13 ročná dcéra si vypisuje s chalanmi

eva879
27. máj 2020

Ahoj. Poprosím o Vás názor k nasledovnému, lebo som v koncoch. Mám doma 13 ročnú siedmacku. Vypisuje si s chalanmi, samozrejme casto s cudzími. Mobil jej nekontrolujem, len sem tam. Stáva sa že jej tam nájdem od nich fotky alebo preposlane obrázky - nazvem ich - sexistického charakteru, narážky, blbé citáty a podobne. Často sme sa bavili na temu zneužívania, nástrah internetu a podobne. Viem, že aj v skole, bola v kine na filmoch s touto temou. Hlúpa nie je, učí sa dobre, partiu nemá, ani vonku moc nechodi. Ja sa len o ňu bojim, myslim, že má čas na chalanov - sorry ale príde mi že všetci chcú len jedno..... Stalo sa už aj to, že som dotyčnému ja písala že idem rovno na políciu, lebo prekročil všetky medze. Ona je v konverzácii normálna a nevyvíja nazvem to provokacnu nôtu. Chvíľu je kľud a potom jej tam opäť niečo cez čiaru nájdem, som z toho pred infarktom. Neviem ako sa k tomu postaviť. Najradšej by som jej jednu strelila zobrala navždy mobil a PC. Najnovšie si vypisuje s 16 ročnym chalanom, samozrejme ju miluje a pošle jej kadečo. Ona má 13!!!! A ona jeho tiež. Napíšte mi svoj názor. Ďakujem ♥️

jaass
27. máj 2020

@eva879 má 13 !!! dávaj si pozor a veľký. Kontroluj jej mobil a hlavne s ňou veľa rozprávaj. Zablokovala by som jej účty. A daj si rodičovskú kontrolu - teda aspoň ja by som to urobila aj keď má 13 ale toto by ešte nemala robiť, že si vypisuje s kadekým, v žiadnom prípade, treba to podchytiť

hederamonstera
27. máj 2020

Jejda, je to puberta. Keby si vedela, co ja som vsetko popisala, kolko porna zo zvedavosti popozerala ako pubertiacka :D ale vedela som, ze s ovela starsimi je nebezpecne pisat a urcite nie stretavat. Nech si pozrie cz dokument V siti a da si pozor, este ked vravis, ze nie je hlupa ;)

Skor ma zaraza, ze nema sukromie a citas jej spravy.

katkabg
27. máj 2020

@eva879 no teda az mi je zle...veru dnesne deti rychlo zreju 😯😯😯 mam 10 rocnu a teda len sa midlim aby som taketo skoro nezazila.Moja ma fb aj tiktok aj viber a ku vsetkemu mam heslo.Zatial ju to nechana ku chalanom....ona je este hrava aj ked sa uz hambi pred nimi.Ale mam znamu a ona ma dceru 12 r.a ta sa chiva doslova ako mala k...icka a to ze nevadi jej rodicom to nechapem teda

ledgerka
27. máj 2020

tak stale je to len pisanie, ja som tiez bola na zoznamkach asi ako 13-14 rocna. V 15 som spoznala na zoznamke prveho frajeho ktory mal 18, boli sme spolu 3 roky. Vies kam a s kym chodi? Ked nikoho z nich nestretava a je to len online tak nerob taku velku paniku. Tiez sa cudujem ze jej citas spravy a nema sukromie. Ked vies ze ona neprovokuje tak proste nemozes ovplynvit co kto napise. A ano 95% chlapov online a hlavne v puberte hlada len jedno :D To tiez neovplyvnis. Hlavne sa s nou rozpravaj o tychto v veciach ale nechaj jej sukromie. Na mobil a aj laptop jej vies nainstalovat blokovanie web stranok, napriklad vsetky zoznamky, tak to urob ked ti to tak velmi vadi.

