Prosím o radu. Mojej 5ročnej dcérke pred mesiacom začala rásť šestka. Ešte stále nie je von. Bolelo ju to pred mesiacom 2 dni. Potom nič a teraz ju to bolí veľmi. Lieky od bolesti jej zaberú tak na 2 na 3 hodiny a potom len plače lebo lieky majú interval na podávanie 6 hodín a skôr sa bojím dať aby som ju nepredávkovala. Vyskúšali sme trojaké lieky. Môže sa šestka tlačiť von tak dlho vyše mesiaca? A je normálne, že má také silné bolesti že jej lieky ani poriadne nezaberajú? Už druhý deň je na liekoch 2 noci nespala. Nikdy doteraz nepotrebovala pri raste zubov lieky. A na ďasne má už mesiac len takú bielu bodku pod kožou. ktorá sa nijak nemení. Ďakujem za názor. Pred mesiacom to videl aj zubár a vravel že je to nový zub. Ale nechápem prečo je to stále rovnaké a nič sa nepohlo dopredu. Ďakujem za každý názor.
dakujem to crp je zaujímavý nápad
Som lekarka,aj ked nema teplotu,resp.horucku,moze tam byt skryty absces,na ktory ani analgetika zabrat nemozu. Mesiac stary zubarsky nalez nie je aktualny. Staci zajst za zubarom. Crp Ti neurci,ci nemoze mat zapal,je to navyse viac nez len orientacne,vela ludi to nadhodnocuje.ak by aj bolo crp zvysene,nemusi to byt zapal a ak by aj bol,moze to byt chronicky infekt dolnych mocovych ciest (napr.),co nevysvetluje spominane tazkosti so zubami. V pripade akutneho infektu ma aj tak vypovednu hodnotu len PCT z krvi a to sa tyka skor odlisenia stavu,ktory moze mat smer do sepsy. Sasa
@sasa1983 dakujem za radu. chudatko pistí od bolesti a v martine uz nerobi zubna pohotovost. teplotu nema ani opuch a co to je absces?
A nema to zvnutra zacervenane,alebo teple.? Absces je ohranicene lozisko tkaniva vyplnene najcastejsie prave hnisom.
@sasa1983 rovnako ju mozu boliet usi, ked sa prerezavaju zuby pritlacaju a robia opuch prave zvnutra dost riadny... a deti vedia velmi zle lokalizovat, ze co ich vlastne boli... vie, ze jej idu zuby, tak to proste hodi na to...
@majenkajulka odumierajuca mliecna stvorka, patka. Otvorit lebo bolest ustane a dieta opuchne
@majenkajulka ahoj..ano môže.. naša ešte len bude mať 5r.o mesiac, a u nas to isté...hrôza. chudatka...tiez sme boli u zubarky, povedala ze je to este skoro, ale ze podla nej to bude tá šestka...dva dni to mala este citlive, teraz je zatial klud...
Drzim vam velmi palce, nech to rychlo prebolí......nie ste v tom sami.. 😖 😵 😵
@majenkajulka prerezavanie urcite nieje o bolesti a tabletkach
@sasa1983 zacervenane to nie je a chytit mi to nedovoli tak neviem ci je to teple
dakujem ste zlati hadam do rana dako vydrzime
@majenkajulka my máme 5 rokov a už 6 trvalých zúbkov vonku...a zatiaľ ani jeden sa "nerodil" bez problémov. Nášho šestky strašne boleli, ďasná mal ako sopky pred erupciou, pri prerezávaní to bol pohľad hodný hororového masakru, bola som prekvapená, lebo som myslela, že s prerezávaním trvalých zúbkov nebudú také problémy. Je to asi veľmi individuálne, teraz sa nám kníšu horné jednotky, ešte tak skoro asi von nepôjdu a chvíľami ho chúďatko bolia poriadne. Ale pokiaľ je bolesť taká intenzívna a dlhotrvajúca, tak by som určite niekam išla, je lepšie aby videl aktuálny stav odborník.
@mamulienka30 moze,jasne. Aj tak by som sla najskor sme stomatolog. Pri negativnom naleze sme ORL,tam by potom uz kultivacie a odber krvi namieste bol.
