Prosim poradte! Ked som zbadala tie sumy ze 1500 az 4000€ skoro ma prekotilo. Preplaca poistovna detom fixny strojcek? Dcera ma 9 rokov
@yollanda ceny sú asi také, ako si napísala, poisťovňa prepláca len časť a náklady sú vysoké.
Ale neplatí sa to naraz, najviac sme platili za založenie strojčeka (nalepenie zámok a tie drôtiky), to bolo okolo 200€ . Potom už tak postupne od 5 do 30€, podľa toho, čo sa robí, mení a nastavuje...
Dcéra to má rok, aj som myslela, že si to budem písať, ale radšej nie ... už sme do toho isto dali cez 600€, vrátane zubného RTG a zubnej hygieny
Dievcata dcerka ma 5r a ma mliečne zubky celusna ortopedka jej chce dat strojček na mliečne zuby. Bolo to aj u vas takto u niekoho ze na mliecne strojcek
my chceli už dávnejšie dať dcére zubný strojček, a povedali že až keď bude mať zúbky všetky trvalé....
@mufka1
@yollanda poisťovňa prepláca len veľmi malú časť. Mňa stál dcérin strojček cca 2000€ za rok a pol, najvyššie položky boli nalepenie - cca 200€ za každé zuboradie, odstup pol roka, a potom sňatie a retenčný strojček 200€. Medzitým rôzne menšie aj väčšie sumy za kontroly, výmeny gumičiek, výmena drôtu, posunutie zámkov, rtg atď, ale spolu to bolo tých cca 2000€. Ale neľutujem. Ono je to rôzne, záleží od diagnózy, dĺžky, náročnosti a spôsobu liečby. Tú celkovú sumu ti vyčíslia pred samotný začatím liečby.
Dcéra má od septembra strojcek. Zatiaľ ma iba na dolných zuboch. Doteraz nas to vyšlo okolo 200€. Zajtra dcére nasadia aj na horne. Zubarka povedala, že za tie cca 2roky nás to vyjde okolo 600€
..len na okraj veci ..student si spravil vlastny strojcek za cenu materialu cca 60$ . samozrejme pouzil vybavenie skoly zadarmo. vytlacil si nasadu na zuby a po case spravil novu a zas novu a stale po malych kuskoch posuval zuby, tam kde maju byt.
https://www.youtube.com/watch?v=WP7Q59I_mV4zial, toto je pre vacsinu nerealizovatelne, ale ukazuje to ,ze to isto ide aj lacnejsie ..ak sa chce ^^
No podla mna zalezi od lekara aka je suma, dcera ma 12 rokov, fixny strojcek ma na hornych zuboch vyse roka a platili sme 13 eur na zaciatku a to je vsetko
@yollanda dcéra má už všetke zuby trvale? Lebo kamarátku presvedčili, že nemusia mať jej deti trvalé zuby no a žiadny zázrak sa nekonal, ako maju ich rovnejšie ale aj kamarátka hovorila, že čakala od strojčeka viac. Naopak bratranec mál mliečne zuby do 19 r a až vtedy mu dali strojček a má zuby ako "americky herec" ale jemu už poisťovňa nič nepreplatila.
Syn má trochu krivé spodne zuby ale on strojček nechce.
@mufka1 to som este nepočula ze na mliečne, to už nevedia od radosti ti zubári ako vycúcat peniaze od rodičov?
@daniela_m takeho lekara chcem 😉
@katulienkax a kto dnes nevykruca? ale nie strojcek sa dava aj ked ma dieta este mliecne zuby, ale nie ze rovnaju mliecne zuby. Napr. syn ma 10 potrebuje strojcek na predne predkus a vzadu ma este mliecaky ale ten predkus sa uz rovnat da, jeho bratranec 13 tiez ma strojcek ale ma este aj nejaky mliecny😉 Prave dnes poobede ideme na celustnu tak som zvedava kolko to bude 😢
Moj dostal strojcek na horne zuby ako 9r. Mal trvale len 1-2 ostatne mal mliecne a v dec. Mu ho dali konecne po 2r.dole, postupne mu vypadavaju 3-4, uchytene to mal o 5-6, ako kedy a mali sme zakus.
@danielahamar prosim ta pomohol strojcek? a kolko vas to stalo?
