Ahojte,
mam dceru, ktora ma od narodenia zdravotne problemy...alergia, astma, ekzemy, intolerancie+milion dalsich veci... teraz ma 12 rokov.
Chodenie po lekaroch a lieky stoja vela casu a penazi... nikdy sme jej to nevycitali (este jej hovorim, ze ako dobre,ze sa ulejem z prace 😉 ).
Teraz som jej chcela kupit jeden drahy test... a ona mi vravi, ze je to velmi drahe, ze nechce aby sme na nu minali tolko penazi 😢
Dost ma to odrovnalo, pretoze mam z nej pocit, ze sa citi nam zaviazana alebo má pocit, ze je na obtiaz, resp. uvedomuje si, ze nam sposobuje starosti .... sama som z toho trochu vykolajena, nechcem aby si taketo pocity niesla so sebou do dospelosti. Stretli ste sa s niecim podobnym? (neposielajte nas za psychologickou) Ani v najmensom jej to nevycitame, ani to nijak neriesime, ze by sme nariekali ake je to drahe.
Je vo veku, kedy uz vie rozoznat, ze 40 Eur za lieky je vela... proste si to uvedomuje. Sme taka stredna trieda, nevyskakujeme, ale ani nepocitame peniaze pred vyplatou.
Jednoducho neviem ako na take nieco reagovat, resp. ako ju ubezpecit, ze nemame pocit, ze nas stoji nieco navyse pretoze to naozaj tak nevidime.
@salome123 no presne tak ako tu nám. Má 12 je už dosť rozumná podľa mňa kľudne na rovinu s ňou môžeš jednať tak ako to cítiš aj že ti je ľúto, že sa takto cíti proste všetko povedz ako to cítiš a nechaj nech sa aj ona poriadne vyrozpráva akomsa cíti, prečo to tak cíti a pod.
A čo je na tom zle? Aj môj je šetrný, vždy všetko mal, nikdy na ňom nebolo šetrené a keď ideme do dracika tak si takmer nič nevyberie až predavačka mu vnucovala veci a hovorila, že také skromne deti tam nechodia. Podľa mňa to ma iba v sebe.
@salome123 inak mohol jej aj niekto iný hodiť nejakú poznámku
tak jej len vzsvetlit a ubezpecit ju, ze ona je pre vas to najlepsie co mate. ze jej zdravie a stastie su pre vas priorita.
a ze ked niekedy bude mat vlastne deti, pochopi, ze ta laska je taka velka a rodic pre svoje dieta obetuje vsetko. Pripadne najdi pribehy , filmy, kde mali rodicia este ovela viac postihnute a chore dieta a mnoheho sa prenho vzdali , len aby malo dieta zdravie a dostojny zivot. Pozrite si take filmy spolu a porozpravajte sa o nich.
@kavasmliekom no ano, to asi ano... vramci podpichovania s manzelom, kto-co-vsetko plati som urcite povedala, ze som tolko a tolko nechala v lekarni, ale nebolo to myslene v tom zmysle, ze kolko nas ona stoji.
@salome123 pozri, možno sa vôbec necíti nechcena, len je šetrná a ma trochu výčitky.
Niečo podobné som v jej veku prežívala aj ja, som z priemernej rodiny, je nás viac súrodencov, nikdy nám nič nechýbalo, ale extra nazvyš sme peniaze nemali. A ja som mala odjakživa hrozný chrup, zuby zdravé, ale krížom krážom rástli, potrebovala som strojcek(ktorý našťastie pomohol, teraz som nadmieru vdacna zaň) 😁... Aj v tej dobe to boli hrozne peniaze, a keď som videla ako mama občas rátala každú tisícku pred výplatou, mala som výčitky voči ostatným z rodiny, nik mi to nedal najavo, ale ten blbý pocit tam bol. Ale myslím si ze aj toto ma naučilo vážiť si každú korunu, každé zarobené euro a 2x si premyslieť do čoho investujem
Mám tri deti všetci astmatici, alergici.., najstarší bude mať 13r a veľmi posledné roky rieši to čo je drahé a čo je lacné.. veľmi sa snaží premýšľať ekonomicky a najnovšie si šetrí na vodičák 🤪
Vždy som sa snažila ich zapajat do rodiny aj čo sa týka financií, nech približne vedia za čo koľko míňame,.čo je dôležité a čo nie.. a jeho uvažovanie nad tým čo už je moc a čo nie, považujem za prednosť.. samozrejme aj on už riešil koľko veľa nás stoja lieky a výživové doplnky /naposledy riešil koľko nás vyšlo očkovanie proti kl.encefalitide pre všetkých 3/ ale vždy mu opakujem, že nie je nič dôležitejšie ako zdravie a za to dáme čokoľvek čo si môžeme dovoliť.. keby sme si nemohli dovoliť, tak si to nedovolíme - na to sme my rodičia aby sme vedeli zhodnotiť čo sa môže a čo nie a tym sa nemá trápiť on.. pochválim ho za uvažovanie nad financiami, je to dôležité, ale nemá sa trápiť niečim čo máme na starosti my.. zatiaľ to takto stačí..
