Vplýval cumlík na vývoj zubov u vášho dieťaťa?

10. apr 2024

Ahojte,

zvažujem cumlík - za a proti.
Bola som varovaná, že dieťa bude mať krivé zuby, viac kazov, nebude mať dobrú výslovnosť.

Vplýval cumlík na vývoj zubov u vášho dieeťaťa?

Len osobné skúsenosti

Ďakujem

irusa
10. apr 2024

áno mal vplyv...hlavne kazivosť tzv. medové zuby..okolo cumľa ako sa spája tá guma s plastom živná pôda pre baktérie..starší syn cumeľ nemal krásne zuby má 17 a je bez kazov.... mladší hotová pohroma zuby neskutočne krivé a samozrejme mliečne mal vpredu totálne pokazené....

mimimoje
10. apr 2024

máme žiaľ podobnú skúsenosť ako @irusa

oskvarka
10. apr 2024

nemame cumel prave koli vyššie spomenutym dovodom ale žiaľ jedeno so 4 detí si navyklo na prst.. a tam sice nieje ta nevyhoda medovych zubkov ale krive ich ma riadne nehovoriac o tom ze cumel vyhodis.. prst nie :D

milanemila
10. apr 2024

Moje deti dudle nemali, ale syn kamosky ked vytiahne cupem, tak ma normalne zubky ako keby do O, hlavne vrchne. Pouzivali ale asi tie najhorsie bibs cumle, kt maju extra siroku tu gumu pri plaste.
Akoze za mna je cumel dalsia vec, kt rodicia diettu natlacia a potom to treba oducat 🤷🏼‍♀️

eternity24
10. apr 2024

U mojej dcéry, ani sestrinych deti na kazivosť vplyv nemal. Všetci majú zdravé zuby. U mojej dcéry mal však vplyv na rovnosť. Alebo ako to mám povedať…. Cumlík mala skoro do 3 rokov. A horné predné zubky jej šli dopredu. Keď sme cumlík zrušili, zubky sa jej v krátkom case pekne uložili/vyrovnali.

irusa
10. apr 2024

@milanemila presne tak...ľutujem , že druhý syn používal, no nemala som vtedy na výber

dajna8
10. apr 2024

Ano, u nas takisto mame krive zubky, proste cumel je zloba 😀 Ale tak povedzme si narovinu, je to s nim ovela jednoduchsie. Neviem, ci to vplyva na kazdy jeden detsky chrup, ale vacsinou to tie zuby negativne ovplyvni.
Sestrina dcerka mala cumel len do roku a pol, potom ho zahodila do kosa sama 😂 A zubky ma krasne, rovne, pekne ako perlicky.

barbora0308
10. apr 2024

Ja osobne som cumel mala velmi dlho a stale...moje zuby nie su nejako extremne krive, ale za to dudel sposobil deformaciu, to mi sama zubarka potvrdila. Kazive som ich nemala nikdy, ale to je aj scasti dobrou genetikou a spravnou dentalnou hygienou.
Detska zubna lekarka mi vsak vravela, ze ide skor o frekveciu a pouzivanie nekvalitnych dudlikov.
Synovi som dudlik davat nechcela, zial bol ale vlmi zly spac, tak som k spanku siahla po dudlikoch curaprox. Vytvoril si k nim spankovu asociaciu, takze zaspava s dudlikom a to je teda vsetok cas, co ma dudlik k dispozicii, v ramci dna ho nikdy nemal. Teraz ma iba dva roky, ale teda podla zubnej lekarky vsetko super zatial. Zuby umyvame pictivo a pouzivame aj dentalnu nit, co sa mu naramne paci 😁. No a teda, co je vyhodou, sladke nema rad vobec (iba ovocie) a pije iba vodu.

len_nig
10. apr 2024

Môj mal vždy dudel iba na spánok a aj tak mu to tie zuby vykrivilo do 0 presne ako sa hovorí. Tesne keď mal 2 roky sme dudel zrušili a fakt za krátky čas sa dali zuby do poriadku. Kazy chvalabohu nemá, ale fakt dbáme na hygienu. Takže určite to vplyv má, ale povedzme si úprimne, s tým cumlon je to jednoduchšie 😁

stvura
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamamasama
10. apr 2024

Cumel vobec neovplyvnil zubky u mojich deti

zuzanka.zuzu
10. apr 2024

pridávam sa ku skúsenosti @eternity24 a síce že zúbky bez kazov, pekné biele, horné 2 krivé, cumel mal cca do 3 rokov, teraz má 3,5r a zúbky sa už vyrovnali ☺️ ale nebolo to prekvapenie, lebo toto nám povedala zubárka keď mal syn cca 1,5r že zúbky sa mu samé vyrovnajú keď dáme cumel preč. používali sme BIBS 👍

simsalabim
10. apr 2024

U mojej dcery vobec a to s nim zaspavala este v skolkarskom veku 🙈 Zuby ma bez kazov a rovne, nikdy nepotrebovala strojcek (ale to ziadne z mojich deti, maju dokonale rovny chrup po manzelovi).

any3108
10. apr 2024

Za mňa cumel môže ovplyvniť rast zubov, ale prvorada je genetika
Ja som mala cumel do 6 rokov (áno do 6tich 😂)a zuby mám rovné a vždy som ich mala rovné a v takmer 30tke mám jednu malu plombu 🤷🏻‍♀️
Syn má 2 roky, cumel má ale len na spanie a zatiaľ nebadam nejaké nežiaduce účinky na zuboch ( aj keď nehovorím, že z iného hľadiska by som sa už toho činka najradšej nezbavila)

barbora0308
10. apr 2024

@any3108 S tymto musim suhlasit, genetika hra velmi velku rolu. Moje dve sesternice este aj do skolky isli s dudlom a maju take krasne biele dokonale rovne zuby, ake ja nikdy nebudem mat 🥴😁.

luxus10
10. apr 2024

ZAVISI od tvaru cumla- z dm babylove -taky ten co je splosteny v mieste zubkov bez problemov, navyse cmulanim cumla sa vytvara viac slin, ktore podporuju travenia a chrania zubky...ALE je potrebne cumle pravidelne sterilizovat...nie len umyvat...

luxus10
10. apr 2024

podla mna je horsie, ak dieta nema cumel, a svrbia ho dasna a pcha si do ust prsty, tym sa krasne deformuju zuby...videla som v okoli u deti...

66simonka66
10. apr 2024

Naše deti mali veľmi dlho cumeľ, pri spánku skoro až do 3,5r., zuby majú krásne, bez kazu, ale keď sme išli na kontrolu ku zubárke, tak povedala, že sa im začína robiť predkus. Radšej sme sa rýchlo cumľa zbavili.

ronie338
10. apr 2024

Medové zuby vznikajú ked dávate na cumel med. Co sa týka kazivosti, záleží od toho ako zuby čistote, či po vyvisteni zubov pije sladké alebo len vodu a ci ešte je alebo nie. Co sa týka krivych zubov, prst je horší lebo vytvára tlak na zuby a reálne och vytláča. To ze jedno dieťa má také a jedno onake zuby nesúvisí s cumlikom. Ale genetika tiež robí svoje. Nebudete mať dieťa s dokonalým chrupom keď ho nemáte ani vy. Co sa týka výslovnosti, keď nebude mať keď bude bdele ale len na spánok nemá ho prečo ovplyvniť. Keď vidím 3 ročne dieťa s cumlikom a je hore jasne ze nerozpráva lebo ma plne ústa. Samozrejme ue nerozprávaju.