12-ročná dcéra sa bojí chodiť do školy

19. nov 2023

Ahojte. Prosím Vás, ako by ste riešili to, že dcéra sa bojí chodiť do školy, pri tom sa učí na samé jedničky, pretože sa bojí učiteľky, ktorá ju ponižuje pred triedou. Ona má veľa kamošiek, takže není samotárka ani nič také, ale bojí sa tej učiteľky. Ja by som to aj riešila, lenže ja už tomu ozaj nechápem, keďže minule mali ísť niečo maľovať a mali sa striedať po dvojiciach a jedna žiačka sa prihlásila, že chce ísť a učiteľka jej povedala nech si vyberie dvojicu a vybrala si moju dcéru a učiteľka jej na to povedala “lepšie si si nemohla vybrať”. A zase minulý týždeň ju pochválila. Neviem, príde mi to podľa nalády učiteľky. Čo by ste robili na mojom mieste? Dcéra je tichá, nevystrája, ani nič také, ale trápi ma to, keďže školu ma rada, a pri tom ten predmet je úplne nepodstatný. A nechcem, aby jej nejaká učiteľka, znechuťovala školu, lebo v dnešnej dobe je vzácne, ak dieťa chodí rado do školy.

anjelicek26
19. nov 2023

Trosku nech si dcera narastie hrosiu kozu... Nic zleho jej nepovedala,aj ju chvali.. ucitelka je clovek ako kazdy iny,ma dobre a zle dni,dokonalost nikdy nenajdes. Neviem,ako to chces riesit,ale ina skola znamena cely zastup novych ucitelov a mozno miesto jednej bude mat pre nu "nevyhovujuce" tri a strati vsetky kamosky...pracuj na dcerinom sebavedomi, to je to najhlavnejsie. Inak v realnom svete kde bude mat kolegov a sefov,co si nevyberie bude uplne stratena. Napis viac typov toho ponizovania.. + robi to len jej,alebo je to jej styl vyuky..?

autor
19. nov 2023

@anjelicek26 Dcéra hovorila, že na chlapcov sem tam zakričí, na dievčatá nie, len na ňu, že stále proti nej niečo má

lienka9
19. nov 2023

A to nemohla mysliet uprimne,ze lepsie si vybrat nemohla.ved pises ze ma same jednotky a potom ju zas pochvalila..napis ine pripady,lebo toto mi nepride ako nejake zhadzovanie..niekedy mozno nevyjde ton hlasu a vtedy to moze inak vyzniet,ako sa to myslelo..

anjelicek26
19. nov 2023

Takze nie je sama,ale chalani to zliznu rovnako😂 Kasli na to a nauc dceru to stat nad vecou.. Sama pises,ze to nie je dolezity predmet, teda co to je? Hudobna,vytvarna,telesna? Nebude tu ucitelku mat vecne, treba si to ako mantru opakovat. Obcas ju aj pochvali,znamky ma dobre.

ladyan
19. nov 2023

Jedna sa o ucitelku vytvarky? Akoze obrovska zhoda nahod alebo nejaka rovnaka diagnoza vyucujucich pseudoumelcov 🤣 toto iste ma moja dcera s učkou vytvarky, ale bez okolkov som jej vysvetlila, te je to zakomplexovana brzda, evidentne vyhoreta, neschopna empatie uplny emocionalny atlet a nech si z nej nic nerobi ani z jej nemiestnych poznamok , ako si vobec nejaka osoba, ktora uci tak “nepotrebny” predmet dovoli hodnotit co je pekne a co nie, ano moze povedat svoj nazor ale, nech si dieta nosi pomocky a kresli a tvori co jej povie vyucujuci ale ocami ako to vidi ona sama. A zvysok ak bude treba pojdem tej osobe vysvetlit ja. Niesom uzkocitna matka, ale nedovolim aby niekto slapal po egu mojho dietata ktore je v kazdom smere nie len jedinecne ako kazde ale plni si zodpovedne ulohy, chodi po sutaziach reprezentuje skolu, vynikajuco sa uci a niekto na “vytvarnej vychove” ju bude ustavicne zhadzovat??? Taak “taku este nezahrali” ucitelstvo chapem nie ako zamestnanie ale ako povolanie a ak sa uz neciti , nech uvolni miesto dalsim … 🤷🏻

