Zubný strojček Invisalign

zdenin
14. feb 2023

Včera sme boli na konzultacii. Vo family dental care Bratislava. 10 ročná dcéra nema miesto na trojky ( jeden jej už prerezal ide do hora na druhy nema miesto vobec)ma aj dole problemy zo skusom či čo to je. Doktorka mi vysvetlila kebyže sa rozhodnem pre klasicky strojček musela by mat k strojčeku ešte skrutky v kosti a museli by jej vytrhnut štvorky kde pri neviditelnom strojčeku by stacilo mat len ten a posunulo by jej to pekne zuby. Menej časte kontroly.
Otazky:
1. Ostatne dospelacke zuby sa jej potom spravia normalne?
Moje obavy:
Pri jedni musi davat dole ja sa normane bojim že to niekde zabudne v škole.
Mate niekto skusenost s tm?

sandra_kul
14. feb 2023

Invisalign je jednoznačne pohodlnejšia voľba, ale aj finančne náročnejšia. čo sa týka vzhľadu, tiež je to asi lepšie pre dieťa ako klasický fixný zubný strojček, no z tej praktickej stránky neviem, musí ho zakaždým pred každým jedlom dávať dole, no neviem či je to úplne pre každého. ja osobne som mala fixný a dalo sa to prežiť.

natalienka12
14. feb 2023

@zdenin Ak na to máte peniaze, jednoznačne odporúčam. Nie som lekár, takže či sa jej dospelácke zuby spravia normálne, ti musí odpovedať lekár. Ja ti môžem len napísať po praktickej stránke, že sa nemusíš báť. Moja dcéra nosí invisalign od 10 rokov (teraz má 12) a krásne jej to vyrovnalo zuby. Občas sa stalo, že ho zabudla v škole, ale to je detail. Normálne s ním existuje, chodí do školy, nosí ho 22 hodín denne, nijako ju neobmedzuje, doktorka ju pekne poučila, čo a ako. Jedine večer jej ho dôkladne čistím ja. Veď 10 ročná nie je bábätko.

didi35
14. feb 2023

Prosím kolko stojí invisalign? A kolko kontroly? Dva roky sa mi zdá veľa, zuby by už mali byt vyrovnané, či? Ja som nosila fixný strojček jeden rok.

martinka13
14. feb 2023

Syn nosí od augusta 2022. Ma 14 rokov. Zvykol si. Akurát asi menej je. Nechce sa mu to stále vyberať. Dostal škatuľku na dlahy. Určite je to ale dobre kvôli hygiene a čisteniu zubov. Dajú sa riadne vyčistiť. Má 50 dláh. Každá sa nosí 14 dní. Pred scanom mu museli chirurgicky vybrať osmičky.

galixx
14. feb 2023

Dcera ho ma a normalne s nim jedava, nedava si dole. Akurat s nim nemozes jest orechy o podobne tvrde veci. A keby si jedla nieco napr. s kari, tak moze zafarbit mierne, ale kedze ho kazdy ryzden menis, tak to ani tak nevadi. Tiez som sa bala, ze ho strati, tak som povedala nech si ho nedava dole, kym nemusi. Zubar povedal, ze s tym v pohode mize jest

zdenin
autor
14. feb 2023

@sandra_kul pani doktorka vravela ze klasicky je pre jej pripad komplikovanejšia liečba tam by musela mat plus skurky navyše plus trhanie zubov takze vraj by sa to predražilo...tiež som bola presvečena/ze jej staci obyč. Ale vaham ci ju mam trapit plus kazdomesacne kontroly do mesta autobusom

lenkahvh
14. feb 2023

@didi35 tak ako su ludia rozni, aj zuby su rozne. nie kazdy nosi fixny strojcek rok ako ty. moj syn mal strojcek rok a pol vo forme invisalign, folie si menil kazdy tyzden. v bratislave si treba pripravit okolo 5 tisic, v mensich mestach mozno o tisicku menej. cena je za liecbu, za kontroly atd sa neplati, to je vsetko v tom baliku. Folii moze byt 50 ale aj sto, v zavislosti aky velmi je posunuty zhryz atd - nejde len o rovne zuby ale o cely chrup. Posunut zuby nie je umenie - umenie je aby to bolo tak ako to ma byt všeho všudy.

zdenin
autor
14. feb 2023

@natalienka12 peniaze by sa našli aj ked je to investícia riadna ale aj do ovyčajneho by to bola palka. Ak jej to ma pomoct. Nieje bábätko len ta moja je take polepetko no...

zdenin
autor
14. feb 2023

@lenkahvh na papieri co mi dali je cena 3299 zo všetkým

sovica
14. feb 2023

@natalienka12
@martinka13
Chceli ste ísť hneď do Invisalign? Lekárka vás neprehovárala na klasický strojček? My sme v DE, dcéra má 13 a zubárka - čeľustná ortopédka nás tlačí do klasického strojčeka. My aj dcéra sme za Invisalign. Výsledná suma výjde asi narovnako, keďže pri klasickom sa chodí na častejšie kontroly, posúvať, často sa tam niečo zlomí atď. a človek si to platí zvlášť.
Keďže nvisalign má tie fazety, ktoré si človek po určitom čase (cca 14 dní) mení, ako často chodíte na kontroly? Predpokladám, že nemusíte pred zmenou každej fazety? Dcéra má dosť krivé zuby. Mala problém s tým, že sa jej ešte nekývali mliečne, ale rástli už trvalé. Čiže to má riadne poposúvané.

