Ahojte kočky, dnes som bola s 2,5 ročnou dcérou u zubára a našla jej kaz na trojke alebo štvorke, už si to presne nemapätám. Najprv som jej ho nechcela dať spraviť, aby som jej neznechutila návštevu u zubára, ale potom som ustúpila. Malá sedela v kresle v pohode, aj keď jej vŕtala, ale asi jej trošku viac zavŕtala, lebo potom akoby uťalo a už nechcela ani ústa otvoriť. Tak potom už len silou mocou aspoň vložku jej dala do zúbka a teraz len čakať, kedy jej vypadne a budeme musieť ísť zablombovať.
Teraz mám ale hlavu v smútku, či som urobila dobre, že som jej už tak v skorom veku spôsobila toto......veď ja si vôbec nepamätám, že by naši rodičia niečo takéto riešili už tak zavčasu. Čítala som aj také názory.." veď kým ju to nebolí, neriešim" alebo " veď to sú mliečne, aj tak vypadnú. Ale zubárka mi povedala, že tento zúbok by jej mal vydražať do 10 rokov , kým nenarastie trváči. Ale už s tým nič nenarobím, už sme tam boli ☹ ☹ ☹
Ahoj, ja som bola tiež s dcérkou, ked mala 4 roky a našla jej malý kaz na stoličke, tak jej ho vyvŕtala, bola statočná, trošku plakala, dala jej tam vložku a povedala mi, aby som jej ju tam čo najdlhšie nechala, ked vypadne a dierka by jej vadila mám jej tam dať kúsok vaty, plombovať jej ho nebude, že tie odumreté korienky z toho mliečneho zúbka sa musia samé vyplaviť a zúbok jej postupne vypadne sám. 🙂
V žiadnom pripade
nie nevrtat ;Nam to nasa zubarka neodporucala aby maly nemal traumu aj tak mu vypadol
Neboj nič, keď teraz budete chodiť na kontrolu každého pol roka, odhalí kaz skôr a potom sa nemusí vŕtať, len to vyčistí háčikom a dá dnu takú vložku. Aj ja tak s malým chodím a ešte nám nikdy nevŕtala a pritom už mal 5 kazov. K zubárovi sa chodiť musí, s tým sa nič nenarobí.
aj nam chcela vrtat,a nedovolila som,to bolo ked sme nemali este 3 roky,teraz bude mat 4,zub je deravý,ale este sa nestazuje,zatial,naco ich trapit 😒
MOja mala mala tiez kaz, mala 3,5 roka, bol malicky, a dali sme ho opravit. To ze si tam v kresle vytrpela, je urcite lepsie, ako nechat ju trpiet, ked bude kaz hlboky a bude velmi boliet. Ked sa kaz d zubku zazerie, dokaze ho uplne znicit. Mliecne su menej odolne ako trvale. A ak jej tak zostane len taka skrupina, kym jej narastu trvale.... do 9-10 rokov ta stolicka moze uplne vypadnut, a narusi sa tak ulozenie vsetkych zubov, a budu krive. Kazdy liecny zub ma z thto dovodu opodstatnenie.
To, ze sa malej ten kaz spravil, beriem ako svoje osobne zlyhanie, lebo som na to mala davat vacsi pozor. Ale co uz....Kaz je vycisteny, ma malu plombicku a je OK. A ci ma traumu...lepsie zniest jednorazovu bolest (skor strach z nepoznaneho), ako znasat trvalejsiu a vyraznejiu bolest, a nakoniec vrtanie tak ci tak....
Ak mas moznost, skus liecbu zubka ozonom, ale to je na malicke kaziky, a som si ista, ze moja mala by aj tak robila cirkus, keby jej aj iny pristroj davala do pusy....Zvladli sme to....
Zijem v nemecku a tu sa mliecne zuby nevrtaju,väcsinou vypadnu skor,ako zacnu boliet 😉
no ak tam ma kaz a ak to dietatko zvladne ... urcite vrtat. z vrtania nemusi mat vobec traumu, zalezi od pristupu zubarky, mamicky aj a dietatka. ak to ako 2,5 rocne nezvladne skusila by som ist o tak o 6 mesiacov znova. kaz je infekcna choroba a treba sa ho zbavit.
sedmokravka myslím že nechce rozhrešenie.. ale nejaké postrehy iných mamičiek a ako to riešili iné žienky... NIeje na tom nič zlé...
hromadicka...my sme boli s malou prvý krát asi pred mesiacom. Chodíme do Poľska..tam sú zubári na inej úrovni ako tu na orave 😖 Trpezlivá zubárka a znecitlivenie robí bezbolestnou metodou..takže aj ja čo sa celý život bojím zubárov som už v pohode. Dcérka mala iba na povrchu slabý kaz..tak jej to nebolo treba umrtvovať... urobila jej to za minutu... aj ked dcérka plakala...ptoom mi povedala že maminka to nebolelo 😀 A dali sme jej zúbky aj zapečatiť aby sa nekazili...to by malo vydržať pol roka..tak potom to pôjdeme obnoviť... takto to riešim ja..
