Dcera ma 6 rokov. Donedavna nemala ziadne problemy so zubami. Posledne tri mesiace sa jej objavili 3 kazy postupne, posledny mal taky rychly priebeh, ze lekarka musela osetrit aj dasno, co bolo co velmi zlom stave, opat ma niekolko malickych zacinajucich. Som z toho Nestastna, lebo netusim, ako tomu zabranit. Zuby umyvame, stravuje sa zdravo, pije Len vodu, nic sa za tie 3 mesiace nezmenilo. Nestretli ste sa s niecim podobnym? Kupila som uz aj fluoridove tabletky a zacala jej ich davat, dalo by sa este nieco urobit?
U nas presne toto iste pravdepodobne sposobil akutny nedostatok vit.D a koli celiakii aj celkovo nedostatok vapnika...dcerka mala teraz prave 6 rokov, na bezlepkovej strave je vyse 2,5 roka a kedze sa jej posledne 2 roky zacali nahle kazit zuby napriek zdravej strave, pitiu len cistej vody a umyvaniu zubov 2x denne + medzizubna kefka a aj tak mala same mini kazy, opravili sme jedny a za mesiac sa objavili opat nove, aj 2-3 naraz....dali sme preto na podnet pediatricky urobit presne takto pred rokom rozbor krvi a odvtedy uziva kazdy den vapnik v kombinacii s vit.D......a klop-klop doteraz zatial ani jeden kaz....inak, ja som mala kedysi tiez velmi kazove zuby, koli ochoreniu uz par rokov uzivam denne vapnik + vit.D a za 9 rokov doteraz ani jeden kaz....pamatam si, ze vitaminu D som vtedy mala tiez z krvi zisteny akutny nedostatok.
@andisko su hocikde, aj pekne v strede zuba, malinka bodka a za chvilku je z toho velky kaz, ledva sa stihneme objednat a dockat terminu. Rtg mala robeny CCA pred rokom, ale vtedy to bolo uplne ine (vsetko v poriadku)
@ukulela brala nedavno atb, Len druhe v zivote, aj ma napadlo, ci by to nemohlo mat vplyv ale netusim, ako by to Malo suvisiet
@viera77 zaujimave. Skusim jej davat vapnik a d cko, na skodu to nebude, bodaj by tam bola chyba! Porozmyslam aj nad odberom krvi, aj ked urcite to bude pre nu stres, mhm
Zevraj mlieko nepit ze sa kazia z toho najviac zuby
Mňa napadlo, či nemá niečo s trávením, následne spatne ph v puse a už to ide....
@viera77 ahoj, mozes prosim napisat konkretny vyrobok ktory berie dcera? Dakujem
@alexandraalexandrova klasicky ochuteny kalciovy sirup a kvapky DeVit Forte
@viera77 dakujem. A ako davkujete?
@alexandraalexandrova podla odporucania v pribalovych letakoch
S fluoridovymi tabletami opatrne. Nedavala by som aby ste viac skody nenarobili. A ten vapnik ak len cisty by ste davali nevstrebe sa tiez viac skody ako osohu. Tiez by som poradila krvny rozbor a to d sa nerobi bezne to popytajte lekarku nech vysetri
@pele a na preventivkach jej robia aj rontgen? nie su to medzizubne kazy, ktore okom vidno, az ked sa prederu von a su naozaj velke? zubarka co povedala?