Ďakujem Vám všetkým za rady je to krásny pocit keď aj iným ľuďom záleží na mojom dieťatku. Ste super.
Ja som sa chcela spytat, ci zvyknu 5r deti teplotovat pri prerezavani 6-tiek a dalsich zubkov... Sprevadzali to u vasich deti aj mierne teploty?
@monickapd
@belasy_motylik
@majenkajulka
@jumama náš zatiaľ teploty, ako mával pri mliečnych nemal, ale ako sa mu začali prerezávať dolné šestky, tak sme to videli aj na imunite-bol veľmi často chorý. Organizmus je z toho podráždený celý.
@belasy_motylik nasa ma tiez uz 6tky von, trosku este zdurene dasienka. Prekonala virozu, taku s teplotami a vysypom aj v ustach, ale dajako jej neodchadza teplota, ma okolo 37 uz druhy tyzden. Tak uz rozmyslam, ci to aj z tych zubkov nie je.
Boli sme u zubara zrengenoval a ocistil to zevraj tam rastie zub a ma aj nejaky zapal. A zevraj utisujuce lieky na zapal nezaberu ze to mame iba chladit. Tomu velmi nerozumiem ze tie lieky nurofen paralen ani panadol jej nepomoze. Dnes ale aj tak plakala tak som jej dala panadol a teraz neplace. Lieky asi tiez nemoze brat do nekonecna. Kolko dni jej mozem davat panadol aby som jej neublizila? A @jumama teplotu nema ani nijake ine priznaky
@majenkajulka moj syn ma 5.5r a uz mame vsetky tieto nestastne sestky za sebou...tiez sme mali velke bolesti, hlavne pri hornych..prva zacala zaciatkom decembra minuly rok...mal este len necelych 5r ..ani nas nenapadlo,ze mu ide zub a ze z toho moze mat problem, lebo s mliecnymi sme po prve nemali ziadne velke problemy a po druhe mu isli dost neskoro...nas sa zacal najprv stazovat na bolest ucha, musela som mu dat ibalgin, lebo ani spat nemohol a letela som na druhy den k doktorke, ze iste zapal v uchu..nemali sme ale ani sople, tak som nechapala ze ako...ona pozera a ze vobec nic nevidi..ze ucho je uplne v poriadku...nebolo mu nic...potom mu zacali uz aj sople a neskutocne sa na to ucho stazoval, tak sme davali lieky na bolest a ja nestastna som bola, ze co to je...potom nas ani neviem ako napadlo pozriet do pusy a tam navrete cervene dasno, zub scasti von, az maso sa z dasna odlupovalo..sli sme k zubarke a ta potvrdila, ze jasneze mu ide sestka a ze to ho ucho boli z toho...zubarka aj pediatricka nam povedali, ze mozeme kludne davat paralen/ibalgin kolko bude treba..ja zhrozena, ze kolko to dieta to ma brat, lebo jeho ten zub bolel uz 3 tyzdne! povedali mi, ze kludne kolko je treba, ze su ludia co su na ibalgine aj dlhodobo a nevadi..ze sa nemam obavat...a zubarka povedala, ze to moze trvat aj 6 tyzdnov take prerezavanie...ze to tlaci na usi aj na nosovu sliznicu, tak preto tie sople a znizuje imunitu, takze moze byt castejsie chory...s prvym zubom sa teda trapil asi 5 tyzdnov, cele Vianoce sme boli na liekoch, schudol 1.5kg, lebo ani jest nechcel...ked to ako-tak odnzelo, tak februar/marec premarodoval co chytil kazdu pliagu v skolke...a potom to zacalo znova..sla druha sestka horna..ten isty scenar cez Velku Noc...zas nieco vyse mesiaca...zas ucho, sople, nechutenstvo...lieky....hrozne to bolo, pretoze napriklad sme mali problem v skolke..lebo ja som mu rano dala paralen, ten tych 6h priblizne ucinkoval..ale okolo obeda/po spanku obednom prisla zas bolest..maly reval, jemu inak aj teplota sa zvysovala....a ucitelky na mna s tym, ze je chory..som ho tyzden davala do skolky len na pol dna...vobec si to nemozem dovolit, ale nadopovany ibalginom bol uplne v pohode, potom pre neho pred spankom chodil dedko..neskor som normalne