Trojročná neznáša umývanie zúbkov

diusqa761
26. jan 2021

Ahojte baby. Zaujímali by ma vaše rady v našej situácii. Staršia dcéra ( za 3 mesiace má 3 roky) neznáša umývanie zúbkov. Skúšali sme všetko. Normálne detské zubné kefky, elektrické kefky (pre deti od troch rokov) , samú sme ju nechali si vybrať kefku aká sa jej páčila , kupujeme jej zubnú pastu ktorá jej "chutí" (a je určená pre deti jej vekovej kategórie) , púšťali sme jej videá o umývaní zúbkov, pesničky, knihy o umývaní zúbkov , na sebe sme jej ukazovali... Ale nič z toho. Keď ju chvíľu nechám samú si čistiť zúbky tak je spokojná ale len kefku okúše a trocha si snaží predné zúbky vyčistiť ale už keď jej dočisťujem ja tak je to vždy boj minimálne na 20 minút čo kričí, kope, metie sa ... Nenechá si ani od partnera , vždy to isté...trápi ma to lebo má krásne zúbky. Nedávame jej (mimo Mikuláša a veľkej noci) vôbec sladké , čipse ani sladené malinovky ale všímam si že na predných zúbkoch aj napriek tomu sa jej robí začínajúci kaz. (Idem s ňou zajtra k zubárovi ) čo by ste poradili aby malá tak neprežívala to čistenie zubov? Prípadne aké sú vaše skúsenosti .

diusqa761
autor
26. jan 2021

Dopredu ďakujem za každú odpoveď 🙂

marcellka32
26. jan 2021

Umývať si spolu s ňou, pastu elmex detská, to má mliečne zuby aj tak pôjdu von, ale návyk už treba naučiť

lindusss2016
26. jan 2021

@diusqa761 u nas do bodky to iste, syn ma uz na stolickach 4 velke kazy, vpredu na jednotkach zacinajuci kaz. Vyskusali sme presne vsetko toto co vy, zubarka mi tvrdila, ze ked mu aj budem umyvat nasilu, tak si za 4 dni zvykne, ale zial, bojujeme uz rok a pol a stale strasny rev, dozadu ma vobec nepusti, takze tie zadne su uplne odpisane, rada by som zachranila aspon predne, no mam strach 😥 tiez mame o dva tyzdne termin, tak som zvedava, co mi na to povie 🤷‍♀️ ale nic dobre necakam

diusqa761
autor
26. jan 2021

@marcellka32 už sme skúšali že stála so mnou u umývadla na schodíku a čistili sme si spolu. Ona kým to robí "sama" ju to baví a má to rada. Problém je keď jej musíme zuby my dočistiť.

diusqa761
autor
26. jan 2021

@lindusss2016 u nás má našťastie len na predných 2 zúbkoch ten biely "povlak" pri ďasne to neviem sama či je iba odvápnenie alebo začínajúci kaz tak radšej ju hneď beriem zubárovi nech z toho nieje čierny kaz ale teda s ňou je to presne to isté čo spomínaš. Kým si sama čistí je spokojná a snaží sa ale dočisťovanie je obrovský boj 🤦 tiež jej "nasilu" dočisťujeme odmalička a prd z toho 🤦

lindusss2016
26. jan 2021

@diusqa761 no lenze moj si sam ani nevycisti, scucne pastu, pohryze kefku a ma dost 🤷‍♀️

hennyinnsbruck
26. jan 2021

Nám pomohol tablet. Aaaaano tablet resp yotutube. V novembri mala 2 roky, každy den na silu umývanie zubov kazdy den boj. Tiež som všeličo skúsila.
A teraz ona si pozerá pesničky a ja jej aj 5 min bez najmenšieho problému umyjem zuby. Aj mi ich krasne vyceri. 🙏🙏😂😂😂😂

marlent
26. jan 2021

No neviem moj toto tiez skusal ale mal smolu chce plakat nech place kope ale aj tak proste kym ich nema dokonalo umyte tak ho nepustim...nemal na vyber a tetqz uz to vie pekne otvori pocka kym jednozvazkovou normalnou a este aj sablickami ujyjem..cez toto proste nejde vlak...vzdy ked mal stavy tqk aom si povedala ze lahsie nasilu umyvat ako potom u zubara co bude robit ked bude mat kaz nenecha si vrtat a vyhnije mu cela pusa...proste nasilu na insta je jeden ucet mozno baby poradia neviem nazov je tam zubna a dava navody ako umyvat aj tqkymto detom v akej polohe aby ti neusla

katulastraka
26. jan 2021

ja by som jej na nete ukazala obrazky pokazenych zubov a opisala jej co vsetko ju caka, ked ich nebude umyvat :D mozno sa zhrozi a necha si ich vycistit :D

diusqa761
autor
26. jan 2021

@lindusss2016 fuu to máš teda ešte omnoho horšie 😔

diusqa761
autor
26. jan 2021

@hennyinnsbruck vidíš toto ma nenapadlo 🙈 pustila som jej videá a pesničky o tom ale nie pri čistení . Vyskúšam dnes 😁

diusqa761
autor
26. jan 2021

@hennyinnsbruck to by mohlo zabrať lebo na rozprávky pozerá s otvorenou pusou ako vyhoraná myš a nevníma nič okolo.🤣

hennyinnsbruck
26. jan 2021

@diusqa761 skus... Ja som vďačná za to naozaj i keď to možno není správne. Ale zuby sú premna veľmi veľmi dôležité. A nervov usetrenych až až...
A keď tak (snáď sa domna nikto nepusti) chceš YouTube? Ok ale umyjeme pri tom zubky🙈

