Uzdička medzi zubami. Čo s ňou?

olajcova
10. mar 2010

Ahojte, mám 7 ročnú dcéru. Naša zubárka jej odporúčila ostránenie uzdičky nakolko má dosť veľkú medzeru medzi novými zubami. Postúpila niektorá z Vás takýto chirurgický zákrok? Veľmi sa bojí dcéra a neviem čo sňou.Ako ju na to pripraviť.

junovka
10. mar 2010

olajcova, moju dcerku Timku to caka asi tak snad o rok, nakolko jej by to mali zrobit na hornych zuboch, ale este musime pockat, pokial jej vijdu 2-ky.Vam kde to idu robit-hore ci dole?

junovka
10. mar 2010

mne to bolo robene v 13 rokoch

bambusko
10. mar 2010

olajcova, mne to robili v 8r. aj starsej dcere minuly rok, tiez mala 8. dostane injekciu - anestezu, potom sa ta uzdicka strihne, zasije, stehy sa nevyberaju. usta su trosku napuchnute par dni a dava sa kasovita strava, nie je to nic hrozne, treba dcerke vysvetlit, ze ak by sa jej kvoli medzere poposuvali zuby a musela by nosit rovnatka, je to horsie. kamoske zanedbali uzdicku zdola a teraz pred 40-tkou jej to musia rezat, lebo sa jej odtahuje dasno od spodnych zubov. drzim palce 😉

brisilda
10. mar 2010

kocky nam to tiez hrozi ☹ boli sme u zubarky a povedala ze budeme nosit strojcek lebo maly si v 4 r. roztal peru mliecne zubky to prezili ale akonahle spodne vypadli tak nove zacali rast nakrivo 😠 a zmienila sa aj o tej uzdicke medzi hornimi zubkami no vraj sa to robi az v 10 r. tak neviem 😖 inak robi sa to vraj iba s cisto estetickeho hladiska takze pokial to neni na pohlad az take strasne isto by som s tym dieta nezatazovala moj manzel to ma tiez a ani to nevidno 😀
olajcova dcerke v klude vysvetli co jej budu robit a ze ju to nebude boliet oni jej to umrtvia je to mini zakrok ved uz malym detom robia nieco podobne ked nastrihuju jazycek 😝 iba ju to trosku stipne podla mna uz je dost velka a mala by to pochopit 😉 drzim palce

janulka18
11. mar 2010

mne to robili,keď som mala 12 a nebolo to tak hrozné.Akurát to bolo už zbytočné,lebo medzera mi ostala,ale dáko mi na ostatné zuby nevadí.No myslím,že čím skôr uzdičku odstránia,tým lepšie.držte sa.

monikat75
13. mar 2010

akurát som chcela založiť túto tému, lebo mojej dcérke to idú prerezať zhruba o 3 týždne, už je objednaná a tiež začínam mať obavy - aj ja aj ona sama, takže ste mi pomohli, aspoň viem ako to prebieha, lebo zubárka nám to opísala, ale nie až tak podrobne 😉

hena55
14. mar 2010

treba to dat urobit. Ja mam zatial rocne dietatko ale uz viem ze tiez jej to budeme musiet dat. Ma ju tiez prirastenu. Inak je to rodove. Z muzovej strany to ma kopec clenov a vsetkym to strihali. A treba to urcite dat nech nie su zuby nahustene a nekazia sa potom. Myslim ze sa nie je coho bat. Je to na jeden steh vraj. Drzim palce a vy mne potom o tych 10 rokov 😀

monikat75
11. apr 2010

ahojte, tak moja dcéra už má za tým - manžel s ňou bol v utorok na tento zákrok a pani doktorka ju pochválila, lebo ani nemukla, najprv jej pichli injekciu a potom jej to narezali a zašili, myslela som že to bude horšie znášať, ale je to v poriadku, akurát prvé dva dni ju to trošku bolelo, dala som tabletku a bolo v poriadku a akurát môže jesť len kašovitú stravu, nemala by sa veľa smiať a veľa rozprávať aby sa neuvoľnili stehy - teraz v utorok ideme na vybratie stehov - po týždni a ak to bude v poriadku, tak už môže jesť zase všetko
takže vás chcem všetky upokojiť ktoré máte z toho obavy, že to nie je nič hrozné - dcérke prerezávali na hornými zúbkami, vraj pri dolných je to o čosi bolestivejšie 😒

zlatat
19. apr 2010

Taká som rada, že smo našla túto diskusiu ... môj 7,5 ročný syn má tiež veľkú medzeru medzi hornými jednotkami ( má ju tak veľkú, že má problém so sykavkami, zle sa mu vyslovujú ) ... zubárka mu v škôlke pravidelne kontrolovala chrup, no nikdy ma neupozornila na to, že to treba riešiť 😖 Teraz je prvák a ešte u zubárky neboli, no uvažujem, že asi za ňou skočíme ... chcem sa len spýtať, robia to v každej zubnej ambulancii alebo v špecializovanej?

