Prosim Vas, ma niekto skusenosti s trhanim mliecnych stoliciek u 6 rocneho dietata? Syn ma kazy na 2 zadnych zubkoch, vraj je to hlboky kaz a najlepsie je dat zuby von, neopravovat (ostatne zuby ma zdrave). Su to sice mliecne zuby, ale teda este take cca 4 roky by mali predsa zostat v ustach. Je tu niekto komu v takomto veku trhali zadne mliecne zuby? Neposuvali sa potom ostatne? Nejako nie som stotoznena s tymto riesenim. Dakujem za skusenosti.
@martina8060 ahoj , síce priamo na otázku trhanie ti neodpoviem. Ale môj syn keď mal 5 rokov tak mu robili vŕtanie plombovanie zadných stoličiek. On ich mal kazove a dosť , a zubárka mu to ale čistila vrtala. Tiež mal kaz hlboko až do zubnej drene , no môj chlapisko to vydržal neplakal ❤️ .. má teraz 3 stolicky vyvrtané plombovane s krásnymi farebnými plombami 🙂 ktoré si vybral
Ja som tiež dostala od zubarky na výber vytrhnúť alebo opraviť. No neviem si predstaviť ako by fungoval do 10rokov cca bez stoličiek ... Ja som si vybrala teda opraviť a hotovo ❤️
@martina8060 môjmu trhali ako 5 ročnému. Tiež mu to najprv skúsila zubárka opraviť, ale stále ho to bolelo. Nakoniec vytrhla a nič sa mu neposunulo. Keď vyšli trvalé zuby dali sme ich zapecatit.
Mliecne stolicky myslis asi 5, ze? Lebo 6 tky su uz trvale zuby. za mna - dala by som ich opravit (plombuju sa i mliecne zuby), pretoze hrozi, ze sa zuby poposuvaju. Dcera mala uz vyrastenu 6 tku trvalu, kaz na 5ke mala opravovany, ale zacala zase boliet a netusim, ake zatmenie mysle som mala, ze som suhlasila s trhanim 5ky. Samozrejme, ze trvala 5 potom rastla krivo, zmenili sme zubara, ktory vravel, ze sa mal dat medzernik a idealne vobec netrhat, ale opravovat, kym niet inej moznosti.
Nasemu trhali jednu v 4 a jednu v 6 rokoch...opravovali ale kazili sa dalj...teraz hz ma aj sestkya vsetko ok...zubarka hovori ze sa nastastie neposunuli
@martina8060 dievcata, dakujem za vase odpovede. Oba kazy ma na 4kach zubkoch,jeden vpravo hore, druhy vlavo dole. No je to narocne rozhodovanie. Syn ma celkovo strach z lekarov, tak som navstevu zubara odkladala, lebo som vedela, ze tam naisto usta neotvori. Potom sme dlho nevedeli najst zubara, co berie nove deti. Ked nas konecne po roku niekto zobral, tak hned navrhne trhanie. Bojim sa aj, ze hned prva skusenost trhanie, ako ho to ovplyvni do buducnosti.. aby nemal panicky strach z kazdej navstevy (ako aj ja). No uvidime, termin ma dohodnuty na december.
@martina8060 myslím na synčeka , určite to zvládne 😇 ... Nás tiež nechcel nikto zobrať , až som našla jednu súkromnú zubarku a tá ku deťom bola super. Púšťala im rozprávky dala okuliare parádne keď im robila zúbky ☺️ ... Teraz sme u druhého zubára , nakoľko zubárka išla na MD , a druhý zubár je tiež super , s deťmi sa rozpráva povozi a podobne. Verím tomu že každý (🤞) zubár vie že dieťa má strach tak sa tak bude správať , ešte raz držím päste, a dajte vedieť ako ste dopadli ☺️
@martina8060 Ahoj, moja dcéra (5r.) tiez som nechcela trhat mliecne zubky. Mala 3 zaplombovane mliecne zuby a do mesiaca po plombovani vzdy opuch a museli ist von. Je to v pohode. Nic sa jej neskor neposunulo. 😉
@martina8060 mojej 5 rocnej trhali nedavno. Jednu dolnu 4 ked mala 4.5 roka a druhu par mesiacov dozadu. Boli to hlboke kazy, jeden sme skusili opravit vyplnenim kanalikov, ale dostala zapal a zub musel von. Druhu stvorku som uz dala rovno vytiahnut, pretoze som nechcela, aby kaz presiel na trvaly zub pod mliecnym, co sa moze stat. Riesila som medzerniky, ale nenasla som nikoho, kto by jej to urobil. Takze uz mi ostava len dufat, ze sa to nepoposuva.
@labocca dcere normalne pichli lokalnu anestezu, dlho som ju na to pripravovala, vysvetlovala ako to bude prebiehat, neklamala som, ze injekcia nebude citit, takze vedela do coho ide a krasne spolupracovala. Prvu stvorku jej tahali ked mala 4,5 roka, druhu stvorku po niekolkych neuspesnych pokusoch o zachranu ked mala skoro 5. Zub bol vonku doslova za 15 sekund. Zubarka bola super, trpezliva, k dcere mala uzasny pristup, takze aj to pomohlo.
@labocca Ahoj, dcera mala premedikaciu. T.j. do dzusu jej dali sirup, bola trosku ''mimo'' nic si nepamata. Bola to rychlovka. Nemusite sa vobec bat. Syn prezil trhanie mliecneho zuba aj bez premedikacie, ale on spolupracoval. Dcera vobec, preto sme zvolili premedikaciu, v SCHILL-e.
@martina8060 ja keď som bola v 1 tr.na ZS, tiez som mala kazy vzadu na stoličkách. Mne ich ale zubárka trhať práve nechcela, bola za ich vŕtanie a plombovanie. Chyba. Do týždňa mi to napuchlo a stoličky mi musela aj tak vytrhnúť. Dostala som zápal okostnice ☹ mala som 7 rokov. Nepamatam si, žeby sa mi niečo posunulo kvoli tomu.