Rozvŕtaný zub 5 ročného syna lekár neodporúča plombovať

bianka...
10. aug 2014

Ahojte, dnes sme boli s malym na pohotovosti.v Marci mal 5 rok.Bolel ho zubok, 4-ka a aj sa kyvala kusok a mal druhy den 38 teploty, tak ma to kus vylakalo. Po nurofene,mu klesli a je ako zdravy, len zub. Zub mu doktor rozvrtal a povedal, ze nema vyznam ho plombovat, ze je to hlboky kaz a ked sa to zaplombuje ,zub ho bude boliet. Pod nim uz citil novy, ale ze nech ten zub vypadne sam. Ma aj dasno opuchnute, preto ta horucka. Ze tam ma aj zapal. Na druhej strane ma tiez 4 zlu a ze neodporuca zubky plombovat. Ze je normalne od 5 rokov zubky mliecne vypadavaju. Mate niektora nejaku skusenost, ponechat len tak rozvrtany zubok?

daniela.ho
10. aug 2014

@bianka... Neter ma štyri roky a zaplombovali zubok. Tak asi záleží od zubára, ale aby sa mu tam infekcia nedostala..

janickacrazy
10. aug 2014

@bianka... Moj starsi syn mal tiez takto nechany rozvrtany zub lebo bol to velky a hlboky kaz a tiez zubar vravel, ze takto to bude lepsie potom mu vypadol a nove zuby ma perfektne ma teraz 14 rokov a ani jednu plombu. 🙂

jaaty
10. aug 2014

myslím, že u detí sa to tak zvykne robiť - navyše ak je tam taký zápal, že mal aj horúčky príde mi to logické. Naša Hanka mala kaz na 4. Zubár jej to síce zablomboval, ale hneď nás upozornil, že to treba sledovať, pretože je tam vysoké riziko, že zápal zostane pod zubom a hnis sa tam bude hromadiť. Našťastie ona to mala len obyčajný kaz. Ak by som bola na tvojom mieste, po pohotovosti by som v týždni išla k svojmu zubárovi a nechala si to skontrolovať.

zita19
10. aug 2014

@bianka... ak je tam zapal, tak sa zub neplombuje ani u dospelých. Zo zapalu moze vznikat hnis a potrebuje vytekat, inac sa hromadi pri koreni, moze sa zapal rozsirit aj na dalsie zuby alebo moze vyvolat zapal okostnice. Okrem toho chronicky zapal (aj zuba) ohrozuje srdce, ladviny, klby... Podla mna zubarka rozhodla dobre vzhladom na ten zapal.

sorciera24
10. aug 2014

@bianka... ano moj ma uz rok takto otvorenu 6tku dole...vola ho, ze dierkovany zub 😀 mal tam hnis, ekd mu to otvarala, bolel ho, zuby s malym kazom normalne plombuje, ale tento mu enchala tak, aby sa co najdlhsie udrzal a aaby potom nasledne vypadol sam....takze je to ok....

saurian
10. aug 2014

@bianka... ahoj. moj starsi ma velmi pokazene zubky. jeden zadny zub mu cca v 4r "rozvrtala" (predtym ho bolel) a nechala tak, ze ten je vlastne uz mrtvy, ale kazdy vecer ho cistime striekackou, aby sa to dobre vo vnutri vycistilo, ak par dni nevycistime, pobolieva. ak cistime, bez problemov. potom ma dva dalsie zaplombovane - tam nemal taky velky kaz, su to skor zo zadnych zubkov, lebo tie vypadavaju posledne, tak u tych pristupil zubar k plombovaniu. medzi hornymi prednymi ma kaz, ten neopravovala - lebo to je medzi zubkami, nie je bolestivy, a tiez predne zubky vypadavaju prve. pytali sme sa na nazor aj inde, lekar by postupoval rovnako.
tiez nepristupuje k trhaniu, caka sa kym vypadnu.

