Ahojte maminky,
moj syn,ktory este nema ani 3rocky,si vybil pre nedavnom 3 predne zubky. 😒 Bojim sa ako to bude s jeho papanim,rozpravanim,kedze este nevie povedat vsetko.Bojim sa tiez toho,aby nešušlal a takisto neviem ako to bude s jeho trvalymi zubkami.Nebude ich mat poskodene???Jeden predny zubok mu ostal vsadeny,teda vtlacil si ho dovnutra,je mu ho aj vidno. 😖
Zaujimaju ma hlavne nazory maminiek,ktorym deticky si v minulosti vybili zubky,ako ste zvladali toto obdobie???a ake trvale zubky Vam narastli... ?...
dakujem za rady a postrehy
ahoj, môj syn bol bez mliečnych zúbkov tiež asi od troch rokov, nemal ich síce vybité ale od liekov sa mu polámali, horné štyri zúbky nemal až kým mu nenarástli trvalé, nemal problémy z rozprávaním, ale tvrdšie jedlo sme museli krájať, keďže sa mu nedalo odhryznúť, inak s jedením nemal problém, teraz má pekné rovné zuby...tvoj synček si časom na to zvykne, keďže sa mu nedajú nahradiť...držím palce 🙂
@aldream mi sme boli bez predných zúbkov od 2 rokov,, chýbali nám predné 4ry zuby..resp sme ich mali také polovičné, ktoré časom kedže boli poškodené začali (neviem ako to mam napísať ) hniť,,že sa pomaličky strácali až nam ostali len také maličké škrupinky s koreňmi..zúbky sme si tiež vybili
s papaním to bolo tažšíe, problém bol napr odhryznúť jablko, kukuricu a tak,,ale malá si zvykla a začala hrýzť zadnými.
S rozprávaním sme mali problémy, lebo niektoré hlásky sa bez zubov nedali,,ale to sa tiež dá pekne ustrážiš,chodili sme a ešte aj chodíme na logopédiu,
Teraz máme už 5 a pol a asi pred mesiacom jej trvalý zúbok (lopatka) vytlačila pozostatky toho mliečneho a narástla jej krásna nová rovná veľká lopatka,,
bez predných zúbkov je ťažko ale dá sa zvyknúť 🙂 tak veľa štastia a hlavne žiadnu paniku 😉
@aldream moja si vybila polovicu prednych zubkov ked mala tri roky.... boli sme na rentgen u zubarky, zistila ze nema poskodeny nejaky zaklad trvaleho zubu ci co, tak ze netreba trhat...trhalo by sa jedine vtedy, kebyze opuchla pusa a bolelo ju to.... casom nam zubky chytili trochu sivu farbu, raz aj odpuchla, dostala antibi, znovu po roku rentgen, vraj je vsetko ok....ale keby sa to stalo este raz, tak by ich vytrhli, ale snad jej dovtedy vypadnu aj same.... ono ze zuby ktore su trhane vyjdu posledne, tym ze sa dasno nazad zrastie, niekedy je treba ho aj prerezavat ked idu trvale zubky...
ale mam znamu, ktorej syn si vybil dve tretiny zubkov dvoch prednych, boli tiez na rentgene a museli mu ich vytrhnut....takze je to indivindi....na tvojom mieste by som zasla k zubarke a ona ti urcite poradi 🙂
@aldream a zubarka nam poradila aj natierat zubok z tej zlomenej strany tymto gelom pre deti, aby sa do neho nedostal kaz... http://www.lekarna.cz/elmex-gelee-1x25gm-zubni-...
Ahoj ja som si vybila zuby na sankach ako mala doteraz si to pamatam, a viem ze mi straaaasne dlho nenarastli, moja mama si myslela ze budem cely zivot bez zubov hihi viem ze som ich nemala este v skole a smiali sa mi ze som strbava trvalo asi 3roky kym mi narastli, nastastie 🙂
@julincek
@luciferix
@habibi78
@kattrin5 dakujem dievcata za postrehy,dlhsie som tu nebola....maly si uz zvykol,ze mu chybaju dva predne zubky (predna lopatka+dvojka),no a ten treti (L.predna lopatka)neviem ci mu aj nezisiel trosku dole,akoby mu ho teraz bolo viac vidno 🙂 ,mozno je to aj tym,ze dasienko odpuchlo neviem....!?!