autor
19. nov 2023

@lienka9 Nie, myslela to v zlom, keďže keď uz maľovala, kričala na ňu nech štetec namočí viac, namočila viac, kričala, že menej. Minule robili v dielni nejaký výrobok a dcéra to zle odrezala, a hneď už na ňu kričala, že ako zle to odrezala, a jednoducho ja viem, že dcéra nie je manuálne zručná a ide jej to lepšie hlavou ako rukami, ale minule ju prvýkrát pochválila, ale dcéra hovorila, že mala dobrú náladu. Mne príde, akoby si zlosť vybíjala na ďeťoch🤷‍♀️

autor
19. nov 2023

@anjelicek26 Je to predmet Technika a ten predmet majú 2- hodinovku a je to každý druhý týždeň, pretože sa im to strieda. Jeden týždeň majú informatiku a druhý týždeň techniku

autor
19. nov 2023

@ladyan Je to Technika v podstate je to podobné, pretože niekedy tam vytvárajú tiež niečo, akoby to bola výtvarná, ale proste ja viem, že dcéra je viac hlavou ako rukami a jednoducho to tá učiteľka nevie pochopiť. A kvôli nejakej technike, aby dieťa, ktoré ma rado školu, nechcelo do nej chodiť je extrém

anjelicek26
19. nov 2023

Sama pises,ze vies,ze dcera nie je manualne zrucna...plus komunikacia ucitelky je evidentne dost *hlucna*, ked niekto nieco robi zle..proste hrosia koza,nic ine sa poradit neda.. zivit sa tym dcera predsa nebude....

autor
19. nov 2023

@ladyan Presne tak, aj Vytvárná či Technika sú myslím si nepodstatné predmety, a dcére to ide v škole skvelo, tak prečo by ju mala zaujímať nejaká sprostá učiteľka nepodstatného predmetu techniky s ktorou má dokopy 4hodiny do mesiaca?

matullienka
19. nov 2023

Nie je tvoja dcéra len citlivejšia na tón hlasu? Môže byť, že učiteľka má hladnejší prejav . Keďže na technike aspoň u nás na škole už používajú aj rôzne náradie, či taviace pištole tak aby ju deti registrovali a predišli úrazom. Moja dcéra už prišla, techniky s popalenymi prstami od taviacej pištole.

dennissa16
19. nov 2023

@anjelicek26 nehnevaj sa,ale takto sa vyjadrovať pedagóg nesmie….akože koho si mala”lepšie vybrať” ?ktoré deti sú lepšie a horšie? Ako v očiach spolužiakov vyzerá také dieta ..

Aký dobrý/zlý deň tu spomínaš? Zlý a dobrý deň môžeš mať ty ako mama. A odbíjaj si to na svojich deťoch . Ty keď máš zlý deň v práci odbeči si to nejaký kolega len tak?

simik22
19. nov 2023

Syn dostal z pracovného vyučovania , kde si mal doniesť krabičku z čaju, dvojku .
Minule tiež z pracovného , dvojku, lebo škaredo vystrihol dopravnú značku. Učiteľka by si mala trošku zasulozit a nemať komplexy ;)

ladyan
19. nov 2023

Presne tak, ja osobne nerada riesim veci za svoje baby su uz na druhom stupni a musia sa vediet postavit za seba, jedna za druhu kedze su spolu v triede ale zas, ked treba zakrocit tak pojdem. Akceptujem, ze rupnu nervy aj ze nema ucka svoj den, je to len clovek ale vozit sa bez priciny po mojom decku nebude. 💪🏻

anjelicek26
19. nov 2023

@dennissa16 ucitelka jej povedala,ze Si lepsie vybrat nemohla. Ten zvysok do toho interpretovalo to dievca samotne.

zuzanockamt
19. nov 2023

Riešila si to s konkrétnou učiteľkou? Či len ohováračky na socke?

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
19. nov 2023

@zuzanockamt Chcela som to riešiť, no nakoľko minule ju pochválila, už som nevedela, čo si mám myslieť, ešte uvidíme, že ako sa k nej bude správať a keď bude takto pokračovať, pôjdem za ňou, alebo za triednou, keďže dcérina triedna je moja kamarátka. Na druhej strane sa bojím, že tým, že by som to riešila, by bola učiteľka na dcéru ešte hnusnejšia, ale tak snáď nie

slavomira236
19. nov 2023

To ci sa opijala tvoj problem nieje a este niekedy ked bola mlada..to je nepodstatna informacia..chod za nou a ries to co sa deje teraz.

lukbe
19. nov 2023

Ako pise @dennissa16 jednoducho učiteľka sa ma správať pedagogicky, slušne,diplomaticky aj keď dieťaťu predmet nejde. Ma sa zdržať hlúpych a netaktných poznámok na adresu žiaka. Ak je predmet znamkovaný, nech mu dá aj horšiu známku,ale nemá mať takéto reči a správanie. Ak sa predmet neznamkuje, tak sa ma snažiť dieťaťu pomôcť. A okrem toho, ako pedagóg by mala chápať, že nie kazdy ovláda všetko.