maxxim
27. máj 2020

@eva879 ahoj
Tvoje pocity sú na spravnom mieste a chápem že sa bojíš. A oprávnene.
No keď sa pozrieme na skutočnosť v akej pretechnizovanej dobe vyrastá tvoja dcera, nemozno sa cudovať čo nastáva. Facebook, skype, pokec.... sú dnes hitom a mladý sú v búrlivom období, puberta.... a napr. Messenger je pre nich idealny nástroj ako jednoducho a bez hanby kadečo vypisovať, navádzať a posielať...
Ja osobne zastávam názor že deti by facebook ani nemali používať, často su bezbranne ale zvedavé. Ja by som deťom ani internet do mobilu nedal..az ked zacnú chodiť na strednú...mozno tak od 15stich... pretože obsah neustráziš a vymykajú sa spod kontroly rodičov. Ved doma nech sa napojí na wifi. Keby tak strasne chcelo. Samozrejme určite by som sa na tvojom mieste snou porozprával o mozných hrozbách a o tom že nech neodpisuje tím, ktorych vôbec nepozná. Držte sa a pevné nervy😊

sunny8
27. máj 2020

Ja som v 13tich nemala vlastný mobil a určite som mala doma zablokované stránky ako pokec a pod. Mala som maximálne ICQ kde sme si písali so spolužiačkami. Prvé písanie som zažila až na strednej škole .. chyba je že v dnešnej dobe majú mobily pomaly prváci na základke.

jaass
27. máj 2020

@sunny8 presne,presne máš pravdu 🙂 ešte ani čítať nevedia, stačia im kolónky s hrami 🙂

marysa21
27. máj 2020

Otvorene by som sa s ňou o tom porozprávala a spolu by sme si pozreli nejaké príklady ako dopadli baby ,ktoré posielali foto/video chalanom a potom sa stali obeťami vydierania a či chce dopadnúť rovnako a hanba na celý život . A ak chce nech sa vyzlečie ,že jej urobíš akty veď nech aj kolegovia v práci, známi a rodina vidia aká je pekná a hneď dostane rozum ,že nie je to sranda ,keď to nejaký jej nádejný hrdina pustí na internet čo ju čaká .

nini1010
27. máj 2020

Chapem tvoj strach.Podla informacii ktore mam ja 13 rocne deti uz v dnesnej dobe zacinaju realne so sexom.Nesrandujem,uplne bezne.Bud velmi obozretna.

eliska13
27. máj 2020

@eva879 najlepšie by bolo, keby si s nimi nevypisovala.Zacne si písať a chalan to berie hneď ako navnadu.Samozrejme, že jej máš pozrieť správy si jej mama, ale nie tak, aby to vedela.Syn je tiež 7 ešte baby nerieši, ale jeho spoluziacky už fajčia a stretávajú sa so staršími.Urcite jej to lichotí, ale odtiaľ potiaľ.

tripetta
27. máj 2020

Jednu jej streľ, zober mobil a pc prv, než bude neskoro. Neskôr sa ti poďakuje.

pribinak
27. máj 2020

Rozprávaš s ňou o tom, že tie profily môžu byt falošné? Že môže byt zneužita nejakým pedofilom? Že na soc. sietiach je kopec ľudí, ktorí vyslovene hľadajú mladucke dievčatá a chlapcov, že sú dobre organizovaní
Sú aj filmy na tuto tematiku

hopsadobrandejsa
27. máj 2020

Zakazovanie ma casto opacny efekt a pubertiaci vseobecne radi robia na truc....

Skor by som jej ukazal nejaky dokument alebo s nou mal diskusiu na temu neziaduceho tehotenstva a co to obnasa stat sa rodicom uz pocas strednej skoly a pod.

Ked jej vysvetlis, ze chvilkova zabavka ma vazne konzekvencie, urcite si velmi rychlo rozmysli ci ma zaujem priskoro skoncit s niekym v posteli alebo nie.

Podla mna ti staci spomenut len ako prebieha tehotenstvo, krmenie, prebalovanie, absencia spanku pocas celej noci, skore ranne vstavanie a pod. To musi zregulovat kapustu aj tej najnadrzanejsej pubertiacke.

Zrejme to berie na lahku vahu pretoze si este plne neuvedomuje co moze nasledovat ak dojde k "urazu".