@habibi78 mojmu som musela dat vytrhnut jeden zubok,kedze mu visel len na vlasku po tom uraze,a teraz sa bojim,ci mu naozaj nevyjde neskoro....hm... 😒 .zubar mi vravel,ze skor ci neskor by isiel ten zubok von,kedze velmi slabulinko drzal,a ja som sa bala ,aby mi ho maly v spanku nahodou neprehltol...tak som mu kazala,nech mu ho radsej vytrhne....ach jaaaj
My sme si tiež vybili zuby v škôlke, potom mu predné horné 4 zúbky vytrhli a teraz je školák a ešte mu nevyrástli iba dva spodné trvalé a 6-tky všetky 4 čiže hore aj dole...tiež mám obavy aké budú horné či nebudú nadštrbené, lebo mne sa stalo ako 6 ročnej nabila som si mliečny predný zub a potom mi trvalý vyrástol taký nepekný nadštrbený...tak dúfam, že všetci budeme mať krásne zúbky, držím všetkým prsty.
@julincek a kedy vam vysli trvale zubky ak sa mozem opytat?
@luciferix ako ste na tom zo zubkami?lebo mne je hrozne ☹ nam sa jeden zubok predny vylomil a pytala som sa ci sa to neda dorobit ale asi tazko,a dalsi sa asi tiez vedla zacina kazit uz som z toho zufala ☹ a zubky cistime vzdy a takto sme dopadli a mala za zubarov boji velmi,a tie zubky trvale ma uz v pohode a pekne?lebo sa bojim ze ked nam vyjdu trvale tak ze sa tiez zacnu kazit,dufam ze nie.
@katarina43 ahoj 🙂 nič si s toho nerob, netráp sa, ja viem že je to tažke, ale neboj, bude dobre 😉 zúbky budu pravdepodobne ,,vyhnivať,, miznuť - nam ostali nakoniec predne 4 len korene, zubárka s tým nič nevedela spravit ( a to mám fakt dobru zubárku) raz sa jej stalo, že na dasienku nad polozúbkom sa jej spravil taký hnisavý vačok - isli sme k zubárke a ta jej celý zúbok prevrtala (bola to sekunda) aby tým kusok uvolnila zúbok
taraz už máme narastené predne lopatky, poviem ti to sú riadne lopatiská 😀 krásne, biele, rovné..vytlacili jej tie zbytkové zuby..spodné nám vypadli dva - už je jeden aj vonku, len zubárka ma upozorňovala, že sa jej tam nezmestia, že ma malú pusu,,a mala pravdu zmestil sa jej tam iba jeden, takže druhý ktorý bude každú chvílu rást sa tam už nezmestí, tak jej musia vytrhnut tie okolité ☹ ideme teraz 21 k dr tak som zvedava co na to povie,,si neviem predsatvit ako jej to bude trhat,,sa budem bat viac ja ako ona 😒
@luciferix a prve zubky trvale vam ktore vysli ako prve?predne hore?a kolko uz mate zubkov?a mliecne vam vychadzali tiez skoro ci neskor?neviem ci to zalezi od toho alebo nie ze potom tvale pojdu neskor ked mliecne isli neskor.A ostane zubky sa vam nekazili myslim v zadu atd,..?Ci ste ich nemali plombovane?A mali ste tiez odlomene zo zubka atak sa vam kazili aj ostatne?No aj my sme mali nad zubkom taky hnisavy vacok tak nam to zubarka tiez prevrtala a vysiel von.Joj velmi ma to trapi,mozno keby nie toho vylomeneho zubka tak mozno by sa zubky ani tak nekazili nie?
