Ahojte mamicky, budu nam trhat 5tky mliecne stolicky (po velkej snahe ichudrzat,opakovanych zapaloch,vlozkach...),maly ma 4 roky a chcela by som sa opytat,ci niekomu z vasich deticiek taketo skore vytrhnutie zubkov posunulo trvaly chrup. Dakujem za odpovede
ja som detska zubarka...drzim sa pravidla ze tam tie zubky nechavam do prerezania trvalých sestiek co nastane v 5,5 roku priblizne. Potom uz vraj posun nehrozi.
Aky je dovod to vytrhnut? preco to nemoze ostat otvorene taka ako to je?
Ak uz sa to musi vytrhnut, to co sa vyssie spomina sa robi aj tu a robi to celustny ortoped - vola sa to medzernik. Ale zase - da sa to dat len tam kde uz su trvale sestky ...
@nikulka1 maly mava opakovany zapal stredneho ucha,ociek,caste nadchy. Imunitu ma ok,alergie ziadne a orl nenasiel ziadny fokus infekcie tak imunologicka aj orl lekar navrhli dat vytrhnut tie mrtve zubky,ze zrejme infekcia bude tam...je pravda,ze vzdy ked ma zapal usiek,tak bol aj spuchnuty zo zubkov a mal tam hnis...som objednana s malym k zubarke buduci tyzden, ako sa vlastne zistuje,ci su zdrojom opakovanych infekcii prave mrtve zuby? Rontgenom? A mal tam aj vlozky ale vzdy ked opuchol tak mu ich vybrali..dakujem pekne za odpoved. A ked ma 4roky a 4esiace a za rok by mu vysli sestky,to sa stihne posunut? Resp.posunuli by sa iba stolicky,ci aj ine zubky? prepacte za tolko otazok
@monia_ no ved prave toto je ten zly vek. Treba samozrejme rontgen ale ved predpokladam a dufam ze bez neho by stomatolog netrhal. Tam treba skontrolovat nalez okolo korenov zubkov, taktiez ci mliecna patka korenmi neobopina zarodok statej patky a nehrozi ze ten sa vytiahne s nou. Ked budete mat snimok kludne mi poslite.
Teraz k posunu - jednoducha matika. Trvale sestky ss prerezu za mliecnymi patkami ako prve trvale zuby bez toho aby akykolvek mliecak vypadol. To kde sa prerezu urcuje prave to kde konci mliecna patka. Takze ak tam pocas prerezavania nebude mliecna 5, trvala sestka sa prereze v mieste mliecnej patky za mliecnou styrkou. Nasledne sa ssmozrejme trvala patka nema kde prerezat - tam kde jej mala drzat miesto mliecna patka je trvala sestka.
@akamila Dobry den. V prvom rade chcem hned reagovat na to ze ste s nou cez rok neboli u zubara. To je velka chyba. Tymto sposobom si nanho nikdy nenavykne. Nech uz mate na terapiu akykolvek nazor, je dobre si najst zubara, ktory ju minimalne raz za polnroka posadi do kresla povozi popocita zubky... s usmevom, s vtipom...inak sa nepohnete dalej.
Teraz k terapii. Asi vas sklamem, ale pri tom, co opisujete by som sa uz aj ja prilanala k radikalnej terapii. Ustna dutina je vstupnou branou do celeho tela. V mrtvych zuboch sa kolonizuju bakterie, ktore maji velmi zly vplyv na srdiecko, klby, kozu... usta su prekrvene a krvou sa infekcia vie sirit dalej. V neposlednej rade to nerobi dobre ani trvalym zubom pod nimi - ano, vacsinou sa prerezu zdrave, ale aj tak to nie je spravne.
Dalsou vecou je, ze ked su v pusine polamane zuby, drazdi to sliznice a jazyk. Z chronickeho drazdenia vznikaju prekancerozy. Taktiez dietatko nevie dobre hryzt a zuvat potravu, z toho vyplyvaju gastrointestinalne tazkosti.
