Škaredé zúbky 16 mesačnej dcérky

miriam7979
20. dec 2021

Ahooojte mamicky,stretli ste sa niektora prosim s takym to niecim? Dcerka ma 1rok a 4 mesiace a ma taketo zubky? Umyvam jej zubly ale nechce si dat moc poriadne …neviem ci sa stym da este nieco robit alebo z coho to ma? 😬😬ako manzel ma po pravde skarede zuby no kazia sa mu a aj ako dieta mal tak neviem ci to moze byt dedicne alebo co? A sladke nepapa moc tak neviem ako mliecko vecer papa vnoci ale sladkosti moc nie tak fakt neviem… Dakujem 🙏🏼

buzz5
20. dec 2021

@miriam7979 niesom si istá ale podľa mňa je to od mlieka, používaš aj pastu?

patus_2
20. dec 2021

@miriam7979 určite k zubárke. Nech navrhne ďalší postup. Zatiaľ aspoň kúpiť jednozvazkovu zubnú kefku a podstivo umývať každy deň. Tiež skús kúpiť Tooht mousse a aplikovať podľa návodu. Môžeš sa poobzerať, či v okolí nemáš dentálnu hygienicku, ktorá vezme aj takéto malé dieťatko.

brezza
20. dec 2021

To je zo zle umytych zubov. Zuby treba umývať aj na silu. Teraz place pri umývaní? Pockaj ako bude u zubara. Alebo to dopadne tak, ze si ich neda ani opraviť a pojde do celkovej narkozy. Kamoska tak bola s malou a 1500 € platila. A nočné mlieko treba zrušiť uz je veľká.

hennyinnsbruck
20. dec 2021

Neni to dedicne zle umyvas zuby.ja som malej na silu umyvala mala 3roky a necha si uz pekne umyt.
Sup zubarovi.

alexa21
20. dec 2021

@miriam7979 nie su to medové zúbky?
Je to z mlieka či sladkej vody ,hlavne keď pijú decká z flase

mabenn
20. dec 2021

@miriam7979 medove zuby, google...neni to zo zleho umyvania, zlieza tam vrstva

amelia89
20. dec 2021

No vyzera to ako kazy. Musite ist k zubarovi ale tak tam chodite pravidelne nie?

mamamasama
20. dec 2021

Nemusi to byl len zlym umyvanim zubkov, ale aj genetikou, dokonca to moze byt ovplyvnene aj samotnym tehotenstvom a prijmom vitaminov.

simona92101
20. dec 2021

@miriam7979 medove zubky.ked vecer umyjes a v noci pije mlieko,je to akoby si vobec neumyla.zubky sa takto kazia od mlieka.

tramtada31
20. dec 2021

Budú to medové zubky. Starsia dcéra jedla len zdravo, pila len vodu, nepila na noc mlieko, do 3,5 roka nepoznala lizatko, cukrík, či čokoládu, ale ústna hygiena bola do toho 2,5 roka v podstate žiadna, lebo ani ne/násilne sme sa jej nevedeli dostat do ust kefkou(kto nezažil, nepochopi a to sme skúšali všetky hmaty a chvaty z internetu). Zubky má ako perličky, takze ani pri zlej hygiene zuby nemusia dopadnút zle. K takýmto zúbkom musí byt predispozicia

kittykat22
20. dec 2021

@tramtada31 haha. kto nezazil? Syn si nechcel umyvat zuby ani za nic. dostal na zadok a bolo 😅 prevrieskal vsetky cistenia zubov do 5 rokov. Mal smolu. Takze nemaj obavy ze si jedina na svete.

