Problémy so zúbkami

mimuska18940
29. jún 2023

Prosím Vás. Potrebujem poradiť, či sa tu niekto nájde s podobným problémom. Synček ma za chvilku 16 mesiacov. Idu mu stoličky. Tak kúše do cumlíka do tej umelej časti, až ma ranky z vnútra na pere. Stále ma chyti zakusne do cumlíka, zdrapi ma od bolesti až ho zatrasie. Keď stretne nejakého rovesníka a pristúpi k nemu robi to iste čo mne. Už sa ho aj bojím púštať k deťom, aby niekomu neublížil. Problém je že, večer mu to bráni zaspať. Zaspáva pri mne a to ma kope, taha za vlasy cumel mi tlaci do tváre. A to som už skúšala všetko na bolesť nič nám nepomáha. Viete mi niečo poradiť. Už som z toho zúfala.Dr povedala tak zúbky bolia a niekedy ani čapiky nepomôžu. Ďakujem za odpoveď.

denkabemommy
29. jún 2023

@mimuska18940 agresívny nebude z toho, že mu idú zuby. Treba mu rázne vysvetliť, že to nemôže. Nie, nepochopí to po prvom raze, treba to ale vždy dookola vysvetľovať, dať mu alternatívu, ako tie emócie ventilovať (dupať nohami, búchať do vankúša). Von medzi deťmi, respektíve ešte predtým, než budete medzi deťmi upozorniť, že keď bude biť deti, pôjdete domov. A naozaj si za tým stáť. V tomto veku sa s tým chlapci musia popasovať, niektorí viac, niektorí menej 🙂

andreatytler
29. jún 2023

@mimuska18940 Skusala si mu dat nieco ine na hryzenie - hryzatko alebo nieco co by mu nesposobovalo rany. Mozno to hryzatko dat do mraznicky aby bolo studene.

K detom by som ho nepustala kym to takto trva. Ak to bude robit aj po tom ako mu vyjdu zuby zacala by som ho ucit ze to nie je spravne chovanie. Ako pise @denkabemommy formou pricina -dosledok. Dopredu my vysvetlit pricinu (ak chyti silno ine dieta) a dosledok (pojdete domov). Potom ak chyti, ist domov aj napriek placu a protestom. Ty ostan kludna a nekric, len ho odved domov a ked sa ukludni vysvetli ze to preto lebo chytil to dieta. A na druhy den zase to iste. Pravidla musis vzdy vesvetlit dopredu.
So zaspavanim asi len vydrzat, ale zase agresivne chovanie sa snaz zastavit. Povedat razne Nie. Alebo tiez tymi pravidlami vysvetlit, ze budes musiet ist prec ak ta bude tahat za vlasy.
Ale toto vsetko ti bude fungovat, len ak uz chape pricinu a dosledok. Deti to zacinaju chapat okolo 18 mesiaca.

mimuska18940
autor
29. jún 2023

@denkabemommy on deti nebije, on to robi od bolesti...

mimuska18940
autor
29. jún 2023

@andreatytler nie agresivny nieje že by mi naschval ťahal tie vlasy, on sa hra s nimi keď ma vlas v ruke obdivuje a hra sa, doteraz to nerobil, hryzadko mi odhadzuje nechce ho, ja vidim na nom ze jeho tie zubky naozaj moc trápia, ale už neviem ako mu mam pomôcť.

denkabemommy
29. jún 2023

@mimuska18940 tak mu treba určiť pravidlá na cumel, napr dať ho len na spánok, kým sa mu aspon tie rany v ústach nezahoja. Len si nejak neviem predstaviť dieťa v situácii, že sa hrá, kusne si do cumla a popri tom zdrapí druhé dieťa. Skrz túto divnú predstavu som usúdila vyššie spomenuté 🙂

andreatytler
29. jún 2023

@mimuska18940 Tak so spankom uz len fakt vydrzat. Tie tvoje vlasy pouziva na odreagovanie asi. Mozno nejaku rozpravku mu rozpravat alebo audiorozpravku pustit, hudbu, len aby nemusel mysliet na tu bolest.

anjelicek26
29. jún 2023

Sorry ale fakt... bije ta, taha za vlasy, robi zle inym detom a to jasne vsetko robi len kvoli bolavym zubom...

Nie, ked je takyto, tak ho nemozes pustat k inym detom, je to otrasne a neakceptovatelne spravanie. A nepochopitelne. Ked mu ten cumel robi rany, tak mu ho zober. Horsie to uz nebude.

Ked mu davas cipky na bolest a stale sa tak sprava, nedoslo ti pomaly, ze to nie je tym? Ze proste zacina byt agresivny a ty to nevies - alebo nedostatocne riesis? Cipky na bolest zaberaju, len on je taky aj ked ho nic neboli...

A ano zle sa to cita, ale poriadne a okamzite zacni zasahovat a nedovol mu sa takto ventilovat... pre svoje dobro a dobro inych deti.