junovka
20. apr 2010

zlatat, ked budeme musiet ist my, tak nas odporucali na zachovne kresla, spec.pracovisko

monikat75
20. apr 2010

zlatat, nie nerobia to v každej zubnej ambulancii, len v špecializovanej - my sme tiež cestovali mimo nášho mesta - v našom meste takéto pracovisko nie je

zlatat
28. apr 2010

Včera bola v škole zubárka ... spravila prehliadku celej triede, do ktorej chodí môj syn a už sme dostali aj papierik, že sa máme budúci utorok dostaviť na vyšetrenie ... syn stále omieľal niečo o RTG, tak teraz neviem, či si to vymýšľa aelbo mu to naozaj povedala ...
Tipujem, že si nás pozvala kôli tej veľkej medzere medzi hornými jednotkami, lebo nemá žiadny kaz.

milka2008
4. máj 2010

ahojte,
nahodou som nasla tuto diskusiu - moj syn to ma za sebou, teraz v maji je tomu rok, uz nosi "vyberaci" strojcek a pekne sa mu zuby spajaju. Nie je to nic, co by dieta nezvladlo - synovi to robili laserom, este mal z toho zazitok, ako sa mu dymilo z pusy 🙂 . Dietatu daju lokalne anestetikum, nasadia specialne okuliare a laserom rezu ... Par dni bol opuchnuty, museli sme prist o jednu kontrolu naviac, nez pri beznom rezani a stehoch, Drzim vam palce, nech to zvladnete.

msally
12. nov 2012

Preco cakat az do veku 10 rokov? Nas maly syn ma 16 mesiacov a mi to ideme urobit uz tuto stredu. Vraj to treba este kym su mliecne zuby. Lebo, ked budu rast stale, tak budu daleho od seba presne ako su terza daleho tie mliecne. A to je uz neskoro, potom zostava uz len na pomoci strojcek.
Podla mna je to lepsie to urobit teraz, este kym si to nebude pamatat.
Ale co je horsie, vraj to narastie znova??? Pocul to uz niekto? Ze ta uzdicka nad jednotkami hore narastie znovu. Tak zase nechcem to davat odstranovat niekolko krat....
Tak co robit? Cakat, kym bude strarsi???? Neviem....
Dakujem

msally
12. nov 2012

A zabudla som povedat, ze ta uzdicka nam este pred troma tyzdnami nevadila, ani sme nevedeli, ze ju mme az medzi zubkami, aj narz zacal plakat pri cisteni a nedal si uvyt horne zubky, ale vobec. Takze ho to musi boliet. A tak sme na to prisli. Ak zuby necistime, tak sa zacnu kazit, co robit?

drosera
14. nov 2012

Mne to odstranovali, ked som mala asi osem rokov..Nebolo to nic strasne a vdaka bohu, ze mi to spravili, lebo som mala hrozne lopaty a este aj daleko od seba..dakujem za ten zakrok, teraz ich mam ako z reklamy...odporucam!

mamima3
22. jan 2013

@msally my mame ten isty problem, syn má rok a 9 mesiacov a ma uzdicku hore medzi zubkami - tak isto mame problem s cistenim zubkov. Ale uzdicku ma aj pod jazykom. Prave teraz to riesime. Zubar povedal, ze hornu medzi zubkami robia medzi 6. a 12. rokom, ze to ma cas, ale uzdicku pod jazykom treba urobit, co najskor, lebo mu ta moze prekazat vo vyslovovani, aby nemal nejake zle navyky pri rozpravani, od ktorych sa potom tazko oduca. Ja by som bola rada, keby mu to spravili naraz, ak uz ma ist pod narkozu,al. nejaky oblbovak. Robili vam to a ako? dali vam narkozu al. nejaky oblbovak? a kde vam to robili?

msally
22. jan 2013

No kamoska mi vybavila Kosice a den pred zakrokom nestastne spadol a samo sa mu to pretalo. Uplna nahoda, strasne to krvacalo, ale hned prestalo po napiti sa studenou vodou. Ale aj tak sme sli do tych Kosic, nech to skonrtoluju, ci to staci. A Mudr. povedala, ze zakroky robia len tym detom v takom rannom veku, ked deti maju s uzdickou nejaky problem- ked to hnisa, alebo ine. Inac, ze je to akotak dobre, ze sa mame ukazat o 9 rokov, v pripade hnisania, alebo tak, tak jasne, ze skor. No a povedala, ze zakrok s robi tak, ze sa uzdicka opicha z oboch stran injekciou, potom nareze a urobi jeden az dva stehy a hotovo. Ziadna narkoza nie je potrebna. takze tak. A mimochodom niekedy mi syn horne zubky da umyt, niekedy nie a uzdicka mu tam uz neprekaza. Takze zatial to pripisujem, ze asi mu idu nejake zubky, nedovoli mi pozriet sa do pusinky. No ale umyvat zuny treba, ved ich ma 16 a nechcem aby sa pokazili, takze neviem, co s tym-neumyvame ich pravidelne, lebo sa tomu brani.