bianka...
autor
10. aug 2014

Zajtra pojdem teda ku nasej zubarke.Ma este 2 kazy tiez hlboke a tento dr.na pohotovosti mi ich neodporucil plombovat.Lenze nasa zubarka takto rozvrtala 7 roc.netere zub a zaplombovala a urobil sa jej tam hnis a zub museli rozvrtat a hnis len tak vybuchol...po 2 tyzd.musela zub vytrhnut.Mala si vytrpela.Tak ktovie co mi zajtra povie.Ja ku nej chodim roky,som spokojna a vie to aj z detmi.Dakujem za vsetky prispevky.Budeme mat dierkovy zub,zuby?

bianka...
autor
10. aug 2014

@saurian striekackou tak,ze vyplavis z neho zvysky? A v striekacke mas vodu alebo ustnu vodu? Ach jaj,mam aj vycitky ze do akeho stavu som to nechala...v jesen sme boli u zubarky mal prve 2 kazy a teraz toto ☹

helencek
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
helencek
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
samantha185
10. aug 2014

@bianka... som zubna sestra. Takyto mliecny zubok sa neplombuje... odumrie a vypadne... ak by taky hlboky kaz zaplomboval ver ze by to bolo ovela ovela horsie. Ono ho to chvilku bude pobolievat..ale to prejde. Daj len pozor aby to nezachladil.

charllotte
10. aug 2014

@bianka... my mame takto rozvrtane a otvorene 2 zuby, mali sme blomby, ale museli von, mame to tak uz vyse roka a pohoda 🙂

bubelko
10. aug 2014

@sorciera24 sestku? to su uz trvale... tie nevypadnu same 😕

sorciera24
10. aug 2014

@bubelko blbost, 5ku.....som zle ratala....proste je mliecny este🙂

bubelko
10. aug 2014

@sorciera24 si ma tou sestkou normalne zmiatla... 😉

sorciera24
10. aug 2014

@bubelko uz aj seba...ved ma len 20zubov 😀 chybicka se vloudila 😉

rebeka7501
10. aug 2014

@bianka... dcére zubár vyvŕtal zub a dal jej tam len vložku. Tiež hovoril, že plombou by ju to bolelo. A rozvŕtal jej to len kvôli tomu, že pod mliečnym zubom (tiež 5) nemá trvácny.

bzsiska
10. aug 2014

Poviem vám svoju skúsenosť s detskou zubárkou.
Moja malá má skvelú zubárku, ktorá to s deťmi naozaj vie. Mliečne zuby jej plombovala. Aby som nezabudla, je to súkromná zubárka. Keď odišla na materskú, pridelili nás k inému zubárovi v rámci toho istého zubného centra. Bolel ju zub, tak jej ho rozvŕtal. A keď som sa ho pýtala na plombu, tak mi povedal, že je to neefektívne, čo sa mliečnych zubov týka. Je to drahé a plomba nevydrží dlhšie než rok.
A zubárka, ku ktorej chodievam ja mi zase povedala, že nie je dobré nechať v ústach pokazený mliečny zub, lebo trvalý vychádza do už pokazeného prostredia a je teda väčšia šanca, že sa pokazí aj trvalý. Celé mi to príde skôr ako ťahanie peňazí z rodičov. Za dcérine mliečne zuby sme zaplatili kopec peňazí.
Predtým som mala zubárku, ktorá mi povedala, že ak má raz dieťa v génoch kazivé zuby, tak sa proste kaziť skôr či neskôr budú.

