Trhanie 3 mliečnych stoličiek u 5-ročného syna

12. jún 2024

Ahojte. Bohužiaľ z mojej vlastnej chyby ( neuvedomila som si dôležitosť kazu na mliečnej stoličke ) idú synovi (skoro 6r) trhať 3 mliečne spodné stoličky. :( Cítim sa hrozne. Do ambulancie som išla s tým, že sa ten kaz konečne opraví, no dočkala som sa veľkého sklamania, že sa to už nedá ..úplne ma to položilo a som z toho smutná. Pýtala som sa, či je ešte možná záchrana, ale vraj určite NIE. Je tam zápal, a jedna strana koreňa sa akoby rozpadáva. Chcem sa spýtať, či aj v takejto ťažkej situácii ste našli zubára, ktorý detské zúbky zachránil 🙏🙏🙏. Či je tam proste nejaká možnosť, ako tie zuby opraviť a nechať v pusinke. Cítim sa ako v zlom sne, neviem si predstaviť ako bude syn papať, ako mu budú rásť ďalšie zuby a celkovo či to ovplyvní tvar jeho čeľuste. Viem že je to moja chyba, no nikdy by ma nenapadlo, že je to v takomto stave. :( Prípadne, je tu niekto, koho detičky si prešli niečím takýmto? Ako to znášali oni, a vy? Ako sa im darilo bez toľkých zúbkov? Ďakujem veľmi pekne za každú radu...

autor
12. jún 2024

Moja rada pre ostatných : pri každej bolesti ( aj po jedle) okamžite riešiť stav zubov vášho dieťaťa. A ak váš zubár "neopravuje mliečne zuby lebo s tým sa nedá nič robiť len umývať" nájdite a zaplaťte súkromnú kliniku. Lebo potom sú to krokodílie slzy. 😥 Syn mával inak aj často teplotu, často bol chorý. Mala som plnú hlavu toho, riešili sme na ORL a nenapadlo ma, že to mohlo prameniť zo zubu, čo asi aj pramenilo ..

anjelicek26
12. jún 2024

Ano mliecne treba opravovat a ano nelieceny zapal je dost zly, hlavne takyto dlhodoby. Ale k tym zubkom, oni tam spravia drziak na to miesto cca. 70€ to stoji, daju to prec, ked sa trvala stolicka zacne prerezavat, toho sa neboj. Dcere trhali mliecnu stolicku...

autor
12. jún 2024

@anjelicek26 ďakujem veľmi pekne, spýtam sa či mu niečo také dajú. Pretože povedali len toľko, že v budúcnosti bude treba strojček.
A áno chápem. Neuvedomovala som si to úprimne do takej miery. Ako presne myslíš prosím, že neliečený zápal je dosť zlý? Mohli vzniknúť nejaké následky v organizme? Alebo sa to všetko vyrieši vytiahnutím.

anjelicek26
12. jún 2024

Tak moja ziaden zapal nemala, vybrali jej to skor, ako mohlo nieco take vzniknut... zubar to sledoval dlhsie ten zub a nerobil dobrotu ani po vyvrtani.... tak zub je samozrejme napojeny na krvny obe a prebiehajuci zapal sa taha do celeho organizmu, ci vzniknu nasledky? Ja fakt nie som lekar, skor nie, podla mna sa mu neskutocne ulavi, ked sa to vyriesi. Ostatne zuby ma v poriadku? Aj tie treba poopravovat, ked nie. Dcera strojcek mala, ale nie s tohoto dovodu, ten drziak spravil svoju robotu dobre... ona to mala hore, ani to nebolo vidno...

autor
12. jún 2024

@anjelicek26 áno, poriešia sa aj ostatné zuby, kde sú malé kazy mu dajú nabudúce výplne.
A nechýbal dcére nejako ten zub pri žuvaní? Či jeden tipujem asi moc nie, ale 3, toho sa bojím.

dadis
13. jún 2024

Nie. Tvoja rada by mala zniet, nie ze pri bolesti ist k zubarovi, ale kazdy polrok ist na preventivnu prehliadku. To si ozaj nechala dieta s kazom len tak?? Ved ked si mu docistovala zuby, si musela vidiet, ze tam ma kaz. Nie len kvoli bolesti, ale ten zapal moze ovplyvnit aj ine organy, napriklad srdce. Preventivku maju deti u zmluvnych zubarov zadarmo 2x rocne.

simma42
14. jún 2024

Samozrejme že zápal v zube je zlý, ako pre dospelého tak aj pre dieťa. Akurát u dieťaťa môže neliečený okrem inej šarapaty v tele poškodiť aj zárodok trvalého zuba. U dospelého môžu v prípade zápalu vyčistiť kanáliky a pokúsiť sa zuby zachrániť. Myslíš, že by tvoj šesťročný syn vydržal niekoľko hodín sedieť bez pohnutia na kresle, s kofferdamom na ústach? Ak áno, skúste požiadať o vyčistenie kanálikov. Ak nie, treba trhať.