vieruna
22. jan 2013

Mne to robili ked som mala hadam 15. Nemala som medzeru medzi zubami, ale dr. tvrdil, ze to treba. Ked som videla potom okolo seba stado studakov, tak som mala pocit, ze to bolo treba hlavne kvoli tomu, aby si to mohli kuknut v praxi medici, ktori to akurat preberali v skole 😀 Robili mi to pod lokalnou anestezou, trvalo to dobrych 10 minut. A potom to bola velka sranda, lebo mi tam dali tekuty obvaz a bola som ako zajacik. A ked sme sa doma na tom s brachom rehotali, tak mi to vypadlo. Ale fakt neviem posudit, aky by bol rozdiel, keby mi to nespravili 🙂

drzubok
25. jan 2013

@olajcova v siedmych rokoch sa uzdička na hornej pere neodstranuje, a určite nie pre medzeru!!!!!!

something
25. jan 2013

@olajcova Mne to robili asi ked som mala 17...dost neprijemny zazitok. Najprv hornu potom dolnu.

kacena4
25. jan 2013

@olajcova aj sestre to robili a pochvalovala si potomm, ze sa jej lepsie rozpravalo, lebo lepsie hybala perami

drzubok
25. jan 2013

@drosera vzhladom na to že zuby poprerezaní nerastu, boli len opticky vačšie - ku hlave- tá potom dorástla a bolo to o.k. medzera je fyziologická prirodzená.... ved nasleduje prerazavanie dalších a dalších zubov. vzdy je problém stesnanie. cca po prerezaní všetkých zubov sa dá posudit stav hornej uzdičky. a práve v tom veku je indikovaná frenulektomia.
@mamima3
u detí je uzdička nahornej pere bezpredmetná... je to normálne, tak ako bude rást alv. výbežok/kost) uzdička sa bude rel. zmenšovat. pri čistení mliečny zubov - vpredu- kruživou metodou uzdička neprekáža

ivia123
25. jan 2013

@olajcova čim skor,tym lepšie . 🙂 Držim vam palce,určite to dobre dopadne 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

petulik2213
30. dec 2014

Aj mojej dcere to budu robiť

jakubnina
17. apr 2015

@drzubok dobrý deň chcem sa spýtať, moja malá spadla nešťastne na hranu postele a tú uzdičku si tou hranou pretrhla. Má 4roky treba ísť s tým k dr.zašívat to či sa to zrastie aj samé? ☹ nechcem ju stresovať, no zase nechcem nič zanedbať. Ďakujem

alfalafa
8. dec 2015

neberte to na lahku vahu
ja som bola na operacii v 55 rokoch mam menej citlivu hornu peru a aj ked sa napr prehrejem pri namahe tak celu cast pod nosom mam uplne bledu akoby neprekrvenu
a neviem ci to vobec pomoze akosi je to moda tak to robia kazdemu druhemu
zistite si ci je ten lekar dobry odbornik moze sa zmenit aj vyraz tvare vasho dietata

bibiana2003
15. máj 2016

dobrý deň 🙂 som podstatne mladšia ako ženy tu. mám len 13 a čaká ma za dva dni rezanie uzdičky ☹
uzdičku vo väčšine prípadov rezať netreba kedže je to vlastne len dasno medzi zubami,takže ked to tam chcete mať a nevadí vám to nieje nutné to odstrániť. ale pozor,ked sa vám uzdička(alebo dasno spojené s ňou)rozširuje môže narobiť poriadnu neplechu. pokým sa nerozširuje,je na svojom mieste dá sa to v pohode napraviť aj so strojčekom (mám taký pocit 😝 ) ale ako v mojom prípade,keby mi ju neodrezali a dali mi len strojček tak by sa po zosadení zuby rozšírili naspäť a bolelo by to. ak je tu niečo čo nieje až tak pravdivé,tak pardon ale ja hovorím len z rozprávania zubára ktorý mi vysvetloval čo s tým mám 🙂

dadax84
16. nov 2017

@msally ahoj, mali ste presne náš prípad.....môj malý má presne 16 mesiacov , presne ako vy v Tom čase.....riešim to momentálne, ako ste nakoniec urobili vy???? Ďakujem za info

dadax84
16. nov 2017

@msally už som sa dočítala, nižšie o riadok....takze ste to nerobili keď malý spadol......