12-ročnému dieťaťu všetko vadí, nechce sa so mnou baviť

ollynka
5. jún 2024

Začína mi to už prekážať. Máme jedno dieťa, už začína puberta,...prekážajú pohladenia, vôbec sa nechce so mnou baviť o ničom, ani čo bolo v škole, čo s kamarátkami preberá. Niekedy príde domov, zlá, bez nálady, viem že sa niečo dialo, nechce mi povedať čo. Akurát na otázky, či nedochádza k bitke alebo šikane od detí, od učiteľov, na to povie že nie. Pozerám občas či aj modriny nemá. Občas sa sťažuje na nejakú učiteľku, tak jej vysvetlím, že prečo môže k tomu dochádzať, rožky vystrkuje to mi je jasné, opakuje po deťoch, preberá aj nálady,chovanie. ,,RANDOM,, skúšanie, písanie domácich úloh, príprava na písomky-opakuje po deckách-vyčerpaná som z toho. Viem, ked jej poviem chod si písať, učiť sa to a to tak nikto sa neučí, na hodinách sa učia, domáce úlohy deto. A to že je už ..normálne ísť o 22,00 hod do postele ani nehovorím. Keď som ju raz natlačila už o osmej ležala, tak normálne som videla že má ,,depku,, . Potom je nevyspatá, mrzutá, v škole potom aj tie písomky tak vyzerajú, doma už hotovo a večer zase sleduje hodiny čo najneskôr do postele. To už aj vysvetlujem že ide aj o jej zdravie. Padnúť ju nechcem nechať, hlavu má dobrú na všetko. Skôr sa bojím že opakuje po deckách aj čo sa týka známok. Začalo jej to byť jedno. Doteraz samé jednotky.

Ak viete poradiť nejakú dobrú knihu, alebo ako ste to riešili vy.

anjelicek26
5. jún 2024

Neviem, co si ocakavala, ze bude v puberte, ale tvoje dieta je uplne normalne... ked nerozprava ona, rozpravaj jej ty, aky si mala den, co bolo, ake vylety, dovolenky planujete, co bude cez vikend, co chce na veceru, je absolutne jedno, ale komunikuj... ona sa o skole bavit nechce (ma same jednotky pre pana), tak ani nemusi, keby sa to zmenilo, zasiahnes.. nechaj jej priestor zacat rozpravat samu, ale netahaj to s nej... pytaj sa jej na oblecenie, make up, co by chcela, o com sniva, kam by rada isla... skola neni jediny aspekt v zivote pubertiaka - uz nie... a chodit spat o osmej snad srandujes u 12 rocnej...

vikusjk
5. jún 2024

@ollynka suhlasim s anjelicek, tiez mam doma 12 rocnu a teda nastastie je daleko od spravania, ktore opisujes, ale ja tak tajne dufam, ze je to aj tym, aky mame vztah od malicka. Vela sa rozpravame, ale zaroven ked vidim, ze sa jej nechce, necham ju. Ide si do izby, zavrie sa tam a pocuva si svoju hudbu, robi to, na co ma aktualne naladu. Zaroven ale (a priznavam, ze toto je pre mna obcas vycerpavajuce) poznam vsetky jej oblubene skupiny, pesnicky, viem, na com teraz fici, ake oblecenie sa jej paci, atd, proste tieto veci, o ktorych sa ona bavit chce a bavi sa o nich rada.

ollynka
autor
5. jún 2024

@anjelicek26 práve že tie jednotky stratila a trojka ju sem tam poteší,a to mňa štve. Vieš, to má na zapadnutie do kolektívu. Ked som jej raz povedala, aby si zobrala niečo aj z tých jednotkárov, akými bola aj ona, tak mi povedala, že ja jej kamarátky vyberať nebudem! A že sú to šprti. Má skutočne na veľa,...Horšiu ako trojku nemá,...

ollynka
autor
5. jún 2024

Tak som to myslela, že ked mala samé jednotky, netrápila sa s tým, len sa naučila a išlo to. Teraz vymýšla.

