Dobry deň môj 2rocny (v máji bude mat 2r) synček má už všetky zúbky (jeden nám chyba) chcem sa opýtať či ste sa niektorá stretli s tým že má vaše dieťa v takom mladom veku zubný kameň ja som si to už dávnejšie všimla a mal len na prednej dvojke ale dnes som si všimla že sa mu to zväčšuje až dozadu na ostatne.aká by mohla byt príčina ? Mám ísť k zubárovi ? Zúbky umývame ráno večer poraďte ďakujem
Ahoj,moja dcéra má 4,5r ale k zubárovi chodí od 2r,odvtedy ako jej narástli všetky mliečne zúbky 2krat do roka.Zubny kameň vôbec ale nemá.Urcite treba začať chodiť k zubárovi
@kittykat22 asi ako píšete budeme musieť navštíviť zubára 🙂 a nerozmýšľali ste nad tým že by mu chýbal nejaký vitamín. ? Zevraj to môže byt aj tým
@kvetinka1982 ano kamen ma aj moja skoro 2 rocna, alebo teda je to skor taky povlak ktory ked sa riadne nevycisti meni sa na kamen, pytala som sa na to zubarky a odporucila mi jednozvazkovu kefku a tym ( okrem klasickeho umyvania rano a vecer) poriadne 1x denne vycistim vsetky zuby.dcera to nema velmi rada ale ked jej pustim rozpravku na mobile tak vydrzi, akoze viem ze to nie je velmi vychovne ale tych 5 min denne jej snad neublizi a za tie zdrave zubky to stoji.odkedy takto cistime tak sa jej to uz nerobi. Pri takych malych detoch je dolezite aby vela pili, hlavne cistu vodu aby sa im riedili sliny inak vznika tento povlak a samozrejme 2x rocne zubar
@kvetinka1982 nie, to nebolo tym. Zubky sa kazia lebo su zle cistene, vitaminy na to nemaju vplyv. U super malych deti sa mozu kazit, lebo su casto kojene - hlavne v noci a potom sa tie zuby necistia. Kojenecke mlieko je velmi sladke a kazi sklovinu. U nas je zubky treba cistit solo kefkou a medzizubkou, pretoze moje dieta nemalo stolicky "priehlbina" do zubu - ako maju deticky, ale normalne "pohorie" ako maju dospeli. Tak musel mat pecate. A zubky mal vedla seba - nemal riedke ako maju deticky tak sa mu spravil medzizubny kaz. Od 4r cistime medzizubnymi. Odvtedy kaz nemal. Chodime 2x do roka na hygienu a kontrolu.
@karamellova a dávate na tu jadnozväzkovu kafku aj pastu ? A čistíte každý zúbok áno vyskúšam mesiac ak sa to nezmení tak pôjdeme na tu dentálnu
@kvetinka1982 to nebude kamen, ale kazy. Takym zubkom sa hovori aj "medove zuby". Kazia sa ako prve predne horne zuby, od dasna. Isla som tak k zubarke so synom 20 mesacnym, ze je to plak. Odchadzali sme s tym, ze su to kazy a musi sa to, co najskor vyvrtat a zaplombovat. Nastastie syn spolupracoval a zubky mu vydrzali az kym same v 6 rokoch nevypadli. Bez zasahu zubarky by sa casom cele pokazili a polamali.
Potom sme umývali dôkladne. Najskor jednozvazkovou bez pasty, potom klasickkou kefkou s pastou. Umyvala som 3 krat denne. Na obed uplne bez pasty. Syn mal extremne kazive aj ostatne mliecne zubky.
