Moja iba 13. Rocna dcera dostava pravidelne peniaze ci uz odo mna manzela starkych vzdy nejake peniaze ma.Poslednu dobu si zvykla chodit mne do penazenky a surovo si zoberie peniaze....dlho som si to myslela ale vcera som skusila osvedceny trik a vysiel mi...pod prísahou sa mi priznala ze mi vzala neslo o velku sumu penazi....potrebujem poradit ako jej mam vysvetlit ze to co robi je zle a je to vlastne kradez...uz neviem ako jej to mam vysvetlit som s toho velmi smutna a strasne ma to trapi poradte mi prosim Dakujem.... :'( ☹
Ako je to s vreckovym? Na co tie peniaze potrebuje? Taketo veci maju svoje priciny. CI za tym nebude nejaky bullying... a ak nie, daj jej moznost si tie peniaze legalne zarobit - domace prace ci prace v zahrade u starych rodicov, postrazenie mladsich surodencov, uz neni decko, aby to nebolo mozne. Mozno tym padne aj dovod kradnut. A pohroz jej vaznymi nasledkami dalsieho preslapu - mobil prec, notas prec, kamosky prec, kruzky prec a DOSLEDNE to dodrz.
nikomu by som nič nevysvetľovala, vynadala jej, prestala jej dávať akékoľvek peniaze "len tak" a minimálne na 2 týždne zakázala najobľúbenejšiu nezdravú činnosť. Toto som urobila, keď som mala asi 4-5 rokov a teda nikto mi nič nevysvetľoval ani vtedy. 😅
Ja som to robila tiez ... aj mna mamina raz nacapala potrestala aj pozadku som dostala ale nikto z toho nerobil taku dramu ako ty a dnes som tu normalny slusny clovek nekradnem neublizujem (vedome) nikomu .... takze pokial ine problemy s nou niesu skor dohovor a povedz jej ze vzdy viete kolko mate penazi ze vas neprevedie .... je to stale este decko .... a mamina co pise ze by ju tak strasne skricala az neviem co ... no predpokladam ze este nema dieta v takom veku ....
Skus zistit na co ich potrebuje. Ja som to tiez robila, potrebovala som na zahranicne casaky, aby som mala plagaty svojej oblubenej skupiny 🙂
Ja si myslím, že zákazmi, krikom a trestami toho veľa nedosiahneš. Iba čo bude nahnevaná, možno sa bude cítiť "ukrivdená" a nájde si sofistikovanejší spôsob, ako si vziať, aby si si nevšimla. Najskôr by som skúsila skutočne úprimný rozhovor, zisti, prečo to urobila, čo si chcela kúpiť, prečo si radšej priamo nevypýtala. Asi by som skúsila vyvolať v nej pocit viny. Ten častokrát zaberá účinnejšie ako trest. No ale ak sa to zopakuje, samozrejme treba pristúpiť ku trestom (ty najlepšie vieš, čo na ňu zaberá, či je to zákaz mobilu, internet, domáce väzenie...). Domáce práce za odmenu by som nepraktizovala. Myslím, že pomáhať v domácnosti je úplne normálne, nie je to nič extra, za čo by sa malo platiť.
ja som tiež neni za krik a výprask, ved sa aj potom priznala, nezatlkala. Súhlasim s odpovedou evita_g. Tym, že si na to prišla, dcera si uvedomila, ze tady cesta nevede, a sa to mozno uz nezopakuje. Proste iba skúšala. Možno jej nejaka kamoska hovorila, ze ona tak berie prachy svojej mame. Este by som schvalne niekolko dní pred nou pozerala do penazenky a ratala si peniaze, ale tak neutralne, akoze tym nič nemyslíš.
Jaj s tym narobite..mame som ukradla 1000SK ,mala som 10rokov.
Keď na to nasi nahodou prisli,tatko ma strieskal,klacala som na kolenach tyzden,chodila spat bez vecere a vecernicka a som tu.Dohovorili mi,aj moj ujo.To,ze som sa s nasimi,vlastne s otcom nebavila nejaky ten cas,tiez zo mna neubudlo a mame normalny vztah aj po inych mojich vystrelkoch.Uvedomila som si co som urobila,ze to bola hlupost a viac som si to nedovolila.
A to este dopisem,ze tie peniaze som vzala len tak aby som si nakupila hluposti(sladkosti,zbierku znamok..) 🙂
Davat peniaze za domace prace??? Ved to by mala byt samozrejmost.... a nie system ak mi pomozes, dostanes peniaze... to kde sme?? reagujem len na jeden prispevok.....