doniesla ucitelkam ibalginovy sirup do skolky, hovorila som im, ze je to len zub, ze on je zdravy..len ho boli ucho a zub, ze nech mu po spanku daju liek..museli sa poradit s riaditelkou ci to vobec mozu, lebo samozrejme lieky nesmu detom podavat..ale bola to proste trapna situacia, pretoze on chory nebol...boli to lieky na bolest..no veru som rada, ze to mame za sebou..dolne sestky mu sli teraz jun-august...najprv jedna, potom druha a to bolo uz lepsie, jedine co bolo bolo nechutenstvo zase a mierna teplota...ale uz ho nebolelo ucho..a v lete sme to zdravotne aj dobre zvladli....sedmicky vraj idu az v 12 rokoch..tak chvalabohu... 😀
@m.i.r.i dakujem za radu chudacik tvoj maly
maminky, vy to už máte za sebou asi všetky a už len spomínate - nás to práve chytilo - kedže máme problémy s mliečnymi stoličkami, myslela som si, že to niektorá stolička privodila opuch, že ju treba prečistiť a ako poozerám tak pozerám ale vzadu za 5-kou dole červené navreté ďasno, poriadne zdurené - malý plače - to mal len pred týždnom 5 rokov, zdalo sa mi to aj skoro na 6-ku. Dcéra pri prerezávaní stálych problémy nemala, toto je sila...☹ a vlastne zubári s tým nevedia urobiť nič? to sa nenarezáva?
@sasa1983
Dobrý deň pani doktorka. Prepáčte, že Vás otravujem, ak by som mohla poprosila by som Vás o radu. Neviem totiž ako ďalej, moju malú 8-ročnú dcérku už tretí týžden trápi bolesť zubov. Nevie presne identifikovať, stále niekde inde ju bolí. U zubárky sme boli, tá nám vravela najprv, aby sme dôkladnejšie umývali zúbky, že ju môžu tlačiť zvyšky jedla a aby sme používali ústnu vodu. To sme kupili, ale zuby nadalej bolia. Potom sme si dali spraviť panoramatický snímok, podla doktorky aj to je v poriadku. Zatial v noci ešte kludne spinká, ale cez den mi to stále spomína, občas jej dám aj tabletku ale neviem, čo dalej. Predné dvojky jej rastú krivo a vzadu dolné predposledné stoličky pomaly by jej mali vyrásť. Doktorka povedala, že aj to ju môže tlačiť. Tak neviem, či ju nebolí aj to, že jej krivo rastú zubky alebo už neviem? Či by sme nemali dať spraviť nejaké testy na zápal alebo pod. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.
OK ďakujem, dobre mi to padne, lebo som už bezradná.
otvor usta a pozri sa jej pod jazyk.nema tam utvar cerveny tvar gule a pri dotyku boli a je jemne pohyblivy?
Diki za radu.
maminy a stalo sa vam ze s tym prerezavanim zubov bolo dietatu zle aj od zaludka? malej akurat ide 6tka, uz citim ze je to len otazka 1-2 dni a zacne sa dasno trhat a bude vonku. lenze doteraz sa nestazovala a dnes jej je donokca aj na zvracanie. usko ju tiez bolelo, to som aj myslela ze zo zubka. co mi je divne, na druhej strane jej to vyslo, ani netusime kedy. a teraz toto. co je blbe, jej sestre dvojicke tiez sa derie zub, len opacna strana, takze to je na striedacku. je to masaker. len teraz neviem, ze ci ten zaludok je tiez zo zuba alebo nie. dakujem
@majenkajulka si si ista, ze ju bolia zuby? Moje starsie deti uz maju obaja samozrejme sestky vonku a ani si to nevsimli okrem svrbenia. Urcite ju nedavkuj dalsimi liekmi a chodte na crp, ci tam nema nejaky zapal okostnice pod tym. Alebo ineho zubara vypocut si iny nazor.
Syn sa mi takto stazuje na bolest clenka, je to psychosomaticke, nevie definovat, co mu je, len reve do aleluja po zobudeni, problem ho ukludnit, davame mu "carovny sirup" na bolest, on si mysli, ze to funguje, je to vitaminovy sirup... ale potom spokojne zaspi. skuste to.