simsalabim
5. jún 2024

Vsetky moje deti zacali v puberte ponocovat. Pri prvej som s tym skusala bojovat, ale potom som pochopila, ze to je marne. Dokonca je to vseobecne zname, ze teenageri su nocne tvory, citala som aj navrhy psychologov na neskorsi zaciatok vyucovania pre tuto vekovu kategoriu, lebo maju iny biorytmus...
Co sa tyka dotykov a pod. - nesil to, ona pride vtedy, ked bude mat potrebu.
U pubertakov je dolezite si stanovit, na com budes trvat (napr. spolocna vecera, dodrzanie vecierky, nejaka domaca praca a pod.) a ostatne prehliadat, aj ked v tebe krv vrie. Lebo inak to je prehraty boj.

jaass
5. jún 2024

@ollynka daj jej priestor, moc na ňu tlacis 🤔

mane01
5. jún 2024

@ollynka tak sa prestan spravat ako trapny fotrovec, marnost, ma 12, nie 6! Treba si spomenut, ako to bolo, ked sme mali 12 my. Oni sa tie deti uz vnimaju ako velke, ako osobnosti, ktore sa este formuju, ale uz maju nejake nazory, postoje a tak. Chcu aby ich napriklad aj rodicia respektovali a nie spravali sa k nim ako k malym detom. Neotravuj ju hlupostami, predstav si, ze uz je dospela, ako by si k nej pristupovala vtedy ( co sa tyka poucovania napriklad, respektovania ineho nazoru… ) a skus si k nej znovu najst cestu. Ja mam tiez pubertakov a su skveli… aj s tym, ze su ini ako ked boli mali, aj s naladami a vsetkym! Ona ta potrebuje, len ta musi vnimat nie ako otravu, ale mamku, co poradi ale nesudi a nepohorsuje sa.

anjelicek26
5. jún 2024

Autorka rozumiem, ale sadni si s nou a vysvetli jej, ze ano je rozdiel byt sprt "namemorovane od A do Z" na same jednotky a nerozumiet tomu a rozdiel "vediet, rozumiet" teda mat mozno dvojky, trojky v predmetoch, ktore ta nebavia - ale rozhodne mat aj "tazne" predmety, kde exceluje, pretoze je to jej konicek, buducnost, mozno buduce povolanie... aspon ja toto s mojimi detmi preberam casto, oni su od samych jednotiek proste daleko, ale mozno v nemecku mame aj prisnejsie hodnotenie, boh vie... kazdopadne s pubertiakmi uz hovorim na urovni dospeleho, viem, ze dospeli nie su, ale aj viem, ze sa tak citia... co chces robit do buducna, u tvojej dcery - na aku skolu chces ist, vies, ake su tam podmienky prijatia? Ake znamky potrebujes, ake vedomosti potrebujes? Nech sa na to sustredi, pretoze premarnena sanca znamena zlu skolu, zla skola - ju bavit nebude, neda jej to, co od zivota ocakava a bude 40 rokov robit mozno zamestnanie, ktore ju nebavi a nenaplna a bude si niekde v 20ke robit nadstavbu a zabije dalsie dva tri roky, aby presmerovala vzdelanie inym smerom... vysvetlit, ze to robi sama pre seba, nie pre mamu, nie pre babku, nie pre kolektiv, ale sama pre seba...tie kamosky s triedy sa rozprchnu o dva tri roky na ine skoly a ona pojde len tam, kde znamkami a vedomostami "zapadne" a bude si hlavu o stenu trieskat, ked to nebude to "vysnivane"... daj jej pred oci dlhodobe ciele, mojim to velmi pomaha... ze to ich narocne "tu a teraz" same pisomky, skusky, prezentacie... vsetko je to cesta k dobrej praci, k dobremu platu, k velkemu domu, dovolenke, volnosti... lebo ti kamosi pri nich niekde na linke muklovat nebudu, nemusia ich ocarit len preto, ze su v jednej triede... a ano aj dietatu uznat, ze je to tazke, ked je v kolektive a panuje tam taky nazor, ze "sprti" su to najhorsie...

