Plombovanie predných zúbkov u 14 mesačného batoľaťa?

falinka
21. mar 2011

Mamicky,chcem sa spytat,ci mate s tym niektora skusenosti,resp. ci nepoznate nejaku detsku zubnu lekarku,ktora plombuje zubky aj takymto malickym babatkam.Moja dcerka ma problemy zo zubkami a nikde jej to nechcu plombovat,kym nebude trochu vacsia.No bojim sa,ze dovtedy jej zubky nevydrzia 😔 Dakujem Vam za vase odpovede

skalnicka
21. mar 2011

skusenosti sice nemam, ale pozerala som minule Damsky magazin a tam pan doktor povedal, ze ak sa kazia zuby tak skoro, lekari s tym spravidla nic robit nemozu, lebo tie mliecne zubky su velmi krehke a ze sa len caka, ym sa chrup vymeni za trvaly...a aky je dovod kazenia< umyvate zubky? ste oduceny od cumlika?

anjelicek26
21. mar 2011

14 mesacnej uz treba blombovat zubky? No v tomto veku sa robi takyto zakrok len v ciastocnej alebo celkovej narkoze, preto treba zvazit uzitok/riziko, pokial nema bolesti, tak jej urcite kaz len odvrtaju, ale blombovat nebudu... v Bratislave je na Heydukovej zubna chirurgia, teda aspon byvala, a to aj pre deti, ak jej to niekde spravia, tak tam urcite. Ale zvaz to. Narkoza nie je sranda pri tak malom dietati.

lalipop
21. mar 2011

urcite by som takemu malemu dietatku nedala plombovat zuby. nasa starsia mala ako trojrocna tiez pokazene zubky, ale len vzadu a tie jej bud rozvrtali alebo ak to bolo mozne vytrhli.

bambi2
21. mar 2011

treba upravit stravovanie, vyradit cukor- sladkosti, bielu muku a hlavne nepouzivat zubnu pastu s fluorom!!!! fluor sa dostava v malych davkach do tela, je to jed. kedze deti este zubnu pastu prehltaju... fluor odburava z tela calcium, mäknu kosti a zuby...
moja mala ma na dvoch zubkoch iba zubnu sklovinu poskodenu, bola som to ukazat zubarke. povedala mi, ze pridite ked to bude horsie, zablombujeme... 😵 😵 😵
odkedy som vymenila zubnu pastu za bezfluorovu sa jej to vobec nezhorsuje... nahoda??? 😉
a zuby treba umyvat 3x denne...

gretkab
21. mar 2011

Ja by som skusila nejake sukromne centrum. Mliecne zubky by sa trhat nemali, pokial to nie je nevyhnutne, lebo mozu potom zle rast trvale. Mojmu 4-rocnemu synovi nasli minule 2 mini-kazy (ale na stolickach) a zubarka mu ich zaplombovala (ale stihol ju pri tom pohryzt, takze neviem, ako by spolupracovalo 14 mesacne dieta).

anulik888
21. mar 2011

ahoj, neviem odkial si. v kosiciach je jedna skvela detska zubarka dr. Jutkova. plombovala uz aj 8measacnemu babu zubky. nasej malej som nechala nedavno zaplombovat predne zubky, lebo tam mala kaz. ak sa s tym totiz nic nerobi, zubky sa zlomia alebo rozpadnu. osetruje zubky aj ozonom, tak aka by ste sli vcas nemusi ani vrtat ....
z vlastnej skusenosti vrelo odporucam.

lenjak
21. mar 2011

ahoj my sme boli plombovat jenotky minuly týzden, zacali mu akokeby odhnívat pretoze sa este kojime a darmo umyjeme zubky, ked sa v noci napije znova sladkeho mliecka. dali mu do dzusu dormicum, nezaspal sice, ale bol taký otapeny a dovolil dr mu pracovat v puse. 🙂

denisaivan
22. mar 2011

Tym ze zubky cernaju a odhnivaju je dosledok toho ze maju malo fluoru.Zuby treba umyvat dva krat denne zubnou pastou.Ja zijem v rakusku a tu povinne deti dostavaju od roka fluorove tabletky,aby sa im nekazili zuby.Jedna mala tabletka sa rozpusta v troske vody.Hlavne treba vyradit cukor,sladkosti a malinovky.Pozerala som prednedavnom na RTL jednu reportaz a tam stomatolog hovoril,ze velmi nebezbecny pre zubky je mliecny cukor a sladene caje podavane vo flasi.Taketo deti maju caste problemy.Bolo by dobre nejako tie zubky poriesit a zachranit ich lebo od mliecneho chrupu sa potom odvija trvacny chrup.Moja mala ma 13 mesiacov ma uz 80 % zubkov cakam kedy jej vyjdu vsetky stolicky a dam jej ich zapecatit.Prvy krat sme na prehliadke u zubara ked mala 10 meisacov.Umyvame zubky 2 krat do dna.Mala je stale kojena a okrem toho pije vodu z poharika.
Nedavam jej ziadne sladene dzusy a ani malinovky a sladkosti.Prajem vsetko dobre. 🙂

zuzanocka11
22. mar 2011

ahoj,urcite by som nenechala vynhit dietatu zuby. to,ze mliecne zuby sa neosetruju,je blbost,je to zastaralý názor. vži sa do situácie,ked más pokazené zuby,bolia,nevies sa poriadne najest,sú citlivé...moj syn má 20 mesiacov,má zaplombované dve stvorky hore, a jednicky osetrené ozónom+fluoridom. sladké neje,pije nesladený caj a lucku,ale je kojený,a hlavne to nocné kojenie ....
aj ja vrelo odporúcam dr. Jutkovú-ak si Ke alebo okolie,ale chodia z celého SR,je skvelá,rýchla,pouzíva ozón (prikladá sa na zacínajuci kaz,neplombuje sa,je to bezbolestné a rýchle.) aj moj mal dormicum,nespal,aj trosku si poplakal,ale vecer si uz na nic nespomínal...ale k tomu treba kompetentný dozor 😉

mravvcek
7. feb 2014

My sme boli dnes u dr.jutkovej,mame 4 kazy a plombovala nam dva zubky ☹ aby sa to nerozsirilo dalej.