zdenin
autor
14. feb 2023

@sovica nam povedali ze raz za 2-3 mesiace ale je to individualne

martinka13
14. feb 2023

@sovica chceli sme hneď tento, najmä kvôli starostlivosti o zuby. A ťahá mu to aj sánku takými gumičkami. Syn má veľmi krivé zuby. Jeden cez druhý. Na kontrolu sme boli po 10 fazetach. Najbližšie ideme v júni. Bude po 20. Aj ja si ho idem dat.

natalienka12
14. feb 2023

@zdenin Kontroly dava doktorka individualne. Niekedy castejsie inokedy menej, ona vidi ako to potrebuje.

zdenin
autor
14. feb 2023

@natalienka12 hej preto pisem ze je to individuálne

zdenin
autor
16. feb 2023

@natalienka12 pišu ze je vhodne mat dentalnu hygienu len neviem kedy je vhodne ju absolvovat ešte pred scanom alebo staci až ked jej budu lepit tie atachmenty či čo to je?

natalienka12
16. feb 2023

@zdenin To je podla mna jedno

studentkazl
18. jún 2023

@zdenin ahoj ale z toho co píšes mi to úplne nevychádza. Ten zub sa tam zmesti alebo nezmesti. To znamená ze trhanie je nevyhnutné pri oboch strojcekoch. Vies meno doktorky? Lebo nie každý lekár môže robiť strojceky a potom aj informácie ktoré máš nemusia byť úplne pravdivé.
Pozri si mapu celustnych ortopedov na orto.sk a chod si po druhý názor. Radšej na začiatku 2x merať ako potom lutovat

zdenin
autor
19. jún 2023

@studentkazl nezmesti sa. Už jej robili scan zubov mame aj vizualizaciu liečby o trhani zarial reč nieje podla videa by sa jej to malo posunut. Meno doktorky neviem boli sme vo family dental care ortodoncia za 3 tyždne by mali byt vyrobene už

pepa1
10. nov 2023

@zdenin @martinka13 @natalienka12 @lenkahvh prosim vas, vyberali vasim detom pred liecbou Invisalign teen zuby mudrosti? Moj syn ma 14 rokov, ma velmi stiesnene zuby, aj preto sa mu zuby skrizili, ma zly zhryz a doktorka neodporucila vybrat, co mi je cudne, lebo ak mu vyrovna zuby strojcekom a v 18-19 rokoch mu výdu zuby mudrosti, zase sa to cele poposuva a potom budem musiet platit cely invisalign strojcek odznova, kedze liecba a dodavanie dlah je na 5 rokov? Vobec sa v tom nevyznam...je zaujimave, ze niektorým detom tie osmicky vyberaju inym nie,aj ked maju natesno zuby..

natalienka12
10. nov 2023

@pepa1 Treba skonzultovat s inym lekarom, nic ine sa poradit neda. Kazdy ma iny chrup, ine postavenie zubov, tak budes zbytocne riesit, ci Ferkovi vybrali osmicky a Zuzke nie. Radsej teraz obehni 2-3 celustnych ortopedov a zisti si viac nazorov.

lenkahvh
10. nov 2023

osobne nepoznam cloveka, ktory by mal taku velku sanku, ze nema problem s 8, ked vyrastu. Zvyknu robit problemy, ale o preventivnom vyberani kvoli 8 som nepocula, asi to nie je bezne.
Po liecbe invisalignom dostal moj syn folie na noc, ktore ma nosit "do konca zivota" aby sa mu zuby neposuvali, nie je to nic vynimocne. Ked mu zacnu osmicky rast - coz nemusia, mne napriklad nevyrastli vsetky, su tam stale - potom sa to bude riesit individualne podla potreby a usudku lekara. A nie vsetky osmicky narastu v 18ke. Aj neskor rastu.

martinka13
10. nov 2023

@pepa1 áno, presne takto to mal môj syn. Chirurgicky mu vybrali zuby múdrosti, ktoré ešte nemal vyrastené. Keby sa nevybrali, stane sa presne to, čo popisuješ

pepa1
12. nov 2023

@natalienka12 a tvojej dcerke odporucali vybrat osmicky? Len co doktor, to iny nazor. Niekto vyslovene odporuca tie osmicky vybrat, aj ked si neviem predstavit syna trapit a davat mu osmicky chirurgicky vyberat, ale tiez ak si mam predstavit, ze bez trhania sa zuby opat skrizia a cela snaha by bola zbytocna a vyhodene peniaze..to neviem, ci staci nosit na konci liecby ten retainer a pripadne aj tie osmičky podrzi na svojom mieste...nemam s tym vobec skusenosti

lenicka999
29. feb 2024

@lenkahvh Ja mám napriklad takú širokú sánku že sa mi mestia aj osmičky a zuby nemám cez seba. Dokonca mám aj malé medzierky. Práve preto čítam vašu diskusiu.