monicm
10. aug 2014

@bianka... náš starší syn má už pár opravovaných zubov (a to sa o ne staráme ☹ ),všetky mu vyvrtala a zaplombovala,až na jeden.ten ho stále bolel,ako náhle ho zaplombovala a tak sme sa dohodli,že ho nechá otvorený a budeme musieť počkať,kým vypadne.vraj niektoré deti reagujú na plomby bolesťou

tova
10. aug 2014

hmm v usa blombuju kazdemu decku kazdy zub co potrebuje, nikdy nepovedia ze nechat tak lebo je len mliecny. dokonca na detske davaju aj korunky aby sa udrzialo miesto, lebo ked vypadne a bude sa dlho cakat na trvaly ostatne zuby sa posunu. moja dcera mala tiez vacsi kaz, chceli korunku, povedala som im ze len zamblombovat bielou blombou (tmavu niekedy davaju zato, ze drzi dlhsie) a vyse roka je vsetko ok. Zdrave stolicky vopred natieraju niecim ako priesvitny lak co ma zabranit kazom. neviedela som este jedno dieta aby malo hnede alebo zhnite zuby.

dana_l
10. aug 2014

starsie deti mali kazy - povrchne aj hlboke a vsetko im zaplombovali. problemy nemame ziadne

saurian
11. aug 2014

@bianka... "vyplavim", resp. doslova "vyspliecham" zvysky, aby mu tam nic z jedla neostalo. on tam ma totiz riadny "krater" 🙂

macka111
12. aug 2014

A prosim ta cim to vyplavujes? My mame takto od vcera rozvvrtane zuby s hlbokym kazom a lekarka to dnes opat prevrtala a povedala ze zubok odumrie ale kedy? Dokedy ho to bude boliet ? Stazuje sa iba pri jedeni . Vlastne jeme uz druhy den tekute. Su to zadne stolicky jedna napravo a jedna nalavo....

drama_queen
12. aug 2014

Hm..kazdy kraj, iny mrav..tu v CZE malemu 4ku vytrhli. Kaz bol velky a kedze by ho to neskor mohlo boliet a zapalovat sa, radsej to riesili takto. Ostatne-tieto zuby sa zvyknu menit az okolo 8-9.veku, co je dlha doba aby bola v zube diera alebo ostal nezamplombovany..

bianka...
autor
13. aug 2014

@helencek
@sorciera24
@charllotte
@samantha185 Ahojte, maleho zubok neboli ani pri jedeni, cistime a cistime 🙂 Aj horucky uplne presli.Ale v zubku ma na "dne" take hnede...na dasne...to bude asi zahojene dasno...predtym to bolo ruzove dasno (kusok krvicka-a bolo vidno pekne dasienko) teraz to stmavlo,cistili sme to,vyplachovali aj striekackou...nepomohlo...mate aj vy ostatne takyto zub?

samantha185
13. aug 2014

@bianka... stmavlo to, pretoze to su zvysky odumreteho tkaniva. Neboj to zmizne 🙂

bianka...
autor
13. aug 2014

Dakujem 🙂 vydychla som si

j.a.n.e.7
30. okt 2014

Aj môjmu 6r. synovi som našla taký škaredý pokazený zub s hlbokým kazom, má ho doslova "vyžraný", zostal mu tam len taký pahýľ, keď umývame zuby trochu tečie krv ale inak ho to zatiaľ nebolelo ani sa nesťažuje, len to je hrozná diera tam.... na poslednej návšteve u zubára sme sa dohodli, že to plombovať nebude, práve kvôli tomu aby to nerozdráždil a nekazil sa zub pod plombou.... kedy zvyknú vypadávať 4-ky?

zuzulka81
21. sep 2018

mojmu 5 ročnému synovi opravuje zuby súkromná zubárka a nakolko niektoré kazy mal dost hlboké, tahala mu z nich aj nervy. Pokial nemal nervy zapálené, bolo to bez bolesti len v lokálnej anestéze, pri jednej päťke mal nervy zapálené, tak ho na pár minút uspali, aby sa mu to dalo vytiahnut a potom mu len zaliali korenové kanáliky. My sme sa snazili kazdý zub opravit a zachrániť, nakoľko pokazené mliečne zuby bolia a moze prist aj k poskodeniu trvalych zubov a k posunu zuboradia... pri trvalých zuboch by musel nosit strojcek....