Vačok pri mliečnej stoličke

tatisna
19. mar 2024

Ahojte, máme 7rocneho, asi pred mesiacom sa mu urobil vačok pri mliecnej stolicke, ktorá predtým bola plombovana. Nebolelo ho to, iba keď som mu z toho vytlačila hnis tak vtedy trochu áno ale vydrzal to. Cca týždeň sme vytlačali hnis, potom nachvilu sa to ukludnilo a potom zasa sa tam objavuje hnis a večer to vytlačím. Zubarka povedala ze zub sa ma otvoriť aby hnis mohol vyjsť, a aj baktérie. Hnis vychadza aj teraz, niekde medzi zuby ale ide von. No ja si neviem predstaviť ze tam bude mat dieru kde mu pôjde potrava, ved to nevycistim...Mate niekto dieťa s takto otvoreným zubom? Čistite ho, nekazi sa zvnútra? Ako dlho to bude tak mat? Nebude to treba za pár týždňov trhať? Nezačne ho to bolieť? Prosím vaše skúsenosti, nerada by som trhať stoličku, je možné že ten vacok zmizne? Vďaka!

monro
19. mar 2024

Moja dcéra takto mala. Ide o zúbok, ktorý odumrel. Náš zubár ho nechal otvorený. Je pravda, že postupne sa zo zuba poodlamovalo. Nakoniec vypadol sám a vyrástol nový zub. Zub tam zubár nechal, aby držal miesto. Dcéru ten zub nikdy nebolel.

tatisna
autor
19. mar 2024

@monro a ako ste čistili tu dieru?

monro
19. mar 2024

@tatisna nijako extra, kefkou a vyplachovala. Najprv viac a potom menej...ona si to sama riešila.

klinger
19. mar 2024

@tatisna stalo sa nám to už asi 3 krát, zakaždým mliečny zub nasledne zubar vytrhol. Ale jeho to aj pobolievalo.

nikola81
19. mar 2024

My sme to takto mali, syn mal vtedy 4 roky a nerada na to spominam. Zubarka mu zaplombovala mliecnu 5-ku, lenze po mesiaci mal pri zubku hnisavy vacok, tak ho otvorila a bol to kolotoc. Kupila som Curaprox jednozvazkovu kefku a tou som kazdy den cistila zubok. Vacok sa robil stale, mal to tam dlho ale vyvrcholilo to nakoniec tym, ze sa mu na ruke urobila velka zapalena hrcka (akoby vyrazka) a nasa dr usudila ze zub musi ist von, pretoze z hnisu sa do tela uvolnuju bakterie a sposobuju problemy a zapaly. Ono vseobecne je ten vacok nie velmi prospesny pre telo. Tak sme sa rozhodli dat ho vytrhnut. Bol to otras, stolicka, korene silne a hrube, a 4 rocne dieta k tomu. Ale zubarka bola uzasna a trpezliva. To je nasa skusenost

kika16161
19. mar 2024

4 ročnej dcere sa presne toto stalo asi 2 mesiace po tom, co jej ten zub opravil a zablomboval. Povedal, ze jej ten zub odumrel. Tak jej blombu vyvrtal, vacok casom sam zmizol. Teraz cistime zubnou kefkou a tu dierku takou medzizubnou plastovou kefkou. Najskor si to ona sama spravi, ja skontrolujem. Zatial ju to neboli, uvidime do kedy zubok vydrzi...

candii
19. mar 2024

Často mal syn. Zubár zub rozvrtal a nechal otvorený. Nám mliečne zuby nerád plombuje nakoľko tá plomba na mliečnych veľmi ani nedrzi. A povedal že je to zbytočné. Len to samozrejme čistíme. Tot vse

tatisna
autor
19. mar 2024

@monro a koľko mala rokov keď jej ten zúbok vypadol? vraj je potom problém že zle nárastu trvalé zuby (vytrhnutý zub nedrží miesto trvalému) a potom sa riešia strojčeky atď.

monro
19. mar 2024

@tatisna jej vypadol normalne, hned tam bol novy. Mala tam radix, teda koren toho vyvrtaneho a neskor poolamovaneho zuba, dlho. Jej ten zub zubar prave pre to netrhal, aby sa zuby nepoposuvali.

ronie338
20. mar 2024

Záleží ktorý zub, ale bežné sme to tak deťom robili, ono nie jr to ideálne riešenie ale keď sa inak nedá.... ten zub sa vymení niekedy okolo 11-12 teho roku