Panický strach 8-ročného dieťaťa zo zubára

martina1308
25. nov 2022

Ahojte mamičky neviete mi prosím poradiť? Syn ma panicky strach len sa priblíži k nejakej zubnej ambulancii, uz sme vymenili 3zubarov raz sa mu podarilo zub ktory ho uz bolel vytrhnut s injekciou vtedy sme ho 4 drzali ale teraz ma velky kaz na trvacnej stolicke a uz 3x scena a nedal si ho spravit. Zubarka nas poslala domov ze uz mu to nespravi ani ho neobjedna kym nebude spolupracovat, dohovarala mu zubarkou to nie je ona bola veľmi zlata, jednoducho on si nenecha vysvetliť l. Slubili sme mu všetko možné ale den pred návštevou vzdy nocne mory, hysaky. Nema dovod na takéto chovanie nemal zlu skúsenosť len strach obrovský myslite ze detsky psychológ by v tomto pomohol? Ja uz som zufala ak ho to zacne boliet nedajboze nejaky zapal tam chyti potom uz si to nenecha spravit vobec nikomu.

viestta
25. nov 2022

A neporadila ti ošetrenie v sedacii? Pol hodiny pred zákrokom sa poda tabletka na utlmenie a potom sa skúsia zuby ošetriť. Keď to nepôjde ani tak, tak potom ošetriť v celkovej anesteze na zubnej klinike

anjelicek26
25. nov 2022

Dcera mala panicky strach s ihiel a vrtat pekne v narkoze (lebo zubarka jej to bez umrtvenia vrtat odmietla)... psycholog je mu na dve veci, na akutny (a pre neho opravneny - bolest) strach to pomoze len malo... ta narkoza je uplne kratka, plyn, do par minut zubar hotovy... inak podotknem, ze u dcery to preslo zo dna na den, proste dozrela- rok-dva na to... dovtedy bola schopna dokopat lekarku, ked sa k nej len s ihlou priblizila 🙄

stormie
25. nov 2022

Moju odmietli 2 zubary co ich tam dokopala 🙈 jeden to skusal par krat, druhy to vzdal hned pri prvej navsteve… proste panika z ihiel, akychkolvek, kdekolvek, aj crp u pediatricky je problem, dokaze sa povracat alebo odpadnut. Ked jej mali len vrtat zub tak to bolo uplne vpohode ale ked mala hlbsi kaz a trebalo umrtvit tak to bol mega problem. Zachranil nas zubar ktory dava rajsky plyn, tym ju trocha oblbol a potom nenapadne pichol injekciu a mohol osetrit. Ak by nezabralo ani toto tak jedine celkova anesteza.
U nas nepomohlo ani slubit cokolvek ze by sme jej kupili za odmenu, presne ako pises - par dni pred navstevou nespala poriadne, rano hnacka zo stresu, ….

vikusjk
25. nov 2022

@martina1308 v tom pripade asi prichadza do uvahy len osetrenie v narkoze

martina1308
autor
25. nov 2022

Dievčatá u nas v Trenčíne žiaľ v anestézii riesia len akutne stavy prave som zistovala. On nie je zatiaľ ani bolestivy pacient tak ani nechcem aby sme skončili. Je tu jedna dr ktora osetruje ze da nadychat plynom ale neviem ci by ho to dostatocne utlmilo. Mne je jedno komu by som zaplatila pojdem s nim kde treba len sa bojím aby sa mu to nezhorsilo a nechytil nejaky zapal ten kaz sa sam od seba nestrati určite. Skúsim sa este v okolí popýtať ci niekto nieco take nerobi ved musia byt aj ine deti ktoré nespolupracuju u nas ale žiaľ väčšina zubarov ani deti neberie.

jesenzima
25. nov 2022

My sme naše dieťa pripravili na zubarku tak, že sme sa doma hrali na zubára.. neviem, či ešte také veľké deti sú takto "hravé" ale skúsiť môžete...

viestta
25. nov 2022

@martina1308 spýtaj sa pediatrická na medikamentoznu sedaciu pred zakrokom

lenkahvh
25. nov 2022

Moja skusenost je taka, ze cim skor dieta treba zacat vodit k zubarovi. Nas starsi mal asi rok a pol ked bol prvy raz na osetreni a potom sme uz chodili pravidelne, od takych troch rokov dvakrat rocne na prehliadku, niekde sa mu to zafixovalo, ze je to normalne a ze je ok a nebal sa. Zuby ma samozrejme uzasne. Mladsi sa zviezol s nim, ten ma aj mal viac kazov, ale nikdy sa nezdrahal /nehovorim ze sa nebal/ ale vzdy spolupracoval. Ale to je aj vizitka zubarky - my mame uzasnu zubarku, ktora to s detmi vie - zub mu ofukne nejakym plynom na znecitlivenie a potom mu pichne slabu injekciu, az potom vrta. Mozno keby videl taketo osetrenie zuba nazivo u nejakeho ineho dietata, a videl, ze to dieta to neboli, ze by to zabralo. Asi by som uz skusila hocico. Skuste sa dohodnut s vasou zubarkou.