cyberk
20. dec 2021

@amelia89 toto by si mala povinne kazda matka precitat, predtym ako sa vyhovori na genetiku a ine.. 👏

tramtada31
20. dec 2021

@kittykat22 ona zaťala zuby ako Pitbull a metala sa ako kapor, vrieskala, akoby sme ju znásilňovali😀 nevedela som jej kefku ani do ust strcit. som rada, že toto “obdobie” už mame za sebou a že je to bez nasledkov😀

amelia89
20. dec 2021

@cyberk bohuzial vidis aj z komentarov,ta osveta je slaba 🤷🏽‍♀️ Ludia sa budu radsej vyhovarat na genetiku (urcite, urcita kazivost moze byt geneticka,tak isto sposob vyzivy v tehotenstve na celkovu kazivost zubov - ) ale je to len predispozicia a poriadne umyvanie dokaze predist tomu vytvoreniu kazu no…

mamamasama
20. dec 2021

@amelia89 moj manzel ma dokonaly chrup..aj cela jeho rodina...v zivote neboli na dentalnej hygiene, nebielili so zuby a maju ich bielobiele a zdrave. Ja a moja rodina take stastie nemame. Vsetci do jedneho mame podobny chrup. Som na dentalnej pravidelne, to iste aj s bielenim. O zuby sa staram nepretrzite, viac ako manzel, no nevyzeraju tam dobre ako jeho. Syn zdedil chrup po manzelovi. Nevravim, ze som mu zubky nedrhla nasilu, prilahnuty bol pravidelne a na to obdobie nerada spominam, ale ak by mal chrup po mne, tak by ani to nepomohlo.

kittykat22
20. dec 2021

@miriam7979 inak, musis sa o tie zuby starat lebo pride k zubarovi a ten tie zuby na ferovku vytrhne. Jednotky a dvojky sa moc nepravuju. Vypadavaju ako prve, nemaju moc vplyv na posadenie trvalych zubov a potom maju deti problem s recou.

kittykat22
20. dec 2021

@amelia89 mojmu synovi - neviem za boha preco, narastly zazltnute trvale zuby. A je to vidiet, ze ma nadherne mliecne biele zuby a trvale ma nazltle. Mal v 4r opravu v narkoze lebo mal 2 medzizubne kazy a tak chodime pravidelne 2x rocne na dentalnu hygienu - vzdy zuby na 100%, cistime medzizubkom solo kartacom a prestav si, ze aj tak ma tie trvale nazltle. Nechapem tomu. Teraz som musela kupovat specialne pasty na posilenenie skloviny. Ma to vytaca.

amelia89
20. dec 2021

@mamamasama ja ti rozumiem, moze to tak vyzerat. Kazdy sa vsak inak stravujeme,uzivame ine lieky. Je proste dolezite si uvedomit ze ziadne ochorenie ustnej dutiny nie je mozne dedit, je mozne dedit silnu/slabu sklovinu, predispozicie atd,nie zubny kaz. Mozno cistia tie zuby lepsie nez si myslis haha ☺️

amelia89
20. dec 2021

@kittykat22 Ja ti uplne verim. Na toto moze mat vplyv napr aj lieky, zelezo atd atd. Mnoho liekov pre deti napr atb maju aj v pribalovych letakoch ze to moze sposobit zazltnutie.
Ale verim ze ta to hneva ked sa tak poctivo snazite.

kittykat22
20. dec 2021

@amelia89 mas pravdu ze po ATB kvapkach do nosa sa to zhorsilo. Potom to zase pekne ocistim. Ale je to frustrujuce.

mliekosgrankom
20. dec 2021

Môžete akceptovať čo hovorí veda, výskumy a odborníci v stomatológii, to znamená že zubný kaz spôsobujú baktérie v zubnom povlaku, ktorý nie je dostatočne odstránený z povrchu zuba (v skratke a veľmi zjednodušene). Môžete sa snažiť s tým niečo urobiť. Alebo na druhej strane môžete hľadať všetky možné výhovorky - genetika, slabá sklovina, lieky, dieťa nespolupracuje - počúvam to dennodenne v ambulancii, a tým sa vnútorne upokojiť, že za pokazené zuby vašich detí nemôžete. Je to len vaša voľba rodičia ale myslite na to, že trpieť budú hlavne vaše deti.

panki
20. dec 2021

@mliekosgrankom Ja tomuto nerozumiem. Mám dvojičky, starostlivosť o zuby úplne rovnaká (jednozväzkova kefka, medzizubná niť atd) sladkosti, strava, mlieko od narodenia všetko rovnako, jedna ma zuby bez chyby a druha uplne pokazené. Ako je to teda možné?