diusqa761
autor
26. jan 2021

@marlent však tiež sa s ňou od malinka "bijem" , rev alebo nie zuby musia byť z každej strany vyčistené , aj medzizubnými kefkami len by som chcela aby to už toľko neprežívala a zvykla si. Ja ju väčšinou nechám najprv pri umývadle na schodíku nech si najskôr "sama" vyčistí a potom ju zoberiem do detskej na prebaľovaciu komodu ,tam jej zablokujem ruky a telom nohy lebo ona robí pri Tom taký cirkus že kope, búcha rukami , raz mi od zlosti aj veľký prameň vlasov pri tom vyšklbla ... Po dobrom po stojáčky to s ňou nejde vôbec. Ona chce skrátka sama len však musím jej to poriadne dočistiť 🤷

ladyvi
26. jan 2021

Neustupit, zotrvat, nemenit strategie, zvykne si. Zuby treba cistit a hotovo. Tyzden, dva, mesiac, ale zvykne si. Pokial nema nejake diagnozy mentalne, pokial zdrave dieta, tak mu neustupit a hotovo. Uspavat dieta kvoli vrtaniu kazov by sa mi fakt nechcelo.

diusqa761
autor
26. jan 2021

@hennyinnsbruck však aj pre mňa... Od malička jej čistíme od prvého zubu , od dvoch rokov chodíme k zubárovi s ňou na preventívky (doteraz všetko ok že má nádherné zúbky) , nedávame sladké , slané, nesladíme jej ani čaj , každé jedlo zapíja čistou vodou, kúpili sme jej aj elektrickú kefku, čistíme aj medzizubné priestory, pred letom jej ideme dať zapečatiť stoličky aby ich malá vo najdlhšie krásne.. preto ma to trápi. Lebo inak má nádherné zúbky. Len teraz som si všimla že na predných má u ďasien ten biely povlak a teraz či to je odvápnenie alebo začínajúci kaz... Však hneď letíme zajtra zubárovi nech to stojí čo to stojí.

hennyinnsbruck
26. jan 2021

@diusqa761 najhoršie je keď sa človek snaží a aj tak sa niečo pototo... No vybehnite k zubárovi a uvidis co povie 😊😊

diusqa761
autor
26. jan 2021

@ladyvi presne 👌 však "bijeme" sa takto s ňou od malinka ale zuby musia byť čisté . Ale teda ona je tvrdohlavý baran ,bojuje s nami dodnes deň pri Tom a hneď ako dočistíme sa smeje akoby nič 😒

marvin1234
26. jan 2021

@diusqa761 my to máme tiež pestré, rovnako starý syn. Čistíme od prvého zuba nasilu, v polohe na zemi,on leží, ja sedím nad ním. Zo začiatku jeho ruky pod mojimi stehnami a násilím, postupne sa to lepší, teraz už si sám donesie vankúšik a ľahne. Pomohlo keď bolo najhoršie, že držím v ústach mobil a pesničky na yt. Nikdy inokedy mobil ani nevidí, tak to dosť pomáha.

diusqa761
autor
26. jan 2021

@hennyinnsbruck dúfam že mi povie že je to len odvápnené 🙏 lebo moc by ma to pri tých denných našich súbojoch a odopieraní jej sladkého (alebo ako to volá zbytok rodiny "týrania ju" 🤣) trápilo keby to bolo nazmar.

hennyinnsbruck
26. jan 2021

@diusqa761 😂😂😂😂

diusqa761
autor
26. jan 2021

@marvin1234 musím tie videá pri Tom vyskúšať. Baby mňa to normálne vôbec netrklo 🙈 ale aspoň ste ma tu všetky ubezpečili že nás je moc čo musíme takto bojovať s našimi ratolesťami 🤣

heidy222
26. jan 2021

@diusqa761 umyvanie pred telkou si skusala? U nas to Len Tak islo

diusqa761
autor
26. jan 2021

@heidy222 ešte nie, dnes budeme mať premiéru po radách tu od mamičiek 😁

heidy222
26. jan 2021

@diusqa761 to pomoze, uvidis, najma ak je telka nieco speci, co nema hocikedy. Odporucam mira jarosa 😂

diusqa761
autor
26. jan 2021

Inak už keď sme u tých zúbkov dávala ste niektorá takto malým deťom pečatiť stoličky? Ideme dať malej pred letom na odporúčanie jej zubára , vraj jej dlhšie ostanú zúbky pekné a zdravé . Zaujímalo by ma či má s tým tu niekto skúsenosti? Či to je naozaj také dobré a či to pomohlo.

marvin1234
26. jan 2021

@diusqa761 ináč v tej polohe ležmo krásne na tie zuby uvidíš, veľmi odporúčam. Ja som si dala sťahovaciu pasku cez obal na mobil, to si dám do úst, malý kuká a ja pekne vidím kde čistím. 👍

diusqa761
autor
26. jan 2021

@heidy222 nechávame ju len hodinu denne pozerať takže bude asi v siedmom nebi 🙈

hennyinnsbruck
26. jan 2021

@marvin1234 do úst 😂😂😂😂
Mojej tiež na ležato umývam 👌👌 fakt super poloha.
@diusqa761 daj vedieť potom ci to klaplo 😊

nikpa
26. jan 2021

@diusqa761 toto je len o zvyku. Odkedy jej umývate zuby? Ja malemu od prvého zubu, co je cca od pol roka, to co opisujete vy robil prvych pár týždňov, možno mesiacov, teraz ma 3 roky a kefku mi večer sám donesie, že ideme čistiť zuby. Takze treba len vydržať, podľa mna si časom zvykne, ze je to proste každodenna rutina.