@katarina43 trvalé nám vysli ako prvé lopatky, potom ten jeden spodný a cakáme druhý spodný.
mliečaky si už velmi nepamätám ale asi tak ako zvyknu 🙂
ale ano, kazili sa nám už potom všetky, aj stolicky - neviem prečo, zuby cistime, možno to už bol následok toho všetkého..
@luciferix a boli ste blombovat ich ci ste ich nechali tak?my sme boli uz blombovat ale mala ma taky starch zo zubarov ani nechce vojst do ambulancie a ked sa objavi dalsi kazik tak neviem co robit.
@katarina43 neblombovali sme, nechali sme ich tak nam velmi mliečne zuby neodporučila blombovat,, aj mi sa bojíme 😒
@luciferix a neboleli vas potom tie kazy na zubku?vypadli vam uz tie pokazene zubky ci este nie?lebo ja sa bojim ze sa jej to bude rozsirovat dalej a ked bude toho vela tak co potom s tym?Aby ju to nebolelo potom.
@katarina43 zubky ju ani nebolia,,možno zo začiatku, ale už sa nesťažuje vobec,,ono sa to rozširuje aspon podla mna,,tie pokazené nám este nevypadli ( to su stolicky) ale akonáhle nám vypadnu a narastu nove tak nam ich zapečatia aby sa nepokazili
@luciferix ved ani u nas zubari nechcu velmi deti nasilu brat ked placu tak ako moja napr.chuderka uz sa tolko naplakala kvoli tym zubkom,dufajme ze nam tiez skoro vyjdu trvale zubky a uz sa nebudu kazit aj my chceme dat zapecatit potom ked vyjdu trvale,a to sa pecatia iba tie zadne zubky alebo ako to je neviete?a u vas zubarka to vobec neriesila ze ma kazy mala?Lebo u nas to niekrori robia ale vacsina nechce take mensie deti ktore nespolupracuju.
@katarina43 ahoj, synovi narástli, keď začal chodiť do 1.triedy, trvalé mu vytisli tie pokazené, neboli sme ani u zubárky a teraz má krajšie zuby ako prostredná dcéra 🙂
@julincek a blombovat ste neboli?alebo sa vam nekazili ostatne?iba predne mal pokazene?lebo moja mala sa tak boji zubarov ze az a terba nam zaplombovat zubcek ale mam taky strach lebo tu velmi zubari ju nechcu osetrit lebo place a sa boji a ja tak isto mam starch ako vydrzi to blombovanie zubku a co tam bude vystrajat.U vas blombuju mliecne zubky?Neviem co mam robit ci ist jej to robit alebo nie ☹
@katarina43 mliečne by sa nemali blombovať, aspoň tak mi známi hovorili, iba maximálne vyvŕtať, so synom som nebola, keď ho náhodou zub bolel dala som mu nurofen, a bolesť ustúpila, ale s dcérou som raz bola, ale našťastie bola milá zubárka, tak sme so sestričkou dcéru držali a zubárka na tri krát (aj keď nie úplne) vyvŕtala dierku a to bolo všetko, museli sme večer poriadne vyčistiť,...a dcérku zúbky bolia, či len ich má pokazené?
@julincek praveze ju nebolia iba sa jej zacali kazit a je to coraz horsie ☹ a nechcem to nechat tak ten kaz aby ju to nebolelo ked bude tam dlhsie tenkazik,tu to robia aj blombuju zubky mliecne aj ja som pocula ze to iba prevrtavaju a neplombuju tak neviem preco plombuju.A dcerka tiez mala kaz a je iba prevrtavali?
@katarina43 áno, iba prevŕtali a potom sme každý večer poriadne vyčistili a bol kľud... ja som ich nasilu k zubárovi nebrala, a to mali obaja hrozné zuby, ale u nás malo viac detí tento problém, neviem či z liekov alebo z čaju ( pili iba osladený),...chodili síce štrbaví, ale keďže im to nevadilo, tak som to moc neriešila,.. samozrejme keby mali nejaký zápal tak utekáme na pohotovosť, ...teraz majú dobré zuby, len ich musím naháňať s umývaním.
