Žijeme v krajine, kde sa "zdravotníctvo zadarmo" stáva nedostupným pre väčšinu obyvateľstva (napr. najbližší termín dostaneme o pol roka, alebo nás spádový lekár so zmluvou s našou poisťovňou nepríjme z kapacitných dôvodov a pod.), alebo, v niektorých špecializáciách (napr. ortopédia, dermatológia a pod.), si radšej platíme neraz naozaj horibilné ceny (1 výkon lekára na úrovni aj slovenskej minimálnej mzdy!), aby sme sa dočkali očakávaného výsledku terapie ☹. My takto riešime so synom čeľustnú ortopédiu, pretože spádová ambulancia nám efektívnu terapiu neponúkla. Nepodarilo sa trikrát odobrať odtlačok pre strojček, lebo syn má dávivý reflex a nakoniec sme z ambulancie odchádzali s dlhým nosom a sklamaním: "však je to chlapec, tak tu vysunutá sánka až tak neprekáža". Ale ako mama si myslím, že prekáža, a veľmi ☹: Synovi sa zle žuje, dýcha ústami, má pootvorené ústa, obíja si zúbky o zúbky, a ktovie, ako to bude, keď ešte porastie, tvár sa vyvinie ... Tak sme po rodinnej porade skončili u súkromného čeľustného ortopéda... Za veľa, naozaj veľa, peňazí sme dostali: úsmev (to na deti platí), profesionálny prístup a prvý vkladací strojček. Len je to naozaj drahé.
Ak máte podobné skúsenosti, prečo ste si zvolili súkromného čeľustného ortopéda? Koľko stojí strojček u "normálneho čeľustného ortopéda"? Ďakujem vopred za podelenie o vašu skúsenosť.
No ja ti neviem.Uplne normálne som našla štátneho čeľustneho ortopéda,zavolala a do mesiaca sme mali termín.Pri brani odtlačkov zubov syna tiež napínalo a nie raz a nevykopli nás.Uplne normálne sme ho upokojovali a tu chvíľu vydržal.Udajne je to úplne normálne a preto na odtlačky treba chodiť nalačno.Tiez má posunutú sánku a vyberatelny strojček.Strojcek stal 90 €.
Vždy,keď sme tam boli a chodíme každých 6 týždňov na kontroly nás vítajú milo a s úsmevom.Uplne bez problémov.
@doriiis asi nie sme z jedného mesta ☹... Ale dala si mi nádej, že to tu možno nie je také kritické. V našom meste, keď voláš k štátnym (obvolala som všetkých troch), sa stretneme jednej adrese... , kde my sme nepochodili. Mala som zlý pocit aj zo sklamania, že trikrát hodiny čakania a nič... len tá veta, ktorú som citovala...
@eeffka gratujem k úsmevu... ale páni, prečo pýtajú toľko peňazí... veď to takú obyčajnú slovenskú rodinu poriadne zabolí ☹. Ako vytrhnutá stolička. Lebo v štátnej ambulancii to nevedia inak.
@anoushka33 .....no my chodíme do Galanty.Do nemocnice.Tam som našla túto pani doktorku.Este pred nasadením strojčeka sme boli na úplne prvej prehliadke a tam nám odporučila ešte čakať,nakoľko rástli ešte nejaké zuby,že aby nemusel mať ten strojček dlhšie,lebo keď zuby vyrastú tak sa to aj tak poposuva.
Ja neviem,či patrím medzi šťastlivcov,ale nikdy som nemala žiadny problém so žiadnym štátnym lekarom
@anoushka33 tak zasa nebolo to naraz a tie zuby to potrebovali, na zuboch ja uprimne nesetrim, u statneho qko som pisala direktivne zuby von, u sukromnej sme normalne diskutovali o moznoatiach,predstavach
Už sa to naučte, ženy 🤦♀️ Všetci lekári sú súkromní, len niektorí majú/nemajú zmluvu s poistovnou.
V dnešnej dobe sa upusta od trhania zdravých zubov. Ale sú lekári ktorý to aj tak robia. Zväčša staršie generácie. Záleží aký strojček ale ak klasický nalepovaci, aj tam sa pri každej kontrole platí a cena aj keď na začiatku nižšia sa vyšplhá aj kľudne na 600 eur. Ak zubar nespolupracuje s poisťovňami, samozrejme je suma vyššia, ceny inak sú rovnaké. Poznám ambulancie kde je možnosť aj aj a rozdiel v cene je pri prispeni poisťovne okolo 400 eur. Záleží aj od dĺžky potrebnej liečby, to sa tiež premietne na výslednej cene. A nezmluvny lekár hovorí cenu komplet, kontroly sú zadarmo a podobne. Treba si aj toto uvedomiť. A ta byrokracia s poisťovňami jr úplne na nič. Pretože sú schopný vám odmietnuť preplatiť aj blbú preventívnu prehliadku aj je aj len o jeden deň skôr ako po 8mich mesiacoch. Robila som s tým a niekoľko krát sme museli opravovať dátumy a riešiť kvantum veci aby nám preplatili. Čiže áno platíme si zdravotné ale poisťovňa sa chytí všetkého aby platiť nemusela. A to nie len v zubarine. A lekárov je málo, najmä odborných.
@doriiis to je fajn... len pozeram, ze neviem ju najst v zozname certifikovanych, co sa mi zda zvlastne 😔
https://orto.sk/najst-lekara/
@anoushka33 neviem v akom meste žijete ale my sme zo Žiliny odvolali sme všetkých aj v okolí a čakanie cca rok
k tomu trhaniu - robi sa to aj dnes, ale uz by to malo byt po naozaj dokladnom zvazeni, naskenovani, premerani a vyhodnoteni. Aj moj syn prisiel o par zubkov, ale fakt by sa mu nepomestili :(
chodime k lekarke (mladej), ktora ma zmluvy s poistovnami, ale teda ja mam pocit, akoby ich nemala :D Za vkladaci nocny strojcek sme platili cca 250 eur (a kazda kontrola v sume cca 20 az 45 eur podla vykonu) a za trvaly (zamky s drotikmi) je vypocitana suma na dva roky liecby celkovo na 2500 eur :(
aj dnes sa trha ale po dokladnom zvazeni a nascanovani a speci rtg
my sme cakali na prvy termin u ortodontistu (sered) vyse roka potom vysetrenia odtlacky atd
liecba hore aj dolu fixny aparat trvala styri roky a cena za celu 1500€ platena na zaciatku v par splatkach
ono toto sa platilo vzdy aj predtym ortodoncia nebola bezplatna
@anoushka33 u statneho bola potreba trhat zuby, otocila som sa na pate. U sukromneho netrebalo nic, za 1000e a 1rok ma dcera americky usmev