Vŕtanie zubov u deti

zuzula507
11. máj 2021

Ahojte vŕtali vašim deťom zuby? 5 ročný syn ma 2 kazy na zadných zubkoch. Máme ist s nim ku zubárke a akurat sa s mužom naťahujeme ,on je proti vrtaniu kedže ide o mliečne zubky.Ake máte skúsenosti vy? Davali ste vrtat taketo zubky alebo nie prípadne ako to vaše detičky zvládli

mabenn
11. máj 2021

2,5 ročnému som dala, tie zuby majú vydržať niečo, stoličky do 10-11rokov..ja som musela riešiť aj horšie, zvládol to, ale vybrala som si doktorku s dobrým prístupom, a vybavením...5 ročné je už dosť veľké si myslím, názor že sa mliečne zuby neriešia je zastaralý...ak ho to začne o nejaký čas bolieť, tak čo?

kkovacovak
11. máj 2021

@zuzula507 určite. Niekdy sa nemusí vŕtať ak je kaz len povrchový ale určite sa to musí riešiť a plombovať. Je to kaz a môže z toho jednak vzniknúť infekcia, pod zubom môže vznikať hnis a môže ohrozovať ,,dospelácke,, zuby a hlavne môže začať bolieť a potom sa už opravuje horšie a dieťa to aj bolí. Predčasne trhať sa zuby neodporúčajú takže mu zuby určite nechajte opraviť. Ja si pamätám že mne zubár opravoval mliečne zuby. Mužovi povedzte že zubár neštudoval pre srandu a asi o tom vie viac ako on. Niekedy sa netreba dr montovať do remesla 😉

borka168
11. máj 2021

@zuzula507 sestra davala svojej malej plombovat teraz 2 stoličky. Uz ju to aj bolelo a bohvie kedy by jej tie zuby vypadli. Ma 3 roky a vydrzala v pohode.

solemami
11. máj 2021

mliecne zuby su zuby a ked sa nebudu poriadne osetrova - kaz tak plombovat - moze to mat vplyv na trvale zuby, kedze su pod tymi mliecnymi.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ciusinka
12. máj 2021

Urcite to treba riesit aj u takych malych deti a aj na mliecnych zuboch, mojmu synovi prvy zub vrtali uz ked mal 3 a ani ma nenapadlo, ze by som mu ten zub nedala osetrit, lebo je to len mliecny..Ako bolo pisane vyssie, ak sa nebudu riesit mliecne, moze to negativne ovplyvnit trvale zuby..Nehovoriac o tom, ze kazy sa budu zvacsovat, zacne to boliet a tak ci tak to bude treba riesit u zubara..Okrem toho stolicky tam moze mat este kludne aj 2 roky a viac a neviem si predstavit, ze by som mu ich tam nechala s kazmi neosetrene..Ale tak ludia su vselijaki, minuly tyzden som bola so synom u zubara a ten mi povedal, ze den predtym tam mal tiez matku s dietatom, ktore malo v ustach asi 5 kazov a matka ich odmietla dat dietatu osetrit, lebo ved su to len mliecne zuby..No bolo vidiet to "nadsenie" z tohto rozhodnutia v zubarovych ociach..Potom nevidim zmysel, preco vlastne s dietatom k zubarovi chodit, kym ma len mliecne zuby, ked ich rodicia aj tak osetrit nedaju..

abbies
12. máj 2021

synovi vŕtala, mal 5 rokov a v pohode. dcérka mala teraz 4 roky a jej to zatiaľ len "zalepila" plombou. Ak by to robilo problémy, vyvŕta aj jej. Nerozumiem tomu, prečo by sa nemali mliečne vŕtať. Brachovi tak komplet zhnili zuby. Našťastie trvalé má krásne zdravé. Mne sa stolička rozpadla, mala som hnisavé vačky, ostal mi tam len črep a ten nakoniec aj tak museli trhať, keď mi vyšla trvalá stolička. Mohla som si ušetriť trápenie...

julka1905
13. máj 2021

@zuzula507 my sme boli s nasim malym u doktorky Danekovej v Dubravke v zdravotnom stredisku a maly to perfektne zvladol aj ked sa velmi bal. Bola velmi mila vsetko mu vysvetlila dostal aj odmenu 🙂. A pomohlo mu ze ma zakazane pozerat vela rozpravky a oni maju televizor na strope a kukal tam rozpravku a doktorka mu ani nemusela hovorit otvor usta lebo pri pozerani ich mal otvorene 🙂)).