Dobrý večer mám 12 ročné zistili sme s manželom že kradne peniaze ako ho potrestať a ako to celé riešiť?
Som z toho veľmi sklamaná...neviem kde sa stala chyba...
Ďakujem
Načo ich potrebuje? Čo za to kupuje? Aká suma?
moja to robila v 10tich... pár krát som ju načapala ako išla zo synovej izby s peniazmi v ruke...on si šetril a ona mu vymetala peňaženku....
Moja je dosť prefíkaná, najnovšie si našla zábavku robiť koštovku alkoholu....😉
Vreckove dostava?
Ja som to tiez robila. V tomto veku (12r) to bolo "peniaze na zmrzku" cize nejakych max 10Sk. Ty nepises kolko a ako casto to robi. Ja som to robila pravidelne. Potom neskor ked som mala asi 16-18 som 2x mame potiahla 1000Sk (co bolo vtedy dost). Nie som na seba hrda ale je to tak.
A preco som to robila? Lebo v mojich pubertalnych ociach mali moje kamosky "vsetko" a ja "nic". Chcela som si nieco na seba kupit, ist s nimi na kavicky a jednoducho s nimi "drzat krok" - hlupost viem ale proste puberta. Moji rodicia nikdy nemali narozdavanie peniaze - ale NIKDY mi NIC potrebne nechybalo akurat som mala pocit ze stale ma niekto niecoho viac ako ja...
URCITE sa s dietatom porozpravaj a opytaj sa PRECO to robi...skus sa vzit do jeho koze (pokial nejde o cigarety a podobne zalezitosti) a ak nahodou by ti povedal/a rozumnu odpoved, skuste s muzom prehodnotit vreckove (ak dostava tak vysku vreckoveho) a podobne.... to uz zalezi na okolnostich a jeho/jej dovodoch
Zobral z domu, na návšteve?dostáva nejaké vreckove?
Dostáva vreckové 20€ na mesiac čo mi príde dosť mne aj manželovi...peniaze vzal doma zistili sme to dnes zmizlo 30€ našli sa jeho peňaženke...
@deti95060810 ako si to riešila prosím?
Ja sice nemam 12 rocne, ale 20 eur na mesiac sa mi zda viac ako vela...
A na čo tie peniaze chcel? Prečo ich ukradol?
ja krikom....mm len no no no to sa nerobí....mm je veľmi mäkký, a tak to asi aj dopadne...
Peniaze deťom dáva poza môj chrbát.... ja s tým nesúhlasím ,však majú doma všetko. Deťom povie, ale mame nepovedz. Ak mu dohováram, tak mi povie že on len chce aby deti mali lepší život - detstvo ako mal on.... Deti míňajú e na hovädiny.
Žiadne vreckové by som mu nedala ďalší mesiac, keď si myslí, že má málo, tak bude mať ešte menej. Teda viem, že už je iná doba, ale ja som ako dieťa nikdy vreckové nedostávala, keď som potrebovala do školy alebo len keď som išla s kamoškou na kofolu, tak som si vždy vypýtala a naši mi dali. Plus vždy som vedela, že máme málo peňazí a že si čokoľvek nemôžeme dovoliť, takže mne ani nenapadlo kradnúť.
Ruku na srdce kto nekradol v detstve od rodičov peniaze ? Na zmrzku a pod ? Ja sa musím priznať že áno aj keď hrdá na to nie som. Nikdy to ale nebolo viac ako 20Sk .. a nebolo to pravidelne. Neviem však ako to rodičia riešili či na to vôbec prišli takže ti neporadim a moja mala zatiaľ nie je v takom veku ona všetky peniaze čo nájde dáva mne 😂
@deti95060810 a to je ok?
20 eur na mesiac je veľa? to je 5e na týždeň resp. 1e na deň 😲 toľko stojí káva v našom automate, takže ak nepatríte medzi tie mamičky "kedy mi konečne príde rodičák" tak je to sakra málo.... napr. odšťavený džús stojí 4,80, chodím naň cca 3x do týždňa. kde máte kino s kamoškami? kde blbinky (neónové pero alebo čo ja viem čo teraz letí)? kde časák, ktorý sme nesmeli kúpiť? 🙂 fuuuha.... ani sa nečudujem, že kradne, pretože ak má kamošky, ktoré budú ako moje dieťa (viď popis vyššie), tak jej môže pripadať, že "nič" nemá.
@zuzanka.zuzu na džús za 4,80 môže chodiť aj 5x týždenne, ale keď si má to sám zarobí
Zatiaľ mu musí stačiť voda z vodovodu 🤨🤨🤨
@pribinak 🙂
@zuzanka.zuzu bohača ten džús by mi nešiel ani dole hrdlom za tie peniaze...však za to kúpim kilo mäsa na obed...😉
Treba reagovať s rozumom a citlivo. Rozhovor. Tiež prezistiť, či ho niekto nevydiera. Skôr si ale myslím, že chce byt možno “grant” a pozvať kamarátov do “Mekáča” alebo niečo podobné. Držím palce! 😉20€ je v dnešnej dobe myslím ok, ale možno treba dieťaťu ukázať, že je fajn si aj šetriť a potom si kúpiť niečo hodnotnejšie /bicykel etc./ V našej krajine sa veľmi malo učí finančná gramotnosť a naozaj je to veľmi dôležité. Možno toto bude impulz pre Vás a chalana “zasvätiť” do tejto oblasti. Existuju aj publikácie etc. Ešte raz veľa zdaru a hlavne hneď nehodiť dieťa do vreca s “kriminálnikmi” 😉 K.
30€ je dost, keby si zobral 5 €... - aj to by bolo na rozhovor
@zuzanka.zuzu este raz si precitaj co si napisala...
@deti95060810 👍
@zuzanka.zuzu tak to si trocha prestrelila nie?Môj syn má rovnaký vek a "stojí "má veľa peňazí čo chce, potrebuje aj čo nepotrebuje a je len roztopas z jeho strany to kúpim, ale určite nedostáva okrem toho ešte vreckove 20 eur.Ja som mu minule zratala koľko má stali 3 knihy, ktoré chcel, šortky, značkové ponožky, pizza plus x veci, ktoré som nerátala ...a nemienim mu ešte každý mesiac dávať peniaze.Alebo mu dám a nech si teda šetrí mesiace na šortky😀To dieťa teraz pravdepodobne nechodí do školy, do kina, na džúsy, zmrzliny...
Autorka chcela by som vedieť na čo ich potrebuje a stopla by som chvíľu vreckové toto sa nerobí je iné, keby prišiel chcel by som si kúpiť ...ak sa mu mali čo má bude mať ešte menej bola by som strašne sklamana
Áno možno sa vám zdá 20€ veľa ale nám to príde tak akurát a on si z toho šetrí mesačné minie možno 5€ ostatné si odkladá
Tých30€ ukradol nevieme prečo,sam to nevie vysvetliť keď sme sa s ním o tom trochu rozprávali povedal že nevie prečo to urobil...povedali sme že neskôr sa porozprávame nechceme po nom kričať a iné chceme si to nechať ulezat v hlave ...
Ale sme veľmi sklamaní ja aj manzel..
Najskôr sa treba spýtať prečo kradne tie peniaze. Je dobre vedieť dôvod.
Trest? Určite vrátiť, odpracovať.