nika23t
5. jún 2024

@ollynka mam doma 14rocnu, tak viem, o com píšeš. Ťažké obdobie. Z kníh mame Dievcenske rozhovory, Bez hanby pre baby, Dievčatá, nebojte sa puberty, Už som skoro dospelá, Co sa to so mnou deje? Poviem, ze dcéra ich zhltla fakt za pár dní. A opakovane sa k nim vracia. Sama som jej povedala, ze su tam časti, ktoré sa jej ešte netýkajú, ktoré môže preskočiť. Veľakrát prišla za mnou a pýtala sa veci, pri ktorých som mala co robit... Ale k veci. Toto je veľmi ťažké dávať, tieto ich dní a nálady, kedy by som najradšej na ňu navrieskala, nech sa spamätá, a namiesto toho musím sa daj do pokoja a kľudne komunikovať. Skúsila som obmedzenie mobilu, zákazy za horšie znamky, odmeny za tie dobré. DOhováranie, lebo aj moja bola jednotkarka a teraz, akoby na to kaslala miestami. Niekedy zaberie, keď si k nej sadnem a začnem rozprávať, co sme navystrajali v jej veku, trochu pohundrem na mojich rodičov, ako mi niečo nedovolili, porozprávam o prvých láskach, a o tom, ako sme žili bez mobilu. Toto celkom zaberá, zvykne sa viac otvoriť a aj ona dosť povie. Dostať ju do postele večer je pre mňa nenormálne náročné, ona by dokázala byt hore celú noc. Ale nenechávam ju hore cez týžden, posledná idem ja do postele. Ale víkend som jej jeden deň povolila, ze nech sa teda sama rozhodne. Radím robiť nejaké neškodné ústupky, aby videla, ze niečo jej aj povolis. Ale dohodnúť jasne pravidlá, ze keď zase niečo poruší, vráti sa to naspäť. Aj často opakujem, ze keď sa bude správať ako mala, aj ja s k nej tak budem správať. No a samozrejme, pribudli povinnosti. Ak chce viac voľnosti, viac priestoru, musí byť zodpovedná. Ak nebude, končíme. Držím palce, nech zvládnete najbližšie roky.

nika23t
5. jún 2024

@ollynka ale určite by som jej nedala všetku voľnosť sveta. Ma dvanast, chybaju jej skúsenosti, zdravý úsudok, mnoho vecí a situácií nevie posúdiť, radím naďalej nad ňou držať kontrolu, ale skúsiť sa dohodnúť. Určite ju nenechaj tak, ze ôk rob si, ako uznáš za vhodne. Ešte je príliš neskúsena, aby sa učila na vlastných chybách.

ollynka
autor
5. jún 2024

@mane01
To je to že ja viem, že ma potrebuje, len ja neviem kde ustúpiť. A to že cítim, že sa mi vzďaluje!

ollynka
autor
5. jún 2024

@anjelicek26 super, toto už sme mali menší rozhovor, videla som zmenu, ale asi to musím troška podrobnejšie čo sa týka jej snov v povolaní. OK, ďakujem.

ollynka
autor
5. jún 2024

@nika23t Presne ako hovoríš,... veľmi sa odtrhla odrazu odo mňa. Sama chce riešiť veci,...aj to som jej vysvetľovala, že ešte nemá na to vek aby si už samostatne riadila život a veci s tým spojené,...Aby si neublížila. Nad tým sa zamyslela. A potom začala počítať že kedy si už bude robiť čo chce. Že vraj v osemnáske som sa dozvedela. Tak som jej povedala, že mi s tatom sme dospelí a že aj tak si nerobíme v živote čo chceme. 🙂 Musím jej kúpiť nejakú knižočku, ale aj ja by som nejakú potrebovala,...Musím s tým začať viac pracovať. Aj tie neskoré zaspávačky. Je vyčerpaná potom. Piatky má dovolené ísť spať kedy chce,.....musím tie pravidlá nastaviť,...Ďakujem , pomohlo.

zuzinka888
5. jún 2024

Rozpravala som sa o tom s kamaratkou psychologickou. Povedala ze ak mame s dietatom vybudovany pevny a doverny vztah, zalozeny na dovere, leske a respekte- ked pride puberta tak staci iba krmit, satit a napajat🤣🤣. KED dieta vie ze je milovane a moze prist s trapenim za rodicom- ONO uz nechce lebo chce byt dospely, lebo uz nechce byt dieta a chce riesit problemy samo. Je to cas kedy si dieta vytvara vlastne hranice, nazory ktore su casto opacne ako ma rodic..... uz je neskoro v tomto veku dieta vychovavat. Uz je ziaduce len dirta pozorovat a to z "dialky". Prejde to. A ak si rodic tlacenim na dieta v tomto obdobi nepokazi vztah s dietatom- vrati sa do starej podoby.

anjelicek26
5. jún 2024

Skutocne neskore zaspavanie je uplne bezne pocas puberty, ked je ako pises casto unavena, nech si lahne hodinu po skole, spravte kompromis... A ono je to aj ked sa ti to nepaci presne ten vek, kedy zacinaju strihat tu pupocnu snuru. Netreba im uz zasahovat do vsetkeho, treba im dat priestor na vlastne nazory, vlastne chyby... ano stale v urcitych mantineloch, ale netlacit, lebo tym viac sa od teba to dieta vzdiali... je to narocne obdobie pre obe strany...