mliekosgrankom
20. dec 2021

@panki na to presnú odpoveď neviem, môžu tam byť rozdiely v ústnej mikroflóre, čistiacej schopnosti slín, polohe zubov.. Ale stále platí to hore napísané, že čistý zub sa nepokazí. Ak má jedno z dvojičiek kazy, znamená to, že dostatočne dlhú dobu nebol na nejakom mieste povrchu zuba dostatočne odstránený povlak. Bodka. Všetko ostatné je vedľajšie a môže nám len zlepšovať alebo zhoršovať podmienky na čistenie.

missviolet
20. dec 2021

to robi to mlieko v noci, darmo vecer umyjete zuby - to akoby si si odbehla v noci napit sa sladenej vody napriklad. kazdemu by sa kazili zuby... je to casty problem pri detoch, ale netreba to zanedbat

erinka90
20. dec 2021

@miriam7979 kupte jednozvazkovu kefku, a cistite zuby ci sa paci, ci nie. Pasta detska s fluoridmi. Velkost ryze rano a vecer. Cim skor zacnete, tym lepsie pre dietatko. Odporucam IG profil zubarky - dentistmom zdravysmile.

yoxinka
20. dec 2021

@mliekosgrankom
Ahoj. Mám tri deti. 2,5 roka, 5 rokov a 9 rokov. Žiadne nikdy nemalo kaz. Pravidelne umývame, aj nasilu, najstarší syn od piatich rokov chodí na dentálnu hygienu. Mne sa ako decku o zuby nikto nestaral a tak to aj dopadlo. Skoro každý zub mám plombovaný. Dlho som si tiež myslela, že gentika a blabla … ale pred 12 rokmi mi výborný zubár spravil všetky zuby, odvtedy pravidelna dentálna hygiena a odvtedy som nemala ani jeden nový kaz. Takže súhlasím s tebou.

tramtada31
20. dec 2021

@mliekosgrankom a čo robíš, keď sa dieťa u zubara nedá vysetrit? My sme isli k detskému zubárovi s dobrými referenciami, 3,5 rocna dcéra bola namotivovana(knizky, každodenne hry na zubara, kde si dala skontrolovat zuby aj baterkou, aj sme “vŕtali” a vôbec to nebolelo, k zubárovi sa veľmi tesila), napriek tomu, že small talk prebehol super, lebo je komunikatívna, vysetrenie nezvladla od toho momentu, čo sa nad nou naklonila(tak po tvojom výroku neviem, či to teda bolo neschopnosťou zubarky, keďže hovoríš, že sa na nespolupracujuce dieťa nedá vyhovorit).

miriam7979
autor
20. dec 2021

@mliekosgrankom a mozem sa spytat akou pastou teda naj umyvat detom zubky takym malym a kefkou? Dakujem
A nemoze to mat prosim vas z Pangaminu? Brala to mesiac do zadu (lebo je slaby jedak) 🤔

amelia89
21. dec 2021

@miriam7979 jednozvazkoba kefka,pasta s flouridmi - zrnko ryze. Kazdopadne najprv treba ist uz k zubarovi toto uz pastou asi nepdstranis.

A pred mesiacom mala zuby uplne bez problemu?predtymi liekmi?

mliekosgrankom
21. dec 2021

@tramtada31 je rozdiel ak dieťa nespolupracuje pri vyšetrení a ošetrení a ak nespolupracuje pri čistení zubov. Ak rodič v ambulancii tvrdí, že jeho ročné dieťa si nechce nechať vyčistiť zuby tak ja sa pýtam, ak by si nechcelo utrieť zadok, necháte ho okakany? Ak si nechce umyť ruky z pieskoviska, necháte ich špinavé?
Niektoré deti majú iracionalny strach, niektoré kvôli zlej skúsenosti, niektoré preto lebo ich strašia zubárom. Preto je podstatná prevencia, aby návšteva zubného lekára bola o pozretí zubov a nie o vŕtani a ťahaní. Dieťa nebude mať traumu z kefky, ale z kresla traumu mať môže.