@danaholanova jasné, že mu to pomohlo, ináč by som do toho nešla, prvá platba bola tuším okolo 250 - otlačky, konzultácia a čo ja viem čo ešte, každá návšteva 10eur, niekedy aj 20, podľa toho čo, kontrola každé 2mesiace, a teraz nakoniec mu dal drôtik zozadu na zuby /ukon stal 100eur/ , aby sa neposunuli, ale otázka znie, čo to spraví, ak vyjdu všetky trvalé, to nik nevie, ak by to bolo zase zlé, ide sa znova do strojčeka
@mufka1 mne davali strojcek v 9 rokoch prvy vyberaci,ked som uz mala vsetky zuby trvale a vtedy zubarka povefala,ze u dievcat je idealne strojcek riesit az po prvej menstruacii, potom sa tie telesne zmeny trochu spomalia vraj. Takze po prvej ms som obetovala dva dospelacke zuby a založili mi.fixny strojcek,ten som mala asi 4 roky a potom este jeden udrziavaci vyberaci. Cize dokopy tri strojceky. A viem,ze zdravotka vtedy rozlisovala ci.islo o.esteticku zalezitost alebo zdravotnu a podla toho doplacala. Ja som mala 1cm predkus,to uz bolo zdravotne,takze preplacali takmer vsetko. Teraz chodi so strojcekom brat uz 4roky a stalo to nasich asi 250€ za cely cas.
@mufka1
@paladia prosim vas neviete kde by som sa niekde docitala presne ako to teraz plati z tym predkusom teda ci a do kolko cm je to zdravotne, kde sa to ma clovek dozvediet, pochybujem ze zubar to bude uctovat podla toho ako ma a nie najviac ako moze. Cest vynimkam ale na tych nemam stastie. Aby som sa vedela rovno "obranit" ze ten predkus nad 1 cm je zdravotny. Diki
@danaholanova ja som tiez nic nenasla. ono je to od pripadu k pripadu. najlepsie objednat sa celustnemu ortopedovi a ten posudi konkretny pripad
@danaholanova V súčasnosti je situácia s čelustnými ortopédmi taká, že si pacientov vyberajú. Nechcú liečiť pacientov poistených vo všeobecnej zdravotnej poisťovni. Prakticky po každej návšteve upozoňujú, že ak poisťovňa nezaplatí, tak si to pacient musí platiť sám, aj spätne.
@danaholanova no u mna to bolo takto skoro pred 18 rokmi, ked mi davali prvy strojček,vtedy sa to tak rozlisovalo,este aj poistovni zdravotnych bolo 5 ci kolko. Teraz neviem ako to je, ale taky dotaz by som smerovala rovno na svoju zdravotnú poistovnu a mailom,aby som mala pisomnu odpoved.
@evabb35 Tak to uz sme dopadli clovek robi plati si nemale poistenie a nakoniec ani na osetrenie deti mu poistovna neplati. No co uz takze jedina sanca je vymodlit aby sme sa dostali k doktorovi ktory ma nebude chciet stiahnut z koze /uz pred vchodom plakat ze som sama matka s dietatom/ mozno ho mu pohne srdce a nakoniec prepoistit dieta do inej zdravotnej poistovne, ak ked som zo vseobecnou zatial problemy nemala. 😲
@paladia uz som napisala tak pockam ale asi si tiez osobne zajdem , dakujem
@danaholanova Áno presne tak. Robíme, platíme zdravotné poistenie a poisťovňa potom odmietne platiť lekárom. Nie je to nič nové. Neviem, či zmena zdravotnej poisťovne vôbec pomôže. Mne zmena zdravotnej poisťovne nepomohla. Momentálne je situácia taká, že zdravotná poisťovňa odmieta uhradiť za moderné špičkové liečebné postupy a moderné špičkové zubárske materiály. Máme špičkových lekárov, ktorí ovládajú špičkové liečebné postupy, len zdravotná poisťovňa sa bráni. Neviem, ja ako pacient radšej si priplatím odborníkovi za modernú liečbu, lebo zuby mám len jedny. Ale je to nefér, lebo nikdy som neplatila medzi neplatcov a nakoniec príde možno doba, keď budem musieť banku žiadať o úver na liečbu. Potom budú spokojní všetci - aj lekár, aj zdravotná poisťovňa, aj banka a ja budem len robiť a robiť, aby som mala na zdravotné odvody a na splátky úveru.
Akurat som sa docitala,ze tie doplatky za strojceky su stanovene ministerstvom zdravotnictva rovnako ako za ine pomocky a lieky. Da sa najst zoznam na stranke ministerstva.
Do 18 rokov poisťovňa preplaca strojcek, ale doplatok za cca 2,5 roka je 1200€ boli sme na konzultácii u zubnej lekarky, dcera má 13r.