Vela stastia.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jaja1979
27. máj 2020

@eva879 ahoj, veľmi odporúčam pozrieť si spoločne film - Kto je ďalší? Je to o rôznych nástrahách internetu, no možno ho už v škole videla. U nás zabral... Bola som na ňom v kine minulý rok s dcérou a obidve sme odchádzali plačom... Síce tam nie je o chlapcoch, ale nájdeš tam okrem iného nástrahy sexuálneho násilia a iné... Čo sa týka písania s chalanmi, nainštalovala by som jej rodičovskú kontrolu, obmedzila pisanie na minimum, zaheslovala wifi...
Problém s mobilom sme mali u syna a už dávno má parental control, mobil mu umožní používať len na hodinu denne, inak ho to odstrihne od wifi. Dáta sme mu blokli u operátora. Wifi je zaheslovana a obmedzená len na určitú hodinu denne. A odvtedy je ako-tak pokoj. A dôležité je, že ho to nepustí na zakázané stránky nevhodné pre vek.

baboobchod
27. máj 2020

Kto si pamätá video “Bez kožušteka”? Možno aj dcéra by sa pobavila 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=ZHfekpXFiyE
nikyball
27. máj 2020

Pozri si s ňou filmy ako Teror na siti a vyhľadaj podobne filmy tomu. Síce nezabránis tomu , čo jej budú písať a posielať iní, ale aspoň si uvedomí čo sa jej môže stat a čo jej reálne hrozí. Bude opatrnejšia.

eva879
autor
27. máj 2020

Ďakujem za odpovede vsetkym. V kine sme boli minulý rok na filme Kto je ďalší, v škole mali dokumenty na túto tému. Mobil potrebuje - aj keď nie teraz - kvôli škole, dochádza mimo domova. Takmer kazdy deň maju vyučovanie online alebo úlohy, takže bez wifi ti nejde. Toto nie sú ospravedlnenia, ale realita. Mesanger využívajú so spolužiakmi aj učiteľmi v rámci svojej triedy, pisu si a volaju. Viber má na kamarátky, volajú si denne. Snapchat som jej blokla, stiahla si tinder, potom watsapp. Alebo inú blbosť. Proste je to ťažké. Sú tajné konverzácie, možnosti má neúrekom ako obísť všetko čo sa da. Je v tom zdatná. Aj v rámci nastavení internetu a mobilu, to si už vie nastaviť a odblokovat. Mobilné dáta má bloknute. Mňa proste štve to, že má 13 a je to ešte decko na chodenie a laskovanie s chalanmi. Zrušila som jedného, napíšem mu svoje a príde ďalší a ďalší. Poslať si denne stovky sprav cez messager o láske mi príde včasné. A to tí chalani chcu fakt len jedno. Normálne jej terajší 16 ročný (veľká láska) napísal že chce s ňou byť v posteli!!!!! A ja neviem čo s tým. Hovorím s ňou o tom. Ale mám stále obavy. Odstrelila by som ho kebyze ho stretnem. Toto nie je strata JEJ súkromia, preto že čítam jej správy. Mám za ňu zodpovednosť ešte.

alexk12
27. máj 2020

@eva879 zobrať mobil,poučiť ju o nastrahach pochybujem ze ten 16 ročný ju chce len ako kamošku pritom ak by ju nedajbože nahovoril na sex je to trestné

alexk12
27. máj 2020

@eva879 pripadne pozhovárať s rodičmi toho 16rocneho pochybujem ze vedia o tom ze si nabaluje 13 ročnú..

sandrika1986
27. máj 2020

Moja dcera bude mat 12 rokov a zatial som jej nedovolila, aby bola zaregistrovana na roznych socialnych sietach. Myslim si, ze este ma na to dostatok casu a o nic neprichadza.
Su dolezitejsie veci ako FB,Instagram, Viber, Tinder a pod.
Niektore spoluziacky su na FB alebo Whatsapp...myslim si, ze volny cas sa da rozumnejsie vyuzit ako chatovat,posielat si medzi sebou selfie a pod.
Pokial sa mi ju podari co najdlhsie ochranit pred nastrahami internetoveho socialneho sveta budem rada..o

luccija
27. máj 2020

@eva879 no a to je len začiatok😅mne, keď dcéra hovorí zážitky jej kamarátok tak mám chuť ju zakmnut doma a nepustiť ani do kina.Aj sa stretávajú či si len píšu?Môžeš sa na hlavu postaviť dievča, keď pôjde do školy, budú prázdniny vždy môže byť s nim a robiť čo chce.Mam pocit, že to, čo sme robili my a táto generácia je posunuté o 5 r