marzuz89
25. nov 2022

@lenkahvh presne tak. Suhlasim velmi, v okoli mam tiez vela deticiek, ktore nechodia na preventivky, vzdy az ked hnije, boli, rozpada sa.. Potom sa nie je co cudovat. Aj nas syn vnima zubara ako beznu vec a nema zatial ziadne kazy.
@martina1308 ak uz inak nejde, tak skuste v narkoze, da sa aj cestovat, skus obvolat ambulancie. Ale najskor sa priklanam k tej injekcii tiez. Takto sa nedostatocna prevencia dokaze uplne zbytocne postarat o traumy. Drzim chlapcovi palce

stormie
25. nov 2022

@lenkahvh moja chodi k zubarovi od cca 2 rokov, nikdy nebol problem, dokonca prve vrtanie na pohotovosti … cele sa to pototo ked jej 1x brali krv (nie u zubara samozrejme) a odpadla takze si odber ani nepamata ale odvtedy hystericko- panicky strach z ihiel, jej pride zle iba ked sa o ihlach rozpravame takze osetrenie u zubara ked treba ihlu je proste nemozny bez plynu/narkozy

petruldo
25. nov 2022

mám 2 deti, starší odmalička u zubára bez problémov, aj pečatenie stoličiek zvládol ukážkovo. mladšia rovnako odmalička, hysterický vresk pri každej návšteve, či preventívka či ošetrenie, prešlo ju to až vekom, už len stresuje, takže jej návštevu oznámim tesne pred odchodom z domu
@lenkahvh

lienka.7
25. nov 2022

@martina1308 súkromná klinika kde ho uspia a ošetria. V BA napr. Dr. Martinko
Inak 4 ste ho držali a ty sa diviť ze sa chudak boji... ani sa nečudujem

vevapeto
25. nov 2022

@martina1308 toto robila aj moja najstaršia. Pred návštevou zubára som mala už aj ja bolesti brucha, že ci tam zas bude vyvádzať ako vždy. Prešlo to až vekom. Vtedy mala 8 rokov ako tvoj syn a teraz ma 10 a k zubárovi sa teší.

anjelicek26
25. nov 2022

@stormie mali sme presne toto iste... par krat odpadla ked jej sli krv brat, moj otec toto ma cely zivot inak, vypne ho vzdy, ked mu krv beru 😂

gondyo
25. nov 2022

Pomohli by aj homeopatiká na upokojenie,poraďte sa v lekárni..

pragmaticka
25. nov 2022

Ze nema zlu skúsenosť? Keď ho 4 držia a trhaju mu zub???? Jezisi ved to muselo byt hrozne. Neviem co poradiť. Asi to nesilit. Vysvetľovať, ze je to potrebné, dôvody atď. 8rocny je už veľký aby pochopil.
Moje maju 9 a 5 a od asi 2-3 rokov chodia. Nemajú problém. Už boli 2x aj na ústnu hygienu co tiež nie je celkom prijemna záležitosť! Ale musia, lebo sa im tvorí taky čierny povlak na zuboch.

martina1308
autor
25. nov 2022

Dievčatá dakujem velmi pekne za skúsenosti a podporu už som zistila nejaké možnosti v našom okolí a uvidím budeme určite riešiť. Len na upresnenie chcem ešte napísať že k zubárovi chodíme od synovho jedného roka pravidelne na každú jednu preventívnu prehliadku čiže sme nič nezanedbali, zuby pravidelne umyvame, dokedy nebol kaz nebol so zubarom problém až pri prvom kaze a pokuse o vŕtanie spravil hroznu scenu ked zacul vrtacku, náš vtedajší zubár nas poslal preč že máme prísť keď bude spolupracovať keď ho zub začal veľmi bolieť nechcel mu to spraviť lebo nespolupracoval až vtedy som objavila zubárku ktorá bola ochotná zub mu vytrhnúť aj na silu aby sme predišli zápalu keďže sa nedalo inak museli sme ho držať čo samozrejme nebol dobrý zážitok Ale jeho strach zo zubarov nastal este pred tymto zazitkom jednoducho viem ze sa boji tej vrtacky a bolesti a kedze momentálne riesime trvaly zub ktory mu nikto len tak nevytrhne vrtacke sa jednoducho nevyhneme. Ale snad sa podari a nieco vymyslime pripadne si necha poradit a umudri sa trošku. Vek na to samozrejme ma alr tie co si to zažili pochopia ze sa mozete aj na hlavu postavit, po dobrom po zlom naslubovat čokoľvek byt na neho dobrý ci zly uz sme skúsili asi všetko ale nevie ten strach prekonať... Ďakujem všetkým a dúfam ze poriesime nejako.