@kvetinka1982 na jednozvazkovu kefku pastu nedavam, davam len na klasicku kefku aj to iba 1x denne( tak je pisane aj na paste a tak kazala aj zubarka).Tou jednozvazk9vou cistim kazdy zub zvlast a aj okolo dasien aby sa tam kamen neusadzal a takisto medzizubne priestory
@kvetinka1982 môže to byť kameň, aj náš malý to mal tak skoro, pri tom čistim od prvého zúbku. Videla to aj zubárka, vraj len poriadne čistiť, nejesť sladké ani sladené nápoje a keď sa bude dať tak na dentálnu hygienu, čo teda u nás nehrozí 🤨 čistim ráno, večer a pred obednym spánkom jednozvazkovou. Zatiaľ sa to nerozšírilo ale ani nezmensilo tak uvidíme
@nikpa ved práve že ani u nás tá dentalna by asi bola neúspešná 🤷♀️🙈 budeme viac čistiť no uvidíme
@miskaska on to nemá na predných ale na zadných a na dvojke má úplne len bodku takze myslím že to kaz nebude uvidíme vŕtať určite nedám ved má len dva roky a ani nemá mat po kom kaz tak uvidíme
Ale ďakujem za každú radu
@kvetinka1982 aj moj mal len dva roky a nemal mat po kom kaz. Urcite by to mala vidiet zubarka. Bez toho mozete len hadat, ci je to kaz alebo kamen.
@karamellova a akú mate pastu prosím vás ? My sme mali tu klasickú ružovú perlicku a teraz som zmenila na inú a mám pocit že sa mu to aj z nej spravilo ale nwm
A môže to mat aj s cumlíka že ? Lebo my sme bez neho stratený 🙈 cez deň mu ho nedávam ale na spinkanie ho musí mat či už denní spánok alebo v noci
Nasa ma s tym problem, rano vycistim, zubky biele a na obed uz zlte. Keby ze jej 2 dni odflaknem umyvanie, uz by sme museli ist na hygienu. Zubar povedal, ze ma agresivne sliny, ze niektori ludia to tak maju. Takze zuby doslova rajbeme.
@kittykat22 zdravím. Ja teraz riešim malého zúbky, nemá ešte posledné 4 stoličky, ale my máme ten problém ze zuby umývať nechce. Som z toho vyčerpaná, lebo je to o nervy vždy len nasilu aj to len keď sa podarí, čiže ma na nich riadny povlak. A zaujalo ma ze prečo píšete ze ste umývadlá zúbky zle?! Čo tým myslíte?
@miniqa88 nad tym som aj ja rozmyslala.. bojujeme s krpcom uz dlho a tiez ma kamen. Absolutne si nechce dat umyt, to je rev a vyhrazky. Moja mama ze mi zuby neumyvala nejak, ze som si sama a prvy kaz som mala ako 15r. Kamen nie.. 😭 nechapem co robim zle v ilumyvani zubkov. Snazim sa dokladne aj povyplachovat.
@miniqa88 ak ti na nich zostava povlak tak ich nema dobre vycistene. Musim cistit solo kefkou a medizzubnymi kefkami.
@gbgb prestne ja mám 25 a mamina mi práve vravela že mi nikdy nejak neumývať zúbky že to prvej tak nebolo ako teraz 😂🤷♀️ A už dupľom nepozerala či mám nejaký zubný kameň a teraz mám pekne zuby žiadny kameň žiadny kaz 🤷♀️
@kittykat22 ešte som o nej nepočula, ale nasla som si tu sólo kefku a už viem ze ju poznám.. To môže byť dobrý nápad, musím skúsiť. Ďakujem za radu
@miniqa88 solo kefkou by si mala ocistit kazdy jeden zub samostatne. Je to vopruz - ale krasne cisti. Kup Curaprox single 1006
@kvetinka1982 ja mam dve deti. Jedno má pokazené skoro všetky mliečne zuby a druhé nemá v 5 rokoch ani jeden kaz. Aj keď to druhé má zuby poctivo umyvane od prvého zúbka. Ja som sa poučila na vlastných chybách. A preto radšej radim aj druhým, aby umývali zúbky poctivo od prvého zúbku, preventívne.
@kittykat22 idem kupir
@miskaska no muz nie je dosledny 😔. Ja cistim dobre aj s revom, ale ked som bola v porodnici a tak, to riesil on. Asi neriesil 😤
@kvetinka1982 chod na detsku dentalnu hygienu - ukazu ti ako cistit zubky 🙂 Ked sa mu usadzuje plak uz teraz tak by sa mu neskor mohli zacat tvorit zubne kazy. Cim skor sa naucis ako cistit zuby, tym lepsie. Ja som cistila denne - ale zle 😐 tak sa malemu spravili uz v 4r kazy. A to len preto ze som sice cistila - ale cistila som blbo. Nesprav chybu ako ja 🙂