Môj malý má 5 rokov, a práve chodíme ku zubárke ,lebo sa mu urobili 4 kazy. Umývame pravidelne a aj tak sa spraavili. A nelutujem,že sme tam boli. Prvýkrát plakal, lebo sa bál- čo to bude robiť a či to nebude bolieť. Ale potom doma mi hovoril,že to vôbec nebolelo-len sa bál. A dalšie 3 zubky mu krásne opravila bez problémov. Vôbec neplakal, a doktorka ho chválila aký je statočný a dostal diplom za odvahu. Tak bol z toho uplne na vela 🙂 🙂 🙂 . Naša zubárka je toho názoru, že treba aj mliečne zubky opraviť. lebo fakt ich potrebujeme aj do 9-10 roku života. A radšej opraviť malý kaz ktorý neboli a dieťa nebude mať do budúcna traumu. A vidím,že má pravdu. Kedže ho to nebolelo prvýkrát- tak sa už vôbec nebojí. Radšej mu častejšie kontrolujem zuby a hned ako sa mi niečo nepozdáva, tak idem nech sa na to pozrú.
moja maly ma uz 3 plomby, diery v zubkoch boli dost velke, traumu z toho nema, vydrzal.nebudem cakat kym sa mu rozozerie zub za 2 roky kym mu vypadne. okrem toho stolicky padaju jak posledne, to sa nacakam...
Jednoznacne ano. My mame uz asi 3 perlicky, super dr. A vrtanie nam nic nerobi, teraz sa nam kusok stolicky zlomil, neviem co jedla, tak pojdeme zachranovat. Stolicky maju vydrzat az do vyse 10 roku, my mame 4 r. Takze istotne dam vyliecit zubok
urcite opravit.. to, ze mliecny zubok vypadne, ano, ale kaz sposobuju bakterie, ktore v ustnej dutine ostavaju a rovno infikuju nove, trvacne zuby.. takymto drobcom sa najcastejsie robia kazy medzi 4 a 5, kde ostava jedlo.. nasa ma uz 3 zubky opravovane, zacali sa jej kazit, ako chodi do skolky, kde ich nadajaju sladkymi cajmi a malinovkami..
a samozrejme chodit kazdeho pol roka na prehliadku, aj ked dr. nic nenajde, dieta si zvyka na ordinaciu, doktora, sestricku...
nie je pravda, ze sa kedysi toto neriesilo-ja som bola pacientom zubara uz ako dvojrocna, a to mi zuby nevrtal, ale rovno trhal, pretoze mi vyrastli krehke a drobili sa mi, potom sa pridruzili komplikacie s dasnami, a tak museli ist zubky von. pamatam si doteraz, ze so mnou chodil otec, lebo mamina mala z toho traumu-ale neviem si dost dobre predstavit, ako by som dopadla, keby to neriesili.
vsade sa dnes pise, ze mliecne zubky su dolezite a treba sa o ne starat, takze aj kazy treba dat do poriadku. dieta tych par minut bolesti urcite zvladne, ved to je nic oproti bolesti pokazeneho zuba a pripadnej infekcii.
@gretka2 nic sa nenarusi...my sme styria surodenci...vsetci z nas mali mliecne zuby v hroznom stave..sestra ,ako mala mala 2roky a zuby vsetky pohnite...nakolko nam narastli krasne dospele zuby a ani jeden z nas ich nema krive 🙂 ani jeden z nas nemusel nosit strojcek ci podobne...to je proste genetika...priatel mal zas dobre zubky v detstve a ked mu narastli dospele,tak ich ma uplne krive...nema podnebie do tvaru U ale do tvaru V a kazia sa mu hrozne...ma 28 rokov...clovek moze robit co chce a aj dodrziavat neviem aku hygienu...ked je to tak ci tak dedicne..nic s tym nenarobis a pripisovat si vinu nemusis...proste to nezmenis...