lienka.7
25. nov 2022

@martina1308 drzim palce nech vyriešite.. moznosti su ako co najmenej traumatizovat dieta 😊

slovakboy
25. nov 2022

@martina1308 malé dieťa nemá ešte dozretú psychiku a keď sa na ňom robia zákroky môžu mu ostať strachy aj neskôr, raz som bol so synom u zubára nal asi 9 rokov a bál sa, ja som ho povzbudzoval nech je chlap. Zubár ma napomenul že nesmiem na neho tlačiť a bol k nemu veľmi milý na prvý krát ho neošetril.

zdenkasara
25. nov 2022

@martina1308 dobrý večer máme rovnaký problém s dcérkou viete odporučiť zubára v okoli TN kto je Kazík opraví Dakujem 😊

martina1308
autor
25. nov 2022

@zdenkasara dobrý večer žiaľ zatiaľ len zistujem moznosti neviem ci pochodime. Väčšina zubarov tu v okolí deti neberie ale je dr. Ramzi v oc juzanka od toho sme ale my odišli nemal na syna trpezlivosť no vela mamičiek u neho pochodilo, na priamu platbu vraj zoberie a podari sa mu deti ošetriť no my sme u neho nepochodili žiaľ a este je pani zubarka Vlnova ktora vie spravit zakrok ze da vypit nejaku vodičku a dieta sa utlmi aby spolupracovalo lepšie alebo skor sa menej branilo žiaľ bo ja mam pocit ze inak to nepojde no tiež vraj neberie ani na priamu platbu tak skusam po znamostiach ci niekto niekoho nepozna co by nam pomohol ja kludne aj vycestujem len syn spolupracovat tak lahko nebude je veľmi tvrdohlavy a hrozne sa bojí. Ale ak by som cosi objavila dam vam urcite vediet do sukromnej správy prípadne ak by ste vy niekoho objavili dajte mi prosím vedieť drzim vam palce ja som z toho velmi nešťastná uz sme skusili asi vsetko ako syna presvedčiť a pomôcť mu neviem kedy a co mu pomoze ten strach prekonať.

kacena4
25. nov 2022

treba si najst zubara hoci aj mimo mesto, ktory dietatu ukaze predvedie vsetko co sa deje v ambulancii, vrtacku vyskusa na pste, pohra sa so vsetkymi moznymi pristrojmi ci kreslom... takto dieta ziska istotu ze to nie je nic strasne a pojde to jednoduchsie (vlastna skusenost) drzim palceky

mina59
7. feb 2023

@martina1308 dobrý večer ako ste dopadli? Syn skoro 8 ročný už ma tiež strach so všetkého...a našla som mu kaz medzi zubami...vôbec neviem ako to dopadne , máme termín koncom februára. A dcérka 2 ročná už ma 2 kazy. Netuším čo s tým. Uvidím čo povie doktor.

ivankask1
28. máj 2023

@martina1308 Dobry den, ako ste pochodili prosim? Mame ten isty problem. Zvazujem uz kliniku v Hlohovci. Tam chodia autisticke deticky.

modrykolibrik
28. máj 2023

@martina1308 neskusala si terapiu muzikou? Mojej sestry syn tiez jak tvoj vadil mu zvuk vrtacky. Doktorka jej navrhla pustat mu hudbu do usi.
Teraz ked ide k zubarke pustia mu do usi oblubenu hudbu a uplne v pohode to dava. A to on nie ze kopal ale kusal

kalianka
15. feb 2024

@anjelicek26 dokedy to trvalo? Nasa ma 9 a katastrofa

sonalove
15. feb 2024

zdravím, kamarátkyna dcéra to isté ako píšeš- ona už potom ani neotvorila ústa u zubára z neskutočného strachu a desu. potom išli do Hlohovca do tej (súkromnej?) kliniky kde je viac zubárov, tam ju uspali a ošetrili (viac zubov naraz). potom časom sa postupným pomalým ošetrovaním jej strach zmenšil a už si nechá zuby ošetriť v pohode.