13 ročná pubertiačka po narodení súrodencov

lienkafoj
28. máj 2013

Prosím o radu v mene mojej sestry (možno číta, možno nie). Má 13 ročnú dcéru z prvého vzťahu a do novej rodiny pribudli pred 1,5 rokom dvojičky. Čo čert nechcel, zostala znova tehotná a teraz v máji sa narodil další chlapček. Mám obavu o tú najstaršiu 13 ročnú. Sestra ju začala zapájať do domácich prác (vyložiť umývačku, povysávať, vytrieť podlahu, vyniesť smeti, vyvešať prádlo,..) nerobí všetko sama naraz a denne, nespravili si z nej slúžku, to nie, ale nejaké povinnosti jej pribudli. Malá je jedovatá, na všetko prevracia oči, odvráva, zatvára sa do izby, búcha s dverami, povedala, že by sa najradšej odsťahovala.Že je unavená z toho, čo jej mama káže stále robiť, Zhoršil sa jej prospech (mávala dvojky, teraz má nábeh na 4 ). Sestrin partner chodí do práce a vo voľnom čase tiež rieši domáce práce (po 1,5 ročných deťoch treba aspoň večer vytrieť podlahu). Majú to teraz ťažké a puberťáčka to nijako neuľahčuje.
Poraďte, ako na ňu, aby tie veci robila bez zbytočného divadla ?

anjelicek26
28. máj 2013

@lienkafoj - podla mna sa sprava uplne normalne, treba jej dat pocitit, ze si ju aj vazi. Tu pomoc, ktoru v nej ma. Plus jej davat aj najavo, ze ju potrebuje, proste brat ju ako rovnocennu - ked uz po nej chce, aby v domacnosti pomahala ako dospela. Nech si najde cas len pre nu, aspon kym sa narodi maly ma tu moznost. Nechat deti otcovi a ist spolu na babsku jazdu - shopping, cappucino, kaviaren, kino.... o vsetkom rozpravat... zmiernit svoju poziciu autority... a zacat byt kamoskou... s pubertiackou sa prikazmi, zakazmi a podobne nicoho nedosiahne.

Ja mam tiez casto pocit, ze som neferova k Saske, rovnako som ja ako najstarsia v rodine mala stale pocit, ze musim odpravatavat bordel po mladsich sestrach... ale to ma posunulo dopredu... zodpovednost, samostatnost, priebojnost, starostlivost... preto viem, ze ano, dnes nefer, ale formuje to charakter do buducna, bude z toho mala profitovat. Len si treba uvedomit, ze je to stale dieta a neprehanat to.

fra
28. máj 2013

hm, myslim že by toto dievča robilo aj keby nemalo mladšich surodencov, je to puberta, žiaľ ... takéto povinnosti jej jednoznačne iba prospejú, to by som jej určite nechala ... no a inak asi si najsť na nu čas,prejaviť jej materskú lásku, čojaviem raz tyzdenne mať vyhradeny čas tak na hodinku iba pre nu, deti nechať otcovi a zbehuť s nou niekam do curkarne a venovať ten čas len jej aby vedela že je v očiach mamy doležitá...

evening_star
28. máj 2013

@lienkafoj To, že ju zapájajú so domácich prác je správne. Ale presne ako píše anjelicek, dolezite je, aby tam bol rovnocenny vztah. Akym sposobom tvoja sestra zadáva ulohy? Dolezity je tón, akým to povie. Aby mala pocit, že si ju mama váži. Ja som to tiež ako puberťáčka neznášala, ked mi mama vselico kázala, a viem, ze keby mi to povedala ako rovnocennej a so slovickom prosim, bolo by to ine. Ale miesto toho som pocula len "urob toto". Ono ju to urcite prejde, v tom veku su asi vsetky baby také.

strieza
28. máj 2013

Ahoj, mám doma tiež puberťáka a malú dcérku. Čo sa týka domácich prác, robí presne to čo si napísala. Len to robil už skôr, než sa narodila malá. Vykladal vždy umývačku a aj s prádlom mi pomáhal. Nejako nefrfle, vie že sme rodina a pomáhať sa jednoducho musí, aby sme stíhali aj iné veci. Pomáha mi aj s malou, aby som mohla navariť a podobne. Dosť som sa toho bála, ako to vezme, že pribudne súrodenec, ale doteraz sa divím, že je to ok a má ju rád. Chcela si nejakú radu. No ja som ju dostala od mojej maminy hneď, keď som jej oznámila, že som tehotná. Nezabúdať, že mám aj to prvé dieťa. Tak sa snažím venovať čas rovnako obom. So synom chodím bicyklovať, snažím sa s ním rozprávať a aj ho počúvať. Samozrejme, že máme tiež problémy so školou, kamarátmi, ale pripisujem to skôr tej puberte, ako narodeniu malej. Mám ,,len"dve deti, tak sa to dá v pohode zvládať. Chápem, že je to pri 4-roch deťoch veľmi veľmi ťažké. Prajem veľa sily.

lienkafoj
autor
28. máj 2013

@evening_star no, je na nu asi prilis tvrda, sestra jej povie co od nech chce (aj so slovicom prosim na zaciatku) ale ked vidi, ze mala hned prevrati oci, hned je ohen na streche a uz sa zvysuju hlasy.....

lienkafoj
autor
28. máj 2013

Dievčence,ďakujem za tipy a rady, skusim si z nich zobrať dačo a keď nie segra, tak sa zaangažujem ja a pojdeme s neterkou na babsku jazdu. Keď koji (skoro non-stop), ťažko si spraviť babinec na shopping....