7miriam77
5. jún 2024

@zuzinka888 👍👍👍

matullienka
5. jún 2024

@ollynka tiež máme doma 12,5 ročnú čo si myslí, že už všetko zvládne. Tiež má stavy, že uvažujem občas či by sa ešte zmestila do hniezda záchrany 🙈😂. Keď nechce hovoriť nechám ju. Ale ubezpecim ju, že keď bude treba vie kde má nájde. Niektoré veci skrátka potrebujú najskôr spracovať samé . Naša chodí spávať okolo 21:30 cez týždeň, občas o 22:00, ráno vstáva o 6:30 . Tlačiť 12 ročné dieťa do postele o 20 tej je podľa mňa veľmi skoro teda pokiaľ nevestava ráno o 5 tej. O 20 tej mi teraz nezaspi ani 5 ročná veď je ešte svetlo vonku

martinmmartin
5. jún 2024

kristepane co su vsetci posadnuty tym co bolo v skole?
Ak chces nieco vediet daj konkretnu otazku na ktoru existuje konkretna odpoved- co ste brali na matike, ako sa ma jano, co bolo na obed
Ak sa spytas otvorenu otazku ze co bolo v skole chudak pubertak musi zacat pisat slohovu pracu v hlave a to by sa nechcelo ani tebe.

ollynka
autor
5. jún 2024

@martinmmartin konkrétna otázka v ten deň...,..Odpoved: Neviéééém, to bolo rááááno,....

ollynka
autor
5. jún 2024

@zuzinka888 ona mi už aj povedala, že ona si vie veci vybaviť aj sama,....a ked aj hrá hru s nejakým dieťaťom cez internet,ked je doma a sú na mobile,- ja sa niekedy až otočím ako niekedy rázne zakročí. Ja som taká nebola. Potom ked aj príde zoš koly, tie decká jej to možno niekedy vrátia, je z toho bez nálady,podráždená, smutná. A to ma trápi, že mi to nechce povedať. Alebo ked aj zakročí, tak to dieťa vie, kde ma slabšiu stránku,...napr. chodíme na dovolenky len po apartmánoch a že decká chodia po hoteloch a po drahých, tak vidím že dieťa otočí, že bola som tama tam a to z ničoho nič,....taký skeč naspäť a je v hre. A to nie že by sme nechodili. Po zahraničí nie, ale Slovensko máme pochodené. A dosť.

0silvia0
5. jún 2024

@ollynka no stal sa z teba riadny fotrovec, že ja som taká nebola... ha ha ha, ani jedno z mojich detí nie je také, aká som bola ako decko ja. Neporovnávaj ju prosím s tebou. Daj jej dýchať, ale pevne dohliadaj, aby dodržiavala nejaké pravidlá doma. Ber ju ako súčasť vašej rodiny, nie ako decko, o ktorom ty rozhoduješ. Uvedom si, že toto obdobie je dôležité, aby sa od teba ako od matky odseparovala, aby sa raz k tebe mohla vrátiť. Neobťažuj ju s dotykmi, ak si ich teraz nepraje, raz si ich sama vypýta. Ja mám momentálne ten čas návratu s dcérou. Tiež bola v puberte jedovatá, nervózna, teraz má 20 rokov, študuje mimo Slovenska a zrazu jej chýbam, zrazu som najlepšia mama pod slnkom a je milučká ku mne a dobručká. Ale tiež som musela v určitom období akceptovať, že nejakých pár rokov bude náš vzťah čudný. Toto obdobie musíš len prežiť a robiť tak, ako trefne napísala @zuzinka888

0silvia0
5. jún 2024

@ollynka a ja ako decko som neznášala dve otázky: čo ste mali na obed a čo bolo v škole? Odpovedala som: polievku a druhé a na otázku čo bolo v škole: učili sme sa.
Fakt som to neznášala a to som bola dobré a poslušné decko.

ollynka
autor
5. jún 2024

🙂 To sú moje prvé otázky ked sa stretneme,...

