Ahojte, dcera bude mat koncom roka 18mesiacov, a vo VSZP appke mi svieti ze nema absolvovani preventivnu prehliadku u zubara. Je to povinne tak ako u dospelaka? Lebo napr VSZP nepreplati benefit u dospelaka ak nema absolvovane vsetky preventivky. Moja zubarka mi povedala, ze s malou mam zacat chodit az od 3 rokov. Dnes som sa do vszp nedovolala tak skusim takto. Dakujem
Áno, ak by budúci rok mala kaz tak si ho budeš musieť celý uhradiť lebo nemá preventívku, bohužiaľ aj u detí to takto podmienili. A čo sa týka toho, že až od 3 rokov tak mne zase povedala zubárka, že najneskôr aspoň v 2,5 roku by mala dieťa vidieť. Ja som tak bola s malým a samozrejme ani ústa neotvoril, no ale v appke má preventívnu prehliadku odfajknutu, aj si ju zubárka zaúčtovala.
Niekde som počula nejakého zubára( asi v dámskom klube alebo takom niečom)že kzubárovi by sa malo dieťa začať učiť chodiť akonáhle má zúbky.
V podstate by malo dieta zubara spoznavat od prveho zubku, kedze ani syna nechcela hned zubarka vziat, chodil sa ,,vozit v kresle" k dentalnej hygienicke a tam sa zoznamil s prostredim a pekne ukazal aj zuby. Na preventivku som s nim sla v 2 rokoch a dal to absolutne bez problemov.
Povinné nie sú, no dieťa má nárok na preventívku až 2x ročne. Ja s mojou chodím od jej 2r, mohla som ísť aj skôr podľa jej zubárky ale aj 2r je ok na začiatok. Je fajn ísť, zubárka pozrie zúbky, poradí, čo zlepšiť, poradí pomôcky na čistenie atď.
Zoznamit sa so zubarkou a ambulanciou sa uz moze. Aj keby pusu neotvorila aj tak to nie je zbytocne.