Aby som vedela povedat viac, potebovala by som rontgen. Nakolko som ale praxovala v USA, viem ze sa k nemu dopracujete velmi tazko. Ja velmi nerada posielam do celkovej narkozy - mam zato ze je to velka zataz pre male telicko. Naviac 3,5 roka je uz doba kedy by sa to naozaj dalo zvladnut. Ak je ale nenavyknuta ako hovorite, poslala by som ju na osetrenie pod sedaciou. Tu na svk sa robi tak, ze jej lekar da vypit midazolamovy roztok - taky dzusik, je potom hodku otapena ale spolupracuje a vie otvorit pusinki. Za tu hodinu sa potom extrahuju zubky ktore nemaju sancu a tie ktore este nie su zdestruovane absolutne, u nich sa plnia korenove kanaliky. To je aj liecba ktoru ja mam radsej ako trhanie. Mliecne zuby maju v tomto veku esye dlhe pekne korene ktore sa daju vyplnit a nasledne sa tam da dat plomba, prip.taka provizorna korunka. Dietatko ma potom na toto osetrtenie pod sedaciou amneziu, nepamata si to. Zistila by som si tuto moznost.
Na zaver - uvedomte si, ze na predne zuby sa teoreticky mozme vykaslat. Ale stvorky, patky mliecne tam budu aj do 10,11 rokov...a to ke velmi dlha doba nato aby ste ich nechali v tomto stave.
Pekny dnik 🙂
Pardon za preklepy, pisem v noci z postele z mobilu, tehotenska nespavost 🙂
@akamila Drzim palce, aby dcera viac, ako na narkozu, nedoplatila viac na toto vase hranie sa na psotrsa a presviedcanie sa, ze vlastne "az taky" problem zase nemate.
@akamila Ide o to, ze na svk sa to dlho riesilo tymto spôsobom - ze sa to nechavalo tak. A vacsina zubarov je teraz v dochodcovskom veku, nedovzdelavaju sa, z toho vyplyvaju potom aj nazory na mliecne. zuby. Ak je tam mliecak, ktory fistuluje - tj ma tam hnisavy vacok, ktory mu "prepichnu", nechat tam takyto zub je absolutne nperipustne, nakolko to je presne ta liahen bakterii. Nehovorim, ze sa to ma trhat, ale minimalne sa musia riesit korenove kanaliky a infekcia sa musi zlikvidovat. A ak fistuluje aj nadalej, potom sa proste vytrhnut musi a na jeho miesto sa musi dosadit medzernik. Nie sme len zubari, sme lekari, musíme sa pozerat na pacienta ako na celok a nemame pravo mu takto ohrozovat celkove zdravie. Potom maju deti problemy s klbami, s exemami a tvárime sa ze nevieme z coho.
Len narkózou sa to v USA neriesi, viem to nakolko som tam bola a praxovala v Seattli. Vela sa u Vas vyuziva napr.oxid dusny, nebolo by to mozne s nim? Podla mna urcite a bolo by to dostacujuce.
Ak nechcete dat vytrhnut tie predne jednotky, nevidim dovod, preco by sa nemohli este na 2,5 roka kym pojdu do vymeny vyplnit korenove kanaliky a nadstavit tie zubky. Ano, viem si predstavit ze je to v usa nakladna liecba, ale robi sa to na svk, tak preco by to neslo tam? Naviac aj keby sa vytrhli, existuje vela dalsich protetických moznosti, pochybujem ze v usa by nechali vasu dcerku bez zubov.
