Mám doma čerstvo 12-ročného puberťáka. Je jedináčik. Vždy bol kľudné, skôr introvertné dieťa. Je rozumný, učí s dobre. Problém je škola, je šikanovaný v podstate od 1.triedy, nevie sa brániť ani slovne, ani fyzicky. Riešili sme to prestupom na školu, kde to je ešte horšie, podpora školy žiadna, nezáujem, škola si nechce pokaziť svoje meno a rodičia svojich “bojovníkov” kryjú. Ďalší problém je, že syn začal prehnane riešiť čistotu, všetko dezinfikuje, ak si mu sused sadol náhodou na vankúš museli sme ho prezliekať, ak si starký natieral nohu krémom od bolesti riešil, že ak s rukou od krému niečo chytí dostane sa mu to do tela a je to chemikália…..proste nekonečný príbeh… a trocha mi to prerastá cez hlavu…..
Otázka je….riešiť to u psychológa, alebo puberta tak strašne u detí mieša karty? Pomôže šikanovanému dieťaťu psychológ získať väčšiu asertivitu a guráž na riešenie konfliktov? Akosi tomu neverím… Dík za každé rozumné a empatické slovo….
Nechcem sa tá doktknut, ale toto dieťa už dávno malo sedieť u psychoterapeuta
psychologa, čo najrýchlejšie
S tou čistotou mi príde ako Monk
urcite riesit, oboje, sikanu aj rozvijajucu sa nutkavu poruchu.
Už včera bolo neskoro …
@bubuku určite riešiť s odborníkom, zrejme to nebude len o povahe, otázne je, nakoľko budeš chcieť vedieť pripustiť a riešiť možné prostredie a problémy v rodine...nič si nenapísala o tom, ako to máte, prečo sa takto submisívne prejavuje, áno odborník nevyrieši všetko, môže poukázať na vplyvy a príčiny
@mabenn co myslis ako mame? Kym nesiel do puberty bolo to s tou jeho cistotou normalne… zacala to az puberta. Sikana je zjavne jeho povahou, nakolko reagovat nevie a nema rad konflikty. U psychologicky sme uz kvoli tomu boli, zhodnotila ze je submisivnejsi a ma nadpriemernu inteligenciu vo vsetkych urovniach. Mozno to je trocha problem. Navrhla riesit to so paychologom v ramci triedy. Zial, akonahle to rodicia odmietnu, skola nic riesit nemoze. Ine psychologicke poruchy vylucila vtedy. Mal 9 rokov v tom čase.
@bubuku pises ze sikana v podstate od 1.triedy...a teraz ma 12 rokov...to chcelo smerovanie, podpora sebavedomia, kruzky s autoritou, vzorom, akeho ma otca? aky ma k nemu vztah? to nemozes hodit na to, ze taky sa uz narodil predsa, ked sa chlapec trapi a zhorsuje sa to...nezvazovala si sukromnu ZS?
Kamarátkin syn rieši prehnanú čistotu, chodia k psychológovi, má nejakú obsedantnu poruchu.
@bubuku sikana je povahou😮Akurat tak agresora. Dieta si uz davno mal zobrat do parady skuseny psychterapeut a naucit ho techniky na podporu sebavedomia a branenia sa v neprijemnyvh situaciach atd. Nie je pravda, ze skola nic nemoze. Ty si mohla podat podnet na skolsku i spekciu, riesit to pomocou PZ (v zavislosti od typu sikany) atd. Dieta je od 1.triedy sikanovane a ty sa cudujes, ze ma OCD? 🤦♀️Nie, nie je to pubertou. Ze zacala v puberte len zhodou okolnosti. Prosim, zacnite to riesit🙏
@mabenn mala som ten isty problem so synom. Nadpriemerne inteligentny introvert, neznasajuci nasilie. Sikanu v skole vyriesila az policia. Psycholog nam povedal, že syn s tym nic v tomto veku neurobi, riesit musime my. Z introverta sa extrovert nestane a sam si so sikanou neporadi. Schopnost ako-tak komunikovat s okolim nadobudol az na vysokej skole.
@bubuku ak by som mala dieťa s veľmi submisívnou povahou dala by som ho na krúžok s kolektívnym športom, napr futbal, hokej, florbal, ….
Aby bol aj v inom kolektíve ako v školskom. Tam sa dieťa učí fungovať v kolektíve, bojovať o svoju pozici, tlačiť sa vpred, presadzovať sa, ale naučí sa aj prehrávať, uznať kvality iných
Má nejakého kamosa? Kamosov? Chodí s niekym von? Žijete v meste či na dedine? Ako rieši ak ho niekto šikanuje? Aké má stratégie obrany?
@makova333 to je si e velka pravda čo píšeš, ale pokial on nezačne asertivnejsie reagovať a presadzovať sa, tak môžu aj 10x zmeniť školu a chodiť aj každý deň za učiteľmi, nič to nepomôže
On potrebuje začať makat na sebe, či je introvert alebo nie. Proste musí zmeniť svoje nastavenie
Tu by bolo veľmi zaujímavé sledovať jeho komunikáciu a interakciu s rovesníkmi, provokuje ich? Dáva im pocítiť, že je lepsi žiak? Ignoruje ich? Vytvára si kamarátske vážny? Je ochotný pomáhať? Aká je jeho komunikáciu? Otvorená?
O tomto autorka nič nepíše
@pribinak nie, spoluziakov neprovokuje. Na novej skole to bolo spociatku ok, ale napomohla tomu “zlemu” ucitelka. Pred detmi riesila otazky typu preco menil skolu, aky mal problem…. On sa otvoril a …. Scenar sa opakoval. Ona to mala riesit profesionalnejsie, zial nie kazdy ucitel je aj psycholog.