@julincek a dcerke este nevysli trvale zubky?alebo ma este cas?a synovi sa uz teraz zubky nekazia?ja sa modlim aby nam zubky trvale zacali ist skor lebo je to hroza s tymi zubkami ani sa mi nesnivalo ze sa tak budem trapit s malou zo zubkami ☹ a pritom som jej zubky vzdy cistila od prveho zubku a tak sme dopadli ☹ strasne nieco pre mna,malu to tak velmi az netrapi ako mna.A ja som ju donedavna kojila tak zubarka mi vravela ze to moze byt aj z toho,aj malej otec mal hrozne zuby tak neviem ci to nie je aj v genetike,no dufam ze trvale budu uz pekne.A mala sa velmi boji zubarov a ja ked ju mam nutit tak ma az srdce boli ale ked kazik nechcem nechat tak,tak ani neviem co mam robit ☹ vy by ste to nechali tak ked neznasa zubarov?
ja mám dve dcérky, tá mladšia má ešte mliečne zúbky, ale zatiaľ ich má pekné...zato staršia (teraz bude mať 10) mala v jej veku už predné zúbky čierne, tak isto ako syn (on má teraz 14 rokov a 2 blomby na stoličkách) a ako som už písala ja som k zubárovi nechodila, iba raz so staršou dcérkou, ale iba jej vyvŕtala, žiadna blomba nebola, trvalé jej začali rásť ešte v škôlke, v 5.rokoch..teraz má zuby dobré, ale ešte jej rastú druhé stoličky a už nemali miesto, preto nosí strojček na horné zúbky...nebojte sa, pokiaľ ju zúbky nebolia tak by som nechodila k zubárovi, ale záleží na vás...pri deťoch čas letí rýchlo a ani sa nenazdáte a pôjde do školy s peknými zúbkami 😉 ...držím palce aby ste nemuseli riešiť zubára skôr ako v prvej triede na prehliadke 🙂
@julincek dakujem pekne za povzbudenie a radu,lebo som uz fakt zufala z tych zubkov.U nas tiez niektore mamicky zubarov neriesia a nechodia s detmi po zubaroch v takom veku ako je moja a tiez maju deti kazy a nechavaju to tak lebo deti sa jednak boja a neobsedia v kresle.Ked mna to velmi vzalo ze v takom veku a uz ma kazy a to o zubky sa vzdy starame a vzdy sme cistili.Ja uz od preveho zubka som jej cistila a naraz kazy tak ma to vzalo ale to asi viac deti ma s tym problem urcite a mamicky to az tak velmi netrapi ako mna a neriesia to.Ale mozno jej zubky zacnu vychadzat ked bude este v skolke ako tu viacerym detom naokoli.A mate pravdu ze pri detoch cas velmi rychlo leti a potom sa budem smiat z toho ked jej pojdu trvale zubky ze som sa zbytocne tolko natrapila.A dcerke tej co jej isli trvale zubky este v skolke tak mliecne tiez skoro vychadzali?Nepametate?Lebo vravia ze to zalezi aj od toho tak neviem co je na tom pravdy.
@katarina43 staršej rástli asi od 6 mesiaca, ale mne sa to zdalo akurát, lebo synovi tiež prvý narástol v 7. mesiaci.. zato mojej druhej až v 11 mesiaci...takže každé dieťatko je iné...a synovi narástli trvalé na začiatku 1.triedy...tak asi na tom niečo je...ale určite to bude aj v génoch lebo ja som mala tiež kazové zuby z liekov, zato manžel má zdravé, tak dúfam, že budú po ňom 🙂
@luciferix a tej druhej dcerke sa zubky nekazia?myslim tej mladsej,ma ich zdravucke?a kedy isli trvale zubky starsej dcerke?skor ako v 6r.?
hmmm.nikto nic??tak dufam,ze sa ozve aspon niekto