A mladej slecne by som vysvetlila ze korunamy s prepacenim neserem...
ja mozno trochu od veci, ale.. zakazane ovocie chuti najlepsie 😉 u nas doma byvali vzdy peniaze v supliku maminho nocneho stolika, vzdy, uplne vzdy mi nasi hovorili - ked budes potrebovat, tam su, vezmi si.. tym tuto zalezitost posunuli na iny level, uz to nebolo zakazane, potajomky, boli spristupnene, nikdy ma nelakalo tam chodit, vzdy som dopredu povedala, potrebujem na toto a na tamto, poslali ma zobrat si a v rodine bol mier.. u nas to ale takto fungovalo od ako sa pamatam, nikdy peniaze predo mnou neschovavali a neratali si, neukryvali penazenku a pod., citila som sa "dospela", ze som mala pristup k rodinnej kase rovnako ako vsetci ostatni a preto som asi nerobila sprostosti, keby ma podcenovali vreckovym a odmenami za domace prace, citila by som sa ako decko a tak by som sa aj spravala
ved nech vysvetli, na co to potrebuje, bohvie, preco to potrebuje kradnut. Niekto ju vydiera, sikanuje alebo je marnotratna na hovadiny? Kazdopadne ma dost rozumu, aby pochopila, ked sa s nou porozpravas. Ved moze aj trest dostat, nie je to babo, nie? Este ste sa o tom nebavili? Vas prispevok je dost chudobny na info...
Je jedno ci vzala 1e, 2e ci 10 alebo 100. Je to kradez! V 13 rokoch uz musi predsa chapat, ze si nemoze nieco vziat len tak bez dovolenia, tomuto uz rozumeju aj skolkari
Ja by som chcela od nej, aby ti zdokladovala a vysvetlila naco mina vreckove a ako hospodari. To ze potrebuje peniaze musi mat nejaky dovod, kupuje si nieco co jej ty kupit nechces, alebo fajci ci potrebuje drahu kozmetiku?
Za domace prace by som peniaze nedavala, ved ani o a ti neplati za to, ze jej varis, pecies ci peries
Taktiez sa treba porozpravat aj so starymi rodicmi, aby si mala prehlad ake mnozstvo financii ma k dispozicii
A este sa chod poradit s psychologickou, toto zas nie je aztaky nezvycajny problem. Riesi ho viacero rodicov
Podla mna ti dievka zacala fajcit 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 na odlahcenie 🙂 🙂 🙂
tiez si myslim, ze za tym bude nieco, co vie, ze vy by ste jej nekupili..nieco, co kupuje poza vas chrbat...cize napriklad take cigarety....
toto isté som preskákala so svojim synom. jednoducho som mala aj s manželom ukrytú peňaženku,,,,akonáhle som sa pozabudla peniažky odišli....kontrola,kontrola.....nonstop musí mať na vedomí,že ty o všetkom vieš
tak priznávam sa, že aj ja som to v tomto veku robila. Ale len z toho dôvodu, že rodičia nám sľúbili dávať vreckové, ale nedávali a hanbila som sa peniaze pýtať. Jednoducho som sa sama pred sebou ospravedlňovala, že to je v poriadku. Moji rodičia na to nikdy neprišli, brala som si veľmi malé sumy 🙂 Ja som sa vždy hanbila niečo pýtať. Aké dávate dcére vreckové? Moje deti (10 a 13 rokov) dostávajú týždenne 5 eur. Asi jej nepostačuje na jej výdavky, ale treba jej asi vysvetliť, že toto skutočne robiť nemusí, ak potrebuje peniaze navyše, skúste nájsť nejaké riešenie, ako ich čestne zarobiť. Povedz jej, že to, čo robí sa volá krádež a nerobí sa to, je to siedme božie prikázanie 🙂 (nepokradneš) a vysvetli jej, že raz sa bude za to hanbiť. Nejakú drámu by som z toho nerobila, ale prehovorila by som dcére do duše, veď ty si ju najlepšie poznáš a vieš, čo na ňu platí 🙂
Skryt penazenku a mat kontrolu, uz to zaslo pridaleko, kde je respekt??? A povedala si jej vobec, ze si to nezelas?
vysvetliť? to by som vysvetľovala 5ročnej.....13ročná by dostala taký krik,že by si to zapamätala do konca života...