nataly420
19. nov 2023

Väčšina učiteliek má problém v hlave.

anjelicek26
19. nov 2023

Hlavne tam nechod s tym, ze idem za triednou riesit, lebo je moja "kamoska" a dana ucitelka si riesi "komplexy cez deti", lebo sa v puberte spolu s 90% inych teenagerov bavila na diskoteke a ty si to videla 🙄 Kazdy ucitel ma konzultacne hodiny, ked ta to nejako brutal trapi, tak chod tam a preber to priamo s ucitelkou. Lebo najhorsie je preskocit - a ist rovno za jej "nadriadenym" a poziadat ho, aby ta zdrbal za nieco, o com ani nevie, ze dieta-rodic vnima ako problem... fakt sa nad tym zamysli... ono toto je vsetko o vnimani sveta a to, ze to tvoje dieta vnima citlivo, prilis empaticky, prilis vztahovacne - ucitelka ani nemusi vediet... najprv jej daj sancu na napravu a hlavne fakt - usmerni si dieta, ze ma dobre znamky, aj ju chvalil, proste trosku selektovat a nebrat si veci tak k srdcu, nie je v triede jedina, k polke triedy sa tak sprava, nie len k nej...

lukbe
19. nov 2023

@anjelicek26 ale to predsa nie je riešenie,že sa tak sprava k polke triedy. To akoze mame schvaľovať?

autor
19. nov 2023

@lukbe Presne tak, a ešte k tomu pedagóg, ktorý učí takýto predmet, ktorý je viac manuálny, predsa musí vedieť, že to nepôjde každému. Dcéra má veľa spolužiačok, ktoré sa učia na 3,4,5 a vedia pekne kresliť a sú viac manuálne zručné a myslím si, že učiteľke by to malo byť snáď jasné, že nie každý je manuálne zručný

anjelicek26
19. nov 2023

@lukbe to som nepovedala. Ale ze ma ist priamo za nou a riesit to s nou,ako to jej dieta vnima. Nie cez kamosku ju natriet a ucitelka ani o probleme nevie...mozno to vadi len a len jej a tym inym detom vobec nie tzv. citliva vztahovacna dusa... Vsetko je o komunikacii... Vzdy bolo...

lukbe
19. nov 2023

@anjelicek26 ten koniec tak vyznel. A jasné, tá kamoška s tým nemá mať nič, teda ako kamoška,len ako triedna.

dennissa16
19. nov 2023

@anjelicek26 zakaždým ma udivujes!
Ešte že si so svojou dcérou nepracovala na jej sebavedomí,keď ste riesili problém s matematikarom. Prečo bola taká zdeptana vtedy,ked deti zosmiešňoval ?

Chápem,pokiaľ sa niečo netýka tvojich deti vzdy by si riešila veci inak. Radiť vieš,ale úplne od veci

dskjhfdlkdjhl
19. nov 2023

@nataly420 Ty poznas vacsinu uciteliek?

matullienka
19. nov 2023

@dennissa16 čo je od veci na tom, že povedala, že má riešiť danú situáciu priamo s učiteľkou, ktorej sa to týka? Asi ťažko jej bude vedieť k tomu povedať jej kamarátka aj keď je to triedna učiteľka, veď ona na tých hodinách nie je prítomná aby vedela čo sa tam deje

anjelicek26
19. nov 2023

@dennissa16 prave preto vravim,ze je velky rozdiel medzi *hlasnejsim stylom vyuky* a *mobbingom* jednotlivcov. Dcerin matikar zasadne vyberala 3 najslabsie deti s triedy, doslovne - a teraz sa podme pozriet ako sa to nerobi a animoval ostatne deti,aby sa smiali...opakovane tych istych jednotlivcov zosmiesnoval. Urazal,ze nic nedokazu. Horsie hodnotil testy.kde tam vidis paralely? Ona s tou ucitelkou este ani nehovorila. Nehovorila ani s inymi rodicmi aby mala viac nazorov na ucitelku. S dietatom netrenuje aby sa zlepsilo. Nie je to o tom istom,ma len subjektivny nazor dietata,ktoremu to moc nejde...ktore ta ucitelka aj chvali,ked je co chvalit... Netreba hrotit proste kazdu situaciu. Verim,ze to jednotkarka vnima citlivo,ze jej zrazu nieco nejde a dostane aj negativny Feedback. Ale taky je zivot,nikomu nejde vsetko dokonale.