich rozhodla, že budem vegetariánka, moja mama nebola nadšená, ale začala som jesť len prílohy, ani bohovi do mňa mäso nedostala, tak sa s tým nakoniec zmierila a varila mi vždy nejakú alternatívu k mäsu. Za čo klobúk dole, že ma s tým neposlala niekam. Teraz mám 24 a stále som vegetariánka, takže u mňa sa to udržalo 😂

michaela789
14. okt 2021

Ak mu to nechutí nespravíš s tým nič. 🤷‍♀️ Mne nechutí pečienka s ryžou a mohla by si ma motivovať aj točkami na hlave, nezjedla by som to.
Možno má len také obdobie. Tiež som v puberte rebelovala proti všetkému možnému, len aby som rodičov vytočila - napríklad aj tým že som nejedla mäso. Prešlo ma to samé časom.

cimage
14. okt 2021

Ja by som deti nenutila jest ked nechcu. Vybuduje to v nich este vacsiu nechut a odpor. Casom mozno sam bude maso vyhladavat a mozno nie. Ja mam doma 10rocneho a maso nikdy nejedol. Vysledky ma vzdy v poriadku.

tomikejt
14. okt 2021

Nevadi, nenut ho. Ja niesom vegetariánka ale mäso mi nechuti. Občas zjem mäso keď je napr v kapustnici tak ho nevyberam ale zjem, alebo v bagete keď je saláma tak zjem, ale mäso si doma nerobím, nechuti mi. Synovi chuti perkelt a rezne tak to mu spravím ale pre seba nie.

ivca88
14. okt 2021

Prečo niekedy rodičia nechápu, že mu to proste nechutí, alebo sa mu to hnusi ?
Ja takmer celý život nejem mäso.
Našťastie ma mamina nikdy nenutila. Nemá s tým problém ani môj muž.. naše deti v pohode mäso jedia, dokonca mladšia tlačí slaninu ako divá 😁🤣
Proste niekomu to nechutí.
Kupujem si cicerove nátierky v štýle humus v Lidli, alebo tescu. Dnes je neskutočne veľa náhrad. Dva roky som musela byť dokonca vegan ( ani mliecne ani vajcia ) a dalo sa to ustáť. Krvný obraz bol naprosto v norme.
Ale tam som už suplovala vápnik a B6 a B12 v tabletách.
Ale keď mu chutí mliečne, tak pohoda.
Porad sa v lekárni, nech ti odporučia možno niečo pre neho, ak sa bojíš... Toť vše..

sissy27
14. okt 2021

Párky (ten párok !! mužský rod, už sa to naučte aj na tom východe 🙈) a šunka väčšinou nie sú mäso a tvojmu synovi k životu chýbať nebudú. No a okrem toho aj vegetariánska strava môže byť kvalitná a vyvážená, len sa treba tomu trošku povenovať.

sona96
14. okt 2021

Ja som prestala jesť mäso keď mala 13 a nejem ho už 12 rokov.

simsalabim
14. okt 2021

Ja som maso vzdy odmietala, hnusilo sa mi... Jedla som iba chude maso hydinive a ryby a od 18 uz maso nejem vobec. Uz mam 51.

ankare
14. okt 2021

Určite ho nenut. Keďže má krvný obraz v poriadku, nerieš to, aj tak to nezmeníš, kým on sám nechce. Dbaj, aby mal vyváženú stravu. Držím palce!

alzbeta311
14. okt 2021

@canis_lupus mrkla som na tvoj profil 🙂 mam taku otazocku, mňa by zaujímalo, či dávaš synovi mäso alebo ho tiež neje keď ani ty

canis_lupus
14. okt 2021

@alzbeta311 malému dávam mäso, ale máličko. Že nejem mäso je moje osobné presvedčenie a nebudem ho vnucovať môjmu dieťaťu. Úprimne, problém je, že keďže ho od 11tich nejem, vôbec ho neviem pripravovať 🙈 Môj snúbenec tiež mäso nejak nemusí, dá si len občas a to si kúpi niekde v reštike, alebo urobí sám. Keď bol syn menší, mala som pripravené v mrazničke mäso naporcované na mini kúsky, to som len uvarila a rozmixovala. Aj teraz mu to tak občas urobím do nejakej zeleninovej omáčky, ale skôr snúbenec mu nejaké uvarí, alebo babky, keď ho majú na víkend. Inak jeme veľa strukovín a tempeh namiesto mäsa. Desí ma len to mäso v škôlkach, my kupujeme drahé kvalitné mäso a tam 5x týždenne tie lacné antibiotické mäsá... 🤮

anne_mary2
14. okt 2021

ja som cely zivot nemasova… akoze mam rada aj gulas aj segedin, ale jem to bez masa, vyberam :D Od malicka mi chuti len stava s ryzou, zemiakmi atd..
sem tam zjem kura, inak mi maso dost smrdi 🤢 zato strukoviny to su moje 🙂) Moj manzel by najradsej maso s masom.. tak to mame podelene on maso ja prilohu a cosi k tomu.. nebrala by som to dramaticky, sme ozaj rozni… moj moj ked mame bezmasity obed zje ale o hodku je hladny a chyba mu.. mne vobec..
Podla mna neni dovod motivovat jest za kazdu cenu, nech je zdravo vyvazene hlavne.. akurat mozno to budes mat jemnn narocnejsie v kuchyni, a mozno sa casom zapoji 🙂)

