Trojročný syn pije v noci mlieko. Môžu sa mu z toho kaziť zúbky?

garajova01
27. okt 2020

Vopred ďakujem za každú radu.
Malý ma 3 roky, pred spaním aj raz v noci pije fľašu mlieka. Zubár mi naposledy povedal, že sa tým veľmi kazia zubky.
Nemôžem ho to však nijako odnaucit, dokáže aj hodinku prosiť, keď mliecko dostane, zaspí do minúty .
Je tu viac diskusii, ale neviete nejako poradiť čo by pomohlo, respektíve vaše názory, skúsenosti....dakujem

adamadent
27. okt 2020

Zúbky sa z nočného podávania mlieka z fľaše môžu naozaj pokaziť. Je to nepríjemné a pre dieťa bolestivé je lepšie to stopnúť skôr ako behať potom po zubaroch. Trojročný už mliečko v noci nepotrebuje z nutričného hľadiska, je to zlozvyk. Ak ho chceš odnaučiť bud fľašku s mliekom nedať vôbec alebo ho začať riediť postupne až kým z neho nezostane voda. Je to ako s kojenim vo väčšine prípadov sa ženy obávajú co bude keď dieťa budú chcieť odstaviť, že bude plakať celú noc a pod. Môj názor je nastaviť sa tak ze nedam a nepolavit. Vysvetli že na mliečku si pochutná iba ráno a pred spaním a to s dôkladným vycistením zubov.

panelacikova
27. okt 2020

@garajova01 áno, môžu. ja som dcére dávala tesne pred spaním a naučila som ju, že ešte potom umyť zuby. noc musela vydržať. dcérina "kamarátka" zo škôlky bola tak hlúpo naučená, že jej dávali fľašu (do 5 rokov!!!) na zaspatie do postele.. pri nástupe do školy mala zhnitých niekoľko zubov práve z tohto zlozvyku. neviem ako teraz, druhé zuby, asi si už potom dali záležať a odnaučili. fakt som jej teraz už dlhé roky nevidela zuby, lebo ona sa usmieva hanblivo-so zatvorenými ústami. možno aj kvôli tomu, že mala ten problém hnedých zhnitých zubov. inak rodičia na úrovni, dobré zamestnanie, hygiena, všetko. len toto ju blbo naučili a bol to dlhoročný zlozvyk, ktorý jej pokazil minimálne mliečne zuby. takže áno, je to pravda.

zuzana_ilkova
27. okt 2020

@garajova01 dobry den ano kazi to zubky mne pediatricka uz teraz (maly ma 9mesiacov) odporucila odnaucit od nocneho pitia mlieka a skusit nahradit mlieko cistou vodou...zubar mi odporucal po vypiti mlieka stierat povlak zo zubkov vlhkou handrickou pocas noci a rano stierat povlak kefkou nie je potrebna ziadna zubna pasta... skuste nahradit mlieko vodou, pripade 1,5percentnym kravskym mliekom a po tyzdni vodou casom by si malo vabo zvyknut na to ze sa mu kvoli vode neoplati vstavat v noci....je to tazke viem to z vlastnej skusenosti snazim sa k to uz 2tyzdne a noci su krute...

simkids
27. okt 2020

@garajova01 tak mu povedz ze mliecko uz nie je, objat a vydrzat a keby chcel nieco do flasky, tak vodu. O tomto celom musis byt hlavne ale ty presvedcena, aby si vydrzala a nepovolila. To je ako ked v noci zena prestane kojit, tiez je par dni plac a boj. Alebo sa zbav uplne flasky a chodte ju za nieco vymenit do hrackarstva

makova333
27. okt 2020

trojrocny nepotrebuje v noci pit mlieko. Je to o zvyku. A len ty mozes tento zvyk zrusit. On to dobrovolne nespravi. A ano, mozu sa kazit zubky a ani na travenie to nie je nic moc, ked aj v noci musi spracovavat potravu (mlieko je potravina, nie pitny rezim). Trojrocny si ma vecer pred spankom umyt zuby a ist spat, nie v noci jest.

garajova01
autor
27. okt 2020

@zuzana_ilkova ďakujem krásne za každú odpoveď, teeeeda neviem ako, ja som strašne "mäkká " povaha, neodolam plaču, ale tak skúsime to nejako 🙂

zuzana_ilkova
28. okt 2020

@garajova01 aj ja som makka v tomto a hlavne v noci ked som unavena a povolim niekedy lebo unava nadomnou vyhra 😁 ale tak mi to odporucala pediatricka tak vam aspon posuniem informacie

makova333
28. okt 2020

@garajova01
@zuzana_ilkova kočky, nič v zlom, ale keď neviete dať hranice trojročným deťom ako ich dáte pubertiakom? Verte, že v pubertálnom období budú na vás skúšať deti nielen plač...

zuzana_ilkova
28. okt 2020

@makova333 ja mam 9 mesacneho teda takmer 10mesacneho syna a nastavujem hranice nocneho papania teraz, len som napisala ako mi tl bolo poradene

elzus
28. okt 2020

@garajova01 je to len zlozvyk, ja som nechtiac rozbila flasu na pitie a tak 2 tyzdne drankal mlieko ale pochopil ze nie je flasa nie je mlieko a zvladol to. 🙂 drzim.palce. A ano ucite to kazi zubky. Tak sa len zatat a nedat alebo vodu.

yanni
28. okt 2020

@garajova01 Ano zial, zo toho sa mozu/nemusia kazit zuby. Takže radsej cim skor urob kratky proces. Ako ti uz radili, bude vrieskat, nech sa aj o zem hodi, 3 rocny nie je babätko, musis sa s nim porozpravat. Popr. najdi nějaké fotky zhnitych mliecnych zubov a ukaz mu. A flasu Prus uplne. Daj mu vodu do nekvapkajuceho poharika a moze sa v noci aj sam obsluzit. Ono odla spravnosti by si mu mala po tom mlieku ist est zuby vydrhnut. Takže možno aj takto ho par dni na změnu příprav.Moje deti vlase nemali ale dlaho som kojila. Ale nocne kojenie pomaly odburavala do prących narodenin. Od ca. 8. miesiąca mali v posteli poharik a po case sa zvykli pbsluzit same. Mlieko nie je pitny rezim. Je to tazke na zaludok a hlavne to kravske. Od ca. roka deti v noci jest nepotrebuju. Organizmus si musi oddychnut.

garajova01
autor
29. okt 2020

@makova333 no veru, čistá pravda, až sa človek zamyslí...

nikpa
30. okt 2020

@garajova01 keď to povedal zubár, asi na tom niečo bude. Buď ho to odnaucis alebo riskujes hnile zuby. Skús ho oklamať s vodou. 3 ročný by mal prespať celú noc. Večeria dostatočne, nie je hladný v noci? Ze si to tým mliekom kompenzuje... A to vecerne jedenie má viacero mínusov, jeho tráviaca sústava si potrebuje aj oddýchnuť, na to slúži noc.