@maslenka47 Ked namate co pekne povedat, mozno je lepsie nepovedat nic. Ja sa nehram na pstrosa, my sme sa dopopy radili so 7 zubarmi! (2 na SK co mali iny nazor ako americky), isli sme aj niekolko krat na zakrok k jednemu zubarovi 4 hodiny od nas co namiesto vrtania kazy oskrabe a zuby osetri ozonom aby sa zabili bakterie. Ja hladam radu a co je najlepsie pre moju dceru, a nepotrebujem aby ma niekto odsudzoval ako zlu matku, ja by som pre dceru spravila vsetko, a hladam to najlepsie. Nie je to take jednoznacne, na SK nam bolo povedane 2 zubarmi ze sa to moze nechat tak, a aj som sa rozpravala s 2 roznymi rodicmi u nas doma, moj bratranec a jedna znama, a obaja mi povedali ze u ich deti sa to nechalo tak a ze vsetko bolo v poriadku a deti su uz starsie so zdravymi zubami. Preco sa potom cudujete, ze neviem presne co je najlepsie ked nazory sa lisia? Ked sa pytam na to co sa robi v takyckto pripadoch aj inde, co ini spravili, ako to dopadlo atd .... to neznamena ze predstieram ze nemam problem, ale snazim sa co najviac infomacii ziskat. Ako vidite, neuspokojila som sa ani s tou odpovedou ze nachat tak a stale sa zaijimam dalej ci je to naozaj v poriadku a pytam sa ludi co o tom nieco vedia, ako nikulka, alebo tych co mali ten isty problem.
Narkoza nie je sranda, a jasne ked nie je ina moznost, tak clovek podstupi to riziko, ale ked to vyzeralo ze to nie je jedina moznost, ani ta najlepsia, preco by som do toho mala hned skocit? Bolo nam povedane, podla najnovsich vyskumov, ze narkoza v predskolskom veku, hlavne do 3 rokov, moze natrvalo ovplyvnit mozog dietata, a mozu za nasledok mat urcite problemy... preco by som to mala brat na lahku vahu? A to ani nehovorim o tom, ze osobne poznam 2 ludi, co pod narkozou zomreli, jedna bola moja kamaratka, zdrava zena a uz sa nikdy nezobudila, po operacii co ani nebola zdravotne potrebna. A mala dobreho lekara a samozrejme profesionalneho aneseziologa. A tiez poznam pripad jedneho 4 rocneho dievcatka, co zomrelo pocas prave oprave zubkov, zastavilo sa jej srdiecko a nepodarilo sa ju zachranit. Boli jej dane nejake lieky, takze ani nebola pod celkovou narkozou, ale ciastocnou, ale zle zareagovala.
Je lepsie neodsudzovat niekoho koho ani nepoznate a neviete co vsetko ten clovek robi a ako sa citi aj bez vaseho odsudzovania. Hladam povzdubenie a rady co robit, ale niektore mamy radi odsudia druhe, asi sa citia ze oni spravia vzdy to najlepsie rozdhodnutie pre ich deti. Som rada ze vam vsetko tak dobre vychadza, a ze mate pocit ze ste vsetko urobili spravne ako rodic. Nazor vam neberiem, ale dalo sa to povedat aj inac (ako napr nikukla, ktora ma vobec neodsudzovala).
@akamila na zaklade rozsahu som tak usudila. Ten prvy pripad sa jednalo len o patky, tj usudzujem ze to su len klasicke medzizubne kazy, z nich zdestruovane zubky. Nie je tej infekcie v puse tolko aby som sa obavala celkoveho zdravia.
Vy ste opisali pokazene aj predne aj disyale zuby, tj pojde to velku kazivost, vela anaerobnych bakterii. V prvom pripade sa skor obavam posunu zibov, ale u vas uz celkoveho zdravia. Uvedomte si ze kazde susto je to vase dietatko s hnilymi zubami, do kazdeho jedla si pridava bakterie. Skratka podla popisu som si predstavila jedno a druhe dieta a podla toho som reagovala.
@nikulka1 obraciam sa na vas s prosbou o informaciu. Mojej 5-rocnej dcere jednotka horna vyrastla taka zvlastna, zubarka povedala, ze to je taka anomalia, su to vlastne dva male zubky zrastene. Od zaciatku sa jej tento zubok kazil az ju zacal boliet, tak sme sli k zubarke a ze zubok jej vytrhla, ze tam mala uz nejaky vacik. Ten zub mal dost velky koren, snad aj 7mm. Chcem sa opytat, ci moze toto vytrhnutie sposobit posun zubkov alebo nespravny rast, bojim sa, ze nebude mat zubky v poriadku. Ostatne zubky ma krasne, zdrave. Dakujem velmi vopred za odpoved.
@monia_ dcere tak vytrhli 4-ky lebo sa rozpadavali a zial trvale zuby rastu krivo