/Ja som napríklad neznášala.ze mňa vždy zo všetkého doma vyšachovavali, nikdy mi nevraveli žiaden problém čo kto rieši.. potom nech sa nikto nečudoval prečo sa dlho sprchujem ak mi nikto nevysvetlil koľko stojí voda peňazí(
Však sa s ňou normálne porozprávaj o peniazoch a výdavkoch. To je už dosť veľké dieťa na normálny rozhovor. Mám pocit, že sa s ňou chceš baviť v rukavičkach ako s malou a hrať nejaké divadlo. Normálny úprimný rozhovor o financiách v rodine. Keby som cítila z Teba tú obavu na jej mieste, tak tiež mi svietia kontrolky, že niečo pred mnou tajíš a máte finančné problémy.
@salome123 Treba ju začať učiť finančnej gramotnosti, čiže si rozoberte príjmy a výdavky v rodine a tiež ich dôležitosť. Taktiež pripomeň a opakuj, že zdravie je vždy na prvom mieste. Byt šetrný (niekde až lakomy) nie je cesta, dôležité je, aby sa dcéra naučila vedieť peniaze zarobiť a nie fnukat ako je všetko drahé a nič si nekúpit do budúcnosti.
@salome123 ona je jedináčik? Ja mám 3 "drahé" deti, všetci alergici plus dvaja iná ťažká diagnóza. Keby som mala spočítať, koľko som minula po nemocniciach, tak by to bola riadna suma. Normálne sa bavíme s deťmi o peniazoch.
Prečo ťa to šokovalo? Je len šetrná a nerozumie čo si môžete dovoliť. Normálne jej vysvetli, že na zdraví netreba šetriť.
@janickacrazy nie je jedinacik. druhe dieta je uplne zdrave
@januska12323 to ze je setrna je OK, mna trapi to, ze ona sa trapi pre to "kolko" penazi musime na nu minat. Nechcem aby si do dospelosti odniesla nejake mindraky a chorobne setrila na sebe v buducnosti.
@salome123 no lebo nevie koľko čo stojí, skús sa s ňou rozprávať otvorene. Kúpila som pre teba nutný krém za 40 eur a stále mám dosť aby som ti mohla kúpiť aj niečo pre radosť. Konkrétne príklady.
moja zlata. no ktovie, preco ma ten pocit? treba jej fakt vysvetlit, ze to tak nie je, aj ked ste to uz istotne urobili. ♥ ale to podla mna nema zo svojej hlavy, niekto musel utrusit minimalne nejaku poznamku.
Ja mám podobného syna. Ja som si na ňom všimla, že je vysoko citlivý, empatický a vnímavý. Uvedomuje si, že pracujeme, sme vyčerpaní, bežný životný kolobeh. Ale, nemám dojem, žeby mal pocit, že je príťažou. Len proste vidí a vníma veci také, aké v realite sú - stojí nás viac peňazí ako jeho súrodenci
Ja mám tri drahé deti. Tiež také niečo povedia že šak nám to nemusíš kupovať .alebo daj nám menej toho atď ... Lenže ja chcem na nich míňať .❤️
@salome123 možno ste sa rozprávali, alebo rozoberali, ako je všetko drahé, koľko stoja lieky...ani ste si to neuvedomili.