Umývanie zúbkov ročnému bábätku

lucka27375
21. feb 2024

Ahojte, akým spôsobom umyvate zubky ročným detičkam ? Napríklad pred spaním večer? Dáte mliečko a potom v posteli len ? Dcerka dosť plače nechce vôbec aby sme jej zubky umyvali.. aj vy to tak mate ?

nevenka
21. feb 2024

@lucka27375 lezi na posteli, jeden drzi ruky a druhy sa snazi umyt. Nasilu, u nas to nijako inak v tomto veku neslo ani u jedneho dietata 🤭🙃

svokrinjazykmonika
21. feb 2024

@lucka27375 ona mala vždy v ruke jednu kefku na hryzenie a ja jej zatiaľ prebehnem zuby ďalšou kefkou. Už má 16m tak dávam aj pastu. Lebo začala mi odmietať umývanie tak som skúsila pastu a tá jej chutí. Chvíľu ju to bavilo pred zrkadlom sa pozerať na seba, potom obdobie že ona "umývala" zuby mne a ja jej. Teraz jej zas umývam pred televízorom zuby ale to už sa zase vykrúca tak budem musieť vymyslieť niečo ďalšie. Ale teda tie začiatky boli také že len šuchty šuchty trochu po zuboch a hotovo. Teraz už trošku lepšie zvykne držať ale stále sa mi to nedá urobiť tak ako by som chcela ☺️

klip0
21. feb 2024

Aj u nás len nasilu. A mlieko pila až po umytí zubov. Kľudne sa to tak môže ak sú zuby poriadne umyté. Aspoň ju to ukludnilo a nešla som ju uspavat vyrevanu z umývania

zuzkaa1991
21. feb 2024

@lucka27375 ja som viac menej umyvala od.2r alebo si nepamätám dovtedy priebehu dna som.umyvala zubky ale.kek zacali rast zubky ked.mala.rok a pol🙈🤣 od 10m do. 15m.mala.len dva zubky😁😁 teraz.som.si spomenula.a.ja ze prečo sme.zacali neskoro umyvat.😊 klop klop ma 6r.takze ked je vacsia uz isty cas umývam zubky v sprche na konci....ale viac menej neumyvam.jej tesne pred spánkom este po sprche papa pije mlieko.a klop klop.ma.krasne zubky takze viac menej nerobila by som.urcite na silu ;) ale hrou aby nemalo dieta.odpor.ale jasne ze nasilu som parkrat vopchala.do.ust ale.take.male urcite nech sa oboznamuje s.kefkou atd ;)

milanemila
21. feb 2024

Ma 10m (4 zuby) a umyvame od prveho zubka jednozvazkovou kefkou vecer spolu so starsou. Nijakym speci sposobom 🤷🏼‍♀️ potom ho este kojim na uspatie a aj v noci.

milanemila
21. feb 2024

@zuzkaa1991 fuuu to si neviem predstavit, ze 6 rocna ide spat s jedlom v zuboch 🙈 snad jej tie zdrave zubky vydrzia.

motogirl699
21. feb 2024

Naša má 16 mesiacov a od prvého zúbka si zuby umýva ráno aj večer. Rada si ich umýva. Najprv jej ich umyjem ja a potom si ich umýva sama. Len teda jediné, čo neviem stále ako ju mám naučiť, je to, aby tú pastu stále neprehĺtala, ale vyplula ju.

cyberk
21. feb 2024

nasej siel prvy zubok uz v 7m, takze v tak skorom veku sa lahko uci ritualom, brala to formou hry (dala som mliecko, chvilku sme sa pohrali, zaspievala kratku cast vymyslenej pesnicky o zubkoch, umyla som a sup spat).. dodnes nema problem s tym (2r) a ani s nitou, ked idem.

nykkushka
21. feb 2024

Nas okolie považovalo za divných, že načo taka veda s mliečnymi zubami, aj tak vypadnú 🤣
Ale začali sme veľmi skoro, hneď ako mu narástli prvé zúbky, ktoré sa o seba dotýkali. Používali sme jednozväzkovu jemnú kefku, postupne po roku sme pridali medzizubnú kefku a niť (detský rozmer). Teraz ma 4r a bezproblémové čistenie ráno večer klasickou aj jednozväzkovu kefkou, medzizubnou aj ústnou vodou. Zuby ma stále ako perličky, kopec spolužiakov v škôlke kazy a čierne zuby, takže asi to robíme správne ☺️

miniatura14
21. feb 2024

@lucka27375 Áno, zatiaľ nasilu, bohužiaľ. Aj keď niekedy si nechá pekne vyčistiť a niekedy nie 🤷🏼‍♀️. Čistíme ráno a večer po mliečku, teraz sme kúpili sonicku detskú kefku, doteraz sme mali single kefku.

nikpa
21. feb 2024

@lucka27375 neviem ci je ročne dieťa ktorému sa páči umývanie zubov, ja som umývala normálne pri umývadle aby sa naučili co najskôr aj vypluvat. Ci plakali na posteli alebo pri umývadle, to už je jedno. Hlavne aby boli zuby čisté.

motogirl699
21. feb 2024

@nikpa prosím ťa kedy a ako si ich naučila vypluvat pastu?