0silvia0
5. jún 2024

@ollynka myslíš čo bolo v škole a čo bolo na obed? No, skús byť trocha kreatívna a vymysli niečo zaujímavejšie. Napríklad, nepôjdeme v piatok spolu do kina? Školu a jedlo vôbec nespomenúť? Mladá bude v šoku😍

luccija
5. jún 2024

Ona je jedináčik?tak už to prišlo a je to dosť bolestivé pre mamu.Zrazu ta bude prehliadať, kamarátky budú prednejšie bude mať vzdor na všetko čo povieš.Ale je to pre jej vývoj potrebné zisťovať, že nepotrebuje mamu za chrbtom, že si vie veci vybaviť sama získať sebavedomie.Ak by na tebe visela to nie je dobré.Ide presne podľa plánu🙂
Možno ja má 17 a 13,14 bol jednoznačne najhorší vek ona sa na šťastie netula, ale na všetko musela mat posledné slovo, všetko je hlúposť, učitelia idioti všetci všetko môžu byť hore do 01, kupovať si drahé veci všetko neprimerane nafúkla a robila zo seba obeť.Puberta je ťažká ona si hľadá miesto, hormóny ..na jednej strane sa chce odtrhnúť na druhej ta má rada boji sa...
Milión chýb som spravila ako ma vždy vytočila pre mňa bola puberta najhorší čas prvých 12 r nebolo tak ťažkých ako potom tie ďalšie
Ale zmení sa to buď trpezlivá.Potom ďalší level je, keď si nájde priateľa.Na večierke trvaj aj na známkach drobnosti prehliadaj.Mne raz povedala psychologicka, že pubertu iba prežiť, že to je najbolestivejsie obdobie v živote mamy.Uz nemáš to malé dievčatko, ktoré so všetkým súhlasí a všetko je super, ale malý nepriateľ, ktorého najviac teší, že Ťa vytočí, rozplače😝aby si dokázala svoju pravdu.Na tebe sa trénuje do života.
Ale je to potrebné aj tvoj vzťah voči nej sa zmení dobre to príroda zariadila inak by sme tie deti milovali a nikdy sa od nich neodtrhli.

andrejka1974
5. jún 2024

@ollynka to ešte je len začiatok počkaj keď príde tá práva puberta ja denne počúvam si hrozná mama prečo musím všetko ja robiť teraz sa ideme sťahovať tak to si mala počuť tie reči vy ste sa zbláznili ja s vami nejdem ste hrozní rodičia

drmelka
5. jún 2024

@ollynka ja mám doma 13 roč. syna. No je to zábavné obdobie. Určite sa u Vás nič zvlastne nedeje,neboj. Ja ked sa veziem so synom v aute,tak vediem monolog 😊...niekedy sa zapoji. Tiez sa mi tazko zvyka na reakcie typu:mama nerieš....chýba mi ta detska malá dušička...ale ak naďabím na tému,ktkrá ho zaujíma, tak si aj celkom pokecáme. Dôležité je asi to,aby mala Tvoja dcera pocit,ze ak by mala problem,moze Ti povedat vsetko. Skus si spomenut na to,aka si bola v jej veku. Ja som tiez vsetko mame nevesala na nos. Daj jej cas,nech aj jej priestor,no zaroven bud na blizku,ak Ta bude potrebovat.

ahhola
5. jún 2024

Asi to maju tazsie, ako my, vdaka dobe, fejsbuky, lajky, insta, folloveri, influenceri,vsetko pod kamerami. .. Kedysi ked na nas vytiahli kilovy fotak, vedel clovek, ze je foteny... Dnes sa decka zakerne fotia a posielaju cez siete... Lebo henten ma inu dieru na kolene... trapny ohoz, predpotopny mobil... Nedavni som mala na ociach 2 pubiny v BA, svetacke, dospelacke, nepristupne a obezne, obe tahali tie elektronicke cigy a pytam sa ich-dievcence, mam este 50.min.volny listok na mhd, nepotrebujete? Skoro sa rozplynuli od radosti, ze ich niekto oslovil... 🌞Je tazko, zit lahko.

ollynka
autor
6. jún 2024

@luccija ako píšeš,...a to vytočenie,stoj čo stoj,...

ollynka
autor
6. jún 2024

@andrejka1974 ty si zlá,....a to muža vytáča,....