matapo
27. máj 2020

...moja ma 8, na jednej strane sa hra s babikami a s detskou kuchynkou, legom,...pozera rozpravky, na druhej strane sa zaujima o chalanov, vrchol je ked synov spoluziak nepride za synom ale za nou a pride ju vypytat ci sa moze ist s nim bicyklovat ☹ pustim ju pred dom ale tiez sa mi nepaci ze chlapcov riesi a to uz hadam od skolky. Ma za sebou uz nejeden bozk, to ma islo tiez porazit, ked tak male dieta clovek pri niecom takom pristihne. Neviem ci je to uz v genoch a kde sa to v nej berie. Rada sa s chlapcami hrava a rada ich aj provokuje ☹ Socialne siete jej nastastie este nic nehovoria ale uz teraz sa bojim co bude o 2-3 roky...

jaass
27. máj 2020

@eva879 si super mamka 🙂 len musíš jej dať najavo, že ty si tá, ktorá určuje pravidlá. Fuuu, 16 rocny jej to napisal. Ja s mojou povahou by som jej zobrala mobil a blokla jej ho. A každý deň by som kontrolovala mobil. Je mladá a ktovie akú má povahu. Ruku na srdce, keď už teraz píše s chlapcami a aj o takých veciach nebude to nejaká skromná tichá duša. Kontrolovať každý deň. Musíš ak nechceš aby mala o 2,3,4 roky problémy. V 17tke ti pride domov tehotná a čo urobíš?

eva879
autor
28. máj 2020

Je to ťažké s ňou, plakala kvôli tomu veľa krát, lebo jej ho zakazujem, nechápem ju atď.... Pise jej fakt zamilované správy, lichôtky a tak. Sem tam je narážka na niečo. Písala som mu veľakrat, nech jej dá pokoj lebo pôjdem na políciu, nepomohlo to. Volajú si stále, vraj s kamarátkami a včera som prišla na to že s ním. Takže mi neostáva nič iné len ísť za jeho rodičmi, viem kde bývajú a povedať svoj názor. Lebo myslím že neskôr to bude ešte horšie. A potom som tá najhoršia mama na svete lebo ju nechápem, ničím jej život a on jej nič zle neurobil len ju miluje. No vyjdi z toho.

eva879
autor
28. máj 2020

Ešte mi dotyčný napísal že sa ide kvôli nej zabiť, že bez nej nemôže žiť.

acrobaleno
28. máj 2020

Tinder? Tinder je zoznamka nevalneho charakterku a tam nema co 13 rocna robit. A tiez si davat pozor na snapchat a IG. A urcite sa nenechat citovo vydierat kadejakymi sopliakmi.

malinoismum
28. máj 2020

@eva879 preboha veď je to dieťa, ja mám trojročnú a hneď som si predstavila v tvojom postavení seba 😢 mám 27 a NIKDY SOM NEBOLA NA FB, práve kvôli negatívnej skúsenosti mojej spolužiačky zo strednej... neviem aký máte vztah, skúsila by som kamarátsky prístup, dnešné deti asi dospievaju akosi skôr, alebo sa len ponáhľajú ale naozaj v jej veku je na sex ešte priskoro to určite áno. Najprv mi napadlo že to riešiš dosť radikálne, ale keď som sa zamyslela, asi by som bola rovnaká. Zufala
Skús s ňou kamarátsky, dokument podľa mna riešiť ani nebude... Ide do obdobia (ak už nieje v ňom) že všetko čo povieš bude zle preto za mna úprimne reči kamarátskej mamy vyhrávajú (podľa vzoru mojej mamy ktorá ešte vedela aj kedy som mala 1x pomer 😀) aj pri porode mi bola🙂

a takto 👆🏼👆🏼👆🏼👆🏼začalo naše “ kamarátstvo “

junovedievca
28. máj 2020

Mi napadlo zavolaj ho k vam domov a sadni si s oboma.chlapec sa mozno aj zlakne alebo im bude viaznut komunikacia.vies ze cez soc.siete je to pre nich ako take dobrodruzstvo

november1111
Odpoveď bola odstránená
Zobraz