klip0
21. feb 2024

@zuzkaa1991 nejaké dieťa môže stať táto rada chrup.
Demineralizacie sa môžu vytvorit už po 36h neodstranenom zubnom povlaku. Pozri si fotky na zubraskych profiloch, 2r dieťa vie mať úplne vyhnite zuby. Takže určite treba umývať hneď ako vykukne prvý zúbok. Keď aj nasilu

zuzkaa1991
22. feb 2024

@klip0 ja nepisem ze sa nesmie vela robí genetika a ved matka vidi dieťaťu zuby...keď som zacala pouzivat detske zubne pasty kvalitne z lekarne ano robil sa jej povlak zacinala mat zlte flaky ale vlastne od 2r pouzivame s.aloe vera zubnu pastu co je vhodne aj pre deticky aj pre dospelých a mame krasne biele zubky aj "skvelé " recenzie aj zlozenia nebolo ok a vznikali malej zltr flaky ja mojej pravidelne kontrolujem zubky ako od prveho zubku ale necistili sme.ich kazdy den

zuzkaa1991
22. feb 2024

@milanemila tak ide spat okolo 21 sprchu ma okolo 19hod to ze.malo papa ma obcas pred spankom jedlo nie pravidelne🤦‍♀️ max mlieko a určite pri narocnom uspavani pd babatka si neviem predstaviť ze vypije dieta.mlieko v posteli v pritme zoberiem do kúpeľne umyvat zuby🤦‍♀️ kazdy ma.svoj system ritual chodi pravidelne ku zubarke vela.zalezi aku zubnu pastu pouzivate ja skm nasla topku na ktoru nedopustim a vdala nej mame zdrave zubky a vyhodou je ze mozu detičky od babatka ;)

A detaik ja som nevedela donutit tesne pred spankom sprchu a umyt zubky bohužiaľ nasli sme kompromis a mame hygienu skor ako.ide spat....

lenkakravcova
22. feb 2024

@nykkushka čiastočne to závisí od genetiky, čiastočne od čistenia a stravy.
U prvého dieťaťa som nevedela ako mu zuby umývať, aby som to zvládla ja aj on v psychickom zdraví, začala som mu ich čistiť pravidelnejšie až v 3-4 rokoch. Je školák a mal doteraz dokopy 4 kazy na 2 zuboch (mliečnych stoličkách). Oproti tomu dcére som čistila zuby oveľa skôr a kazov mala úplne rovnako. Tak neviem. 😶

nikpa
22. feb 2024

@motogirl699 starší sa naučil dosť neskoro, mal niečo cez 2,5r. a to tak, že som ho vždy brala so sebou do kúpelne keď som si umývala zuby a ukazovala mu, že vypluvam penu z úst, to sa mu páčilo. No a mladší sa to naučil už od staršieho ale ten skoro, mal asi 1,5r. Proste len cez to pluvanie peny, samozrejme čím väčšia blbina, tým viac ich to zaujímalo.

vkatush
22. feb 2024

My sme bojovali dlho s plačom a na silu.
Teraz to už ide v pohode, lebo používame mobil (ale len pri umývaní zubov) 😂

Jeden drží telefón s videom (rozprávka, mačičky, obľúbená pesnička,...), malý pozerá na mobil, sem tam sa aj usmieva a ďalší umýva zuby. Odkedy toto robíme, nie je problém a je mi jedno, že tú minútu pozerá do displeja, kým umyjeme.

A tiež rád skúša sám, postaví sa k umývadlu a umýva si sám (samozrejme potom musíme ešte my doumývať).

milanemila
22. feb 2024

@zuzkaa1991 ale ty nemas babatko co pri uspavani pije mlieko, ale 6 rocne velke dieta 🙈 ano 10m neumyvam po mlieku v noci zuby, ale starsiu som kojila asi rok a 3/4 a potom uz nepila pred spanim mlieko a isla spat s cistymi zubami 🤷🏼‍♀️

zuzkaa1991
22. feb 2024

@milanemila tak kazde dieta je ine a moja si vyžaduje....a kazde dieta inac prijima stravu atd....niektore je viac niektoré menej... kazdy sa stara o dieta po svojom kedysi nebol net a kazda matka vychovova a stara sa o dieťa ako uzna za vhodne
Zaklad je aby bolo vychovane spravne vyzivne spravne ci si umyje zuby pred alebo po mlieku je jedno(ano viem na nočný spanok ma byt chrup cisty ale ani to nie je zaklad aby clovek mal zdrave zuby kedze vela robi aj genetika ;) )

lucka27375
autor
22. feb 2024

@cyberk tak to klobuk dole teda 🙂

lucka27375
autor
22. feb 2024

@vkatush a tak samozrejme keď to inak nejde.. my musíme nasilu no ani ten telefón moc nepomohol :/

lucka27375
autor
22. feb 2024

@nikpa no keď už v pološere dávame mliečko a keby ju ešte odnesiem ko kúpeľni a tam riešime zubky to sa zase bojím že by som mala väčší problém zase s uspavanim:/

lucka27375
autor
22. feb 2024

@milanemila a neplace pritom ani sa nevykrúca?

lucka27375
autor
22. feb 2024

@miniatura14 a koľko má mesiacov ? Čo hovoríte na tu kefku? Tiež som nad tým rozmýšľala

lucka27375
autor
22. feb 2024

@svokrinjazykmonika no uvidíme ako sa to u nás zmení keď začneme používať pastu ale zatiaľ je to nasilu lebo vôbec nechce :/

miniatura14
22. feb 2024

@lucka27375 Má 11 mesiacov, mne sa pozdáva, ale objektívne to zhodnotiť neviem, či dobre vyčistí. Sme objednaní k zubárovi, tak ten mi potom povie, či má dobre umyté 😊

milanemila
22. feb 2024

@lucka27375 vies co skor mi stale berie kefku a chce ju zuzlat 🤷🏼‍♀️ ale celkom si necha vycistit aj ked niektore dni iba trosku, ale chcem aby si na to zvykol.