Mne dcera hryzla istu dobu ako 1,5 - 2 rocna, mala problem v komunikacii, nerozumela inym detom, vznikali konflikty, dokonca par krat pohryzla aj manzela... ja absolutne chapem, ake je to frustrujuce a ako sa citis ako mama bezmocna. Ale treba dosledne zasahovat, ked zacnu rozpravat, prejde to ako carovnym prutikom (zbavit sa cumla pomoze aj rozvoju reci)...

andreatytler
29. jún 2023

@anjelicek26 On deti nebije. Len ked na neho pride bolest, chyti autorku, alebo ine dieta za ruku a stlaci, ako ked sa clovek snazi prekonat bolest.
Toto nemusi byt vobec agresivita, len sa chudak snazi najst utechu. Je to take instinktivne ze niekomu stlacime ruku ked mame bolest.

dzulli1980
29. jún 2023

Mňa by zaujímalo, čo mu dávaš od bolesti, keď to nezaberá? ... a keď to teda nezaberá, prečo ste už dávno neboli u stomatológa? ... nareže ďasno, zuby pôjdu ľahšie von ... lebo toto, čo robí, jednoducho robiť nemôže, treba to stopnúť čo najskôr.

anjelicek26
29. jún 2023

@andreatytler ja to vidim inak. Robi to opakovane, doslova "stale". Je to jeho sposob ventilacie a pravdepodobne nie bolesti, ale po case uz aj - nesuhlasu, hnevu, unavy a boh vie coho este... Bol by asi prve dieta, ktoremu cipky nezaberaju, a proste tlaci cumel do tvare a taha za vlasy mamu dalej od "bolesti"...come on... mozno to zacalo zubami, ale nabera to skarede rozmery... kazdopadne rada drzat ho daleko od inych deti, nech im nerobi zle, je stale aktualna... oni za to, co sa mu deje, nemozu...

anjelicek26
29. jún 2023

@dzulli1980 spravne, mojmu starsiemu stolicky narezali a bolo po probleme.. mal to az modre take boli navrete...

mimuska18940
autor
29. jún 2023

@denkabemommy robi to aj mne aj tatovi, on nechce nikomu ublížiť len asi takto prejavuje bolest

mimuska18940
autor
29. jún 2023

@dzulli1980 nurofen, panadol ci capiky ci sirupy, cameliu, géliky, už aj nad tým rozmýšľam isť k stromatologi

deedol
29. jún 2023

@mimuska18940 chodte k zubarovi.
mojmu sice nenarezavali, ale ked mu isli zuby, az mu dasna krvacali. zubarka povedala, ze ma proste tvrdsie alebo tuhsie dasna, cize to ide horsie a hrozne ho to boli.
nas sice nehryzol a nebil, ale bol z toho chudak hotovy.
drzim palce - podla mna ty sama vidis, ci je to bolest alebo agresivita.

dzulli1980
29. jún 2023

@mimuska18940 Choď s ním k stomatológovi ... nenechaj ho takto sa trápiť ... svojimi agresívnymi reakciami si vytvára istý návyk, nie je to dobré ... stomatológ mu pomôže.

mimuska18940
autor
29. jún 2023

@anjelicek26 nerobi to stále nonstop, je zaujímave že to robi iba pri stoličkach, pri predných to nerobil.

denkabemommy
29. jún 2023

@mimuska18940 to nie je ale moc ospravedlňujúce, že to robí aj iným členom rodiny. Naozaj treba riešiť daný problém s cumlom, keď poriešiš ten, budeš vidieť, či budú tieto prejavy pokračovať pri iných činnostiach, prípadne z nudy.

Úprimne, za mňa by cumel letel cez celé mesto, keby mal z neho ranu, aftu alebo čokoľvek syn v ústach, to je ako nechať ho rezať sa nožíkom a prizerať sa tomu, že ho to bolí a nezasiahnuť. 16mes dieťa nepotrebuje celý deň žváchať kus plastu v ústach.

mimuska18940
autor
29. jún 2023

@dzulli1980 pôjdem ďakujem

mimuska18940
autor
29. jún 2023

@denkabemommy takto každa z nas matiek je iná a každe dieťa je tiež ine a ja som tu potrebovala radu a nie výčitky.A nemal až take rany veľa krá si tam aj zahrizne ked sa blázni. Ošetrila som mu to a je to uz preč. A nepísala som ze ho nechávam cely deň s cumlom v ústach.

denkabemommy
29. jún 2023

@mimuska18940 ospravedlňujem sa, ak máš pocit, že ti niečo vyčítam. To nie je môj úmysel.

mimuska18940
autor
29. jún 2023

@andreatytler skušala som to jedine čo pomáha uspäť na rukach aj to trvá niekesy 45 min.

mimuska18940
autor
29. jún 2023

@denkabemommy on je maly je zvyknuty na cumeľ a jasne že keď som to zbadala, tak som mu to ošetrila a nedavala som mu ho iba keď plakal alebo bol nepokjny, ale ja su tu hlavne potrebovala poradiť čo to môže byť alebo zistiť niečo co by mu pomohlo.

mimuska18940
autor
29. jún 2023

Ďakujem Vám všetkým pekne za odpoveďe a rady, pokúsim sa riešiť to so stromatológom a ak ani to nepomôže budem hľadať ďalej príčinu a pokúsiť sa to zastaviť.

majlo1234
29. jún 2023

@mimuska18940 Stolicky najviac bolia, ale ked sa prerezu, bude dobre. Mozno by nebolo ozaj odveci dat och skontrolovat zubarovi.
Tiez si nemyslim, ze rok a pol stare dieta vie byt vedome agresivne. Avsak urcite by som si drzala svoje telesne hranice-ak ma nieco boli, ublizuje mi, nedovolim mu v tom pokracovat a kludne vysvetlim-maminku to boli, nerob to. Dookola, kym nepochopi.

mimuska18940
autor
29. jún 2023

@denkabemommy ospravedlňujem za to nemalo isť Vám teraz som ti všimla

glamorous55
29. júl 2023

Možno sa niekomu bude hodiť čítanie a informácie k téme starostlivosti o mliečne zúbky ;) https://fitshaker.sk/zdrave-mliecne-zuby-ako-sa...