gleep1
14. okt 2021

To je v pohode, treba len dať pozor na 3 veci- železo zinok a b12
Železa je dosť v strukovinach, čiernom ovocí… zinok v orechoch a semenach- tekvicove semena, mandle… b12 vajíčka ale ja by som mu nasadila 2x2 tablety denne pangaminu aj pre iné vitamíny skupiny B. Moja dcéra ma cez rok a tak isto nechce mäso od 10 mesiacov.
Ja mäso ako hlavy zdroj bielkovin nevnímam. Pre mna sú to mliečne výrobky, hlavne syry, jogurty ( grécky jogurt a skyr) a orechy. Za orechové masla bude určite vďačný 🙂👍🏼

nika523
14. okt 2021

Super, držím prsty aby mu to vydržalo, teraz už veľa mladých neje mäso a čím viac bude vegetariánov tým menej zvieratiek bude trpieť, ty si naštuduj ako mu to mäso nahradiť aby mu nechýbali žiadne živiny teraz keď je vo vývine.

ivangeline
14. okt 2021

Ja som tiez maso odmietala odmalicka ale ja mam malo zeleza od babatka a cdlkom ailnu anemiu. :D Takze pokym je po kobtrole a odberoch vsetko ok... Neriesula by som to az tak. Hlavne je..ze nieco zje..nenut ho.. Mozno sa zameraj na ine potraviny s vacsim mnostvom zeleza..

banalu
15. okt 2021

Moj brat v tom obdobi prestal jest maso. Uz ma 35 a stale je vegetarian. Nenamotivovalo ho nic. Nema ziadme zdravotne problemy, ani nebyva casto chory (nachladenia, chripka a pod.) Protein ma z mliecnych vyrobkov.

ludka98
15. okt 2021

Ale mamči, nemôžte mu nútiť jesť mäso. Mäso nie je do života vôbec potrebné. 🙂 Vegetariáni bývajú často zdraviší ako mäsožravci. Vezmite ho na kontrolu krvičky a uvidíte sama. Dopĺňať tuky, železo a iné dôležité veci do stravy cez zeleninku, ovocie, oriešky.. 🙂 To, že neje mäso nie je vôbec zlé. Často sú vege detičky ako som písala zdravšie. Majú silnejšiu imunitu lebo to mäso už nie je mäso. Je plné chémie, antibiotík, zvyškov antikoncepcie..

ivkazba
15. okt 2021

Píšeš že nechce jesť mäso. A potom že nechce jesť párky. Ja jem mäso, ale parky nie. Čo už je len párek za mäso preboha. Ak je zdravý, tak načo toto riešiť.

negymama
15. okt 2021

ja mam vsetky 4 deti momentalne bezmesite, vcitane 10 rocneho a 13 rocneho syna. Kupujem im b12 v tabletach. Inak maju velmi zdravu a pestru stravu, chlapci zjedia aj vajicka /mame domace/ a syry. Dcery iba vajicka, mliecne vyrobky nie.

Miluju strukoviny, oriesky, semienka, obcas si daju huby /z obchodu/, Mame zahradu a zeleninu a strukoviny meme z velkej casti domace bez chemie. V jedlach striedaju ako nahradu masa bud tempeh, alebo vyrobky na baze sojovej a obilnej ci hrachovej bielkoviny. Na chlieb si davaju cicerove, sosovicove pomazanky, samozrejme zeleninu, obcas volske oko ci prazenicu. Myslim ze bielkovin i ostatnych zivin a vitaminov maju dost. Starsi 13 rocny syn je v puberte, rastie ako z vody.

miskamicha
15. okt 2021

Vobec by som neriesila. Ja som nejedla maso odmala...teraz ho tiez nevyhladavam, nechyba mi to. A nikdy som kvoli tomu ziadne zdravotne problemy nemala. Myslis,ze je lepsie pchat sa masom bohvieodkial ...a vychovane na hormonoch a ATB? Ine by bolo domaci chov vez akychkolvek zmesiek.

avanka
20. nov 2021

Môj syn má 13,5 roka a mäso...nie sú veľmi kamaráti,resp neboli..má rád kuracie prsia,sem tam divinu,kým tam nevidí biele čiarky, bravčové zje len v guláši..ale mne to nevadí,keďže ani ja nemám potrebu mať mäso často,ani manžel..varím veľa zo strukovín,miluje fazuľu,šošovicu,hrách,bulgur,quinou, jogurty,syry,tvaroh..máme radi aj vegetariánske rezne a podobne,tie sú z hrachoveho proteínu..má rád lososa,tuniaka,tofu, sunku mi zje len 1 druh a to tak maximálne raz za mesiac, klobásu,salámu,slaninu ani neochutna...vajíčka len prepelicie,ale keď je chlieb vo vajci,nerieši v akom a veľmi mu chutilo pštrosie vajce..je zdravý,prosperuje,nič mu nechýba..nútiť ho určite nebudem a rešpektujem,keď si mäso neprosí..už teraz vyhlasuje,že ako dospelý bude vegetarián ako jeho babina

scorpionflower1
20. nov 2021

To je ok. Je vela zdravych vege receptov. Skus rastlinne bielkoviny (robi maso, seitan, tempeh) a vela strukovin, aby mu nechybali v strave bielkoviny. A zaradit obilniny (ovos, jacmenne krupy, pohanka, pseno)